Slovenija

Ministrica v kratki izjavi zavrnila očitke in pozvala k zamrznitvi stavke

Ljubljana, 27. 02. 2024 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za medije na kratko naštela ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zaščito javnega zdravstvenega sistema v času stavke. Zavrnila je Fidesove očitke, da se ne pogajajo, in jih znova pozvala, naj stavko zamrznejo. Ponudbe, ki jih je predlagala vladna stran, so po njenem mnenju zelo konkretne in velikodušne. Po kratki izjavi je – brez možnosti novinarskih vprašanj – odšla.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fides: Vlada stavi na zavlačevanje
    03:16
    Iz 24UR: Fides: Vlada stavi na zavlačevanje
  • Iz SVETA: Fides stopnjuje pritisk
    03:39
    Iz SVETA: Fides stopnjuje pritisk

 

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dan po dopustu v kratki izjavi za medije povedala, da je vlada včeraj sprejela nekaj ukrepov, ki so jih javnosti že predstavili. "Ukrepi so nujni, ker zagotavljajo dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev. Kot veste, bo nekaj zdravnikov s 1. marcem umaknilo soglasja za opravljanje nadurnega dela, zato se je morala vlada na to ustrezno odzvati s ciljem, da bi zagotovila še naprej, da bo zdravstveni sistem deloval kolikor toliko nemoteno in bodo pacienti ustrezno prišli do storitev," je dejala. 

Ukrepi se, kot je znano, nanašajo na izmensko delo, stalno pripravljenost, skupno lokacijo dežurnega mesta v primeru, ko en sam zdravstveni zavod tega mesta ne more v celoti zagotavljati, sprejeli pa so tudi določene usmeritve glede preklica soglasij. "Verjamemo, da bodo direktorji javnih zdravstvenih zavodov te ukrepe izvedli, saj so jih sami predlagali na skupnih sestankih," je še dodala in zagotovila, da imajo vsi ukrepi zakonsko podlago. 

Očitke, da se vlada s Fidesom ne pogovarja, je zavrnila. "To ni res, velikokrat smo se srečali na pogajanjih, tudi neformalno smo se pogovarjali z njimi – tako jaz kot predsednik vlade."

Ponudbe, ki jih je vladna stran predlagala Fidesu, so po njenem mnenju zelo konkretne in velikodušne. "Vendar pa je tako – če želimo priti do sporazuma, se moramo oboji pogajati." Še enkrat je Fides pozvala k zamrznitvi stavke in udeležbi na pogajanjih, nato pa se zahvalila novinarjem in odšla, ne da bi jim dala možnost za vprašanja.

Ministrica je bila vidno nejevoljna, na novinarska vprašanja ni želela odgovarjati.
Ministrica je bila vidno nejevoljna, na novinarska vprašanja ni želela odgovarjati. FOTO: Bobo

Kakšne ukrepe je sprejela vlada?

Že v ponedeljek je vlada sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema. Ti so namenjeni podpori direktorjev javnih zdravstvenih zavodov, da bodo lahko bolnišnice in zdravstveni domovi še naprej zagotavljali neprekinjeno zdravstveno varstvo, je po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež

Na podlagi ukrepov bodo lahko direktorji preverili utemeljenost posameznih oblik dela, denimo izmenskega dela, dežurstev in stalne pripravljenosti, s katerimi zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo. V praksi po besedah državnega sekretarja to pomeni, da bodo lahko tam, kjer zaradi nezadostnega števila zdravnikov ne bo mogoče ohraniti trenutnih oblik dela, zdravnike razporedili v izmensko delo. To pomeni, da bodo delali enako kot drugi zdravstveni delavci.

Izvajalci službe nujne medicinske pomoči (NMP) bodo lahko v primeru nezmožnosti zagotavljanja nujne medicinske pomoči organizirali skupno dežurno mesto. V tem primeru bosta javna zdravstvena zavoda sklenila dogovor, v katerem bosta določila lokacijo skupnega dežurnega mesta, kjer bo neprekinjeno prisoten zdravnik za izvajanje službe NMP, je pojasnil Kordež.

Vlada je včeraj tudi sprejela usmeritve glede preklicev soglasij zdravnikom za opravljanje zdravstvenih storitev pri drugih izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Gre za ukrep, ki je posledica umika soglasij za nadurno delo določenih zdravnikov in iz tega izhajajoče potrebe po kadru v zdravstvenih zavodih.

V sindikatu Fides so prepričani, da ukrepi pred uveljavitvijo preklicev soglasij za nadurno delo, ki jih je sprejela vlada, kažejo na veliko nepoznavanje situacije v zdravstvu.
V sindikatu Fides so prepričani, da ukrepi pred uveljavitvijo preklicev soglasij za nadurno delo, ki jih je sprejela vlada, kažejo na veliko nepoznavanje situacije v zdravstvu. FOTO: Shutterstock

Fides: Za javno zdravstvo nas še bolj skrbi, kot nas je doslej

V sindikatu Fides so prepričani, da ukrepi pred uveljavitvijo preklicev soglasij za nadurno delo, ki jih je sprejela vlada, kažejo na veliko nepoznavanje situacije v zdravstvu. Uveljavljanje izmenskega dela vidijo kot pravno izjemno težek in hkrati za bolnike nevaren poseg v organizacijo dela, so zapisali v odzivu.

Po mnenju sindikata vlada namesto, da bi iskala rešitev za uresničitev stavkovnih zahtev, sprejema sklepe, s katerimi bo hitro poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev tako v rednem delovnem času kot izven njega. "Če so takšne ukrepe pisali na ministrstvu za zdravje, nas odslej za javno zdravstvo še bolj skrbi, kot nas je doslej," so še dodali.

Kot je znano, sindikat Fides stavka od 15. januarja. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Ti v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
29. 02. 2024 10.36
+1
Fides terja zgolj izvršitev dogovorjenega in s strani vlade podpisanega dogovora. Zgolj to. Kaj zdaj počne ministrica je zgolj poskus diskreditacije podpisanega dogovora. Jalov poiskus. Vsi mediji poročajo, da se fides ne udeležuje pogajanj. Nihče pa ne poroča zakaj. Fides ima to že narejeno. Zdaj samo terja realizacijo. Zmanipulirani posamezniki pa tolčejo po zdravnikih. Z lažnivci je nomogoče dobro sodelovati. Trenutni predsednik vlade pa vsakodnevno dokazuje, da je velik lažnivec in manipulator. Toliko laže, da sproti pozablja kaj vse se je že zlagal in vedno znova demantira sam sebe
duhccc
28. 02. 2024 11.07
+6
spet ena podkupliva lutkica,,,
optimist11
28. 02. 2024 11.04
V Mariboru imajo menda še samo 3 zdravnike na pediatrični kliniki. 1 šla v penzijo, 1 dela 40% , trije odšli na specializacijo v LJ. Od teh se 1 ne želi vrniti v MB, 2 bi šla na specializacijo v tujino. Moje vprašanje: Kdo plača te specializacije in ali se te v kriznih časih ne morejo prestaviti oz. ne morejo iti vsi naenkrat?
FC Chelsea2
28. 02. 2024 11.02
+3
Cudno, da ni kar hišnika poslala pred novinarje. No sej glede koliko afer ustvarijo jim bo prej ali slej zmanjkal sekretarjev in pol bomo gledali hisnika, receptorja in na koncu kar čistilke pred novinarji.
FC Chelsea2
28. 02. 2024 11.04
+4
Medtem pa je ocitno Valentina zgolj kot okras ministrstva z visoko davkoplacevalsko plačo. Ja pač morajo bi že zdavnaj zmanjkati koles v Ljubljani, če ne bi bili to plačani protestniki proti desnici in zato sedaj ni nobenega na kolesu.
smuuki
28. 02. 2024 16.44
+2
Verjetno imajo lepšega hišnika kot je sama. Vizualno in notranje
M_teoretik
28. 02. 2024 10.31
-8
Prov je nardila. Z ugrabitelji se ne pogaja!?
Bučkapaceukrmper
28. 02. 2024 09.08
+12
Prišla povedala svoje, zdaj gre pa lahko nazaj na dopust
Študent-ka
28. 02. 2024 09.06
+6
Z maskami se zakrijejo gube okoli ust in preprečuje eventuekni smradu iz govornikovih ust. O maske ,maske kako so dobrodošle za nekatere uporabnike
Grma53
28. 02. 2024 08.59
+9
Poden od podna. Samo Bog ve, kje so jo našli.
zmago56
28. 02. 2024 08.45
+9
Nisem vedel, da sploh imamo tudi ministrico za zdravje, pa tudi od drugih ministrov te vlade ni nič, razen afer in ministrskega turizma.
zoran pušenjak
28. 02. 2024 08.28
+11
Ta ženska ni sposobna niti za čistilko, pa je ministrica. Zato pa propada vse, ko nam taki vladajo
Darko32
28. 02. 2024 08.36
-5
Glavno je, da ne pusti se izsiljevati. To, da določeni pravijo, da bodo umaknili soglasja za nadurn odelo in sočasno delajo v privat ambulantah za svoj žep pa je že prehuda. Tako kot tisti doktar iz CELJA, kjer je zahteval, da mora odstopiti in sočasno sam dela v privat ambulanti a svoj žep. A pogodbo ima podpisano v javnem zavodu Bolnice. To je pokvarjenost, k inima več stika z zdravstvom in moralo.
iziizi
28. 02. 2024 08.00
+10
JA MASTE PRAV ZAMRZNITE AKTERJE KI KUPUJEJO SODNE PALAČE IN DAJEJO MILJONE V ŽEP MINISTRICA ZDRAVNIKE PA PUSTITE NA MIRU
oježeš
27. 02. 2024 21.55
+3
"Fides: Za javno zdravstvo nas še bolj skrbi, kot nas je doslej". Kako debela laž FIDESA. Če bi jih res skrbelo, bi delali in se istočasno pogajali. Tako jih jih skrbi le denar, namesto pacienti.
Grma53
28. 02. 2024 09.02
+5
Za stanje zdravstva je odgovorna vlada in ne Fides. To vedo vsi, razen levih aktivistov, ki po nareku nekoga (vemo koga) napadajo zdaj Janši, zdaj Fides.
G. Papež
27. 02. 2024 21.53
+4
Že kot sekretarka na ministrstvu je bila prepoznana kot potencial.
G. Papež
27. 02. 2024 21.51
+3
Gospa Valentina z molkom izkazuje spoštovanje do zdravnikov, ker se ne strinja z Robertovimi pretečimi metodami.
G. Papež
27. 02. 2024 21.48
+10
Valentina nima časa za neke novinarje, ker pakira moža za veleposlanika
Yoka Nono
27. 02. 2024 21.45
+6
Ne vem no,moja zdravnica ima toliko stroškov..ima namreč tri hiše, hišo v Umagu in stanovanje v Puli,stalno smuča,jadra in potuje..to stane vendar.
Potouceni kramoh
27. 02. 2024 21.48
+6
Grma53
28. 02. 2024 09.05
+3
petka5
27. 02. 2024 21.37
+1
in še nekaj - spomnimo se Janševega zujfa - on je ignoriral veljavne zakone in pravice za vse - sestavil nek svoj zakon s katerim je vsem državljanom vzel... a to je bilo pa ok? to je bilo še huje kot začasno ne izvajanje obljube z obrazložitvijo razloga... Janša je vsem vzel po lastni presoji... kako se pa na takega lahko zaneseš - nikoli ne veš kdaj si bo izmislil zakon s katerim bo povozil vse pravice in ljudem vse vzel kakor se mu bo zazdelo.
Betuul
27. 02. 2024 21.36
+6
Ministrica bi morala Vsem tem dostavt delovne knjižice! In tisto amfiteater dvorano v UKC s policijo zaklenit??!!Vse te dohtarčke rogovileže pa popisat in popisni list dostavit na policijo kot organ pregona !
murate
28. 02. 2024 08.39
+3
Stane Adami?
27. 02. 2024 21.29
+8
Sredi stavke gre na dopust??????Pa ta je zmešana.
Misika1967
27. 02. 2024 21.28
+9
Fides skrbi za javno zdravatvo?..🤣😂🤣🤣,tak solani pa tak lazejo. Preklicat soglasje za delo pri zasebnikih in stavka se bo koncala takoj ko vec nebo denarja za vdrzevanje jaht,vil,dragih avtov,potovanj... garantirano.