Slovenija

Ministrica: Stavbo bodo verjetno obdržali. Kaj bo v njej, pa še ni znano

Ljubljana, 07. 02. 2024 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

O nakupu sodne stavbe na Litijski cesti so razpravljali na seji komisije državnega zbora za nadzor javnih financ. Komisija predlaga revizijo računskega sodišča in nadzor proračunske inšpekcije ministrstva za finance. Ministrica Dominika Švarc Pipan kot najverjetnejši scenarij vidi, da bo ministrstvo stavbo obdržalo, kaj bo v njej, pa še ugotavljajo. Sicer pa pravi, da je bila pri poslu zavedena. Da Švarc Pipanova ni bežala od objektivne odgovornosti, izkazalo pa se je, da je "bila neizmerno naivna", se strinja tudi finančni minister Klemen Boštjančič. Strankarski kolega ministrice pa veliko bolj kritično: "Je kot neka Esmeralda, ki je po letu in pol ministrovanja na tem ministrstvu spregledala."

Sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ so zahtevali v NSi, saj so želeli pojasnila o omenjenem nakupu stavbe, v kateri naj bi domovali upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče. Zaradi objektivne odgovornosti je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan premierju Robertu Golobu ponudila odstop.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je ministrici dejala, da si sicer zastavlja prava vprašanja, ko želi zadevo razčistiti, a veliko prepozno. Ob tem je izpostavila tudi njeno odgovornost kot nosilke javne funkcije.

Ministrica: Bila sem zavedena

Ministrica pa je povedala, da je sicer morda res nekoliko pozno sprejela objektivno odgovornost, a "ta v resnici nikoli ni bila vprašljiva". Vprašanj po njenih besedah ni mogla zastavljati, dokler se niso pojavili jasni indici in sumi nepravilnosti. Kot je pojasnila, se je to zgodilo, ko je zaznala hkratno menjavo telefonov več oseb na ministrstvu in zdaj nekdanjega sekretarja SD Klemna Žiberta.

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

Znova je poudarila, da si želi transparentne razprave in da je dolžna preveriti vse sume nepravilnosti, zavrnila pa je očitke v javnosti in poudarila, da vsekakor ni pooblaščena za kriminalistične preiskave.

Članom komisije je podrobneje pojasnila potek priprave projekta in postopek nakupa stavbe, omenila je pogovore z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, sestanke in dogovore, za katere prej ni vedela, opozorila uradnic o tveganjih in nepravilnostih pri poslu, ki pa so bila preslišana, in "kadrovsko rošado" na ministrstvu. Ponovila je, da je bila sama pri poslu zavedena.

Glede razlik v cenitvah stavbe je izpostavila dvom, ali je bila prva cenitev iz leta 2017 narejena na podlagi ustrezne površine, kajti po tisti cenitvi je površina atrija 2000 kvadratnih metrov, po cenitvi iz leta 2023 pa 200 kvadratnih metrov, kar je tudi ustrezno, je pa zato večja uporabna površina stavbe. Tu gre po ministričinih besedah torej morebiti za sum prirejene cenitve oziroma tudi sum kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, kar bo, kot je napovedala, v kratkem tudi naznanila ustreznim organom pregona.

Najverjetnejši scenarij?

Da bo ministrstvo stavbo obdržalo, je po njeni oceni iz več razlogov najverjetnejši scenarij, zato na ministrstvu zdaj tudi pregledujejo možnost namembnosti te stavbe. Ena od možnosti je tudi preselitev distribucijskega arhivskega centra ministrstva za pravosodje s Šmartinske ceste, kjer sedaj plačujejo 360.000 evrov najemnine letno. "V tem primeru bi tudi obnova stala veliko manj," je dodala.

Člani odbora so po več kot triurni razpravi sprejeli sklepe, s katerimi računskemu sodišču predlagajo revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja pri nakupu omenjene stavbe, sektorju proračunske inšpekcije ministrstva za finance pa priporočajo nadzor nad porabo sredstev iz državnega proračuna pri sklenitvi omenjene pogodbe. Ministrstvo za javno upravo pa je komisija pozvala, da v 15 dneh posreduje analizo s podatki o deležu pravnih poslov nad vrednostjo milijon evrov, v katerih je bila pred pridobitvijo nepremičnega premoženja države opravljena cenitev premoženja, in sicer v mandatu vlade Roberta Goloba.

Boštjančič: Ministrica je bila neizmerno naivna

Boštjančič je glede nakupa stavbe izpostavil, da ministrstvo za finance nima vsebinske pristojnosti presoje posameznih projektov. Poudaril pa je, da je bila Švarc Pipanova ena tistih, ki so se najbolj borili za svoj resor.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Dodal je, da ministrica ni bežala od objektivne odgovornosti, izkazalo pa se je, da je "bila neizmerno naivna". Podpira pa jo pri tem, da se stvari razčistijo. Glede navedb, da bi moral predsednik vlade poznati podrobnosti vseh tovrstnih projektov, pa je vprašal, ali je denimo finančni minister v prejšnji vladi poznal podrobnosti nakupa zaščitnih mask med epidemijo.

Pristojnosti ministrstva za finance in vlogo ministrstva za javno upravo pri upravljanju s stvarnim premoženjem države sta sicer na seji pojasnili tudi državni sekretarki z omenjenih ministrstev Saša Jazbec in Mojca Ramšak Pešec.

'Esmeralda je po letu in pol ministrovanja spregledala'

Tako kot opozicijski poslanci, ki so ministrico denimo spraševali, kdo je vodil ministrstvo in ali je bila ministrica zavedena samo v tem poslu, je bil do ministrice kritičen tudi Jani Prednik (SD). Po njegovih besedah tudi v SD zagovarjajo, naj pristojni organi pregledajo posel. Poudaril pa je, da je ministrica podpisnica pogodbe in da je kot "neka Esmeralda, ki je po letu in pol ministrovanja na tem ministrstvu spregledala".

Kot je dejal, pa ne pozna države, v kateri bi minister, ki je podpisnik pogodbe, pri kateri je sum korupcije, sam preiskoval ta posel. "Upam in verjamem, da se zavedate, da ste ena glavnih osumljenk glede kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev v tem primeru," je dejal poslanec.

'Ne spravljajte se na konja, ki odhaja, samo zato, ker ni odšel v trenutku, ko ste vi to želeli'

Ministrica je zaradi te oznake napovedala, da se bo "morala ustrezno odzvati, tudi v pravnem smislu". "V kratkem odhajam, tako da se ne spravljajte na konja, ki odhaja, samo zato, ker ni odšel v trenutku, ko ste vi to želeli," je pozvala.

Navedla je, da je v slabem tednu dni uspela identificirati številne nepravilnosti, nekaterih sicer ne more javno izpostavljati zaradi zaščite dokazov. Zaradi tega tudi ne more govoriti o podrobnostih morebitnih naznanitev sumov kaznivih dejanj, ki jih je ali jih še bo podala, je še dodala. Ker dvomi, ali bo notranja revizija posla izvedena ustrezno in objektivno, se je odločila tudi za izvedbo zunanje revizije posla, za katero končujejo pripravo evidenčnega javnega naročila.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je vlado med drugim pozval, naj namesto znotrajkoalicijske sage raje izpeljejo obljubljene reforme. "Če se pa mislite med sabo kregati, pa pojdimo čim prej na predčasne volitve, pa to preprečimo, ker to ljudi ne zanima," je prepričan. Medtem pa po mnenju Lenarta Žavbija (Svoboda) ta zgodba že preveč časa okupira slovensko javnost, da bi ostala brez epiloga. Žavbi je tako tudi pozdravil današnjo razpravo na seji komisije.

Člani odbora so po več kot triurni razpravi soglasno sprejeli sklepe, s katerimi računskemu sodišču predlagajo revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja pri nakupu omenjene stavbe, sektorju proračunske inšpekcije ministrstva za finance pa nadzor nad porabo sredstev iz državnega proračuna pri sklenitvi pogodbe. Ministrstvo za javno upravo pa je komisija pozvala, da v 15 dneh posreduje analizo s podatki o deležu pravnih poslov nad vrednostjo milijon evrov, v katerih je bila pred pridobitvijo nepremičnega premoženja države opravljena cenitev premoženja, in sicer v mandatu vlade Roberta Goloba.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko7070
17. 02. 2024 16.14
Ministrica: Stavbo bodo verjetno obdržali. Kaj bo v njej, pa še ni znano seveda, itak je naš denar.. na koncu bojo ga razprodali na kakšno dražbo pa se točno ve kdo po nazaj kupu..ahahaha prav skrita kamera
minnaema@yahoo.com
09. 02. 2024 21.10
menda je g. Simič /adlatus v politiki/ imel prav a pozabil je povedati, da je ŽIB erto le en primer od nekaj številnih-ker Zakoni NE VELJAJO za vse enako- torej tisti, ki pravico in resnico "kontolirajo" imajo dvojna merila....... ali kako te štorije gredo ? !
smuuki
07. 02. 2024 21.50
+3
Kmalu bo nova priložnost za nove investitorje. Sledi nakup iste nepremičnine za 750 000€. Po zamenjavi vlade v primeru zmage novih obrazov spet prodaja državi. 😀😀😀😀
džonborno
07. 02. 2024 21.22
+6
Simič ima prav, kaj pa je 7 miljonov. Sploh če upoštevamo, da je Žibert v par letih kot fizična oseba pridobil nepremičnine za 2 miljona. Res sramota za državo, kjer ima državni uradnik več premoženja kot država!
2mt8
07. 02. 2024 21.01
+1
zdravilozavse
07. 02. 2024 20.53
+10
Dobro smo zaplavali!Kupimo nepremičnino pa ne vemo kaj bo v njej-kupimo računalnike pa ne vemo kdo jih bo dobil?Če nas ta vlada ne potopi,potem nas ne bo nobena🙆
plejadanka
07. 02. 2024 20.24
+10
Naj bo spomenik korupciji.
smuuki
07. 02. 2024 21.47
+4
Poleg črke Ć bomo postavili spomenik korupciji sd sekte. Zbiramo idejno osnovo za prej omenjeni spomenik. Za ogoljufane upokojene moške s 57% bomo postavili škatlico nekdaj popularne blagovne znamke cigaret. FILTER 57. 😀😀😀😀😀
Komunisti_povsod so
07. 02. 2024 20.18
+11
Ne veš kaj bi počel s stavbo, za kjero si pljunil 7+ zelembačev.
Komunisti_povsod so
07. 02. 2024 20.19
+2
Komunisti_povsod so
07. 02. 2024 20.22
+3
Mala hiša cvetja - Mavzolej za Brozovo odžagano nogo.
Janez Novak 13
07. 02. 2024 20.13
+12
V tej stavbi bi lahko shranili tistih 13.000 računalnikov za naslednjih deset let. Itak jih noben noče. Mogoče pa lahko v tem času še operacijski sistem naložijo in antivirusni program.
ZIPPO
07. 02. 2024 20.13
+13
Stavbo bodo obdržali, ker kupnine NE MOREJO DOBITI VEČ NAZAJ!!! Banda neodgovorna!
Odgovorno
07. 02. 2024 20.08
+8
Naj jo gospa pipan proba prodat, ce dobi tolko ali vec, pol je transparentna in politicno odgovorna... ( kot to tko rada poudarja)
Geniusslo
07. 02. 2024 19.47
+15
Da pridemo ljudje iz privat sektorja delat v javno upravo vas je 25% preveč prvi mesec... 45% pa ob končni računici... Vem da se vam v javni upravi zdijo tej procenti visoki.... ampak to so dejstva
BožidarBožo
07. 02. 2024 19.39
+6
Kaj pa če bi not naselili ljudi, katerim bojo zaradi poplav rušili domove? Prostora je dost za celo vas
gizmo49
07. 02. 2024 19.54
+1
ja ti si zelo realen samo zivis v pravljicnem svezu
gizmo49
07. 02. 2024 19.56
+1
razumi če lahko
07. 02. 2024 19.25
+6
Če ne veste kaj z njo imam nekaj viška denarja pa lahko odkupim za 7000 eur bo pač še en dober nakup !
ZIPPO
07. 02. 2024 19.22
+16
TA STAVBA JE PREPLAČANA!!! S ČIGAVIM DENARJEM???!!!
ZIPPO
07. 02. 2024 19.46
+10
Te se norca delajo iz ljudi, ki so jih izvolili in vseh ostalih!!!
TO-91
07. 02. 2024 19.16
+19
Žibert si je nafilal žape in odstopil, a z odstopom bo opral svoje ime, mislim da tako ne gre. Upam da sledi epilog n sodišču. ☝️🤮
Senzor
07. 02. 2024 19.03
+16
Preplačana podrtija, naj finančno ministrstvo zahteva vrnitev kupnine. Za prenovo bi bilo potrebno še enkrat toliko sredstev. Najdražje so sanacije. Ali je bil finančni minister seznanjen z nakupom podrtije. Zakaj ni ugovarjal ekspresnemu nakupu??? Sumljivo za vse vpletene na različnih ministrstvih!!!
deny-p
07. 02. 2024 19.03
+20
Najprej kupijo pregrešno drago stavbo, zdaj pa ne vedo, kaj bi z njo.....?????
Teofil
07. 02. 2024 18.58
+18
Robert Golob bo odgovarjal le na vnaprej zastavljena vprašanja,na direktna vprašana ni sposoben odgovarjaii
Tadej Javnik
07. 02. 2024 18.54
+5
ljudi ne zanima kreganje? seveda jih ker ravno takrat na dan pridejo ječednea početja ali dejanja. čakam na finale te zanimive serije.