Slovenija

Ministrica Vrečko: Muzej slovenske osamosvojitve se združuje in ne ukinja

Ljubljana, 24. 10. 2022 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v izjavi glede usode Muzeja slovenske osamosvojitve poudarila, da se muzej ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Poslanska skupina opozicijske Slovenske demokratske stranke je medtem že vložila zahtevo za sklic nujne seje. "Osamosvojitev zasluži samostojen muzej, ne pa nek priključek v kleti," je dejal predsednik Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Lojze Peterle. Prvak SDS Janez Janša pa je poudaril, da je bila institucija ustanovljena z vladnimi akti in ne z aktom ministrstva.

Kot je še povedala ministrica Vrečko, so bili v prid združitvi obeh muzejev podani strokovni razlogi. Muzej slovenske osamosvojitve je bil namreč ustanovljen kot samostojna ustanova navkljub pozivom številne strokovne javnosti, da v Sloveniji že obstajajo ustanove in muzeji, ki zelo dobro pokrivajo področje slovenske osamosvojitve 90. let minulega stoletja ter da muzej sam nima lastne zbirke, tako da bi njegovo delo temeljilo na pridobivanju in ukvarjanju z zbirkami drugih ustanov. Na ministrstvu za kulturo so tako ocenili, da bi bil samostojen Muzej slovenske osamosvojitve neracionalen, in so se odločili za združitev, je še povedala ministrica za kulturo.

Predaja poslov med Simonitijem in Vrečkovo
Predaja poslov med Simonitijem in Vrečkovo FOTO: Damjan Žibert

Dodala je, da raziskovalno, kustosko, muzejsko delo ne bo trpelo, saj se bosta združili dve ustanovi. Zatrdila je, da bodo ohranjena delovna mesta kustosov in strokovnih sodelavcev v muzeju. Poudarila je še, da so bile ob sami ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve proti tudi veteranske organizacije.

"Z združitvijo obeh institucij seveda nastaja nov javni zavod, ki bo pokrival področje, ki ga sedaj pokriva Muzej novejše zgodovine, in področje Muzeja slovenske osamosvojitve, torej bo šlo za javni zavod, ki je nov javni zavod in bo pokrival širše področje, torej področje novejše zgodovine do sodobnosti," je še povedala ministrica.

Peterle: Osamosvojitev zasluži samostojen muzej, ne pa nek priključek v kleti

"Po našem mnenju gre v izjavah ministrice za kulturo za podcenjujoč in zavržen pogled na ključno obdobje nastanka naše samostojne države, ko smo Slovenci po dolgih letih načrtovanj in želja dobili lastno državo," medtem sporočajo iz SDS. Dodali so, da je bil muzej ustanovljen ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, kar je po njihovem mnenju "pomembna simbolna ločnica in hkrati v strokovnih krogih uveljavljena časovna distanca, po kateri javne institucije, zadolžene za ohranjanje premične kulturne dediščine, okrepijo svoja prizadevanja za prevzemanje gradiva od ustvarjalcev in imetnikov v svojo posest".

"Ne poznam države, v kateri bi se ukinjal muzej, ki obeležuje spomin na njen nastanek. Vladajoče pozivamo, da predloga ministrice za kulturo ne sprejmejo. Ta institucija je bila ustanovljena z vladnimi akti in ne z aktom ministrstva," je zapisal prvi mož SDS Janez Janša.

Janez Janša, SDS, Cankarjev dom
Janez Janša, SDS, Cankarjev dom FOTO: Damjan Žibert

"Muzej slovenske osamosvojitve ni ideološki projekt. VSO kot domoljubna in veteranska organizacija odločno protestira proti ukinitvi muzeja slovenske osamosvojitve. Osamosvojitev zasluži samostojen muzej, ne pa nek priključek v kleti," je dejal predsednik Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Lojze Peterle.

V SDS so poudarili, da je bil muzej ustanovljen s ciljem, da se na enem mestu zbira, ohranja in preučuje premično kulturno dediščino, vezano na osamosvojitev in nastanek samostojne in neodvisne Republike Slovenije, ter predstavlja muzealije, s tem povezana znanja in vrednote ter zgodovinski čas konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let. 

Obdobje slovenske osamosvojitve je sicer že vključeno v obstoječe stalne in občasne muzejske razstave, vendar ni nikjer žarišče, kamor sodi po svoji pomembnosti v slovenski zgodovini. "Vizija Muzeja slovenske osamosvojitve je, da postane osrednji tematski muzej, posvečen prelomnim dogodkom, ki so oblikovali Slovenijo kot samostojno državo. Z interpretacijo zgodovine z različnih zornih kotov bi muzej povezoval in primerjal skupne izkušnje osamosvajanja ter prispeval k ohranjanju kolektivnega spomina za sedanjost in prihodnost," so še dodali. 

Odboru za kulturo v SDS predlagajo, da po končani razpravi sprejme naslednja sklepa:

1. Odbor za kulturo poziva ministrstvo za kulturo, da ustavi vse postopke za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve.

2. Odbor za kulturo poziva Vlado RS, da svoje ustanoviteljske pravice in obveznosti Republike Slovenije do Muzeja slovenske osamosvojitve izvaja v skladu s Sklepom o ustanovitvi javnega zavoda Muzej slovenske osamosvojitve.

Opozorili so še, da muzeji hranijo ogromno predmetov, a da je velika večina, (več kot 90 odstotkov) shranjenih v depojih. "Ustanovitev novega muzeja pomeni vzpostavitev dodatnega razstavnega prostora, torej novo možnost za razstavljanje predmetov, ki jih že hranijo obstoječi javni zavodi, hkrati pa to omogoča, da se nagovori splošno javnost, naj predmete z muzejsko vrednostjo, ki jih hranijo doma, prinesejo v strokovno hrambo," pojasnjujejo.

Ministrica: Vsi strokovni argumenti podpirajo odločitev ministrstva

"Muzej torej zajema izjemno pomembno zgodovinsko obdobje ob koncu 80. in začetku 90. let prejšnjega stoletja, torej dobo demokratizacije, ki je ključna za osamosvojitev Slovenije. Namera ministrice za kulturo pa gre v smeri, da praktično želi ukiniti muzej nastanka samega sebe, kar je zagotovo edinstveni primer v svetu. Poleg tega ministrica za kulturo ne more samovoljno sprejemati in spreminjati odločitev in aktov, ki so v pristojnosti vlade. V primeru pa, da je navodilo za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve prišlo iz same vladne koalicije, pa je to še toliko bolj žalostno," so še sporočili iz SDS.

Na vprašanje, kako komentira napovedane morebitne proteste v podporo samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, je ministrica za kulturo menila, da glede na vse reakcije, ki so bile ob ustanovitvi muzeja, takšen protest ne more dobiti zelo široke podpore, vsekakor pa je ena najbolj demokratičnih stvari, da se izraža voljo na protestih. Ministrica je še izrazila prepričanje, da vsi strokovni argumenti podpirajo odločitev ministrstva, ki jih bo to tudi predstavilo na nujni seji odbora za kulturo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
25. 10. 2022 11.45
+0
Se je že začelo, anti Slovenci so že v akciji: Dragič propagira Jugoslavijo, eni migrante vabijo, Vrečkova pa musej osamosvojitve ukinja. Adijo Slovenija kot jo poznamo.
glasNI
24. 10. 2022 21.55
+2
Si ga je kdo že ogledal??? Kaj je lahko v muzeju 10dnevne pijanke-sedmine ob pogrebu države. Je kaj omenjeno koliko piva, sta prispevala Laško in Union. To bi bil "glavni" podatek. V Kranju so na zahtevo SDS, kranjsko vojašnico poimenovali po tipu, ki se je živalsko napil, ter kljub ukazu-prepovedi, solo napadel brniško letališče. Nekateri se še spomnimo, te herojske epopeje.
Bofur
24. 10. 2022 21.50
+8
No, no. Muzej osamosvojitve?Slovenija trenutno ni samostojna država. S spremembo ustave smo del suverenosti prenesli na EU in NATO... Muzej pa he drugače ena sobica z nekaj starimi časopisi in napisi ter znaki SFRJ... Škoda denarja za direktorja te "ustanove"
kras08
24. 10. 2022 21.24
-7
Ministrica Vrečko, zgodovina 1, nzd!
Mali miš
24. 10. 2022 21.18
-6
Zakaj potem ne ukine še muzeja soške fronte in podobnega?
TITO 50
27. 10. 2022 19.51
+1
Na Soški fronti je divjala krvava vojna več let, za razliko od naše skavtske vaje.
graš?ak
24. 10. 2022 21.14
-6
Evo se eno od dejanj ki nas veterane te iste vojne zaničujejo in hocejo vrnitev v case komunizma, katerega smo se komajda resili......pravzaprav se ga se nismo izgleda......se velik jih brca po lepi dezeli kranjski.....sranje
Balki36
24. 10. 2022 20.58
-7
Golobova vlada ze zacela z akcijo na.ministrstvu za solstvo da se osamosvojitev brise iz zgodovine ucbenikov....pa to
Phan Thi Kim Phuc
24. 10. 2022 21.01
+11
janševa vlada je začela tako...da je bil prvi ukrep janše povečanje plač na max možni razred za njih....ob tem pa je zakrulil.. da gre za čas največje krize za Slovenijo od osamosvojitve ...je potrebno omenjati da se je potem ta klika redno vozakala na Brdo pri Kranju ker Ljubljana za njih ni bila dovolj dobra...
xyxyxyxyxyxyxy
24. 10. 2022 21.56
+4
Samo muzej ne bo vseboval janšev spomenik, in posnetke iz CD ko se je skrival, veliki osamosvojitelj
Dadas
24. 10. 2022 20.56
+1
Oba muzeja imata ogromno obiska. Rezerva cijo je trbeba imeti vsaj 2 tedna vnaprej drugače muzej vidiš samo od zunaj. Posebej tujci imajo ta dva muzeja na MUST VISIT. Ko bosta enkrat notri še JJ in LP bo muzej pod Unesco zaščito.
Brakedirt
24. 10. 2022 20.59
+9
Pajo_36
24. 10. 2022 21.07
+6
graš?ak
24. 10. 2022 21.16
-10
Mislimmmm....v katerem muzeju bo pa MK???? A v Beogradu???? Hehehe, v hiši cvetja zravn tastarga
xyxyxyxyxyxyxy
24. 10. 2022 21.58
+4
Bi v CD, ampak je kulturna ustanova, kamor janša ne sodi
Balki36
24. 10. 2022 20.55
-7
Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti,” ....pa to
Brakedirt
24. 10. 2022 20.56
+2
Balki36
24. 10. 2022 20.54
-9
Jasno je, da mi iz Jugoslavije nočemo in ne želimo, in da nas kljub takim amandmajem iz nje nihče nima pravice poditi,” ...pa to
glasNI
24. 10. 2022 21.59
+1
Nekateri ste pa presmrkavi, al pa imate amnezijo. Kakšna vojna,? 10dnevna veselica, pa to.
Balki36
24. 10. 2022 20.54
-6
Slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot del nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega. Je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana,”....pa to
Balki36
24. 10. 2022 20.53
-5
Samostojna slovenija je najbolj crnogleda varijanta....naredit je treba vse da juga bo.....pa to
Phan Thi Kim Phuc
24. 10. 2022 20.48
+6
muzej je do sedaj obiskalo vseh 88 svečkarjev ...Še to ne vedo kje je ...
Balki36
24. 10. 2022 20.49
-8
Lewaki ga nocete....ker niste za osamosvojitev....to je grda beseda za vas....vsekakor ne intimna opcija....pa to
Brakedirt
24. 10. 2022 20.52
+5
Brakedirt
24. 10. 2022 20.53
+6
slovenski narod si je izboril osamosvojitev, ne pa par rdecih partijcev v kleti
Balki36
24. 10. 2022 20.57
-7
Brakedirt
24. 10. 2022 21.00
+6
spet lazes po partijsko, tako kot rdeci obsojenec.
Balki36
24. 10. 2022 20.48
-4
Zato pa hocejo brezplacno malico dat....ker bo na jedilniku....burek....baklava.....prebranac...kebab.....in tako dalje....slo hrana bo prepovedana....pa to
Brakedirt
24. 10. 2022 20.50
+4
Wotag
24. 10. 2022 21.09
+2
janezov uč
24. 10. 2022 20.48
+6
Janez pač svojega muzeja ne bo dobil, morda spomenik na Dobu, to pa ja.
Animal_Pump
24. 10. 2022 20.47
+7
Pa kva se spet s to preteklostjo toliko ukvarjate? Bila je NOB...tega ne more noben zanikat...borili so se takray proti okupatorju...veliko naših prebivalcev je takrat padlo za Slovenijo že.Slava jim. Potem osamosvojitev...najboljša možna stvar, ki nas je doletela. En človek si tega ne more pripisovat, da je zaslužen za to. Narod je tisti, ki je želel stran od tiste umetne tvorbe...ki po eni strani ni bila slaba...ampak...je bilo treba nujno stran. Zdej pa glejte v prihodnost. Pa naredite kej zase...ker drugi ne bodo za vas. Pa nehite jamrat...kaj vam je res toook hudo??
Balki36
24. 10. 2022 20.45
-8
Ukinitev muzeja....1 faza....za par let papa samostojna slovenija....pa to
Brakedirt
24. 10. 2022 20.46
+6
kletarji je nikoli niste imeli. samo prisvajate si.
Brakedirt
24. 10. 2022 20.47
+6
druga faza, lustracija in adijo ukradena stranka
Balki36
24. 10. 2022 20.44
-3
Moramo naredit vse....da jugoslavija bo....pa to
Abrnk
24. 10. 2022 20.35
+7
Pa Muzej izogibanja sodišč in sodni pošti.
Phan Thi Kim Phuc
24. 10. 2022 20.36
+0
Balki36
24. 10. 2022 20.37
-1
Postar je lepo zasluzil....da ni hotel vrocit poste....da so lahko obtozval tipa da je ne zeli prevzet....pa se napredoval je....v pisarni sedi od takrat.....lewe fore....dobre...res pokvarjene....pa to
Phan Thi Kim Phuc
24. 10. 2022 20.37
+4
pa muzej mini mini nabiralnikov ...pa crknjenih akumulatorjev...
Brakedirt
24. 10. 2022 20.38
+3
tako kot so mu posto skrili med reklame a ne?
Brakedirt
24. 10. 2022 20.39
+4
potem pa postar pove da mu sploh ne nosijo reklam...
Phan Thi Kim Phuc
24. 10. 2022 20.34
+1
nižje je že kruljenje o intimni opciji....vsakokrat to podtikanje v stilu bivšega komunista lažnivega janše obvezno " pozabijo " dodati....da je Gospod Kučan takrat NADALJEVAL .. da je za konfederacijo v okviru Jugoslavije ...In exyu je nekaj pomenila v svetu...čez 170 neuvrščenih držav se je klanjalo exyu in " ustanovitelju neuvrščenih Titu....pa to....
Balki36
24. 10. 2022 20.38
-2
Morali so se klanjat....drugace batine pa goli otok....pa to