Slovenija

Počivalšek: Loputanje z vrati je lahko hipno všečno, a obenem politično nezrelo

Ljubljana, 10. 02. 2020 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K./N.Š./STA
Komentarji
972

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je v nedeljo predsednika SMC Zdravka Počivalška obvestila, da nepreklicno odstopa z mesta podpredsednice SMC, prav tako je izstopila iz stranke. Kot je razvidno iz pisma Počivalšku, ki ga je posredovala medijem, se je za to odločila zaradi nezadovoljstva in nestrinjanja z vodenjem stranke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Klampferjeva protestno izstopila iz SMC
    02:59
    Iz 24UR: Klampferjeva protestno izstopila iz SMC
  • Iz 24UR: Kdo na pogovore k Janši?
    01:45
    Iz 24UR: Kdo na pogovore k Janši?
  • Iz SVETA: Dopisovanje v stranki SMC
    03:17
    Iz SVETA: Dopisovanje v stranki SMC
Ministrica za delo Ksenija Klampfer je izstopila iz stranke SMC.
Ministrica za delo Ksenija Klampfer je izstopila iz stranke SMC. FOTO: Damjan Žibert

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki po odstopu premierja Marjana Šarca opravlja tekoče posle, je v pismu predsedniku SMC zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej v času po odstopu predsednika vlade.

Jutri naj bi se predvidoma nadaljevali pogovori med SDS in samooklicanim sredinskim trojčkom SMC, NSi in DeSUS. Uradnega vabila na pogovore sicer nobena od strank ni prejela.

Zanjo je nesprejemljivo zdajšnje dogajanje, ko se SMC pogaja za vstop v desno vlado s popolnoma drugačno ideologijo. "Menim, da mora človek ostati zvest svojim vrednotam, predvsem pa samemu sebi. Za politika je to nujno in edino sprejemljivo," je zapisala.

"V stranki je kljub vihram, ki so jo doletele, še vedno veliko dobrih in sposobnih članov, ki verjamejo v solidarnost ter dialog in katerim je zelo tuja desna ideologija. Iz srca in zaradi njih te iskreno prosim, da o smeri, kamor vodiš stranko, še enkrat dobro premisliš," je Klampferjeva pozvala prvaka SMC.

"Vedno sem verjela, da so rezultati dela tisto, kar politiku daje verodostojnost, s katero lahko stopi pred ljudi. S svojo ekipo sem kljub manjšinski vladi uspešno zaključila številne projekte," je navedla Klampferjeva. Ob tem je med drugim navedla ohranitev socialne varnosti, dvig minimalne plače, dvig materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka, ustavitev padanja pokojnin in dvig odmernega odstotka, pa tudi ukrepe na trgu dela.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki po odstopu premierja Marjana Šarca opravlja tekoče posle, je v pismu predsedniku SMC zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke.
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki po odstopu premierja Marjana Šarca opravlja tekoče posle, je v pismu predsedniku SMC zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke. FOTO: Bobo

"Bolj od dela šteje populizem"

"Menim, da smo opravili veliko dobrega za ljudi, prav gotovo pa je ostalo še veliko izzivov," je navedla Klampferjeva, ki verjame, da so našteti rezultati lahko v ponos SMC.

"Žal pa v naši stranki niso vsi takšnega mnenja. Kot kaže, tudi ti ne, spoštovani predsednik. Najin pogovor tistega jutra, tik pred odstopom predsednika vlade, je razkril marsikatero pomanjkljivost v delovanju stranke," je zapisala v pismu Počivalšku. Po njenih besedah je pogovor razkril tudi, da delo ni cenjeno, "bolj od dela namreč šteje populizem".

Za Počivalška "loputanje z vrati" nezrelo

Počivalšek se je na odločitev ministrice odzval z javnim pismom. Kot je zapisal, njeno odločitev obžaluje. Prav tako ga je presenetila – nenazadnje je Klampferjeva šele pred kratkim postala podpredsednica stranke.

"Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile, vendar to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do svojih volivk in volivcev ter do iskanja rešitev v dobro države," je ocenil predsednik SMC, ki meni, da je za odločitev krivo "popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank". "Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo," še meni Počivalšek.

"Ocena politične situacije, kot jo je v pismu izrazila mag. Klampfer, je po mnenju predsednika stranke pomanjkljiva in ne temelji na dejstvih, ampak površni nabirki pol- in neuradnih informacij. Naj ponovimo: SMC je v zvezi s trenutnimi političnimi razmerami sprejela samo dve odločitvi, in sicer: da se bo pogovarjala z vsemi, ki bodo nakazali izvedljive ideje o oblikovanju morebitne nove vlade, in da se z odstopom predsednika vlade pripravlja na morebitne nove predčasne volitve," še poudarja predsednik SMC, ki tako pismo Klampferjeve kot predhodnika Mira Cerarja vidi kot "izraz lastne volje in mišljenja, do katerih ima v SMC vsakdo vso pravico".

Sicer pa je ocenil, da sta v trenutkih, ki sledijo po odstopu predsednika vlade, pomembna zaupanje in odprt pogovor: "Javno dopisovanje k temu ne koristi."
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (972)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
11. 02. 2020 20.28
-1
Edina poštena privatizacija nas lahko reši nošen socializem insociala nas nebo potegnila iz tega blata v katerem smo se zaglavili,če se nebo pošteno delalo nas bo čas povozil kolokor nas ni že.
INAZ
11. 02. 2020 13.15
+1
Takšen pakt, kot ga LMŠ ponuja Počivalšku, smo že videli. Približno enako je bilo, ko je Erjavec pred volitvami 2018 sklenil pakt z Jankovičem in gladko pogorel na volitvah.
?ebula
11. 02. 2020 11.22
+8
Ta Počivavšek pa je roba. Upam, da bo kmalu nastopil čas, ko nam ga ne bo treba več gledati in poslušati
JanezNovakJohn
11. 02. 2020 11.06
+9
Dva tako močna pokvarjenca kot sta JJ in Počivalšek lahko naredita to deželo ultra kapitalistično in nacional f.. Potrojimo straže da ne vstane JJ in z njim preteklost.
Uporabnik443897
11. 02. 2020 10.50
-2
Moj predlog vreden POIZKUSA. Združijo se vse leve in vse desne STRANKE in na VOLITVE.Imamo garantirano kot Kitajci za veče čase na OBLASTI KOMUNISTIČNO PARTIJO Slovenije. Nato gremo ven iz EU ( NO V RESNICI NAS BODO VRGLI NA TRETJI VLAK ) in uživamo kot Severna Koreja od korenja, ki nam ga milostno dajejo EVROPEJCI, v zahvalo, da so se nas REŠILI !!!
VolkBrenin
11. 02. 2020 10.44
+4
sds je edina stranka , ki Ni želela razkriti svojih članov v bivši KPJ...pa ne da jih je strah...??? a jih naštejem....
VolkBrenin
11. 02. 2020 10.45
+5
janša , gorenak , zver milan , barbara brezigar , šircelj ...itd....
Uporabnik443897
11. 02. 2020 10.46
-3
Dej NAPIŠI še kaj, komaj čakamo na tvoje NADPRISPEVKE :)
VolkBrenin
11. 02. 2020 10.42
+12
še malo zgodovine.... "SDS se spreminja v družinski klan najvišjih funkcionarjev stranke: najprej so poskrbeli za službe svojih sinov in hčera Za časa vladavine Janeza Janše se je »našla« služba za bivšo ženo, za hči, za sina in za njegovo partnerico © Borut Krajnc V času prve vlade Janeza Janše je njegova tedanja žena Silva Predalič dobila službo na Statističnem uradu, nato pa v državni družbi za upravljanje avtocest, na Darsu. V času njegove druge vlade je Predaličeva napredovala v vodjo službe za informatiko na Darsu. V času Janševe druge vlade je njegova hčerka iz prvega zakona, Nika Janša, dobila službo v državnih Plinovodih. Po diplomi je bila brezposelna le nekaj mesecev, dokler niso Plinovodi februarja 2012 nujno potrebovali »vodjo projekta« brez delovnih izkušenj in zgolj z »osnovnim poznavanjem računalniškega urejevalnika besedil in dela s preglednicami«. Skupaj z njo je službo v Plinovodih dobil Matjaž Tanko, sin predsednika poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Zaposlili so ju nezakonito, je kasneje ugotovila inšpekcija, a so Plinovodi nato njuni službi legalizirali s spremembo internih aktov. To je storil tedanji direktor Marjan Eberlinc. Njegov sin je tedaj napredoval v pomočnika izvršnega direktorja Holdinga Slovenskih elektrarn, ki ga je vodil Blaž Košorok iz SDS. Janšev sin iz prvega zakona, Žan Janša, ki ima srednješolsko izobrazbo, je svojo kariero začel na bencinski črpalki v Grosuplju, a je hitro, leta 2015, dobil službo v evropskem parlamentu. Sprva je postal asistent pri evropski poslanki SDS Patriciji Šulin, kasneje, ko se je Šulinova oddaljila od stranke, pa sta Žana Janšo v službo sprejela evroposlanca iz SDS Milan Zver in Romana Tomc. Žan Janša se je medtem poročil z Majo Mikanec. Zato da živita skupaj v Bruslju, so v SDS tudi njej uredili službo v evropskem parlamentu. Majo Mikanec je sprva v Bruslju zaposlila tedanja evroposlanka iz SDS Zofija Mazej Kukovič, ki pa je to uslugo Janši naredila šele potem, ko je Janša v zameno v svojem vladnem kabinetu zaposlil njeno hčerko, Ino Kukovič. Uradno zato, ker so »opazili njene sposobnosti«. Ko je Kukovičeva zapustila SDS, so v stranki Majo Mikanec prezaposlili kot asistentko pri Zveru in Tomčevi.".....B.Mekina
JanezNovakJohn
11. 02. 2020 11.18
+3
VolkBrenin
11. 02. 2020 10.41
+9
»Ta stranka je postala sekta,« pravi nekdanji član SDS Franc Pojbič....
ahim1225
11. 02. 2020 10.40
-2
Ksenija Klampfer še za čistilko ni dobra!
VolkBrenin
11. 02. 2020 10.40
+6
Kot kaže statistika ministrstva za javno upravo, je Janševa vlada za konec v upravi zaposlila kar 60 politicno imenovanih kadrov. V zadnjem mandatu je bilo sklenjenih skupaj 143 pogodb o zaposlitvi za dolocen cas za delovna mesta, ki so bila vezana na osebno zaupanje funkcionarja, od katerih je potem približno polovica v državni upravi ostala »za vedno«.
Uporabnik443897
11. 02. 2020 11.12
-3
No ti pa čažež že tako, da tudi sam več ne VERJAMEŠ in potem se čudiš, če ti dajejo MINUSE :)
Karantanija
11. 02. 2020 09.41
+18
Naslednja vlada bi morala biti popolnoma oddaljenja od 2. sv. vojne, partizanstva in domobranstva. A vsi vemo, da bodo to zelo težko uresničili. Hočemo vlado, ki bo gledala samo naprej in se s temi stvarmi ne bo ubadala. S politiki, ki so dolga leta vladali do sedaj, delali zgago in razločevali narod, to ne bo mogoče.
ahim1225
11. 02. 2020 10.42
-3
Zgago dela pritlikavi Kučan, ki dobiva nezasluženo visoko penzijo.
Uporabnik443897
11. 02. 2020 11.16
-4
Partizanov vsak dan več, domobranci pa oproščeni. Se s tabo strinjam popolnoma, samo glede na moj začetek PISANJA, to ni MOŽNO !!!
Karantanija
11. 02. 2020 09.37
+19
Podpiram Cerarja, Klampferjevo in Šarca. Ni higienično sodelovati s stranko, s katero naj ne bi imel ničesar skupnega, ki ima povsem drugačna načela in vrednote, ki to pravzaprav niso. V resnici jim gre samo za vladanje za vsako ceno. Ko bo to vzpostavljeno, bodo nasmeški in prilizovanje popustili, in zopet bomo lahko priča željenju, neprimernemu tvitanju in še marsičem. Ja, zaenkrat je volk preoblečen v ovčja oblačila, ki jih bo slej ko prej slekel .....
Karantanija
11. 02. 2020 09.38
+6
Schnitzel
11. 02. 2020 09.26
+11
Počivalšek je nevaren.
Karantanija
11. 02. 2020 09.46
+7
komel123
11. 02. 2020 09.19
+2
Kdo tukaj uporablja več sovražnega, izključevalnega govora in laži, polresnic,... Mislim, da bi bile takojšnje voltve za nekatere trenutek resnice. Mediji pa naj se ukvarjajo s programi strank ne pa s partizani in domobranci. Financiranje strank pa je verjetno povsod tako ali drugačno nekateri se napajajo iz dtžyvnih podjetij, drugi pač drugje, ker ne pridejo do korita.
veronqa
11. 02. 2020 08.47
+16
Tudi če bo JJ po neki res srečni računici sestavil vlado; kakšna vlada pa bo to? Skrajna desnica in ostanki in lupine brez vsebine ostalih nekoč bolj levosredinskih strank. Ne, ne bo šlo! Res škoda časa za ta poskus, ki je že v naprej obsojen na propad!
Vet63
11. 02. 2020 09.15
-1
A ta dozdajšna vlada povezana s skrajno levico pa je bila res zelo uspešna???
komel123
11. 02. 2020 09.24
-4
Kdo je skrajna desnica v Sloveniji, celo nacionalna stranka je pri nas leva. Imamo pa skrajno levico in prav je, da jo imamo, tako kot bi potrebovali tudi kakšno bolj desno stranko.
batom@pinkponk.com
11. 02. 2020 08.43
+8
Kot je že nekdo spodaj začel: ko je bil SMC izvoljen, je dobil glasove zaradi takratnega programa, drže in obljub. Sedaj se je to spremenilo za skoraj 180 stopinj, oni pa bi radi na podlagi prvotno podeljenih glasov (zaupanja) delovali naprej na drugačen način, ne da bi preverili, ali to zaupanje (glede na politične premika) še vedno imajo.
batom@pinkponk.com
11. 02. 2020 08.39
+5
že zelo nazaj so zelo dobro vedeli: politika je ku..a. Slast moči, privilegijev, vpliva, položaja, nedotakljivosti, pomembnosti, preskrbljenosti, frivolnosti je enostavno prevelika za človeški ego. Trditve, da se to počne v imenu nacionalnega interesa, v dobro države, za ljudi, za demokracijo, itd. itd. so čista laž (in nemalokrat tudi samoprevara) tistega, ki jih izgovarja. To je politika.
dule100
11. 02. 2020 08.36
-15
Tale Počivalšek je še kar načelen dec! Še všeč mi bo ratal!
resslovenka
11. 02. 2020 09.26
-7
Mirko Igor
11. 02. 2020 08.35
+8
Želim videti PROGRAM vlade desne sredine. ....................................... Šele potem lahko povem svoje mnenje. ...................................... To ne zanima ne medijev, ne g. Šarca, ne g. Cerarja. ....................................... Na slep sovražni govor ne padam več.
biggbrader
11. 02. 2020 08.33
+7
Kot vem so Madžari naredili ograjo točno na meji in po svoji zemlji. Tako da njim očitati kakšne pretenzije je spet netenje nepotrebnega spora med sosedami. A kaj ko levaki vedno rabijo sovražnika, da lahko vladajo.