Slovenija

Ministrica za zdravje obljublja: Zdravstveno doplačilo bo bolj solidarno

Ljubljana, 01. 02. 2018 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne verjame, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet še v tem mandatu, je pa napovedala, da bodo najverjetneje prihodnji teden koaliciji poslali novo različico zakona o zdravstvenem varstvu. V okviru tega bodo upoštevali pripombe glede večje solidarnosti zdravstvenega doplačila.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je napovedala, da bodo predvidoma v prihodnjem tednu koaliciji poslali novo različico zakona o zdravstvenem varstvu, v katerem bodo med drugim upoštevali koalicijske pripombe glede večje solidarnosti zdravstvenega doplačila. Za zakon o dolgotrajni oskrbi ne verjame, da bo sprejet še v tem mandatu.

Prepričana sem, da je to dober zakon in dobra osnova za to, da lahko naslednja vlada relativno hitro spelje postopke in ga sprejme. Milojka Kolar Celarc

Kolar Celarčeva je v izjavi za medije ob robu posveta Zveze društev upokojencev Slovenije o zdravstveni reformi dejala, da bodo v največji možni meri upoštevali pripombe koalicije glede predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Pripombe so se po njenih besedah večinoma nanašale na premalo solidarno zdravstveno doplačilo, višino bolniških nadomestil in upravljanje zdravstvene blagajne. "To lahko relativno hitro izboljšamo," je dejala. Načrtuje, da bodo ponovno predlagali sedemstopenjsko lestvico zdravstvenega doplačila, ki bi nadomestilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. "Ni pa še končnega dogovora oz. konsenza glede tega," je pojasnila. Takšna lestvica je bila predvidena že v različici zakona, ki je bila v javni razpravi. Tako bi zavarovanci po novem plačali od 20 do 70 evrov prispevka.

Glede vse pogostejših pobud, da bi namesto zdravstvenega prispevka preprosto dvignili prispevno stopnjo, pa je ministrica opozorila, da je vlada že v začetku mandata podpisala sporazum, s katerim se je zavezala, da ne bo dodatno obremenjevala stroškov dela. Bi pa to bil najpreprostejši način zbiranja sredstev namesto dopolnilnega zavarovanja, je dodala.

"Predvidevam, da bomo že prihodnji teden v besedilo zakona uspeli vključiti nove spremembe, ki jih bomo potem poslali koaliciji," je dejala. Ministrica si želi, da bi vlada zakona potrdila in ga poslala v DZ.

Ministrica obljublja, da bo zdravstveno doplačilo bolj solidarno.
Ministrica obljublja, da bo zdravstveno doplačilo bolj solidarno. FOTO: iStock

Na vprašanje, ali je možno, da bi vlada potrdila zakon le s podporo ministrov iz kvote SMC, pa je dejala, da ni nobenega zakona pošiljala na vlado, da bi ga sprejeli s preglasovanjem. Po njenem mnenju tudi ni primerno, da bi vlada s preglasovanjem potrdila sistemski zakon.

Ob tem je dejala, da so ji v SD pojasnili, da je za njih zakon sprejemljiv, če bo upoštevala njihove pripombe. Na vprašanje, ali potem ne računa na podporo DeSUS zakonu, pa je dejala, da so njihove pripombe dobili v ponedeljek, ločeno tudi pripombe poslanke DeSUS Julijane Bizjak Mlakar. Tudi njihove pripombe niso take, da se ne bi mogli uskladiti, je dodala.

Dotaknila se je tudi zakona o dolgotrajni oskrbi. Povedala je, da je pripravljen nov čistopis zakona, ki je v veliki meri usklajen z vsemi deležniki, tudi z ministrstvom za delo. Zdaj pa pripravljajo še izračune, kaj bi pomenile dodatne pravice.

"Najmanj kar pričakujem, da bi o tem zakonu opravili samo predhodno ali splošno razpravo v DZ, da imajo vsi zainteresirani možnost povedati svoje mnenje," je dejala in priznala, da bi bilo "preoptimistično pričakovati tudi sprejem tega zakona v sedanjem mandatu".

"Prepričana pa sem, da je to dober zakon in dobra osnova za to, da lahko naslednja vlada relativno hitro spelje postopke in ga sprejme," je dodala. Sicer pa intenzivno delajo na treh pilotnih projektih, saj želijo najprej preizkusiti, kaj bi takšne rešitve pomenile v praksi.

Ministrica je komentirala tudi poročilo računskega sodišča glede nabav medicinske opreme in materialov v UKC v letih 2014 in 2015. Dejala je, da ministrstvo ni prejemnik poročila in da je odgovornost vodstev UKC, kako so naročali materiale. "Jaz sem naročila, naj svet zavoda to poročilo z vso resnostjo obravnava in zahteva odgovore ter ustrezne ukrepe. Če niso bili spoštovani zakoni, se ve, kdo odgovarja," je dejala.

Na vprašanje, ali je sedanji v. d. generalnega direktorja UKC Aleš Šabeder njen favorit za polni mandat na tem mestu, pa je dejala, da "pustimo odločitev svetu zavoda". Verjame pa, da je Šabeder pripravil zelo dober program, da ima široke menedžerske izkušnje, saj je vodil že velik kolektive. "S tem, kar je pokazal v dosedanjem delu, so zadovoljni tudi zaposleni. Informacije, ki jih imam jaz, so zelo pozitivne," je dodala.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
03. 02. 2018 08.55
Te solidarnosti imam že poven kufer! Če ima kdo malo višjo plačo ali penzijo bo več plačal zdravstvo, vrtec.... Potem je rešitev uravnilovka, vsi enake plače in penzije, kar pa je bedarija.
BPGC
01. 02. 2018 22.43
+1
Se malo pa bo ta vlada skupaj z Milojko odsla na odpad. Pardon, Milojka v penzijo.
srecnii
01. 02. 2018 20.09
+3
Solidarnostni prispevek, ah ta ženska se je spotaknla in padla v lužo. Njim je v interes čimveč folka prsilt, da plačujejo, za oskbro jim že več 10let doli visi, če folk umre pred UKC vrati.....glavno da bodo pri koritu še vedno isti ljudje, ki si bodo izplačeval bajne plače...to je cilj. Pravično je edino to, kolkr si plačuje vsak tolk lahko dobi, kot pri avtu obvezno + kasko po želji. Zdej pa brezposelni imajo ravno tako vse krito (jim plačuje država) kot zaposleni kateri plačuje 200 evrov.
johanca123
01. 02. 2018 20.04
+3
Ko čakate na hodniku na polikliniki ko bedaki po nekaj ur, mimo vas prihajajo na vrsto razni čarapanarji v spremstvui čarapanarskih sester. in še plačate več!
periot22
01. 02. 2018 18.51
+4
70 milijonov je klinični zapravil za nepošten način ste se raje ukvarjate da bodo odgovorni leteli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
draghci
01. 02. 2018 19.48
+1
JE-BI-GA
01. 02. 2018 18.34
+3
Ovo našu Milojku treba skinut sa položaja i je vratit nama u HR jer je jako sposobna, ona može da gura brodove iz luke na otvoreno more. Dobro pazi na zdravlje. Ljep pozdrav svima i što prije da se vidimo !!
srecnii
01. 02. 2018 18.33
+3
Brezposelnim bi moraal država plačevat zgolj min.osnov.zavarovanje, ne pa da nekdo, ki je brez dela ima obvezno in dodatno krito, pa še socialno vleče. Nekdo, ki je zaposlen pa plačuje 200 evrov mesec...pri zdravniku imajo pa vsi isto oskrbo, ah ta socializem be*ast.-
igorli
01. 02. 2018 19.44
+2
PIERREBRICE
01. 02. 2018 18.02
+6
Najbolj poštena stvar je za vse enak odstotek. Vse ostalo je larifari. Primer: Zaposleni s 1000€ neto, plača 2% oz. 20€, zaposleni s plačo 2000€ plača 40€, upokojenec s pokojnino 500€ pa plača 10€. A ni to pravično?
draghci
01. 02. 2018 18.18
+3
Ne ni, ker tisti z višjimi dohodki že tako, da od svoje bruto plače višji procent od onega z nižjo. Najbolje, da nam izplačajo bruto plačo, potem naj si pa vsak plača za zdravstvo in pokojnino kolikor želi. Na koncu moramo zdravstvo tisti, ki smo zaposleni itak še enkrat plačat, da prideš na vrsto v doglednem času, izven delovnega časa. Naša država podpira samo lenčine, neinteligentne ljudi, ki niso sposobni delat al pa so preneumni za kakšno višje plačano delo. In vso to gnilobo moramo eni plačevat. Če pa kdo v resnici zboli, mu pa trda prede, takrat pa ni solidarnosti.
janezek123@gmail.com
01. 02. 2018 17.58
+8
Še bolj solidarno??? Kaj je lahko bolj solidarno od tega, da nekateri plačujemo več 100 EUR prispevka za zdravstvo na mesec, drugi pa ne plačujejo čisto nič. Potem ko rabiš storitev pa moraš itak samoplačniško. Ta ima take izjave, kot da je prišla iz drugega planeta. Če imajo ljudje denar za cigarete, pijačo in najnovejši mobitel, potem bodo že našli teh 20 EUR za zdravstveno zavarovanje!
draghci
01. 02. 2018 18.20
+5
xyxyxyxyxyxyxy
01. 02. 2018 17.54
+6
Najkrajši zakon: ukinitev vseh koncesij t.j. samo javno zdravstvo in privatno. Zaposlitev zdravnikov samo pri enem delodajalcu, ne pa malo tukaj malo tam.
Transformerji
01. 02. 2018 16.57
+3
Ne vem, o čem razmišlja Milojka, kakšen bo popravek njenih predlogov, vem pa: tisti z minimalnimi dohodki naj plačujejo 20 evrov, tisti z najvišjimi, pa 35 evrov. Tudi z dolgotrajno oskrbo je enako! Tistih 20 evrov pa bodo plačevali tudi študenti, nezaposleni, tudi Romi, upam - že tukaj nastane še dodaten problem! 20 evrov za posameznika in 20 evrov za plačnika in za oskrbo njegovih 4-5-6- otrok!
Transformerji
01. 02. 2018 16.59
+6
Tako razmerje , ki ga je predlagala Milojka, je nesprejemljivo! Še večja razlika med revnimi in bogatimi: kakšni so novi predlogi???
RdecaZvezda
01. 02. 2018 16.57
+11
Ministrica Milojka verjame da bo ta zakon sprejet v tem mandatu,g.Ministrica a mogoče upaš na še en mandat,ne bo se izšlo.
Vapo
01. 02. 2018 16.50
+7
Super, še malce več uravnilovke! Krasno. Že tako se vse izenačuje do te mere, da ko upoštevaš vrtce, otroške dodatke in ostalo, prideš do tega, da je bolje imeti manj odgovorno delo, res, da je plača nižja, ko pa pogledaš pod črto ti več sotane, pa še živce prišparaš...
draghci
01. 02. 2018 18.24
+3
Končno je publiki začel delat kliker, da ga najbolj nasrka tisti, ki dela odgovorno delo, za katero je potrebno znanje, pamet, ustvarjalnost, odgovornost, učenje, napredek, razvoj...Tem država samo nabija, ker so seveda edini, ki plačajo. ostali kao nimajo, bogati pa skrijejo!
felix59 drugič
01. 02. 2018 16.28
+13
Najraje bi videli , da nesem celo plačo tej bandi lopovski.