Slovenija

Ministrico stavka skrbi, Zdus poziva k ukrepom proti Fidesu

Ljubljana, 25. 01. 2024 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel priznava, da jih zaostritev zdravniške stavke skrbi. Medtem v Zvezi društev upokojencev Slovenije pozivajo zdravniško zbornico, naj zaradi zdravniške stavke ukrepa proti Fidesu. "Zavedamo se, da je stavka legitimna pravica, a vendarle je pri zdravnikih treba njihovo stavko presojati z etičnega vidika," so dejali.

Stavkovni zbor Onkološkega inštituta
Stavkovni zbor Onkološkega inštituta FOTO: Bobo

Za petek je sklican sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, na katerem bodo pogledali, kako poteka delo v času stavke. Kot pravi ministrica Valentina Prevolnik Rupel, upajo, da se stavka ne bo preveč zaostrovala in da bo čim prej dosežen nek dogovor.

Prevolnik Ruplova je v izjavi ob prihodu na sejo vlade pojasnila, da sama ni članica pogajalske skupine in se zato pogajanj ne udeležuje. Verjame pa, da ministrstvo za javno upravo in tudi celotna pogajalska skupina kompetentno vodijo pogajanja.

Veseli jo tudi, da je za petek sklicano nadaljevanje pogajanj za zdravstveni steber. Upajo, da bo to pomenilo premik tudi v pogajanjih s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Vendar pa tudi ministrica priznava, da za zdaj kaže slabo, saj so napovedali zaostrovanje stavke. Na ministrstvu jih skrbi za bolnike, zato bo tudi v petek sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

Kot je pojasnila, na ministrstvu sproti spremljajo stanje odpovedanih terminov, realizacijo, vsak dan dobivajo podatke z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zdravnike so pozvali oz. jim svetovali, da izdajajo bolniške liste, ker to lahko vpliva tudi na delovna razmerja in vodi v socialne stiske, kar zagotovo vpliva tudi na zdravje bolnikov.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se bo jutri ob 13. uri sestala z generalnima direktorjema UKC Maribor in UKC Ljubljana, z direktorji splošnih bolnišnic ter direktorjema Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Namen sestanka je seznanitev s potekom dela v zdravstvenih ustanovah v času stavke, so sporočili z ministrstva. 

Zdus: Zdravnik nikoli ne izkorišča pacienta za osebne koristi

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) pozivajo odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, naj zaradi zdravniške stavke ukrepa proti sindikatu Fides. V zvezi namreč menijo, da sindikat s stavko med drugim krši člen kodeksa zdravniške etike, ki določa, da "zdravnik nikoli ne izkorišča pacienta za osebne koristi".

Menijo, da zdravniški sindikat z zdravniško stavko izsiljujejo državo za višje plače na način, da ima "za talce vse državljanke in državljane Slovenije". V pozivu odgovornim so zapisali še, da kodeks zavezuje vse zdravnike v Sloveniji, zdravniška zbornica pa je dolžna ukrepati proti zdravnikom, ki kršijo določila kodeksa. "Zavedamo se, da je stavka legitimna pravica, a vendarle je pri zdravnikih treba njihovo stavko presojati z etičnega vidika," so še dodali.

V Zdusu ob tem opozarjajo, da stavki Fidesa ni videti konca, pred stavko pa da so vodilni iz vrst sindikata zatrjevali, da se njihov ukrep ne bo poznal pri čakanju za pregled pri splošnem zdravniku oziroma pri specialistu. "Praksa seveda govori drugače. Vrste se daljšajo, vlada je neizprosna, zdravniki pod plaščem Fidesa pa prav tako. Kratko pri vsem tem pa vlečemo državljani, v prvi vrsti starejši," menijo.

Dodali so, da v zvezi ne nasprotujejo, da si zdravniki uredijo višje plače, "vendar naj se to uredi na sistemski ravni in naj se presoja, ali gre za zaposlitev v javnem zavodu oz. za zaposlitev pri zdravniku zasebniku".

Ostro tudi v ZZZS

Oglasili so se tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer so zapisali, da je pravica do stavke "legitimno sredstvo za doseganje boljšega socialnega in ekonomskega statusa delavcev".  A ob tem poudarjajo, da se mora pravica do stavke izvajati na način, ki nesorazmerno ne poseže v pravice drugih. "Način izvajanja stavke nekaterih zdravnikov na način, da ne potrjujejo bolniških staležev, je po našem prepričanju neodgovoren in nesorazmeren, hkrati pa menimo, da ne predstavlja zakonitega izvajanja stavke," so dodali. 

Stavkajoče zdravnike zato pozivamo, naj stavko izvajajo zakonito in zagotavljajo minimum delovnega procesa, kar zajema tudi pravočasno potrjevanje upravičenosti zadržanosti od dela. ZZZS

Dogovora ni

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Nazadnje so se z vladno pogajalsko skupino na pogajanjih sestali v sredo, a dogovora niso dosegli. Po navedbah vlade Fides vztraja pri takojšnjih finančnih učinkih. V sindikatu po drugi strani opozarjajo, da jim vladna pogajalska skupina ni ponudila nič oprijemljivega za rešitev stavkovnih zahtev. Na petkovih pogajanjih za zdravstveni steber ne nameravajo sodelovati. Kot pojasnjujejo, lahko stebrna pogajanja pridejo v poštev šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev.

Iz Fidesa pa so danes sporočili, "da na pogajanja in predloge vlade, ki že vnaprej kažejo, da je cilj le ponovno izigravanje sindikata in nespoštovanje dogovorjenega", ne pristajajo več. V današnjem sporočilu za javnost so pojasnili, da zahtevajo konkretne zaveze in izvrševanje že dogovorjenega s 1. januarjem 2024, pri čemer so spomnili na vsebino sporazumov, ki ju je vlada s sindikatom podpisala oktobra 2022 in januarja 2023.

Vladi sicer v sindikatu očitajo tudi kršitev zakona o stavki ter kršitev sindikalnih pravic, kar bi lahko ob ugotovljenem obstoju vseh zakonskih predpostavk lahko predstavljalo tudi kaznivo dejanje. Pojasnili so, da vlada s svojimi ravnanji v času stavke - vključno z zahtevami za izvajanje aktivnosti zdravnikov tekom stavke, za katere ni nikakršne pravne podlage -, izvaja tisto, kar je v sporazumu iz lanskega januarja obsodila, to je nasilje nad stavkajočimi zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci.

"Nasilja namreč ne predstavlja zgolj fizično nasilje, temveč tudi vse druge oblike nasilja, vključno z vsiljevanjem delovnih obveznosti tekom stavke, ki ne sodijo v minimum delovnega procesa, kar vlada izvaja preko tiskovnih konferenc in s publiciranjem medijskih objav, ki so namenjene usmerjanju javnega mnenja zoper stavkajoče zdravnike in zobozdravnike," so zapisali v Fidesu. Kot so dodali, se prek tega izvaja pritisk na stavkajoče, da bi morali opravljati dela in naloge, ki jih v času stavke niso dolžni opravljati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rast112
30. 01. 2024 14.13
+1
Se strinjam, da odgovarjajo za stavko. Pri plači pa vsakemu, ki ne dela trgat od plače. Če bo cel mesec stavkal pa vzet celo plačo. Hitro se po naredi red. Komu je premali plača naj vzame del. Knjigo in čao. Tisti, ki pa so delali sedaj, pa jih nagradit, ker tile itak vedno delajo in so pridni. Slabi pa itak vedno zabusavajo in ni že prej bilo nobenega efekta od njih.
smuuki
26. 01. 2024 16.16
+1
Vesel sem da sem pri koncesionarju. Razlika med javnim in koncesionarji ni primerljiva. Ne razumem zakaj se boljše preprečuje, levica bi pa uničila.
Kostorog
26. 01. 2024 13.37
+2
Vse ki štrajkajo privesti v psihiatrično bolnico polje na dodatne preglede.
vvvilice
25. 01. 2024 21.45
+3
Pravzaprav me ne zanima več. Pokazali so svojo barvo. V ZDPolje pa vestni zdravniki normalno delajo, čestitke njim.
avgust.
25. 01. 2024 21.42
+1
Nekateri strokovni pregledi zgledajo tako, da te zmerijo, stehtajo in zmerijo pritisk. In nič drugega. In to čakaš nekaj mesecev, vmes ozdraviš ali pa umreš.
minkica91
25. 01. 2024 21.44
+1
to jaz sama storim doma, ne rabim nobenega, da bi me moral kdo tehtat, pa merit višino in pritisk, to so najbolj enostavna dela in jih lahko vsak sam izvede.
minkica91
25. 01. 2024 21.39
+2
konkurenca mora bit, če plačujem prispevke lahko grem v javno zdravstvo, lahko pa tudi privat zdravstvo, ki ga plačuje zdravstveno zavarovanje, v katerega plačujemo. Če bi to uredili že zdavnaj ne bi bil problem, tako pa neko javno zdravstvo, ki ni javno, zdravniki pa večno izsiljujejo, saj lahko, ker nimajo konkurence.
landrick landrick
25. 01. 2024 21.35
+3
Ti pohlepni zdravniki me navdajajo z gnusom...Ne zaslužijo si niti centa večjo plačo, temveč je potrebno njihovo storilnost nadzirati in naj končno začnejo odgovarjati za vse zašuštrane paciente. Dosti je bilo igranja bogov v belih haljah!
avgust.
25. 01. 2024 21.18
-1
Mogoče bi bila rešitev v pooblastitvi višjih medicinskih sester ali pa v došolanju le teh. Sicer pa tu blizu poznam nekoga, ki gre kar k veterinarju, celo rentgen in ultrazvok ima tam brez čakanja in baje da ni drago.
minkica91
25. 01. 2024 21.34
+2
ojoj, sestre so za nego, zdravniki skrbijo za operacije,kako me lahko sestra operira, eni pa res ne potrebujejo zdravnika, da lahko take pišejo.
avgust.
25. 01. 2024 21.39
+1
Sestra, ki prisostvuje nekaj operacijam na dan, verjetno ne bi dosti zgrešila.
2fast4
25. 01. 2024 21.10
+10
Gospodje in gospe v belem pred vrati je vikend, želim vam veliko prespanih ur v dežurstvu.... Saj vemo, moreš biti spočit za delo pri zasebniku....
avgust.
25. 01. 2024 21.03
-4
Baje ima GEN čez 200 mio dobička, pa bi lahko malo vrnil tisto prvotno pomoč, bi sedaj zdravstvu malo pomagali.
minkica91
25. 01. 2024 21.41
+3
zdravstvu se ves čas pomaga, ampak nikoli nimajo dovolj, vse tam zapravijo, za plače, za drage nakupe opreme, ampak nobeden nič, nobeden varuh jim nič ne more, ne policija, ne sodnija na kpk itd.
avgust.
25. 01. 2024 21.00
+1
V stari Jugi je bilo razmerje če se ne motim 1 - 5. In to bi morali uvesti povsod. Ampak ta garnitura z Golobom in 18.000 pa Musarjeva s svojimi milijoni - to ne bo šlo. Golob pa tudi težko kaj kontrira, glede na to, kakšno plačo je imel on v državnem podjetju. Zato je tako tiho.
MEDKO
25. 01. 2024 20.56
+8
Plače jim znižajte. Stavkako ker majo previsoke
sseebbaa
25. 01. 2024 20.46
+8
Vlada smo ljudje in mi jih plačujemo in z našim denarjem so se izšolali za zdravnike. Nihče od nas jih ni silil v ta poklic...nemudoma zdravnikom vzeti vse dodatke in ugodnosti, prisilit jih naj vrnejo vse kovid dodatke, zahtevat da evidentirajo svoje delo in ne le prisotnost. Kdor tega ne naredi, zamrznit diplomo in jih nagnat...niso nezamenljivi bogovi kot mislijo
BeliRisko
25. 01. 2024 20.38
+5
Fides je SDS.Ko jih je zapornik filal z dodatki so bili tiho!
Terna
25. 01. 2024 20.19
+0
MZ opravljajte ze svoje delo in poskrbite za dobro organizavijo v zdravstvu. Vi imate skarje in platno! Nihce drug razen vas tega ne more, zapravili ste ze prevec casa, dobolj je!
Kstane
25. 01. 2024 20.12
-21
Zdravniki si večje plače zaslužijo! Oni nas zdravijo in operirajo,zato vsaka jim čast.Tisti,ki nočete velikih lepih plač ampak enakost,vas moram razočarat.Slovenija je članica EU in tudi plače morajo biti evropske.
Omizje
25. 01. 2024 20.16
+15
Rainbow warrior
25. 01. 2024 20.40
+6
@Kstane, ne zaslužijo si vsi velikih plač, sploh ne splošni zdravniki, ki napišejo par receptov na dan in čao. Ne rečem da imajo dobre plače kirurgi strokovnjaki, ampak drugi si pa definitivno ne zaslužijo povišice.
periot22
25. 01. 2024 21.12
+1
Kstane kar daj jim svojo plačo pa premoženje jim daj hitro!
Vojko Kos
25. 01. 2024 21.45
-1
-3
Dokler imamo našo ljudsko skupščino smo mirni.
Kstane
25. 01. 2024 20.15
+0
Fides bi verjetno popustil,če bi kolesarji oddelali vsaj dve sobote.
Rast112
25. 01. 2024 19.50
+15
Takrat, ko si bodo zdravniki iz pogajali večje plače, bodo padle domine in bodo zahtevali vsi sektorji javne uprave. Upam, da vlada ne bo podlegla temu. Kdor želi delat s tem denarjem naj, kdor pa ne pa naj dajo odpoved in čao. Če mi ni všeč plača grem delat tja kjer bom bolje zaslužila, naši stari zdravniki pa bi radi očitno ostali pri nas, zato se lepo spokajte delat. Danes jamrate koliko morate delat, kako boste pa lahko delali, ki ste si pridelali še več zaostanka sedaj.
Terna
25. 01. 2024 20.24
+2
1. Zafurali si tisto sekundo ko so prisli na oblast in parcialno javnemu sektorju obljubljali boljse place. Najnizji razred prejsnjega sistema bi vezali na minimalno placo, kar bu bilo najbolj posteno za vse in ne bi bilo te zdrahe. Glihkar je zasanjani mesec dvignil minimalno placo nad plavo srednjih medicinskih sester in verjetno se celega kupa javnih delavcev in... voila, spet se bo zacela zurka, ta stavka je komaj zacetek!
Renolt
25. 01. 2024 19.48
+13
Fides je treba ovadit
jutri_pa_res
25. 01. 2024 19.48
+11
Glede na nenormalne zahteve po višanju plač ob hkratni lenobnosti zdravnikov v javnih zavodih, nedostopnost osebnih zdravnikov, prenatrpane urgence in nenormalne čakalne dobe, je čas, da ta država sklene, da se je javno zdravstvo v obstoječi obliki popolnoma izrodilo in naredimo odločne korake v smeri prenosa ambulant v koncesionarstvo. Recimo po zgledu Avstrije, kjer je 3/4 javnega zdravstva na bazi koncesionarjev in so zadovoljni tako bolniki kot zdravniki.