Slovenija

Dokument o stanju v zdravstvu naj bi na ministrstvu pripravili prihodnji teden

Ljubljana, 08. 01. 2023 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
17

Pred ministrom za zdravje je eden najbolj zahtevnih tednov v mandatu. Zaradi katastrofalnih razmer v največjem zdravstvenem domu v državi in obsednega stanja pred enoto Bežigrad se bo sestal z ljubljanskimi mestnimi svetniki Gibanja Svoboda, ki so del koalicije župana Jankovića. Še isti dan naj bi se sestal tudi s sindikatom zdravnikov, ki napoveduje stavko. Na ulice se bodo podali tudi pacienti, ki med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse.

Potem ko so prvi pacienti na vpis pri dveh novih zdravnicah za Bežigradom v petek čakali že od večera, prejšnjega dne sta zjutraj s svojo prisotnostjo, predvsem pa z načinom komunikacije, olje na ogenj dolila še ljubljanski župan Zoran Janković in direktorica zdravstvenega doma Ljubljana. Gospa, ki je čakala pred zdravstvenim domom, je povedala: "22.45. Od včeraj. Moraš čakati do treh ponoči, pri 85 letih, da dobiš svojega zdravnika." 

Janković pa je komentiral: "Drugega sistema, kot da vas zdravnica sprejme, ni. - Nič ni organizirano ... - Samo povejte mi način, evo, takoj." "Glejte, imate lepo plačo, pa direktorica ima lepo plačo, uredite sistem, ne pa da čakamo kot ovce . A sem jaz kriv, da sem brez zdravnika ostal? - Ali sem jaz kriv,"  ga je spraševal eden od čakajočih in dodal: "Če bi lepo odnosi bili v podjetju dobri, bi vse delovalo, zakaj pa potem ljudje bežijo, če niso dobri odnosi, zakaj gredo stran?" Janković mu je odgovoril: "Kdo vam je pa rekel to? 

Ali ima prav minister za zdravje, ki pravi, da je težava v vodstvu zdravstvenega doma, ali župan, ki direktorico neomajno podpira, naj presodi mestni svet, pravi Danijel Bešič Loredan. "Da se po temeljiti razpravi svetniki odločijo, kaj pravzaprav bi direktorica ZD Ljubljana v tem trenutku morala narediti."

Zoran Janković v ZD Bežigrad
Zoran Janković v ZD Bežigrad FOTO: 24ur.com

Preden se bo minister Loredan v torek srečal z županom Jankovićem, ga tako že jutri čaka sestanek z ljubljanskimi svetniki Gibanja Svoboda. Popoldne pa je na ministrstvo na pobudo Radka Komadine iz zdravniškega društva javno vabljen vodja pogajalske skupine Fides, Gregor Zemljič. "V kolikor bo prišel na ministrstvo, vam pa ne znam povedati. Če se bomo kaj dogovorili, vas bomo o tem obvestili, vsekakor pa se ne bomo po telefonu pogovarjali," pojasnjuje zdravstveni minister. 

Ali se bo sestanka udeležil, nam Zemljič ni odgovoril, je pa v četrtek povedal, da si Fides stavke ne želi. "Mi računamo, da bi se lahko dogovorili do srede, da bi stavka odpadla". Težje uresničljive pa so stavkovne zahteve bolnikov, združenih v civilni iniciativi Glas ljudstva, ki se bodo na ulice podali v torek. Prva, da se vsem pacientom nemudoma zagotovi dostop do osebnega zdravnika s povišanjem glavarinskega količnika.

Dušan Keber, nekdanji zdravstveni minister, je komentiral: "Na 2300 količnikov oziroma na 1600 pacientov, kar v celoti ustreza in s tem bi pokrili celotno slovensko populacijo."  Loredan je nato pristavil: "Zahtevati, da brez sistemskih sprememb in razbremenitev naredimo to nemudoma, je malo rečeno krivično in izjemno zavajajoče."

Dokument, kje smo torej v zdravstvu ta trenutek, pravno, finančno in organizacijsko, naj bi ministrstvo pripravilo še ta teden, ta pa bo tudi podlaga za razpravo na prihajajočem koalicijskem vrhu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
09. 01. 2023 08.13
+0
Pošten in sposoben Župan ima v Občini vse pošlihtano kot je treba ! Izgovori niso potrebni.
blazter
08. 01. 2023 21.55
-2
Hm, zdravstvo. In bogovi v belih haljah….
FaTa Albanka
08. 01. 2023 21.37
+4
Me znamima ce mate namen število rojstev 2022 objavit bla vceraj statistika , stanje porazno podobno kot v zdravstvu , blizu negativnega rekorda
ajdanakolesu
09. 01. 2023 08.17
-2
Končno dober podatek za vse, tako naravo kot ljudi ! Rodnost se mora zmanjševat, tako kot vse hiralnice ki požirajo denar za ustvarjanje smeti.
ActiveR
08. 01. 2023 21.29
+2
župan, ki direktorico neomajno podpira ... kriminalci se vedno medsebojno podpirajo in verjamem, da tudi tokrat ni kaj dosti drugače. Bodimo iskreni, tudi vrabci na drevesu vedo, da je župan kriminalec, pa če tudi ga vsa sodišča z izločitvijo dokazov operejo, dejstva ostaja in so vsem dobro znana!
Rafael Kramar
08. 01. 2023 21.37
-1
In po kakšnem ključu si ga določil za kriminalca? A so ti res objave v medijih povsem dovolj, da nekoga privoščljivo takole pocahnaš? Sem prepričan, da nisi nikoli kaj delal z njim, ker zagotovo ne bi takilih klatil!!
Puppy
08. 01. 2023 21.27
+1
dokler jim poročila daje vodstvo ki je krivo za vse tole bo tko kot je...
FaTa Albanka
08. 01. 2023 21.24
+1
Evo vam poročilo: zdravstvo razpadlo , tak ko drzava.... Zakaj bi zdravstvo funkcioniralo če države Ne
Betuul
08. 01. 2023 21.17
+0
Prihodnji tedenbo stavk pacientov!? Pripravit 🍔obrok, 🧃napitek in stole🪑 da bodo 👵🏻🧔‍♂️starostniki sedel!
Jaka Jack
08. 01. 2023 21.14
-2
Ta vlada zna metati denar skozi okno samo za raziskave in študije.
dron
08. 01. 2023 21.22
+2
prešnja je pa najprej napolnila svoje in ritolizniške žepe, nam pa delila bombončke.Določenim se že tresejo hlače, ki so dobili po par milijončkov evrčkov, še bo veselo .....
Rafael Kramar
08. 01. 2023 21.45
+1
Pod prejšnjo so ljudje imeli zdravstveno oskrbo, otroci pa zdravila!!!
mackon08
09. 01. 2023 10.32
Rafael po tvoje so ti, ki so brez zdravnika lani marca so ga vsi imeli tipično razmišljanje Janšista.
Rafael Kramar
08. 01. 2023 20.51
-1
To ti je pa tipičen levičarski način reševanja težav. Zdravnika še ne bodo imeli lep čas, bodo pa imeli poročilo, zakaj ne!? Komunizem v vsem svojem sijaju!!!
dron
08. 01. 2023 21.05
+4
če bo imel Loredan kakšne probleme, bo vprašal bivšega ministra jajota, ki ima velike izkušnje v zdravstvu, kako preprodajat cepiva, pa boste kletarji spet v deliriju..
Rafael Kramar
08. 01. 2023 21.22
+0
Jajo je pri praznih skladiščih zrihtal tako maske, kot cepiva. Če teleta tega nočejo koristiti, ni njegov problem, on je svojo odgovornost opravil. Tale vaš pa ni sposoben zdravil za otroke zrihtati v lekarnah, kaj šele ljudem družinskega zdravnika. Tale tvoj "Jajo" je bolje vodil ministrstvo za zdravje vzporedno s funkcijo predsednika vlade, kot jo tale Bešič. Pa je tale eden boljših !
dron
08. 01. 2023 21.25
+2