Slovenija

Razlogi za odločitev o razrešitvi brigadirja Škerbinca na trhlih nogah

Ljubljana, 26. 04. 2019 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić / Mirko Vorkapić / Jure Tepina
Komentarji
123

Stolček Karla Erjavca se znova maje, saj ima minister za obrambo precejšnje težave s pojasnjevanjem zakonitosti zamenjave in resničnostjo trditev. Ministrstvo se tudi zapleta z odgovori, ali je Škerbinc dal ugovor na razrešitev ali ne. Dokumenti to jasno razkrivajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je Erjavec zlorabil položaj za razrešitev Škerbinca?
    03:15
    Iz 24UR: Je Erjavec zlorabil položaj za razrešitev Škerbinca?
  • Iz 24UR: Se Erjavcu maje stolček?
    01:12
    Iz 24UR: Se Erjavcu maje stolček?
  • Iz SVETA: Bo moral Erjavec odstopiti?
    03:04
    Iz SVETA: Bo moral Erjavec odstopiti?

Minister Erjavec oziroma načelnica generalštaba Alenka Ermenc sta celo s pomočjo vojaških obveščevalcev preverjala izvor govoric o njenem zdravstvenem stanju. Govorice naj bi po mnenju ministrstva začel nato razrešeni brigadir Miha Škerbinc. Obveščevalno-varnostna služba je danes članom komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb po naših informacijah pojasnila zakonitost svojega delovanja, a končni razlog za njegovo razrešitev niso bile govorice, ampak nočno streljanje na Počku.

Spomnimo, obrambni minister Karl Erjavec je odredbo o razrešitvi brigadirja Mihe Škerbinca podpisal na podlagi zakona o obrambi in ga razrešil formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV). Že tu se zaplete, saj Škerbinca niso zamenjali zaradi potreb dela, ampak kazensko.

Razlog, ki ga je navedlo ministrstvo, je bilo nočno streljanje s težkim orožjem na Počku, ki naj bi ga vlada želela omejiti, in minister, ki trdi, da o takšnem streljanju ni vedel ničesar. Tukaj je prvo neskladje, saj smo še februarja preverjali opozarjanje postojnske občine, da poteka nočno streljanje, ki je za njih zelo moteče. Takrat so nam z ministrstva za obrambo ustno potrdili, da streljanje poteka v skladu z načrtom, ki je bil potrjen prejšnje leto in predvideva tudi streljanje s težkim orožjem.

Minister trdi, da je bilo nočno streljanje s težkim orožjem prepovedano, SVS, elektronska sporočila in objave trdijo drugače.
Minister trdi, da je bilo nočno streljanje s težkim orožjem prepovedano, SVS, elektronska sporočila in objave trdijo drugače. FOTO: Miro Majcen

Nato so nam marca tudi pisno odgovorili in poslali načrt streljanja, ki naj bi bil usklajen z občino decembra 2018. V tem načrtu je bilo jasno, da so bila že za marec (in tudi prej) načrtovana nočna streljanja, samo za vajo Sokol, na kateri so sodelovali tudi pripadniki ameriških sil, so izvedli štiri dni nočnega streljanja, tudi z minometi, in sicer tri dni od 25. do 27. marca 2019 od 22. do 3. ure in na dan 28. marca 2019 od 22. do 24. ure. 22. marca je Mors vse vaje, ki so načrtovane za letošnje leto, tudi podrobno predstavil na novinarski konferenci, ki je bila v Cerkljah na Krki. V dopolnilu so nam nato 27. marca sporočili, da so "vse aktivnosti Slovenske vojske vnaprej napovedali in so tudi objavljene na spletni strani Slovenske vojske". Tako da minister težko trdi, da za streljanja ni vedel, pisne prepovedi pa ni nikoli izdal.

Kako glasno je življenje ob vojaškem vadišču Poček?

Minister za obrambo je zaradi zapleta z občino Postojna imenoval tudi delovno skupino, ki bi iskala skupne rešitve glede dolgoročne uporabe vadišča OSVAD. Več sogovornikov iz Postojne nam je sporočilo, da razumejo, da se nočna streljanja, ki so že dogovorjena, težko ukinejo, a da bi radi videli, da se k ukinitvi nočnega streljanja vsaj za naslednje leto pristopa bolj konstruktivno. Tako da so za nočna streljanja, tudi s težkim orožjem, vedeli vsi na ministrstvu in tudi na občini, čeprav je minister za obrambo trdil drugače.

Karl Erjavec in njegovo ministrstvo se glede razlogov za razrešitev brigadirja vse bolj zapletata.
Karl Erjavec in njegovo ministrstvo se glede razlogov za razrešitev brigadirja vse bolj zapletata. FOTO: Damjan Žibert

V Sindikatu vojakov Slovenije medtem razkrivajo, da je minister v javnosti zamolčal, da je skoraj mesec dni pred sejo vlade, na kateri naj bi prepovedali nočno streljanje, podpisal pooblastilo za podpis Načrta skupnega usposabljanja med Slovensko vojsko in oboroženimi silami ZDA. V prilogi pooblastila so, tako SVS, navedeni natančni podatki, s čim se bo na vaji streljalo. V dokumentu z ministrovim podpisom je navedeno, da se bo streljalo z minometi (60 mm, 81 mm in 120 mm), avtomatskim bombometom Mk19, protioklepnimi raketami Javelin in mitraljezi. Še več. Minister je 18. marca letos podpisal še načrt o navedenih aktivnostih na vaji Sokol. Tudi ta načrt je vseboval identični popis orožja, predvidenega za uporabo na vaji. SVS tudi opozarja, da je bila vaja Sokol in z njo povezane aktivnosti v vseh načrtih SV ter da bi minister to moral vedeti.

Po naših informacijah so Američani neuradno zaradi Erjavčevega prenašanja krivde na njih precej razočarani in verjetno bo sodelovanje s Slovensko vojsko v prihodnje precej manjše, uporabili pa bodo sosednja, tudi hrvaška vadbišča.

Brigadir Miha Škerbinc razrešen na začetku aprila

Kljub vztrajanju ministrstva, da se načrtovane vaje s težkim orožjem težko ukine, saj so vaje napovedane in usklajene vnaprej, je brigadir Miha Škerbinc 5. aprila prejel Odredbo 830-2/2019-35, s katero ga razrešujejo dolžnosti poveljnika sil Slovenske vojske. Škerbinc naj bi bil razrešen, ker je kršil navodila ministra Karla Erjavca, da se nočnega streljanja s težkim orožjem ne sme izvajati. Sindikat vojakov Slovenije je prek informacijske pooblaščenke zahteval vpogled v kolegije ministrstva, v katerem naj bi ta navodila obstajala, a v njih ni nikjer zapisano, da je nočno streljanje prepovedano. Ministrstvo se je nato izgovarjalo, da je do teh navodil prišlo v ožjem krogu, za katerega ne pišejo zapisnika. Prav tako so se izgovarjali, da za nočna streljanja s tem orožjem niso vedeli, čeprav je po vseh odgovorih, ki smo jih dobili, in tudi tistih objavljenih, jasno, da je vaje (tudi nočne) konec marca uradno predstavilo ministrstvo nekaj dni pred samimi vajami in tudi podpisane od ministra 18. marca.

Miha Škerbinc je bil razrešen 5. aprila 2019. Razlog naj bi bilo nočno streljanje s težkim orožjem.
Miha Škerbinc je bil razrešen 5. aprila 2019. Razlog naj bi bilo nočno streljanje s težkim orožjem. FOTO: Kanal A

Miha Škerbinc je podal pisni ugovor na Odredbo 830-2/2019-35, na katero po naših informacijah ni dobil odgovora. Ministrstvo za obrambo (tudi odnose z javnostmi generalštaba) smo vprašali, kdaj bo odgovorilo na ugovor, in odpisalo nam je, da pisnega ugovora ni nikoli bilo. Pisni ugovor prilagamo članku in si ga lahko v celoti preberete. Na Morsu so se vprašanju izogibali in odgovorili, da je "brigadir Škerbinc vlogo za razgovor naslovil le na načelnico in razgovor je bil opravljen na začetku prejšnjega tedna. V delu, v katerem načelnica za odgovor ni bila pristojna, je vlogo odstopila v reševanje ministru." Prejetje pisnega ugovora ministrstvo zanika, saj nam na dodatno vprašanje, ali je brigadir Škerbinc podal pisni ugovor na razrešitev, odgovorilo: "Ne, temveč vlogo za uradni razgovor, ki pa je bil že opravljen."

Govorice o zdravju načelnice razlog za razrešitev

Pravi razlog o razrešitvi brigadirja so pravzaprav govorice o zdravju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, ki so v javnost prišle konec marca. Po le nekaj mesecih na položaju so se pojavljala vedno glasnejša ugibanja, zakaj se Ermenčeva ne pojavlja v javnosti in ali je res pogosto na bolniškem dopustu. Kot poroča Delo, naj bi ministrstvo izkoristilo obveščevalno-varnostno službo (OVS), da bi preverilo, od kod te govorice. Z nekaterimi pripadniki Slovenske vojske so opravili razgovore, v katerih so spraševali, kaj naj bi brigadir Škerbinc na vojaškem postroju govoril o zdravju Ermenčeve. Minister Erjavec je za Delo rekel: "Ko smo dobili informacijo, širila se je tudi po SMS-sporočilih, kaj naj bi se na postroju govorilo, je bil pri meni direktor obveščevalno-varnostne službe Dejan Matijevič. Vprašal me je, ali naj to raziščejo, in strinjala sva se, naj se ugotovi, kaj se je zgodilo."

Govorice o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenki Ermenc naj bi želeli naprtiti tudi brigadirju Škerbincu.
Govorice o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenki Ermenc naj bi želeli naprtiti tudi brigadirju Škerbincu. FOTO: Damjan Žibert

Varnostniki OVS imajo zelo jasne mandate in omejitve in Erjavec na očitke glede zlorabe OVS za dosego notranjepolitičnih ciljev v ministrstvu za Delo ocenjuje, da niso bili zlorabljeni. Sindikat vojakov Slovenije trdi, da je ta preiskava pokazala, da Škerbinc ni povedal nič slabega, kar je na ministra in ministrstvo vrglo še dodatno senco dvoma.

Komisija za nadzor nad obveščevalnimi službami pa ugotavlja, da je minister za obrambo Karl Erjavec zlorabil položaj in OVS za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca, poroča STA.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil podpredsednik komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Žan Mahnič (SDS), je komisija do sklepov prišla na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je opravila nenapovedan nadzor na Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (OVS). Po Mahničevih besedah je OVS zaslišala 25 pripadnikov, pri tem pa se sklicevala na napačno podlago v zakonu o obrambi.

Erjavec pa je zatrdil, da je OVS izvajala aktivnosti v skladu z zakonom in pristojnostmi, ki jih ima. Prepričan je, da bodo to potrdili tudi pravni strokovnjaki.

 

 

Ugovor brigadirja Mihe Škerbinca
Povratnica poslanega ugovora in prošnje za uradni razgovor Mihe Škerbinca
Prošnja za informacijo javnega značaja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noire
18. 10. 2019 18.14
+1
Erjavec je lažnivec ali pa nič ne dela, niti prebere ne kaj podpiše..Vleče pa 3.5k neto plače
Vilko Bundersek
28. 04. 2019 18.24
+1
Mi lahko kdo napiše, kaj v svojih mandatih Rjavc ni zaje....
?ebula
27. 04. 2019 18.09
+6
Erjavec je primerljiv s kakim nepismenim kaplarjem v stari Jugi.
0OO7
27. 04. 2019 09.01
-7
Žutokljuni golopizdek Mahnič bi pa lahko razmislil o tem, kdaj mu je treba jezik stegovati. Pravzaprav nikoli.
Thruma
26. 04. 2019 21.26
+18
Resnično ne zanima kdooziroma kakšni oziroma kaj so volilci tega mamblija ?
mallonge
26. 04. 2019 21.18
+17
Baba in Erjavc je propad vojske.
mallonge
26. 04. 2019 21.16
+17
A Erjavc, izdajavc pa kdo tu sploh išče zakonitost?
Pozitiven
26. 04. 2019 21.10
+14
Zguba celi črti.
BUONcaffee
26. 04. 2019 21.10
+7
Prisluškovalna afera, hahahahaaaaaaaaaaaaaa.
BUONcaffee
26. 04. 2019 21.09
+25
Erjavec kjer se pojavi tam škandal.
marker1
26. 04. 2019 20.33
+32
Erjavec je imel že večkrat predolg jezik. Tudi z ugodno rešeno arbitražo se je hvalil v javnosti.
reakcionar
26. 04. 2019 20.27
+29
Njemu se stolcek maje ze odkar je v politiki.
zmago56
26. 04. 2019 20.23
+34
Glede na to, da so se celo Popovi novinarji na Karlna spravili, bo res že skrajni čas, da gre na smetišče politikov.
Smešno
26. 04. 2019 20.19
+29
Karl, gotof si.
Smešno
26. 04. 2019 20.20
+27
0OO7
27. 04. 2019 09.04
-7
PanterTheBlack
26. 04. 2019 20.14
+43
Korl je s to nepremišljeno potezo dregnil v sršenje gnezdo. Kaj si mislil, da je Škerbinc po župi priplaval, bimbo? Človek ima celo vojsko za seboj, katera točno ve, kdo in kaj je brigadir Miha Škerbinc
Radoveden
26. 04. 2019 20.12
+31
Laž, zloraba, prazne obljube, narcisoidnost. Do kdaj še?
DAEMONIUM
26. 04. 2019 20.08
+43
A spet Erjavec?? Totalno nesposoben in kar je se huje samo skodo dela in to celo na drzavnem nivoju ce pogledamo kaj je zaradi njega nastalo iz arbitraze. Pa tudi upokojence ze 12 let farba s tistim prelivanjem regresa a v bistvu upokojencem standard ze 12 let pada. Sedaj ima Sarec enkratno priloznost, da se resi tega vsiljenega nesposobneza ki ga tudi lastni clani in simpatizerji stranke ne marajo zaradi cesar sploh ni bil izvoljen v parlament in sedaj koga sploh on predstavlja? Upokojencev sigurno da ne saj ga niso niti izvolili, torej zastopa, kot vedno do sedaj, samo svoje cilje biti minister, imeti soferjan. In varnostnika. Zato Sarec ce se ga znebis si bos pridobil marsikatero simpatijo!!!
janezpodre
26. 04. 2019 20.05
+22
Ko se mi v sanjah kažejo slike tega cveta hrabre slovenske vojske, mi misli poletijo k Aleksandru Velikemu, Richardu Lionhartu, Napoleonu, Amazonkam, pol se pa zbudim in ostane Black Eder, Stan in Olie v Legiji, hobiti in seveda Kahel, takšnga ne premore ne črno-bela, kajšele barvna komedija.
Radoveden
26. 04. 2019 20.01
+31
Blamaža za blamažo. Izsiljuje vsako vlado, v kateri je .Morda pa bo le Marjanu uspelo, da se ga končno znebi in naj gre trenirat r, verjetno na Hrvaško.
krmeki
26. 04. 2019 19.58
-45
Če brigadir ni spoštoval ukaza ministrstva o prenehanju streljanja je prav, da so ga razrešili.
zmago56
26. 04. 2019 20.19
+34
krneki..... preberi si cel članek, pa dodaj še vse ostale neumnosti , ki jih je Karl počel in škodo Slovencem in Sloveniji delal boš hitro prišel do zaključka koga je treba zamenjat.