Slovenija

Upravičena zahvala ali dobra marketinška poteza družbe?

Ljubljana, 15. 01. 2020 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
7

Okoljski minister Zajc je prvič podelil ministrsko zahvalo. Dobil jo je pomorski pilot, ki je lani preprečil nesrečo na morju. Gre za upravičeno zahvalo ali za dober PR družbe Piloti Koper, v kateri je zaposlen pilot? Zasebni družbi, ki je samo leta 2018 ustvarila milijon in pol čistega dobička in je edina izvajalka pomorske pilotaže pri nas, namreč grozi propad.

Še preden bi švedski tanker v velikosti dveh nogometnih igrišč aprila lani zaradi prevelike hitrosti nasedel na obalo v pristanišču, se je nanj vkrcal Andrej Gorup. Eden od šestih pomorskih pilotov pri nas je pravilno usmeril posadko in preprečil, da bi se 24 tisoč ton dizelskega goriva razlilo v morje.

Presenečeni prejemnik zahvale je od okoljskega ministra Simona Zajca prejel knjigo z osebnim posvetilom in tako postal prvi nagrajenec okoljskega ministrstva v zgodovini.

"V bistvu sem že pozabil na to zadevo, toliko mesecev je šlo mimo. In potem se je začelo, kaj vem, oktobra, novembra, saj se ne spomnim, kdaj so bili prvi članki."

Gre za upravičeno zahvalo ali za dober PR družbe Piloti Koper, v kateri je zaposlen pilot?
Gre za upravičeno zahvalo ali za dober PR družbe Piloti Koper, v kateri je zaposlen pilot? FOTO: POP TV

A zanimivo – zgodba o hrabrem pilotu, ki je medije dosegla šele osem mesecev po dogodku, časovno sovpada z vsaj štirimi lobističnimi stiki podjetja Piloti Koper, kjer je nagrajeni pomorski pilot zaposlen, z javnimi uslužbenci.

"To je prva takšna zahvala v zadnjih letih, predvsem pa prva, odkar sem minister, to ni še niti eno leto. Mogoče takšno zahvalo v prihodnosti dobi tudi kakšen gasilec ali sama gasilska organizacija," je povedal Zajc.

Težave v podjetju Piloti Koper, ki ima monopol na tem področju, naj bi v zadnjem letu vsaj trikrat ogrozile delovanje našega edinega pristanišča. Tudi zato namerava država še letos ustanoviti svoje podjetje in izvajanje pomorske pilotaže in letno treh milijonov evrov vrednega posla popolnoma prevzeti. A da bi vse to pomenilo protipraven poseg v svobodno gospodarstvo, je prepričan Valter Kobeja, solastnik podjetja Piloti Koper.

Po naših zanesljivih informacijah naj bi z novo družbo upravljal SDH, Pilotom Koper pa naj bi država preprečila nadaljnje poslovanje. S tem bi se letno 1,4 milijona evrov dobička prelilo iz zasebnega v državno podjetje.

Zato je interes Pilotov Koper toliko večji, pri tem pa naj bi mu po naših informacijah pomagalo podjetje Stratkom Francija Zavrla.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Les_paul
15. 01. 2020 20.57
+10
Kot da ni med Slovenci že 10x preveč negativizma, ga morate še vi dodatno spodbujat in širit. Gospodu pa čestitke!
Uporabnik113189
15. 01. 2020 20.42
+15
Nekaj bi šel stavit. Če bi bilo to podjetje državno, bi se tanker razsul na naši obali in imeli bi okoljsko nesrečo, ki bi jo pomnili še stoletje naši vnuki. Res ni povsem jasno zakaj se napada zasebno podjetje in kaj ima za bregom SDH, ki zapravi za svoje plače bistevno večje zneske, kot je vredna ta družba. Scenarij da Gorjup dobi kolajno, potem pa brco ni povsem izključen. Zaposlenim v bodoči državni družbi pa bodo najverjetneje ponudili socialne plače, nekaj podobnega kot zdravnikom, kakih 7,5€ na uro, sicer si na SDH ne bodo mogli deliti vratolomnih številk. In nekega dne bo okoljska nesreča, kriv ne bo nihče. Zopet gre za politične igre na račun podjetništva, če je v ozadju Zavrl, potem je tudi jasno kdo igra v ospredju..
BroNo1
15. 01. 2020 20.42
+11
Ni stvari, ki bi jo vzeli pozitivno, takoj mora medij uničiti vse?!
Mateja2012
15. 01. 2020 20.45
+7
TistoPravo
15. 01. 2020 20.40
+1
Čestitke. Še malo naj pošlje koga do mornarja kanalizacijskih kanalov...priznanje zagotovljeno.
bundy crocodile
15. 01. 2020 20.09
+3
Zajc je edini minister, ki me je v tej vladi malo prepričal kljub temu, da je podlegel pritiskom kmetov in dovolil odstrel na stotine živali po slovenskih gozdovih mu vendarle dajem še eno šanso, da le pokaže resen odnos in izpolni plane okoljskega ministra. Če bo vzel v roke inšpektorje, kateri so odgovorni za polomijo zakonov, ki se ne izvajajo, ima moj glas drugače adijo. Sam pravi, da so zakoni ok le razmišljanje in upoštevanje teh je potrebno..torej...najprej vlada, potem inšpektorat in na koncu dobi glas minister v nasprotnem primeru si išči službo drugje. Prosim spoštljivo, ven iz parlamenta.
ni_mi_vse_eno
15. 01. 2020 19.55
+12
ja, ta si jo je res zaslužil. Šlo le na metre, ko se je kapitanka zabavala z mornarji.