Slovenija

Za izplačilo neizplačanega dodatka za nego otroka potrebnih okoli pet milijonov evrov

Ljubljana, 17. 09. 2019 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav je sodišče leta 2012 odločilo, da se dodatek za nego otroka in dodatek za pomoč in postrežbo ne izključujeta, so centri za socialno delo staršem slepih in slabovidnih otrok to sporočili šele leta 2015. Zdaj starši zahtevajo izplačilo sredstev za nazaj, do katerih so bili upravičeni.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka, ki rešuje problematiko dodatkov za nego otroka za pomoč in postrežbo, s katero so se srečali starši slepih in slabovidnih otrok.

Do neizplačanega dodatka za nego otroka zaradi neupoštevanja statusa šolanja bo upravičenih približno 336 staršev otrok v višini 9600 evrov, kar pomeni 3.225.600 evrov. Skupno bo ministrstvo za to namenilo okoli 5,18 milijona evrov.
Do neizplačanega dodatka za nego otroka zaradi neupoštevanja statusa šolanja bo upravičenih približno 336 staršev otrok v višini 9600 evrov, kar pomeni 3.225.600 evrov. Skupno bo ministrstvo za to namenilo okoli 5,18 milijona evrov. FOTO: Shutterstock

Starši slepih in slabovidnih otrok so se morali po uveljavitvi dela takratnega pokojninskega zakona leta 2003 po navodilu centrov za socialno delo odločiti med prejemanjem dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo. Večina se jih je odločila za slednjega. A po sodni odločbi iz leta 2012 se dodatka ne izključujeta, kar so jim centri za socialno delo sporočili šele tri leta pozneje. Nekateri starši so na centre vložili tožbo, da bi jim za nazaj izplačali sredstva, do katerih so bili upravičeni.

Kot so danes sporočili z ministrstva, je ministrica Ksenija Klampfer po novem letu sklicala sestanek z Državnim odvetništvom in varuhom človekovih pravic, na katerem so iskali pravno podlago za pripravo posebnega zakona za rešitev težav. Februarja je problematiko staršev slepih in slabovidnih otrok obravnavala tudi komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Takrat se je ministrstvo zavezalo, da bo pripravilo predlog zakona, ki bo osnova, da se staršem povrne izgubljena sredstva. Zaustavljeni so bili tudi postopki izvršb, ki so potekali proti nekaterim staršem slepih in slabovidnih otrok.

Po predlogu zakona bodo upravičenci do izplačila tako tisti, ki so pravico uveljavljali, kot tudi tisti, ki je niso, so pa izpolnjevali siceršnje pogoje.
Po predlogu zakona bodo upravičenci do izplačila tako tisti, ki so pravico uveljavljali, kot tudi tisti, ki je niso, so pa izpolnjevali siceršnje pogoje. FOTO: Shutterstock

Po predlogu zakona bodo upravičenci do izplačila tako tisti, ki so pravico uveljavljali, kot tudi tisti, ki je niso, so pa izpolnjevali siceršnje pogoje. Na ministrstvu so ocenili, da bo do neizplačanega dodatka za nego otroka upravičenih približno 65 staršev slepih otrok v višini 30.000 evrov, kar pomeni 1.950.000 evrov. Do neizplačanega dodatka za nego otroka zaradi neupoštevanja statusa šolanja bo upravičenih približno 336 staršev otrok v višini 9600 evrov, kar pomeni 3.225.600 evrov. Skupno bo ministrstvo za to namenilo okoli 5,18 milijona evrov.

S sprejemom se mudi

Predlog zakona je prav danes potrdil vladni odbor, kar verjetno ni naključje, saj je o realizaciji sklepov februarske seje danes razpravljala parlamentarna komisija za peticije. Da je očitno tudi to dejstvo vplivalo na sprejem predloga, je opomnila tudi predsednica komisije Eva Irgl, ki je pozdravila odločitev. Komisija se je sicer zgolj seznanila z uresničevanjem sklepov, novih na to temo pa danes niso sprejemali.

Ministrica Klampferjeva je na seji napovedala, da bo zakon že v četrtek sprejet tudi na vladi, še isti dan pa ga bodo napotili v državni zbor. Na naslednjem kolegiju državnega zbora pa bodo skušali doseči, da ga uvrstijo že na naslednjo sejo. Čeprav je dejala, da je od tam naprej stvar poslancev, kdaj bo zakon sprejet in bo posledično stopil v veljavo, jo je Irglova spomnila, da je vseeno stvar ministrstva, ali bo predlagalo odločanje o zakonu po rednem ali skrajšanem postopku. Klampferjeva je zagotovila, da bodo skušali ubrati čim krajšo proceduro.

Da se s sprejemom mudi, so na današnji seji izpričali tudi nekateri starši otrok, ki so prejeli odločbe o izvršbi in so te za zdaj zamrznjene do 20. februarja. Kot je sicer povedala ministrica, so že februarja na vse centre za socialno delo poslali dopis, v katerem so te pozvali k ustavitvi vseh izvršb in k temu, da ne vlagajo novih.

V začetku marca je generalni državni odvetnik tudi na delovno in socialno sodišče naslovil predlog, da vse že razpisane naroke prekličejo, novih pa ne razpisujejo več, je na seji povedal predstavnik pravosodnega ministrstva Miha Verčko. Pri tem so vseeno morali upoštevati pravne okvirje, zato podobnega vzvoda za postopke, ki so na podlagi pravnih sredstev že bili v teku, niso imeli. Čeprav so sodišča odločila izvršbe, pa tam, kjer je bila upnica država, v skladu s sklepom parlamentarne komisije po njegovih zagotovilih ne bo šla v izvršbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
18. 09. 2019 12.41
+2
Odpisali so 29 milijonov, po mojem izračunu bi to zadostovalo za skoraj 6 let. Ni slabo.
jarti?
17. 09. 2019 21.57
+2
kaj bo to, naj zoki kaj vrne.
KVAJSTABO
17. 09. 2019 16.15
+8
In, če se "najde" krivec, kaj mislite, da bo? Odstopil bo s položaja in dobil mastno odpravnino. Javnost bo izvedela, da pač ni kriv/a ampak , za ljubi mir je podal/a odstopno izjavo. Stvar zaključena... čez dva dni vse pozabljeno....
lahunin
17. 09. 2019 14.19
+6
SLOVENCI KJE STA DA PRENASATE TE BARABE KORUPCISKE
TheEarthIsFlat
17. 09. 2019 14.18
+9
Ljudem naj se omogoči možnost zaslužka z delom, da bi si človek lahko kaj ustvaril al pa kaj prišparal za stare dni, pa da bi si lahko za ta pravo penzijo zaslužil, ne pa ti "centri" pa "zavodi", oni so tam samo da "plače" vlečejo pa da tujcem dajejo denar.
Transformerji
17. 09. 2019 14.16
+13
Če bi bil na čelu države, bi takoj ukinil zavod za zaposlovanje in zavod za socialno pomoč. Je na ministrstvih toliko zaposlenih, nedelavnih, plačanih, pa bi jim naložil vse te obveznosti. Samo pametne in sposobne naj zaposlijo, tisti po VIP-u, ki drgnejo riti na stolčkih, pa ven! V proizvodnjo za tekoči trak!
lahunin
17. 09. 2019 14.15
+12
NAJ KAR PLACA ODGOVORNA OSEBA
brezvode
17. 09. 2019 13.57
+21
Sramota vseh sramot od centrov za socialno delo ne moreš pričakovat nič ker so nesposobni nestrokovni in nič ne delajo, direktorji se vrtijo na stolčkih in pomagajo eden drugemu, prav tako je nesposobno celotno ministrstvo ki sprejema zakone oz jih realizira na način škode pomoči najbolj potrebnim. Vsi so krivi. Ministrstvo bi moralo že zdavnaj izdati brošuro pravic z jasnimi navodili upravičenosti do posameznih izplačil in bolj delat saj zato je in so.
felix59 drugič
17. 09. 2019 13.42
+19
A zdaj vidite , koliko je vreden CSD ??? NIČ , POPOLNOMA NIČ , ali še bolje - MANJ KOT NIČ ! ! ! ! !
ina5785
17. 09. 2019 13.55
+17
felix59 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Obvezno bi bilo, da URADNIKI, ki so to zašuštrali, NAJ ODGOVARJAJO KAZENSKO, krivec NEKDO je!!!!!!
ćurkl
17. 09. 2019 13.05
+20
Nekaj bi lahko družina Janković dala zraven, dje?!
brezvode
17. 09. 2019 13.58
+7
Sami še za vodo nimajo so zapufani ko pes v cerkvi