Slovenija

Ministrstvo bo ovadilo vodstvo bolnišnice, ta obljublja dejavno sodelovanje

Ljubljana / Celje, 23. 09. 2022 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., STA, N.S., A.K., Sandra Boršič
Komentarji
287

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bo zaradi objektivne odgovornosti in suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti pri pristojnih organih pregona ovadilo vodstvo celjske bolnišnice. Slednja obljublja dejavno sodelovanje. Aktivni bodo tudi pri sodelovanju z nadzorniki, ki bodo izvajali zunanje upravne in zdravstvene nadzore. Pred naše kamere je stopil tudi zdravstveni delavec, ki osebno pozna oba reševalca, ki sta pripeljala starostnika iz doma v bolnišnico. Nedolgo nazaj se je tudi že skoraj zgodila zamenjava, pripoveduje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ovadba vodstva bolnišnice
    02:57
    Iz 24UR: Ovadba vodstva bolnišnice
  • Iz SVETA: Preiskava se nadaljuje
    03:47
    Iz SVETA: Preiskava se nadaljuje

 

Ministrstvo za zdravje je prejelo prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. V postopku nadzora je bilo ugotovljeno, da je dom reševalcema ZD Sevnica predal vso zdravstveno dokumentacijo obeh pacientov v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno kartico. 

Kot so zapisali na ministrstvu, v oči bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca. "Nenavadna okoliščina, ki bi lahko bila morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka v SB Celje, pa je, da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta."

Pred naše kamere je stopil tudi zdravstveni delavec, ki osebno pozna oba reševalca, ki sta pripeljala starostnika iz doma v bolnišnico. Nedolgo nazaj se je tudi že skoraj zgodila zamenjava, še dodaja, a so pravočasno ukrepali in napako hitro ugotovili. Kot pripoveduje, je triažna sestra začela opisovati  simptome, ki jih je tam prebrala, glede na to da so reševalci pacienta predali s povsem drugimi simptomi,  pa so ugotovili, da to pa ni ta oseba.  

Bolnišnica Celje
Bolnišnica Celje FOTO: Bobo

Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in tekom zdravljenja v celjski bolnišnici, bo ministrstvo zaradi objektivne odgovornosti in suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona. 

Sicer pa na podlagi vseh dejstev, ki so bila proučena ob izvedbi izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, postopek nadzora ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej, so še dodali. 

Celjska bolnišnica v primeru ovadbe napoveduje dejavno sodelovanje

Celjska bolnišnica ob napovedi ministrstva za zdravje, da bo proti vodstvu zaradi objektivne odgovornosti in suma povzročitve smrti iz malomarnosti pri nedavni zamenjavi identitete bolnikov podalo ovadbo, obljublja dejavno sodelovanje. Znova pa opozarja, da je izredni interni strokovni nadzor nedvoumno pokazal, da je bil bolnik, ki je kasneje umrl, za akutno bolezen zdravljen ustrezno. Glede na rezultate nadzora je bil bolnik zdravljen skladno s smernicami zdravljenja zaznanega akutnega stanja, so poudarili. Prekinitev pri terapiji njegovih kroničnih bolezni je bila po navedbah Splošne bolnišnice Celje tako kratkotrajna, da ni privedla do dokumentiranega zapleta. Poleg tega je bil bolnik ves čas klinično spremljan, so zapisali. Kot so navedli, so dogodek takoj sami prijavili Policiji in ji predali vse zahtevane informacije, z njo pa bodo dejavno sodelovali tudi vnaprej.   

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: POP TV

Glede nenehnih pozivov ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana k odstopu vodstva bolnišnice so spomnili, da je vodstvo bolnišnice podalo odstopne izjave, a jih svet zavoda ni potrdil. Opomnili so na besede direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta javno večkrat povedala, da bosta v primeru, da bi eksterni nadzori dokazali izključno krivdo bolnišnice, s funkcije takoj odstopila sama. 

V bolnišnici ves čas od zaznave dogodka zamenjave identitete dveh bolnikov poudarjajo, da podpirajo celovito preiskavo nad sistemom obravnave bolnikov z zmanjšano sposobnostjo pri komunikaciji in njihovega prehajanja med ustanovami, ki jih obravnavajo. Le podroben pregled postopkov v vseh institucijah in njihova analiza bodo pomagali k izboljšanju kakovosti in uvedbi sprememb, ki bodo zmanjšale tveganje za podobne dogodke v prihodnje, so prepričani. Po njihovem mnenju zaposleni ne smejo postati krivci za dolgoletne sistemske anomalije. Glede na to od odločevalcev pričakujejo, da se bodo do zaključka preiskave izogibali kriminaliziranju dogodka in javnim pritiskom na celotno zdravstveno osebje.

Zdravniška zbornica: Tak pristop uveljavlja in utrjuje kulturo obtoževanja 

Zdravniška zbornica Slovenije je v odzivu na napovedano ovadbo zapisala, da podpira celovit strokovni in upravni nadzor v obliki sistemskega nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje in v njem tudi sodeluje. Zato ocenjujejo, da je odločitev ministrstva preuranjena, saj nadzor, ki ga je začelo in bo preveril sume nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa, sploh še ni stekel. 

Zakon o zdravstveni dejavnosti predvideva, da pristojna komisija v postopku nadzora izvede vsa nadzorna dejanja, ki so potrebna za razjasnitev in ustrezno analizo vseh okoliščin konkretnega primera. O svojih ugotovitvah komisija poda zaključno poročilo in v njem predlaga ukrepe, ki so glede na izsledke nadzora primerni in potrebni, med katerimi je tudi naznanitev suma storitve kaznivega dejanja. V tem primeru takega poročila še ni, saj so v tem tednu tekli šele postopki imenovanja članov v komisijo, so navedli na zbornici. 

Zbornica ob tem opozarja, da tak pristop uveljavlja in utrjuje kulturo obtoževanja ter iskanja krivcev še preden so razjasnjene vse okoliščine. "To ruši zaupanje na vseh ravneh in odvrača od prevzemanja vodstvenih funkcij v javnih zavodih, kar bo še dodatno pospešilo razkroj javnega zdravstvenega sistema. Prav tako to ne prispeva k temu, da bi lahko tragičen primer najprej strokovno natančno analizirali in na podlagi ugotovitev vzpostavili sistemske izboljšave za povečanje varnosti pacientov," so zapisali. 

Razrešitev Pirmana

Potem ko svet celjske bolnišnice po škandalu o zamenjavi identitete dveh bolnikov ni sprejel odstopa vodilnih, je vlada na seji razrešila predstavnika ustanovitelja v svetu bolnišnice Mitjo Pirmana. Za preostanek mandata je za člana sveta zavoda imenovala Tomaža Subotiča. Vlada je člana sveta bolnišnice zamenjala na predlog ministrstva za zdravje. Minister Bešič Loredan je vztrajal, da bi vodstvo bolnišnice moralo odstopiti, saj da je za dogodek objektivno odgovorno. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rogla
24. 09. 2022 14.53
+1
Kaznovati je treba osebe, ki niso opravile dela kot je treba. Ugotoviti je potrebno, katera oseba (osebe) je (so) kriva(-e) za to neodpustljivo "šlamparijo". V tej zgodbi verjetno ni kriva le ena oseba. Osebje, kje je vaša pripravljenost pomagati človeku?
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 14.34
PP ŠIŠKA, PP MOSTE, PP CELJE, PP MARIBOR... SDS!
AudišLOVEvenija
24. 09. 2022 14.34
Hojs DAN DANES! živela industriska cona šentvid!
aviktora
24. 09. 2022 13.02
+1
Čarovnice so bile na delu, če nihče ni kriv.
Perivnik
24. 09. 2022 13.00
+1
Bešič L. počasi izgublja kompetence in zaupanje. Pleše, kot se sproti izmišljuje - žvižga Golob. V četrtek zvečer je bil tako hudo bolan, da ni mogel sodelovati v Tarči, v petek zjutraj pa povsem zdrav, nasmejan, svež kot bi prišel iz dopusta v oddaji Dobro jutro. Zgleda, da mu je slednje sodelovanje dolgolasi odobril.
jodr
24. 09. 2022 11.07
+1
Upam, da bo tudi vodstvo bolnišnice ovadilo ministrstvo; zaradi krive ovadbe.
dron
24. 09. 2022 13.14
kaj boš spet cvilu celi popoldan, daj se malo spočij, da boš jutri bolj zavijal.
Golob je car
24. 09. 2022 10.08
+3
V casu vlade JJ bi naslov bil: kadrovski cunami in vpletanje politike tudi v zdravstvo v casu vrhunca najvecje pandemija 21 stoletja
Betuul
23. 09. 2022 21.59
+3
A zdaj bo pa vodstvo krivo za površnost pri urejanju spremnega dokumenta bolnika! To se je zgodilo zato; ker se v tako delo na triažah vtikajo vse povprek! Te triaže po zdravstvenih centrih ukinit! Tistega ki je pa to izumil pa oglobit
Misika1967
23. 09. 2022 21.38
+1
Bela mafija je na nogah in sciti tiste ki so naredili grozno strokovno napako. Ze izvid krvi pokaze kaj je pljucnica in kaj uroinfekt. Zamenjali so zdravila ki sta jih redno jemala. Sedaj bi pa sami sebe preiskovali in debelo lagali. Do kod seze ta blamaza se vidi. Izgubili so vso spostovanje in zaupanje ljudi. Sram jih naj bo.
dober-man
23. 09. 2022 20.21
+4
fakin govori o napaki! poslušaj ti model, temu se reče kaznivo dejanje. ne govori kozlarije!
Mali miš
23. 09. 2022 20.01
+0
Tale Bešić prava sluz lažnjiva. V Tarčo ni prišel zaradi bolezni, drug dan pa v Dobro jutro ves zdrav.
jodr
24. 09. 2022 11.08
+1
Noč ima svojo moč; minister čudežno ozdravel.
brezvode
23. 09. 2022 19.34
+3
Počla kanalizacija začelo je blato plavat na površje
kapljač1
23. 09. 2022 16.25
+3
Ovaditi za vse kar so pregrešili !
kapljač1
23. 09. 2022 16.26
+2
bonkintos
23. 09. 2022 14.49
-4
pa kako lahko človek ovadi drugega če ima sam na sodišču in čaka na rasplet...
zdravapamet1
23. 09. 2022 14.48
-2
Evo komunistične čistke....zdaj pa bodo nastavili enega nesposobnega...samo da je "naš"
Z0r98xyw
23. 09. 2022 14.09
-1
vodstvo urša
MESE?AR
23. 09. 2022 14.09
+2
Bil je zdravljen primerno in je umrl. Bi že nekdo sploh povedal, zakaj je umrl ?? Kaj sta bila oba bolnika nezavestna, da nista mogla povedati kdo sploh sta ? Vse te informacije ne povedo čisto nič.
zdravapamet1
23. 09. 2022 14.50
+3
zakaj bi pa vsak mesečar moral vedeti? niso to osebni podatki...če bi bil moj oče, pa res ne bi debatirali taki, ki so imeli biologijo 1....to naj preverijo strokovnjaki brez javnosti.
matija888
23. 09. 2022 13.45
-1
Ministrstvo naj samo sebe ovadi za čakalne vrste.
Perivnik
23. 09. 2022 13.42
-4
Pa, g. Loredan, vas ni sram!! Včasih smo vas imeli za dobrega zdravnika, kirurga, ortopeda. Vse ste si zapravili s temi političnimi umazanimi igricami. Toliko ste si že nakopali v tej aferi, da je skrajni čas, da odstopite in nadaljujete pri svojem osnovnem delu. Če tega ne storite takoj, vas še v stroki ne bo nihče več spoštoval, PREDVSEM VAM PA BOLNIKI NE BOMO MOGLI VEČ ZAUPATI. Mi vam pa dajemo "kruh". Žal tudi sedaj, ko ste v politiki. Pa ga ne bomo več.
Darko32
23. 09. 2022 14.06
+0
Ta tip ne sme več opravljati dela zdravnika in je tisto ustanovo, kjer bo deal potrebno enostavno zapreti ali pa bomo ignorirali njihove storitve vsi. Nedopustno je, da se ne preveri celotnega poteka od stanovanja do prihoda v bolnico CELJE. Ne pravim, da so zdravniki vsi super. Vendar moramo biti pošteni in realni. Tukaj je glavni krivec prav ta dom za upokojence, k ini namestil ustreznih zapestnic na roke bolnikov. Pa ne zato, da jih ožigosamo amapk zato, da se jim čimbolj pomaga. Danes v času digatilzacije imamo QR kodo in tam lahko preberemo vse podatke. Ne pa ta LOREDAN se gre še naprej hangetrib poslovanje in zagovarja malomarno delo do prihoda v bolnico in skrb za te ljudi.
pain_killer
23. 09. 2022 13.26
+5
Včasih se je ovadilo tistega ki je bil kriv. Pa to je storilo tožilstvo. Danes v slovodi je to vsepočes. Če se že toži navzgor gre to vse do ministrstva. Sloboda je larifari.
Darko32
23. 09. 2022 13.37
+2
pain_killer Še bolj nevarno pa je to, da ti dokaze za obtožbo ponaredijo in potem če so ljudje vstrajni in natančni pa dobijo dokaze in ukrepajo. A zgodi se zanimivo, d anavadno zadeve zastarajo, ker skrivajo spise in dokaze z ciljem, da bi prirkili in zaščitili ponarejevalce v sodnih vrstah, POliciji in na prvem mestu tiste, ki so prijavljali. Zato s ene smemo čuditi, če je toliko zadev dobilo podoben epilog. Tudi sistemska korupcija na teh delovnih mestih je ugotovljena najvišja. Zato ti dam prav, kar si napisal.
123soba
23. 09. 2022 13.18
+0
Kako in koliko se dela ni pomembno. Pomembno je da hočete višje plače in da lahko stavkate. Odgovarja naj zdrahar kaštrun.
ŠTELJO
23. 09. 2022 14.04
+3
Bravo!!!! Saj ne hodi več skoraj nobeden v šempetersko bolnišnico, kjer ordinira ta košuta