Slovenija

Cigler Kralj: Nadzor nad delom CSD že poteka

Ljubljana, 04. 08. 2020 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

Po utopitvi desetletnega dečka pretekli teden v Soči in pretresljivi izpovedi staršev, ki sta s pismom o "najgrozljivejšem dnevu v življenju" opozorila, kako nehuman je sistem predajanja informacij svojcem ob takšnih tragičnih dogodkih, je Ministrstvo za delo odredilo inšpekcijski nadzor nad ravnanjem CSD Severna Primorska. Ministrstvo za notranje zadeve pa bo preverilo ravnanje policije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zakaj so vsi pristojni odpovedali?
    03:08
    Iz 24UR: Zakaj so vsi pristojni odpovedali?
  • Iz 24UR: Nadzor nad ravnanjem CSD
    03:10
    Iz 24UR: Nadzor nad ravnanjem CSD
  • Iz SVETA: Kako bo ukrepal novogoriški župan?
    02:44
    Iz SVETA: Kako bo ukrepal novogoriški župan?
  • Iz SVETA: Nadzor nad CSD Nova Gorica?
    05:56
    Iz SVETA: Nadzor nad CSD Nova Gorica?
  • Iz SVETA: Zakaj socialne delavke niso poklicale staršev?
    04:21
    Iz SVETA: Zakaj socialne delavke niso poklicale staršev?

Državni organi morajo biti ob za ljudi tako bolečih dogodkih še posebej pozorni, da poleg izvajanja svojih zakonskih nalog pokažejo tudi človečnost, so zapisali v izjavi na Ministrstvu za delo in socialni inšpekciji takoj po prejetju pisma staršev predlagali nadzor nad ravnanjem centra. O vseh ugotovitvah bodo starša tudi osebno seznanili, so zagotovili za Radio Slovenija. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je za oddajo SVET zatrdil, da je po dogodku odredil inšpekcijski nadzor nad delom CSD, ki že poteka. "Želel bi, da ob takšni tragediji ohranimo dostojen in spoštljiv nivo komunikacije," je dodal. 

Ministrstvo za notranje zadeve bo medtem preverilo ravnanje policije.

Kraj, kjer se je zgodila utopitev.
Kraj, kjer se je zgodila utopitev. FOTO: PU Nova Gorica

Starša sta namreč v dneh po tragični utopitvi 10-letnega sina v reki Soči pri Solkanu minuli torek v javnem pismu opozorila na nekatera ravnanja pristojnih organov. Med drugim sta pojasnila, da ob nesreči nista bila prisotna, pristojni pa da so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina. 

Tudi po tem, ko sta  izvedela za nesrečo, nista mogla stopiti v stik z otrokoma in starimi starši, ker da jima delavke centra za socialno delo niso omogočile pogovora z njimi. Ob prizadevanjih staršev, da bi videla ponesrečenega otroka, se je na zapletlo še na inštitutu za sodno medicino in na Žalah. Od sina sta se tako lahko poslovila, kot sta navedla, šele po nekaj ostrih besedah in šele dan po dogodku. 

Direktor inštituta za sodno medicino je za Radio Slovenija pojasnil, da pri njih slovo od pokojnika omogočijo le v redkih izjemah. Odločitev o tem je v rokah zdravnika, ki pa je bil v času njunih klicev na terenu. Prav tako inštitut nima ne kadrov ne ustreznih prostorov za dostojno slovo od pokojnika. 

Na Žalah pa imajo za slovo in pogrebe ustaljeno časovnico, ki so se je držali tudi v tem primeru. Po vztrajanju staršev pa so jim slovo od sina omogočili v eni uri, so pojasnili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3