Slovenija

Ministrstvo: Medvrstniško nasilje je širši družbeni problem

Brežice / Ljubljana, 11. 06. 2024 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje obžalujejo incident na Osnovni šoli Velika Dolina v občini Brežice, ko je učenec fizično napadel drugega učenca in ga poškodoval. Ravnateljica Anja Zevnik je po mnenju ministrstva po dogodku ustrezno ukrepala.

Na ministrstvu navajajo, da so "vselej zavezani skrbi za varno in spodbudno okolje v šolah, kar velja za vse učeče se, pa tudi za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih zavodih". O dogodku jih je obvestila ravnateljica, ki je po njihovih informacijah v nadaljevanju "tudi ustrezno ukrepala in obvestila Policijo ter ustrezne institucije".

Jih je pa zmotilo, da se je pri omenjenem incidentu navajalo, da je nasilni učenec Rom. "Pri obravnavi medvrstniškega nasilja se moramo izogibati izpostavljanju etnične pripadnosti vključenih v nasilni dogodek, četudi je v tem primeru občina izpostavila romsko problematiko. V tem kontekstu sporočamo, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje član medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, v okviru katere smo na medresorski ravni pripravili predlog ukrepov, ki ga bomo temeljito obravnavali na naslednji seji," so zapisali.

Opozarjajo, da je medvrstniško nasilje širši družbeni problem, ki pa se pogosto odraža v vzgoji in izobraževanju.

"Strpen dialog moramo izvajati na vseh ravneh, zato bi se svoje družbene odgovornosti morali zavedati vsi, ki delujejo v javnem prostoru – še posebej na področju, vzgoje, izobraževanja in socialnega varstva. Rešitev za ta problem niso samoorganizirane vaške straže, varde, ki sovraštvo in nasilje le še podžigajo in krepijo in vsekakor ravno iz tega razloga te skupine nimajo mesta na razpravah v občinskem svetu. Primer, ko je župan občine Brežice na občinski seji dovolil samooklicanemu generalu Varde, da spregovori v kontekstu samoorganiziranja, je eklatanten primer sejanja nezaupanja v institucije in ne more v ničemer prispevati k normalizaciji odnosov – v tem primeru med predstavniki romske skupnosti in večinskim prebivalstvom. Potrebujemo torej dialog in strpnost, naš cilj mora biti družba, kjer lahko sobivamo brez Policije na šolskih hodnikih,'' ob dogajanju izpostavlja državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan.

Medvrstniško nasilje
Medvrstniško nasilje FOTO: POP TV

Na ministrstvu za izobraževanje so dodatno pojasnili, da je bila za spoprijemanje z vsemi vrstami nasilja ustanovljena medresorska delovna skupina, ki jo vodi državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve, člani pa so predstavniki posameznih resorjev in nevladnih organizacij, so spomnili.

"Skupina trenutno pripravlja smernice za prepoznavanje in ustrezno obravnavo nasilja, v njeno delo pa so aktivno vključeni tudi na ministrstvu, kjer ob tem izvajajo tudi mnogo drugih ukrepov za preprečevanje nasilja v šolskem prostoru," so še zapisali.

Navedli so, da so prejšnji teden v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve pripravili okroglo mizo o zagotavljanju varnosti v šolskem okolju, na katero so povabili tudi Skupnost občin Slovenije, vendar se na povabilo ni odzvala nobena občina. "Menimo, da so občinski programi varnosti, ki jih morajo pripraviti občine, lahko koristni tudi v okviru reševanja te problematike," so zapisali.

'Več represije ne vodi do strpnejše in varnejše družbe'

Na ministrstvu za delo ocenjujejo, da več represije ne vodi do strpnejše in varnejše družbe, ampak ravno nasprotno – zgolj povečuje pogostost in stopnjo nasilniškega vedenja. "Podpiramo razpravo o strukturnih vzrokih za odklonsko ravnanje posameznikov, svarimo pa pred senzacionalističnim poročanjem, ki osamljene primere prikažejo kot običajen pojav."

 Kot so dodali, ima ključno vlogo lokalna skupnost, ki na socialno sliko romske skupnosti pomembno vpliva z vključevanjem pripadnikov romske skupnosti v vse oblike življenja in dela večinske skupnosti. 

"Veliko neizkoriščenega potenciala predstavljajo neizkoriščena sredstva, ki jih občine dobijo na osnovi Zakona o financiranju občin (20.a člen ZFO-1) – iz poročila Občine Brežice Uradu Vlade Republike Slovenije za narodnosti je od prejetih 400.000 evrov občina porabila le slabih 39.000 evrov za potrebe romske skupnosti, kar kaže na precejšnjo nezainteresiranost in neinovativnost pri naslavljanju izvora težav," so dodali. 

Učenca Osnovne šole Velika Dolina v občini Brežice, ki ga je v ponedeljek zjutraj napadel eden izmed učencev, so zaradi poškodb hospitalizirali. Od 130 učencev so sicer danes v šolo prišli le štirje, je povedala ravnateljica Anja Zevnik.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
12. 06. 2024 16.27
+7
Če delaš izpit za prevoz živih živali zelo jasno povedo da na isti kamion ne smeš skupaj nalagat različne vrste živali. Napr konje in krave ali konje in koze. Še več tudi ne smeš skupaj nalagat v hlevu privezane živali in živali iz proste reje. Ve sw zakaj se to ne sme. Z ljudmi ni čisto nič drugače. Ljudje iz istega kulturnega področja brez težav shajajo skupaj. Mešanje kultur po novem multi kulti pa prinaša trenja in spopade. Romske otroke v svojo šolo, svoj razred pa naj se ravsajo med seboj. Nikoli se ti romi ne bodo prilagodili. Ne prevzamejo delovnih navad, ne prevzymejo našega načina življenja. Nekdo se bo moral ukloniti,prilagoditi. Oni se zagotovo ne bodo nam pa njihov način ni sprejemljiv. Pac bo treba ločiti ta dva stila in ne bomo nikogar silili v prilagajanje. Isto nas čaka s prišleki, ki prihajajo zdaj. Že zdaj vemo da težave bodo in že zdaj vemo kakšne bodo te težave. Tudi oni se niso pripravljeni niti sposobni prilagoditi našemu načinu življenja. Kdo se bo komu prilagodil? Naj nam politiki na to odgovorijo
Maresan
12. 06. 2024 15.32
+5
otroci iz roba družbe, za katere je nasilje edini način da uveljavijo svoje mesto v družbi (tako zanje deluje svet ker drugačnega ne poznajo), so vedno bili in vedno bojo bili na žalost, nastradajo pa "prdni", pa učitelji bi si morali nehat zatiskati oči, točno vedo kateri otroci so problematični pa ne ukrepajo, iz lastnih izkušenj to vem, sem bil piflar, čeprav sem bil pravdober (4) so bili "frajerji" komaj zadostni (2) pa sem bil jaz čuden in tarča posmeha, pa niso učitelji nikoli ukrepali čeprav so vedli, rešitev bi bili strožji ukrepi takojšnja izključitev iz šole, itd., socialne službe bi takoj morale ukrepati. Zakaj mora v skupini 20-25 otrok trpet zaradi 1-2 posameznikov, zakaj ??? zakaj se morajo otroci bati it v šolo, ker bodo tepeni ?? pa bodo rekli nekateri, da ni rešitev če se otroka izključi iz šole, je pa za 99 % ostalih otrok kateri trpijo nasilje od posameznikov moje mnenje pač
Smuuki
12. 06. 2024 13.26
+6
V tej zgodbi pogrešam očete teh ustrahovanih otrok. Novinarji, sociala,policija, sodišča ne bodo naredili nič. Ustrahovali bodo toliko časa dokler jim bo to dovoljeno. K sreči imajo romi nizek prag bolečine in samo to jih ustavi. Eno konkretno srečanje jim nažene strah v kosti za daljše obdobje. Imam lastno izkušnjo s tem. Toliko časa so me nadlegovali s starim železom da so se odločili ga ukrasti. Ualotil sem jih pri nakladanju in ni šlo vse po načrtih. Od tega dneva dalje se nihče več niti ne ustavi, da bi vprašal. Očitno so si med seboj povedali za to smolo in ni nikogar več. Strah jih ustavi in samo to. Žal
iskriv
12. 06. 2024 11.10
+5
Medvrstniško nasilje je širši družbeni problem , ki ga pogojujejo in pospešuje internet , zakonodaja in domača vzgoja ! Na internetu je vse več pozivov k nasilju posredno kot neposredno , tu bi kazalo blokirati take pozive v besedi ali sliki . V šolah se medvrstniško nasilje dogaja predvsem zato , ker so veleumi odvzeli vse pravice učiteljem in šolskem osebju po kaznovanju in to izrabljajo otroci , ki so nagnjeni k nasilju , češ kaj mi pa morejo ! Če mi bo kdo od učiteljev kaj naredil ali kaznoval bodo pa prišli v šolo starši z odvetniki in to je poglavitni vzrok nasilja v šolah !
Verus
12. 06. 2024 11.04
+5
Bo policija delala red, pa boste levičarji protestirali, da so uporabili preveč sile in nosili šal v barvah ciganskega naselja. ;) No, mislite pozitivno, ciganov vsaj kazni ni treba vračat, ker se jim jih ne izreče :)
Jevgenij Suhov
12. 06. 2024 10.08
+7
pobrati vse specialce v Slo, vdreti v vas in narediti red, kit je to nekoč delala Milica v stari Jugoslaviji…od kar so policisti. več reda ni….
nepridiprav
12. 06. 2024 09.47
+5
Kmalu bo dovoljeno pisat samo še: oseba 1 je izvedla nasilno dejanje nad osebo 2, opis udeležencev, imenovanje kraja in določitev časa dogodka so zaradi zaščite osebnih podatkov in preprečevanja morebitne diskriminacije izločeni.
brezveze13
12. 06. 2024 08.49
+6
dokler se bo v vzgojo otrok vmešaval csd bo to resen problem , otroke naj vzgajajo starši za napake otrok pa naj prav tako odgovarjajo starši, tako bodo enostavno vsi postali odgovornejši. Danes starš praktično nima nobene pravice do vzgoje svojega otroka, razen da mu lahko kupi vse mogoče igračke, telefone krpice uhančke in nohte v kolikor ima denar ostalo so pa odvetniki in csd, ne daj da se še slučajno vmeša kakšen vzgojitelj ali učitelj
?eso
12. 06. 2024 08.39
+12
To ni več medvrstniško nasilje, to je nacionalistično nasilje, Butalci. Slovenci diskriminirani
iziizi
12. 06. 2024 08.08
+13
hallo minister za solstvo je vceraj deloval kaot d ase ni nič zgodilo ,pa kam smo prišli potem je pa nevem kdo kaj kriv desnica janšisti skrajna desnica in kaj še
iziizi
12. 06. 2024 08.04
+11
halo policist ki je napisal lahke telesne poškodbe ga je treba odslovit prekinat delovno razmerje ,rana na čelu se mu bo poznala za celo življenje hallo policija ,kaj zdaj ste zagovorniki romov ,slovence pa izgnat moramo bit begunci in ustrahovani na svoji zemlji
Bolfenk2
11. 06. 2024 21.58
+10
A ne bi vrnili Policiji pooblastila, da uporablja pendrek po lastni presoji. Kot nekoč ljudska milica. Takrat so dolenjski romi hodili v službe in bili vzorni pripadniki skupnosti.
iziizi
11. 06. 2024 21.56
+10
hallo kje ste levica svoboda ,zeleni slovenije nekje ste v krću ali štejete denar kje ste da zaščitite naše otroke
iziizi
11. 06. 2024 21.54
+15
vsi albanci ,romi migranti dobijo pomoč samo slovenci ne to smo socialna država bravo socialni demokrati ali kako že sodna palaća demokrati
iziizi
11. 06. 2024 21.51
+13
romi dobivajo socialno pomoć da nas pretepajo in uničujejo našo lastnino ,jaz z invalidnim otrokom in invalidsko penzijo 350 eur pa ne dobima nič več halllo kje je svoboda
iziizi
11. 06. 2024 21.49
+9
skrajna desnica se mora okrepit in pridit v parlament
Defragment
11. 06. 2024 21.48
+10
Objavljene so bile slike napadenega. V medijih pa pišejo, da je šlo za lažje poškodbe. Predaleč greste prijatelji! Tole se ne bo dobro končalo. Prikrivanje informacij in laži bodo pripeljale do linča vseh neintegriranih. Ne se zafrkavat!
iziizi
11. 06. 2024 21.57
+8
lažejo da zaščitijo napadalce ,ker so to ubogi državljani
iziizi
11. 06. 2024 21.47
+9
romi dobijo socialno pomoć zato da se pretepajo ali da nas pretepajo jaz z invalidnim otrokom in sam invalid pa brez socialne pomoči morama živet z 350 euri
periot22
11. 06. 2024 21.44
+6
Rešitev so vaške straže ker policija ne opravlja svojega dela!!!!!!!!
assassin911
11. 06. 2024 21.44
+8
Starši pravilno da otrok danes ni ste poslali v šolo. Upam da jih do konca šolskega leta pustite doma, po potrebi tudi v jeseni začnete enako.