Slovenija

Ministrstvo: Menjave v skladu s pravili

Ljubljana, 09. 10. 2010 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Menjave nadzornikov na Pošti Slovenije in v Holdingu slovenskih elektrarn so sprožile kritike. Na ministrstvu za gospodarstvo menijo, da je imenovanje novih članov v skladu s pravili.

Darja Radič in Borut Pahor - 3
Darja Radič in Borut Pahor - 3 FOTO: Damjan Žibert

Na ministrstvu za gospodarstvo so se odzvali na izjave predsednika kadrovsko-akreditacijskega sveta (KAS) Bogomirja Kovača, ki je dejal, da je pri imenovanju novih članov nadzornih svetov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Pošte Slovenija prišlo do kršitev.

Vlada naj bi po njegovem mnenju mimo sveta zamenjala nadzornike HSE ."Ta procedura ni bila izpeljana in iz tega vidika gre za trenutno največjo – po obsegu in tudi najbrž po globini – kršitev tovrstnih procedur, ki smo jih imeli pri našem dvoletnem delu," je pred dnevi za Radio Slovenija dejal Kovač. Postopek, ki ga je tokrat izpeljala vlada, kaže na visoko stopnjo politizacije, je ocenil Kovač in opozoril, da je vlada s to zamenjavo podrla vsa dosedanja prizadevanja akreditacijske komisije, ki jo je ustanovila sama in z namenom, da bi bila imenovanja v nadzorne svete strokovnejša, bolj verodostojna in odmaknjena od politike.

"Člani nadzornega sveta HSE enostavno ne uživajo več zaupanja te vlade," je o razlogih za razrešitev nadzornikov HSE povedala Radićeva. Dodala je, da so se za ta korak odločili zato, da bi lahko uspešno izvedli projekt TEŠ 6. Za razrešitev nadzornikov na Pošti Slovenija pa so se odločili po domnevno preveč izplačanih plačah. V zvezi s tem je stekel prekrškovni postopek in rezultati tega postopka so po njenih besedah znani.

Vlada: Imenovanje v skladu s pravili

Pošta Slovenije - 3
Pošta Slovenije - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Na ministrstvu so poudarili, da je ministrica Darja Radić kandidate za člane obeh nadzornih svetov predlagala v skladu s pravili. "Vsi kandidati so uspešno prestali akreditacijske postopke, ki jih je vodil KAS, in so bili izbrani s seznama kandidatov, ki jih je KAS predložil Ministrstvu za gospodarstvo. Izjema je le en član nadzornega sveta HSE, ki pa je bil tudi potrjen na korespondenčni seji KAS, in sicer s šestimi pozitivnimi glasovi od sedmih; vendar pa je predsednik KAS klub tej jasni večini zavrnil podpis ustreznega sklepa,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarili so še, da je kadrovsko-akreditacijski svet pristojen za akreditacijo, torej ugotavljanje, ali posamezni kandidati ustrezajo kriterijem za članstvo v nadzornih svetih, ne pa za imenovanje ali predlaganje kandidatov. Trdijo še, da so za izbor kandidatov pristojni ministri. V okviru te pristojnosti naj bi Radićeva opravila izbor med kandidati, ki jih je svet v predhodnih postopkih pozitivno ocenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jani Rozanc
14. 10. 2010 15.38
vso vodstvo pošte je do *!!!!! če kdo na pošti dela so to poštarji, vsi ostali pa mešajo drek pa štejejo pare.... rad bi vido enga ko se bo pri -15 furo z mopedom 6ur.... ti postino pa ne vem kulk te plačajo da pričaš take gluposti
Garfield7497
11. 10. 2010 12.57
MA TU V NAŠI DRŽAVI JE TREBA ZAMENAT VSO GARNITURO DIREKTORJEV IN NADZORNIKOV
Darko32
11. 10. 2010 08.15
Ali ne gre pri menjavi pošte za neki tihi dogovor, da se denar vzame pošti in prerazporedi na Železnice. TAm pa naj bi krili izgubo, katero je tudi krivo nesposobno vodstvo z pomočniki.
postino
10. 10. 2010 20.12
slo FBI če vržejo1000 z delovno vizo tamal problem naavtobus pa dopmov papa
postino
10. 10. 2010 20.05
faconi če ti ni kaj prov si si verjetno sam kriv takodobrega vodstva pošte namreč do sedaj še ni bilo govorim s 30 letnimi izkušnjami
postino
10. 10. 2010 20.01
serolod če si zaposlen na pošti točno veš da ko se kaj deli spadamo itak v drugo opcijo
postino
10. 10. 2010 19.57
york v pošti slovenije niso zaposleni nobeni falotje smo le še edina državna firma ki polnimo državni proračun na žalost pa ta firma očitno preveč skrbi za svoje delavce in premalo za lastnika Zato pa je treat zamenjati upravo
conkord
10. 10. 2010 18.34
e dragi moji ,riba vedno najbolj smrdi pri glavi pa naj bo pošti som ali pa elektro jegulja, ko glavo odsrtranite pa je še vedno-riba. ta posel .je le čudno naprezanje mišic.
serolod
10. 10. 2010 12.27
9.10 je svetovni dan Pošte - letos na žalost umazanije, in ne poštenosti, kot nam je predstavljena državna ustanova. Ko so štrajkali javni uslužbenci, poštarji niso spadali med te, kaj so pa sploh oni? Državni? Vladni? No uslužbenci, ki so sedaj delali v precej trdih delovnih pogojih, naj navedem, vrste na okencih po mojem mmenju so bile za to, da se je nadzorni svet in sam generalni direktor lahko razdeli bajen kup denarcev, sedaj bodo morali poštarji spet garati, kajti na upravi Pošte so dali izjavo, da bodo denar vrnili, kar sami. Ali res ne obstaja zakon, da tisti ki si je prisvojil na nepravi način denar, tudi sam vrniti? Da protizakonito so imenovali nov nadzorni svet - nekoga je potrebno imenovati, kajti ustanova, ki je v popolni lasti države, mora imeti nadzorni svet. Saj verjetno, upam, vsaj, v takem primeru niso si samo denarcev razdeljevali, po vsej verjetnosti tudi kaj zraven na račun podjetja graditi, samo to je po celi Sloveniji. Potreben je nov veter v Sloveniji, ampak menim, da je prepozno, sploh še kaj rešiti.
faconi
10. 10. 2010 11.55
na pošti SLOVENIJE JE TREBA ZAMENJAT NADZORNIKE IN DIREKTORJA ,.... med drugim pa tut kako upravnico pošte ,...!!
alterego
10. 10. 2010 11.18
Janševa vlada je dala možnost, da enega od nadzornikov v državnih firmah, ki jih imenuje vlada, predlaga opozicija in ravno Pahor je bil proti temu (Zares in LDS sta to ponujeno možnost vsaj delno izkoristila)! zdaj niti te možnosti očitno ni več, človek se vpraša zakaj
opazovalec1
10. 10. 2010 11.02
"ne šraufe! Le tovarne treba krast! "
Rezerv
10. 10. 2010 06.43
Seveda so v skladu s pravili. Še drugi morajo obogateti in pokrasti kar je še ostalo.
stadion
10. 10. 2010 01.26
Menjave v skladu s pravili zakonov, ne pa v skladu etike. Politično stolčkanje ljudi, tako da lahko državljani plačujejo odpravnine pa še nove plače novim politično imenovanim, ne naredi pa noben nič, samo mlatijo prazno slamo, ljudje ki dejansko kaj delajo pa ne da ne dobijo plač in primerne plače, še pravic nimajo.
York
10. 10. 2010 00.27
Zatarra10.10.2010, 00:11 V Vegradu država ni bila večinski lastnik in je v nadzornem odboru imela samo enega člana, ki je zaradi packarij, ki jih ni mogel preprečiti, odstopil. Torej porednica je imela v nadzornem svetu; Mastnaka, ki je predstavljal delavce, beri; jim je dodatno kradel denar in podrepnico, ki ji niti imena ne vem. Lastniki Vegrada 79% so bili porednica in ostali falotje. Kaj lahko v takem primeru naredi vlada? Nič, če ne bi ji očitali, da nezakonito žaga direktorje v zasebnih firmah. Tudi nima zakonske osnove in bi bilo res nezakonito. Zamenjal bi jo lahko samo nadzorni svet, ki so ga sestavljali omenjeni trije člani.
Zatarra
10. 10. 2010 00.11
Saj o tej temi je bilo že itak dovolj napisanega, ne le na tem portalu (in zadeve so za tisto peščico preostalih normalnih državljanov te državice večinoma kristalno jasne), ampak vseeno bi postavil eno (retorično) vprašanje - kako da recimo razrešitev porednice v nekem Vegradu, ki že lep čas na dno vleče vsaj četrt Slovenije, traja tako neprimerljivo dlje kot pa v zgornjih priemrih? Sicer pa že nestrpno pričakujem morebitne naslednike vseh "izbrisanih"!! Prav zanimivo bo videti, kakšnih barv bodo in katere povezave v ozadju bodo prinašali s seboj. Mislim seveda izključno na politične. No, če sem čisto iskren, pa po drugi strani komaj čakam tudi to, da in ko se bo zaradi nepravilnosti pri razrežšitvi pritožil kdo izmed izbrisanih ... :>
York
10. 10. 2010 00.03
Menjave nadzornikov so sprožile kritike.............ne me basat. Skrajni čas je bil, da se falotje takoj odstranijo od korita in ne, da do konca mandata poberejo kar se še da. Sevedase to počne ob izdatni, strokovni pomoči odvetnikov, ki dokazujejo, da so njihovi varovanci in varovanke sami jagenčki. Verjamem, da so kritike prišle iz logov, ker so se pajdaši ustrašili, da bodo tik pred koncem leta, ko se delijo dobički, odleteli tudi sami.
Marija Demec
09. 10. 2010 23.50
kdaj pride vlada na vrsto ????
vetrolov
09. 10. 2010 23.49
radička je bolj kooperativna (beri- poslušna)od žarniča. o njeni zamenjavi ti ni potrebno razmišljati. bravo pahorčič. magla, magla svuda oko vas.....
siFBI
09. 10. 2010 21.19
Ko se menjajo nesposobne uprave in direktorji je vik in krik. A ko na cesto vržejo 1000 ljudi je vse vredu in po zakonu. Skrajni čas je, da se začne pospravljat pri vrhu in ne samo spodaj.