Slovenija

Ministrstvo naj kriminalista odveže molčečnosti

Ljubljana, 04. 02. 2011 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat, ki obravnava zadevo Čista lopata, je odločil, da bo sodišče prosilo MNZ, naj kriminalista Slodeja odveže molčečnosti. Sledilo bo odločanje o predlogu obrambe po soočanju med Slodejem in tajnim policijskim sodelavcem.

Do izvajanja dokazov v današnjem nadaljevanju glavne obravnave ni prišlo, saj je sodnica Alenka Podjed prebrala le prošnjo vrhovnega državnega tožilstva mobilnemu operaterju, naj jim posreduje izpiske dohodnih in odhodnih klicev s telefonske številke Ivana Zidarja ter identiteto imetnikov številk s spiska.

Penko opozarja, da mora sodišče še izločiti dokaze, ki naj bi bil pridobljeni nezakonito.
Penko opozarja, da mora sodišče še izločiti dokaze, ki naj bi bil pridobljeni nezakonito. FOTO: Blaž Garbajs

Še pred tem je eden od Zidarjevih zagovornikov Boštjan Penko opozoril, da mora sodišče še odločiti o zahtevi po izločitvi nekaterih dokazov. Sporno se mu je zdelo tudi branje dokazov, ki bi bili lahko pridobljeni na  nezakonit način oziroma, kot je dejal, je "treba presoditi, ali gre za sadež zastrupljenega drevesa".

Penko je tudi vztrajal, da je treba pred kakršnim koli nadaljevanjem zaslišati nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja, vprašati ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) glede odveze molčečnosti in odločiti o predlogu obrambe za soočenje prič.

Zaslišanj danes ni bilo, za kriminalista Roberta Slodeja trenutno namreč ni vprašanj, tajnega policijskega sodelavca pa ni bilo. Se je pa nekoliko zapletlo zaradi ene od navzočih na obravnavi. Ko je sodnica namreč odslovila Slodeja, so zagovorniki obtoženih opozorili, da je kot javnost prisotna tudi ženska, ki je prišla v Slodejevi družbi. Pozneje so ugotovili, da gre za zaposleno na Nacionalnem preiskovalnem uradu, senat je zato odločil, da mora razpravno dvorano zapustiti. Ženska je sicer pojasnila, da je na obravnavo prišla zasebno. Zagovorniki so zahtevali, naj se ugotovi, ali je na sodišče prišla v službenem času, a jim sodnica ni ugodila.

Penko je po odhodu s sodišča komentiral, da policija na tak način ne more biti prisotna na glavni obravnavi, zlasti če se ne ve, ali so prišli službeno ali zasebno. Kljub temu Penko meni, da sodišče korektno vodi postopek.

Čista lopata - 5
Čista lopata - 5 FOTO: Blaž Garbajs

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Tožilka Bojana Podgorelec je obtožnico uspela prebrati šele na tretjem naroku 17. decembra lani – glavna obravnava se je začela 22. oktobra 2010, vsi obdolženi pa so jo označili za neutemeljeno. Prav tako večina ni želela podati zagovora, dokler ne bo odločeno o zahtevi obrambe po izločitvi po njihovem mnenju nezakonito pridobljenih dokazov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
04. 02. 2011 23.05
Razmišljajte rajši, kako boste zavezali zanko okrog Zidarjevega vratu.
martyn
04. 02. 2011 18.04
Dokaz je dokaz pa ni važno kako je pridobljen!!!
zulj001
04. 02. 2011 14.10
Po logiki Čeferina in ostalih odvetnikov ,so dokazi pridobljeni nezakonito,kaj to pomeni ,da so kradli ZAKONITO..............Te komedije v sodstvu ,ki smo jim priča vsaki dan,bi lahko izvažali ..................
_marchelo_
04. 02. 2011 14.03
...naj že sprejmejo zakon "OBRNJENO DOKAZNO BREME" in naj se ne zgovarjajo da so z njim kršene človekove pravice (ga lahko priredijo). Še v Srbiji imajo to področje veliko boljše urejeno.
moris1991
04. 02. 2011 13.56
Navajam... "Penko je tudi vztrajal, da je treba pred kakršnim koli nadaljevanjem zaslišati nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja, vprašati ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) glede odveze molčečnosti in odločiti o predlogu obrambe za soočenje prič." Pa to ni res... Ali niso vedeli kaj je predmet današnje razpraVE. KDO NI TU NAREDIL SVOJEGA DELA???? Plačali pa bodo to drago razpravo spet davkoplačevalci. Ali naši pravbniki, tožilci res ne obvladjo kako se vodi postopek, kaj potrebujejo za nadaljevanje razprave (odvezo molčečnosti ene od prič). Ne bi me čudilo , če bodo obdolženi na koncu prejeli celo mastno odškodnino. Spet na račun davkoplačevalcev... Naše sodstvo pa tak zanima le višina njihovih plač, pravic ter imunitet. Sramota za t.i. kvazi pravne strokovnjake. Raziskovalni novinarji... raziščite kdo in zakaj ni opravil ali hotel opraviti svojega dela.. in naj za to (ne)delo tudi odgovarja! Strinjam se, da morajo biti obdolženci če je dokazana krivda (in dokazov naj bi bilo morje) dobivam pa vtis, da se je tresla gora.... ali ne znajo, ali ne smejo, ali nočejo opraviti delatako kot se šika... in prosim vas... celo po treh letih intenzivnega dela prihaja do procesnih napak... NEDOPUSTNO!!! Vse bi lahko bilo že vnaprej podpisano. tudi odveza močečnosti. Če zaradi drugega ne, zaradi zmanjšanja proračunskih stroškov. Bravo Penko &Co. Škoda le, da si zamenjal stran!