Slovenija

Nenavadne pocenitve nekaterih živil. 'Namen je spremljanje gibanja cen'

Ljubljana, 27. 12. 2023 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na kmetijskem ministrstvu poudarjajo, da niso zatrjevali, da je košarica najcenejših živil (15 osnovnih skupin živil) v kakršnem koli smislu vplivala na umiritev rasti inflacije pri hrani, ki jo je sicer zaznal Statistični urad Republike Slovenije. "Prav tako ni bilo nikoli rečeno, da je to namen košarice živil," pravijo. Glede "določenih zavajajočih informacij" o košarici živil so tako dodatno pripravili pojasnilo, ob tem pa so okrcali tudi nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. V Trgovinski zbornici Slovenije dodajajo, da bi moral varuh, če je zaznal nepravilnosti, ukrepati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Cene osnovne košarice živil
    03:02
    Iz 24UR ZVEČER: Cene osnovne košarice živil
  • Iz 24UR: Cene osnovne košarice živil
    03:34
    Iz 24UR: Cene osnovne košarice živil

"Namen spremljanja cen 15 osnovnih skupin živil je zagotoviti, da se spremlja gibanje cen in ponudba pri osnovnih skupinah živil in zagotavlja ustrezna informacija najranljivejšim skupinam (o najcenejšem izdelku znotraj posamezne skupine pri posameznem trgovcu)," so poudarili na kmetijskem ministrstvu. Menijo, da je osnovni cilj košarice dosežen, saj omogoča omenjeni skupini prebivalstva koristne informacije in dostop do osnovnih živil po sprejemljivi oziroma najnižji ceni.

Ob tem pa so dejali, da težko razumejo očitke, ki so se v zadnjem času pojavljali v javnosti. "Slednji na podlagi popolnoma razumljive tabele posplošujejo podatke in pišejo o splošnem gibanju cen hrane. Tabela povzema konkretne izdelke, katerih cena je v trgovinah preverljiva. Na podlagi naše strokovnosti in profesionalnosti si morebitnega prilagajanja podatkov ali napačne interpretacije ne bi privoščili," so dejali.

Okrcali pa so tudi nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča. Pravijo, da je njegova izjava o sumu nedovoljenih ravnanj zaskrbljujoča ter Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano narekuje preliminarna ravnanja.

"Iz izjave bivšega varuha predpostavljamo, da gre za določeno nerazumevanje. Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja. Trgovci imajo svoje strategije, s katerimi določajo cene proizvodom in ministrstvo na to nima neposrednega vpliva. Bi pa pričakovali od nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, da v času svojega delovanja izvede postopke za preveritev svojih navedb," so bili kritični. Poudarili so, da se projekt fizičnega spremljanja 15 osnovnih skupin živil namreč izvaja že od septembra 2022, ko je imel nekdanji varuh še vsa pooblastila, da izpelje vsebinske pogovore med trgovci in po potrebi vloži prijavo na Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK).

Pridobljene informacije so širši javnosti razpoložljive na spletni strani www.primerjaj-cene.si.

Izpostaviti želijo, da so se v preteklosti odzvali tudi ob očitkih, da trgovci znižujejo cene zgolj v času izvedbe fizičnega popisa. V sodelovanju s Tržnim inšpektoratom so izvedli že dve nenapovedani inšpekcijski akciji, med katerima niso bile ugotovljene nepravilnosti. Ob opozorilu na morebitno kartelno dogovarjanje pa se bodo zdaj obrnili tudi na resorno ministrstvo in AVK s prošnjo, da preverijo te navedbe.

Ob spremljanju cen 15 osnovnih skupin živil ministrstvo izvaja tudi fizični popis približno 500 izdelkov pri vseh šestih trgovcih. "Vse skupaj izvajamo transparentno in v smeri, da omogočimo dostop do kakovostnih in preverjenih informacij, ki so prebivalstvu v pomoč pri nakupu živil," so še zagotovili.

Kilogram mesa septembra za slabih pet evrov, pred popisom le dober evro

Na policah trgovcev smo preverili, ali še lahko nakupujemo po prazničnih cenah. Kilogram piščanca, ki je ob popisu stal en evro, je tudi danes v akciji. Le da je ta - super - akcijska cena več kot petkrat višja in znaša dobrih šest evrov.  "To je lih tok za vzorec, ne. To gre v eni uri," priznava eden od trgovcev. 

Cene svinjskega mesa
Cene svinjskega mesa FOTO: POP TV

Primer drugega trgovca. Kot lahko razberemo na vladnem portalu, naj bi trgovec septembra kilogram svinjskih zrezkov ponujal za slabih pet evrov, pred tednom dni pa ceno spustil na le evro in 18 centov. Danes ta isti trgovec kilogram takšnega mesa v hladilniku prodaja za okoli osem evrov - torej za 60 odstotkov višji znesek kot ob septembrskem popisu kmetijskega ministrstva.

TZS: Če je prehranski varuh zaznal nepravilnosti, bi moral ukrepati

Tudi v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so zavrnili očitke nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano glede domnevno spornih praks pri oblikovanju cen živil iz spremljane košarice. Zapisali so, da se zavzemajo za spoštovanje zakonodaje in da zavračajo očitke bivšega varuha glede domnevnega dogovarjanja trgovcev o najnižjih cenah.

"Če pa bivši varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano utemeljeno sumi, da je v okviru izvajanja projekta košarice osnovnih cen skupin živil prišlo do kakršnih koli odstopanj deležnikov v verigi preskrbe s hrano, bi o tem po našem mnenju skladno s svojimi pristojnostmi že moral obvestiti za to pristojno institucijo, torej agencijo za varstvo konkurence," so navedli.

Vlado pozvali, naj ne obljublja zniževanja cen hrane

Ne strinjajo se sicer z mnenjem vlade, da je bilo spremljanje cen živil koristno. "Vse košarice, spletno popisovanje cen in sporočanje cen za deležnike v verigi preskrbe s hrano predstavljajo zgolj in samo dodatno administrativno, finančno in organizacijsko breme," so prepričani.

Vlado so pozvali, naj ne obljublja zniževanja cen hrane. "Tudi po mnenju agrarnih ekonomistov namreč na takšni ravni, kot so bile pred zdravstveno, energetsko, prehransko in ostalimi krizami, ne bodo več. Tudi zato je skrajni čas, da v Sloveniji naredimo odločnejše korake v smeri večje samooskrbe," so dodali.

Spomnimo, po petkovi objavi najnovejših podatkov o cenah živil iz spremljane košarice je nekdanji Hrovatič, ki mu je mandat potekel preteklo sredo, opozoril, da so cene nenavadno nizke in vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Navedene maloprodajne cene so po njegovih besedah nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov, obenem pa potrošniki znižanja cen niso zaznali.

"Potrošniki niso zaznali znižanja maloprodajnih cen, zato obstaja tudi sum, da so trgovske verige samo za namen popisa cen za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven. Zanimivo je tudi to, da takšne cene niso bile niti oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig niti niso bile objavljene v njihovih akcijskih katalogih," je zapisal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misekmali
28. 12. 2023 13.26
+0
Danes sem prebrala dobro misel, ki jo ubera Holobova vlada: "Ne zaupaj statistiki, ki jo nisi sam ponardil." Država plačuje organ za prikraj statistke, ki očitno v sodelovanju z trgovci na doloċen dan in na doloċeno uro za 90% zniža ceno mesa (neverjetni 1€ za 1kg govedine?!?!?), torej le toliko časa, da se poslika ceno na trgovski polici. Ta vlada nima mesta v normalni demokratiċni družbi!
User300173
28. 12. 2023 11.17
+1
Kontrola pobesnelih cen? Stvar je preprosta. Cene zabelezis in čez par dni v kontrolo. Cene so vsekakor spremenjene, saj ta nori zakon dovoljuje vsakodnevno spreminjanje cen. Dobro. Pokličeš davčno upravo in oni gredo v poslovne knjige pogledati, kako si knjizil in kam razliko v ceni. Ko se cena zniža plačaš davek od višje cene, saj ti država ni dovolila popusta v davku. Tu je že ena čaka. Druga je, ko spet dvigneš ceno, kako si knjizil razliko, si se pravilno obremenil in kako si plačal davek. Tu so malenkosti bi rekli, pa ni tako. Tu dobiš malverzacije z upajo davka in to je resen kriminal, ne prekršek. Kmetijsko ministrstvo z davčno upravo naj sodelujejo in kmalu bodo rezultati. Nič več danes 40% popusta jutri dražje, pojutrišnjem spet nova cena. Kontrola davka je ključ discipliniranju trgovcev ali bolje uzrupacije trga.
Miskic a
28. 12. 2023 11.08
Moje mnenje za kruh 0,20€ je ta da realno gledano ni racunice tukaj. Ze sestavine te pridejo drazje. Trgovina pa mora placati stroske, delavce... . Kupla ta kruh in ga probala. Nic ni z njim kaj ekstra narobe. Okus je kar v redu, tekstura je pac taka kot da je star kruh. Od cesa ga naredijo in kako in kdo ga dela za 0,20 € je vprasanje. Je pa ena stvar dejstvo, da potem ta kruh izgleda kot za reveze,drazji pa bogate. In mogoce kdo ki pride na blagajno s tem poceni kruhom je na nek nacin oznacen. Sicer meni ga ni bilo nerodno kupit pa mam denar. Samo cene naredijo razliko kot vizuelno gledano.
mario49
28. 12. 2023 09.39
+1
Novoletnne nagrade za "inteligentne slovenceljne" in napoved prihodnosti,ter "najlepše želje ,(ki pa kot vedno ostanejo samo želje) za bodoče prebivalce,te sicer čudovite dežele!
Miskic a
28. 12. 2023 09.10
Poceni je za mene tisto kar je dobro in se ve, da je kvaliteta in ima bogate hranljive vrednosti kar se pozna po pocutju. Tudi zmernost pri hrani je poceni.
Milenkovi?
28. 12. 2023 08.33
+3
Nič drugega kot še ena velika neumnost te vlade.Jah plešejo.Volilci pa ne več.Samo še eni.ti so pa tako in tako brez pameti...
jutri_pa_res
28. 12. 2023 08.26
+1
Na polici v Lidlu sem takrat videl tisti kilski beli rezani kruh po 29 centov, pa sem mislil, da je napaka.
proofreader
27. 12. 2023 21.39
+5
Tu se vidi, kakšne ljudi imamo sedaj na oblasti. Golobovega režima ni sram lagati državljanom in celo plačevati za prevaro.
Jimi1
27. 12. 2023 21.09
+7
Potemkinova vas ki jo spremljamo v živo... Tudi tega so bili sposobni v času stalinizma... Kot izgleda se časi vračajo...
Jimi1
27. 12. 2023 20.50
+8
Pa kdo se iz nas dela norca... Sam opažam da me iz meseca v mesec bolj gulijo. Saj smo kot kaže najslabši v Eu postali. Pa še to direktno je..nje v glavo.
oberkreiner
27. 12. 2023 20.43
+8
Trgovci ne bi smeli vedeti, kaj bo v košarici in kdaj se bo polnila... Šela takrat bo košarica v pomoč potrošniku.
sektor1
27. 12. 2023 20.23
+8
Namen objave takšnih nerealnih cen je bil samohvala vlade, češ glejte kaj smo za vas naredili.
anatomija
27. 12. 2023 20.16
+10
Naj javno objavijo imena trgovin , izdelke in cene , da omo potrošniki točno vedeli katera trgovina in s katerimi izdelki se delajo norca z nami . Kaznujemo jih lahko samo potrošniki
Darko32
27. 12. 2023 20.41
+1
Poglej. SAm grem v nabavo stalno v iste trgovine in moram reči, da sem zasledil cene hruha 1kg za ,20 centi. Makarone, moko intudi druge izdelke po teh cenah. Žal pa trgovci nabavij odoločeno količino. To ti lahko povem, ker sem videl te izdelke in recimo kruh je dober. Itd...
periot22
27. 12. 2023 20.06
+6
V tej laži sodelujejo v prvi vrsti politiki!
punkracij
27. 12. 2023 20.03
+7
Kdor ima je sedaj v mondenih krajih in mu je posledično vseeno kaj se dogaja in kaj vse sxe servira ljudem,čeprav je po vsej verjetnosti kar nekaj teh ljudi soodgovornih za trenutno stanje.
ReAnDa
27. 12. 2023 19.58
+3
Prosti pad se nadaljuje. Balkan pleše...
blazter
27. 12. 2023 19.52
+13
Pri trgovcu v zelenem, ki naj bi spremenil barvo pa zaposlenim ne izplačujejo dodatkov za popoldansko, sobotno delo, seveda razliko do minimalne plače pokriva država, davkoplačevalci. Upam, da v soboto izpolnijo svoje besede!
Darko32
27. 12. 2023 20.42
+6
Tuak jbi morala Inšpekcija ukrepati in kaznovati takšne. SOačsno pa isto podjtje kuje dobičke. TOrej se nekdo dela norca iz naroda.
slayer2
27. 12. 2023 19.22
+10
Še vedno pa ni jasno,za koliko in če se bo dvignila minimalna plača!!!
alea777
27. 12. 2023 19.57
+2
spermi?
27. 12. 2023 19.15
+22
Vsi skupaj ste ena velika mafija .
proofreader
27. 12. 2023 19.14
+22
Čas je, da Golobu damo košarico. ❤️