Slovenija

Ministrstvo: Politizacija izvedbe evropskih volitev je nesprejemljiva

Ljubljana, 30. 05. 2024 14.52 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve se je odzvalo na odločitev vlade BiH, ki ni odobrila, da bi državljani Slovenije, Poljske in Romunije na evropskih volitvah lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav. Kot poudarjajo, je politizacija vprašanja izvedbe evropskih volitev s strani države, ki je nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, nesprejemljiva.

Kot smo poročali, vlada BiH ni odobrila, da bi državljani Slovenije, Poljske in Romunije na evropskih volitvah 9. junija lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav v BiH. Svet ministrov predloga ni podprl, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske zaradi podpore omenjenih držav resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici.

To je bil šele prvi krog glasovanja, vendar bo po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug državljanom omenjenih držav onemogočeno glasovanje na evropskih volitvah v BiH, če ministri iz navedene entitete tudi v drugem krogu glasovanja ne bodo podprli predloga.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je odzivu zapisalo, da Slovenija uradnega obvestila o zavrnitvi soglasja za izvedbo volitev na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v BiH doslej še ni prejela. 

Zavrnitev soglasja bi bila po njihovi oceni v izrecnem nasprotju z evropsko usmeritvijo Bosne in Hercegovine in ustaljeno prakso vzajemnosti za izvajanje volitev. Zato pričakujejo, da do tega ne bo prišlo. "Politizacija vprašanja, kot je izvedba evropskih volitev držav članic Evropske unije s strani države, ki je prav nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, je nesprejemljiva," menijo. 

Dodali so, da bo Slovenija še naprej podpirala BiH na njeni evropski poti, a le ob pogoju, da bodo spoštovali temeljne vrednote EU. "Slovenija tudi pričakuje, da si bodo za vztrajanje na evropski poti prizadevali vsi politični odločevalci v BiH," so dodali. 

Evropske volitve bodo potekale 9. junija.
Evropske volitve bodo potekale 9. junija. FOTO: Shutterstock

Resolucija o genocidu v Srebrenici

Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja sprejela resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov. V resoluciji obsojajo zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine. V besedilu pa nikjer ne obsojajo Srbov ali Srbije.

Kljub temu sta bili proti njej odločno Republika Srbska in Srbija, ki genocida v Srebrenici ne priznavata, ni pa jima niti tuje poveličevanje vojnih zločincev, s trditvijo, da pomeni napad na celoten srbski narod.

Resolucijo sta predlagali državi, ki imata z genocidom težke zgodovinske izkušnje – Nemčija in Ruanda. V pobudi so sodelovale tudi druge države, med njimi Slovenija. Resolucijo je v GS ZN podprlo skupno 84 držav. Proti sta ob Srbiji med drugim bili njeni zaveznici Rusija in Kitajska.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
30. 05. 2024 19.05
+3
Ja cela vlada dela za svoje priviligirane bogataše da skrbijo za njihove plače in nagrade gospod minister klemen SDH druavna podjetja za invalidske penzijoniste pa je za vas 350 eur preveč in s tem zivimo slabše kot migranti ampak zato ker smo bolani hallo kaj je to ua vas,in to ze pišem mesece in mesece in niti članka o tem ,se pravi vse je spolitiziran. SLOVENiJA MoJA DEZELA
biggbrader
30. 05. 2024 17.22
+5
Tanja ni nič zaskrbljena ?
123soba
30. 05. 2024 16.53
+2
Živela Rusija
Razmisljajoc
30. 05. 2024 16.50
+4
Kaksna ironija , Nemcija in Ruanda , da te stisne tam kjer sonce ne sije ...................
Banion
30. 05. 2024 16.00
+8
čakajte, aso zaprli dostop do veleposlaništev, kaj morajo ojni odobriti početje slovencev ki želijo na veleposlaništvo. Meni ni nič jasno, a saj bodo imeli tudi oni volitve in mi lahko ravnamo enako oziroma zaprimo vse skupaj tam doli dokler ne pridejo k pameti
Protikomunist
30. 05. 2024 15.32
+3
Tam bi pomagala samo bodeča žica okoli RS. Čez kakšno leto bi se streznili.
JApajaDAja
30. 05. 2024 15.15
+8
očitno nekdo ni dobro opravljal svojega dela,kljub številnim obiskom v bih !