Slovenija

Ministrstvo potrdilo nepravilnosti pri projektu SRIPT

Ljubljana, 29. 11. 2019 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
8

Gospodarsko ministrstvo je pri projektu SRIPT ugotovilo več nepravilnosti. Med drugim so bili nekateri stroški dvojno uveljavljani, pri izplačilih zunanjim izvajalcem ni revizijske sledi, obstaja tudi sum, da nekateri dokumenti niso pristni. Ministrstvo bo v treh mesecih določilo, koliko denarja bo morala turistično-gostinska zbornica vrniti.

Kot so danes sporočili z ministrstva, so izdali končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), ki ga izvaja Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS).

"V okviru izvedene kontrole je bilo zaznano dvojno uveljavljanje stroškov ter nepravilnosti na področju najemanja in izplačil zunanjim izvajalcem, kjer TGZS ni uspela izkazati revizijske sledi. Obstaja tudi sum, da so bili nekateri dokumenti v zadevi ponarejeni oziroma da niso pristni," so ugotovili.

Ministrstvo je nadzor skladno s poslovno prakso, kot pravi, izvedlo na vzorcu izplačil. "Zaradi teže ugotovljenih nepravilnosti bo ministrstvo v nadaljnjem postopku preverilo vsak do sedaj uveljavljani račun TGZS, torej celotno drugo fazo projekta SRIPT. Na ta način bo določilo višino glavnice, ki jo bo morala TGZS skupaj z zamudnimi obrestmi vrniti ministrstvu," so navedli.

Med zunanjimi sodelavci projekta je bila tudi sedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Med zunanjimi sodelavci projekta je bila tudi sedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. FOTO: POP TV

Napovedali so, da bo postopek, v katerem bo znana višina dolžnih vračil, zaključen najpozneje v roku treh mesecev.

Ministrstvo zagotavlja, da kljub ugotovljenim nepravilnostim podpira nadaljnji razvoj trajnostnega turizma, "ki je za Slovenijo strateškega pomena in predstavlja močno komparativno prednost ter razvojno nišo Slovenije". "Pri tem pa je ključnega pomena, da se nepravilnosti odpravijo in se nemudoma zagotovi skladnost izvajanja projekta z nacionalno in EU-zakonodajo ter pogodbo o financiranju SRIPT," so še zapisali.

Ministrstvo je 30. oktobra sporočilo, da je Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin pri projektu SRIPT zoper TGZS, njeno takratno direktorico Klavdijo Perger in druge fizične osebe.

Zadržalo je tudi izplačilo tretjega dela druge faze projekta SRIPT, zaradi česar je upravni odbor zbornice septembra naročil izredno revizijo izvajanja tega projekta.

Na podlagi preliminarnih ugotovitev revizorjev je upravni odbor zbornice na dopisni seji 25. oktobra Pergerjevo razrešil z mesta koordinatorke projekta SRIPT in na to mesto začasno imenoval Dimitrija Picigo.

Kmalu zatem, 4. novembra, je upravni odbor TGZS Pergerjevo razrešil z mesta direktorice. Za v. d. direktorja je imenoval Fedjo Pobegajla.

Ministrstvo zagotavlja, da kljub ugotovljenim nepravilnostim podpira nadaljnji razvoj trajnostnega turizma.
Ministrstvo zagotavlja, da kljub ugotovljenim nepravilnostim podpira nadaljnji razvoj trajnostnega turizma. FOTO: POP TV

V zbornici so takrat poudarili, da je projekt SRIPT tako za zbornico kot za slovenski turizem strateškega pomena. Gre namreč za prvi projekt v slovenskem turizmu, ki je vanj umestil funkcijo raziskav in razvoja ter tako dvignil dodano vrednost v panogi ter prvič začel z interdisciplinarnim povezovanjem med različnimi panogami.

Dodali so, da so na podlagi posameznih nepravilnosti že sprejeli nekatere interne ukrepe ter da bodo z imenovanjem v. d. direktorja zbornice in novega koordinatorja projekta SRIPT zagotovili, da v prihodnje ne bo prihajalo do nepravilnosti.

Med zunanjimi sodelavci projekta je bila tudi sedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je bila v času sodelovanja pri projektu državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, to sodelovanje pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice. Kot je v ponedeljek zatrdila na seji odbora DZ, na kateri so se ukvarjali z nepravilnostmi pri SRIPT, sodelovanje pri projektu ni vplivalo na opravljanje njene takratne funkcije.

Pivčeva je pri projektu med drugim pripravila strokovne podlage posameznih znanstveno-raziskovalnih podlag in razvojnih projektov znotraj akcijskega načrta SRIPT, predloge za njihovo vključevanje v mednarodne partnerske povezave in EU-iniciative, pa tudi pregled možnosti internacionalizacije za pridobivanje evropskih sredstev ter pregled in svetovanje glede mrež mednarodnih partnerstev za namen internacionalnih vsebin akcijskega načrta.

Ministrstvo je nadzor skladno s poslovno prakso, kot pravi, izvedlo na vzorcu izplačil.
Ministrstvo je nadzor skladno s poslovno prakso, kot pravi, izvedlo na vzorcu izplačil. FOTO: Bobo

"Gradiva za vse naštete aktivnosti sem pripravljala sama," je zagotovila. Ministrica je, kot je navedla, po odštetju in plačilu vseh prispevkov in po plačilu akontacije dohodnine za delo prejela manj kot 20.000 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krmeki
04. 09. 2020 15.08
+2
Vsak dan Pivčeva pade globje. Ženska ima v 1 letu na funkciji že več korupcijskih afer kot dolgoletni politiki. Pa še kar brezsramno ostaja na funkciji
maco 1
29. 11. 2019 18.14
+10
a je v naši lepi deželici SPLOH kakšen projekt minil brez nepravilnosti????
INAZ
29. 11. 2019 16.59
+17
In spet se ne bo zgodilo nič. Predlagam popolno prepoved svetovalnih pogodb za celo državo, namesto tega zaposlitev za polni ali polovični delovni čas. S pogodbami se pokrade največ denarja.
OrodniK
29. 11. 2019 16.21
+14
Ali bo ministrica Pivčeva odstopila zaradi okoriščenja z evropskimi sredstvi? Ma ne, kje pa! To je le vstopnica-potrdilo, da zna molsti, da lahko kandidira za predsednico Desus! Ta bo prava naslednica Ehjavca.
dajno
29. 11. 2019 15.12
+21
Tri mesece???? Ma fija! Toliko časa rabite, da boste naštudirali kako se boste potegnili iz dr... ! Sra mota!
Simoni?
29. 11. 2019 14.59
+36
Gospa ministrica je prejela 20.000 evrov netto evropskih sredstev zgolj na račun tega da je pod "projekt" le napisala ime in priimek. Fuj in fej, kriminalka!
Domendo
29. 11. 2019 14.50
+24
Gospodarski kriminal oni pa študirajo kolko denarja bo potrebno vrniti. Zaradi mene nič, če jim prepovejo do smrtno prepoved državniških funkcij Zakonsko ji vpisati ponovno v šolo, ki jo bodo iz svojga žepa plačali med tem, ko bojo delali prek študenta.
Simoni?
29. 11. 2019 14.41
+26
Adijo Slava, adijo Zmaga, adijo Aleksandra!!!