Slovenija

Ministrstvo proti uporabi koncepta 'starševskega odtujevanja'

Ljubljana, 24. 10. 2023 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opažajo, da se je uporaba koncepta "starševskega odtujevanja" v slovenski sodni praksi in v delu centrov za socialno delo zelo razširila, tudi v primerih nasilja. "To za žrtve nasilja predstavlja veliko nevarnost, ki jo v tem primeru povzročajo prav državni organi," pravijo. Koncept govori o manipulaciji oziroma "ščuvanju" otrok enega od staršev proti drugemu, na ministrstvu pa poudarjajo, da se "sindroma" ne bi smelo priznavati v sodni praksi in zakonodaji ter pozivajo k prepovedi uporabe v sodnih postopkih.

Kot pravijo na ministrstvu, se v slovenski sodni praksi neznanstveni "sindrom starševskega odtujevanja" uporablja celo kot veljavna diagnoza, pojavlja pa se tudi v komentarju k 141. členu Družinskega zakonika. "Opozarjamo, da je koncept 'odtujevanja' brez teoretske podlage, zanesljive definicije in orodja za prepoznavo, zato se ga ne da diagnosticirati ali natančno opredeliti. Obtožbe o 'odtujevanju' imajo lahko za ženske in otroke usodne posledice," so prepričani. 

Termin "sindrom starševskega odtujevanja" je leta 1985 skoval ameriški pedopsihiater Richard Gardner. Pojavljal naj bi se v razveznih postopkih, ekskluzivno ali predvsem pri ženskah, in naj bi vodil v odtujevanje otroka od enega od staršev (praviloma očeta) zaradi manipulativnega vedenja ("pranja možganov", programiranja) drugega starša. Gardner obstoja sindroma nikoli ni uspel dokazati, vendar se je ideja, da matere v postopkih razveze otroke programirajo, da sovražijo svoje očete, kljub znanstvenim in strokovnim kritikam koncepta razširila in prešla v poljudno uporabo.

Prepiranje staršev
Prepiranje staršev FOTO: Shutterstock

Institucije zavračajo uporabo tega izraza

Kot je v Resoluciji o vplivu nasilja v družini in pravic do varstva in vzgoje na ženske in otroke, ki je 6. oktobra 2021 nastala na podlagi vrste mednarodnih raziskav, opozoril Evropski parlament, tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Ameriško psihološko združenje, dve od najprestižnejših institucij na področju duševnega zdravja, zavračata uporabo izraza "sindrom odtujitve otroka od starša" ter podobnih konceptov in izrazov, saj se lahko strateško izkoriščajo zoper žrtve nasilja za ustvarjanje dvomov o starševskih sposobnostih žrtve, za zavračanje njihovega mnenja in neupoštevanje nasilja, ki so mu izpostavljeni otroci, opozarjajo.

Na ministrstvu dodajajo, da so prepoznavanje "sindroma" na podlagi nezmožnosti zanesljive določitve zavrnile tudi druge mednarodne organizacije, pooblaščene za določanje in diagnosticiranje bolezni ter načinov zdravljenja, med drugim Ameriško združenje psihiatrov, Ameriško medicinsko združenje in Evropsko združenje za psihoterapijo. 

"Evropski parlament v svoji resoluciji pritrjuje priporočilom platforme neodvisnih strokovnjakov o diskriminaciji in nasilju nad ženskami (EDVAW), da morajo državne agencije in akterji obtožbe o odtujitvi otroka, ki jih zoper matere podajo nasilni očetje, šteti za nadaljevanje moči in nadzora. Evropski parlament v resoluciji države članice poziva, naj sindroma odtujitve otroka od starša ne priznajo v svoji sodni praksi in zakonodaji ter naj odvračajo ali prepovejo uporabo tega koncepta v sodnih postopkih," pravijo na ministrstvu. 

Poleg tega na ministrstvu navajajo, da je tuja sodobna sodna praksa že začela zavračati omenjeni koncept. V sporočilu za javnost so zapisali, da je Italija uporabo koncepta "odtujevanja" v sodnih postopkih leta 2021 z odločbo vrhovnega kasacijskega sodišča prepovedala. 

Evropski parlament zaskrbljen tudi zaradi nezaupanja v pričevanja žensk

Evropski parlament je v navedeni resoluciji izrazil zaskrbljenost tudi nad vplivom spolnih stereotipov in pristranskosti pri odzivu na nasilje na podlagi spola in nad nezaupanjem v pričevanja žensk. Z ozirom na to je izrazil dodatno zaskrbljenost nad pomanjkanjem posebnega usposabljanja sodnikov, tožilcev in pravnikov ter obsodil uporabo, uveljavljanje in sprejemanje neznanstvenih teorij in konceptov v zadevah varstva in vzgoje otrok, s katerimi se kaznuje matere, ki poskušajo prijaviti zlorabo otrok ali nasilje na podlagi spola. Evropski parlament posebej izpostavlja, da lahko t. i. sindrom odtujitve in podobni koncepti ter izrazi, ki temeljijo na spolnih stereotipih, škodijo žrtvam nasilja v družini, povzema ministrstvo. 

Mama z otrokom
Mama z otrokom FOTO: Shutterstock

Kot pravijo, je eden od razlogov za razpad partnerskih zvez nasilje. "Pri tem ne moremo govoriti o konfliktih med partnerji ali 'visoko konfliktnih' razvezah, saj gre v situacijah, kjer je prisotno nasilje, za izrazito neenaka razmerja moči med storilcem in žrtvijo," pišejo. Evropski parlament izpostavlja, da morajo države pogodbenice Istanbulske konvencije zagotavljati, da se pri določanju varstva in vzgoje otroka ter pravice do stikov upošteva pojavnost nasilja v družini. Vrsta analiz uporabe koncepta "starševskega odtujevanja" v sodni praksi je pokazala, da se slednje pogosto prikaže kot oblika nasilja, s tem pa se odgovornost za nasilje v družini prenaša z dejanskega storilca na žrtev. 

"Kot opozarja stroka, je 'odtujevanje' vzvod, ki ga povzročitelji nasilja uporabljajo proti svojim žrtvam, da bi ohranili nasilni nadzor, pri tem pa jim pomagajo državni organi. Namenjeno je vzbujanju dvomov v resničnost nasilja v družini in v verodostojnost žrtve, slednja pa je prikazana kot zlonamerna, maščevalna in kot povzročiteljica resničnega nasilja, ki ga nad nekdanjim partnerjem izvaja preko lastnega otroka," pravijo na ministrstvu. V navedeni resoluciji po besedah ministrstva Evropski parlament poudarja, da storilci pogosto uporabijo pravdni postopek, da bi razširili svojo moč in nadzor ter še naprej ustrahovali žrtve in v njih vzbujali strah.

"Opozarjamo, da je uporaba neznanstvenega koncepta 'odtujevanja' sporna v vseh postopkih, saj vodi v označevanje starša, ki mu je bil dodeljen otrok v varstvo in skrb, za manipulativnega in otroku škodljivega. Posledično se tudi otroku odvzame s Konvencijo o otrokovih pravicah zagotovljena pravica do samoodločanja in samozastopanja, saj se njegovi pripovedi ne verjame, temveč se ga patologizira. Otrok, ki je bil žrtev ali priča nasilja v družini, je od državnih služb prisiljen v nove stike s povzročiteljem, odklonilen odnos do tovrstnih stikov pa se pripiše manipulacijam s strani drugega starša," so na ministrstvu še zapisali v sporočilo za javnost, pod katerega je podpisan državni sekretar Dan Juvan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lzak128
24. 10. 2023 14.10
+2
Ko pa se pojavi nek argument ki brani večinoma očete pa nikjer ni nobenegs dokaza da je to res. Pa saj dobr vemo če ti nekdo pravi za nekoga kaj slabega da to deluje se na odraslih kaj šele pri otrocih. Ženske so lahko precej strupene v teh stvareh in prav bi bilo da bi se to upoštevalo v takih primerih. Vse se vrti skoraj samo v žensko korist. Moški pa nič!
BRICS20142045
24. 10. 2023 13.31
+5
Ha ha ha ženske niso nikoli nič krive pa naj kradejo ubijajo lažejo varajo itd .po izjavah ameriških feministk,ki bi itak vse moške kastrirale. .
123soba
24. 10. 2023 13.30
+2
Najbolje, da nimate posla s to gnilo javno upravo v Sloveniji
JohannDoe
24. 10. 2023 13.26
+2
Na zgornji sliki flašo drži ded, ko se doma prepirata. To je politično korektno. Tako kot po mnenju Levice ženske ne manipulirajo. Tako tudi ni možno dokazati neznanstvene trditve, da ženske pijejo in so alkoholičarke.
JohannDoe
24. 10. 2023 13.22
+5
Pa niste normalni no. Starši ščuvajo svoje otroke med sabo pa že od pamtiveka. Tle pa se greste z nekimi "sindromi", ki jih ni nihče še dokazal. Ma kaj ste bolani? Se vam je res odpeljalo, draga Levica s postrani raščenimi? Stvar odločitve ali naj se to v sodni praksi upošteva ali ne. Ampak s tem greste dalje v absurde, ko trdite da ni dokaza, da se to sploh dogaja. Mentalna ustanova totalna. Še dobro, da so vam in vladi štete ure.
Stauffenberg
24. 10. 2023 12.48
+3
Vem za znanega dr.ja, ki je razbil 5 družin, ko je v službenem času ( 20. letih) uspel šarmirati sodelavke, v glavnem medicinske sestre in te so vse podlegle avtoriteti. Otroci in njihovi očetje so potegnili kratko v razveznih postopkih. Ženska ni nikoli nič kriva.
pojtrarara
24. 10. 2023 12.48
-2
ta predlog pa se mi zdi zelo dober...
Miskic a
24. 10. 2023 12.41
+7
Tezko boste tole dokazali oz preprecili. Koliko je tega se pojma nima, v vsaki drugi druzini. Redko katera druzina na daljavo je porihtana in se zaveda, da je otrok otrok in ne sredstvo za zasledovanje in manipulacijo partnerja za svojw interese
Razsuti Tovor
24. 10. 2023 13.18
+0
Manipulacijo se lahko dokaže. Težava je v tem, koliko je to sodstvo do sedaj upoštevalo. Meni osebno je to podlo dejanje vredno kaznovanja.
JohannDoe
24. 10. 2023 13.23
Po menju Levice se to sploh ne dogaja, te manipulacije. Srečni vsi.