Slovenija

Stavka upravnih enot: uredili boste lahko le najnujnejše

Ljubljana, 26. 01. 2024 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič je podal odziv na napovedano stavko upravnih enot. Kot je povedal, napovedano stavko obžalujejo, razumejo jo kot nepotrebno, razumejo pa zaposlene, ki želijo opozoriti na nakopičene težave. Kot je zagotovil, delajo vse, kar lahko, da se stavka ne bi zgodila. Če pa do nje pride, uporabnike prosijo za razumevanje. Zaposleni na več upravnih enotah so stavko napovedali za 29., 30. in 31. januar. Stavko je napovedalo 40 upravnih enot. Kot je izpostavil Trbič, bo stavka največji udarec zadala prav ljudem.

Stavkali bodo na več upravnih enotah. Stavko so napovedali že na upravnih enotah Krško, Radovljica, Celje, Maribor, Velenje, Logatec, Bled, Mozirje, Slovenska Bistrica, Žalec, Vransko, Sevnica, Metlika, Kranj, Grosuplje, Gornja Radgona, Murska Sobota, Novo mesto, Krško, Kočevje, Domžale, Radovljica, Cerknica. 

Obvestilo o stavki
Obvestilo o stavki FOTO: 24ur.com

V času stavke bodo na upravnih enotah izvajali naslednje nujne naloge: naloge s področja matičnih zadev (prevoz pokojnega v tujino; vpis rojstva, če mora novorojenec na nujno zdravljenje v tujino),  naloge s področja javnega reda (izdaja osebne izkaznice ali potnega lista iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), naloge s področja prometa (izdaja vozniškega dovoljenja iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), s področja urejanja prebivališč (prepoznani postopki urejanja zakonskega prebivališča), s področja evidenc tujcev (vročitev dovoljenja za bivanje za novorojence – prvo dovoljenje, vročitev dovoljenja za bivanje za voznika v mednarodnem prometu), potrjevanje podpor podpisov volivcev in s področja financ (telefonska preverba takse za izdan sklep v zadevi življenjske ogroženosti).

"S podobnimi težavami se sooča celoten javni in zasebni sektor"

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je zagotovil, da se na ministrstvu dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote na žalost soočajo že dolga leta. Meni, da se s podobnimi težavami sooča celoten javni in zasebni sektor zato edino rešitev problematike vidi v sprejemu splošnega dogovora o prenovi plačnega sistema, je poudaril na današnji novinarski konferenci.

Pristojno ministrstvo dela vse, kar lahko, da do "napovedane stavke ne pride" saj bi ta po mnenju Trbiča najbolj vplivala na uporabnike upravnih enot in gospodarstvo. V primeru, da stavka bo, državljane in državljanke ter vse ostale uporabnike upravnih storitev na upravnih enotah prosi za razumevanje. Po podatkih ministrstva so sicer stavko napovedali na 40 upravnih enotah po državi.

Generalni direktor Direktorata za javni sektor Peter Pogačar prav tako meni, da bi lahko kakršen koli parcialni dogovor bistveno onemogočil čimprejšnji dogovor o celoviti prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, ki v svojih izhodiščih in ciljih vlade zasleduje prav težave, na katere upravičeno opozarjajo zaposleni na upravnih enotah, to je problem najslabše plačanih javnih uslužbencev.

"Vse te zahteve se bodo obravnavale v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema. Že ta teden so potekala centralna pogajanja, v najkrajšem času se bodo nadaljevala pogajanja tudi po stebrih. Uslužbenci upravnih enot in upravne enote so uvrščeni v steber javne uprave in prepričan sem, da bomo v okviru stebra javne uprave odprave nesorazmerij ustrezno naslovili tudi vprašanja plač zaposlenih na upravnih enotah," je dejal.

Minister za javno upravo Franc Props je danes ob robu pogajanj za steber zdravstva in socialnega varstva v okviru reforme plačnega sistema v javnem sektorju poudaril, da je ministrstvo takoj po novem letu najbolj obremenjenim upravnim enotam priskočilo na pomoč s kadri z ministrstva. Meni, da še ni prepozno za preklic stavke.

Vlada grozi z neplačano stavko 

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je v torek povedal, da  jim je državni sekretar z ministrstva za javno upravo Jure Trbič zagrozil, da stavka ne bo plačana. Verk je to ocenil kot slabo popotnico za kakršna koli nadaljnja pogajanja. Čeprav predvideva, da se bodo v naslednjih dneh najverjetneje še sestali, pa meni, da stavka kljub temu najverjetneje bo, glede na to, da vlada vztraja, da denarja ni in da tudi ne bo nobenih ločenih pogajanj.

Novi prostori UE Ljubljana-3
Novi prostori UE Ljubljana-3 FOTO: Miro Majcen

Pojasnil je, da bi jim za preklic stavke vladna stran morala nekaj ponuditi, pri čemer je izpostavil, da so se v drugih delih javnega sektorja večinoma že dogovorili in poiskali rešitve za najslabše plačane in jim zagotovili plačilo nad minimalno plačo. Referent na upravni enoti pa je, ko začne z delom, uvrščen štiri plačne razrede pod minimalno plačo.

Kaj zahtevajo? 

Verk je poudaril, da so upravne enota najslabše plačan sistem v državni upravi. Njihova zahteva pa je, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih. Kot je dejal, ne gre za velik strošek, če primerjamo z "razmetavanjem denarja za računalnike" in "slavnim zaslužkarskim nakupom podrtije na Litijski cesti".

Predlog vladne strani, da bi počakali in to vprašanja reševali v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, zanje ni sprejemljiv. Ob ponudbi za kadrovsko pomoč najbolj obremenjeni ljubljanski upravni enoti z dodatnimi petimi ljudmi pa Verk opozarja na veliko število nerešenih upravnih postopkov. Na ljubljanski upravni enoti jih po njegovih navedbah stoji 14.000. Ob tem je opozoril, da zaradi zamud, denimo pri reševanju gradbenih zadev, nastaja tudi gospodarska škoda.

Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so nazadnje stavkali novembra, a od takrat po Verkovih besedah v pogajalskem procesu ni bilo napredka. Tako so se za vnovično stavko sprva odločili na ljubljanski upravni enoti, pridružili pa se jim bodo tudi zaposleni na več drugih upravnih enotah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARNO50
28. 01. 2024 08.00
Kult osebnosti - privatizacija - pogromi! To so 3 značilnosti diktature Svobode in njenega Starja Solarja, začelo pa se je, ko so iz egomanijaka, narcisoida in bleferja ter povprečnega menedžerja naredili čudežnega dečka slovenskega biznisa ... Če se hitro ne zbrihtamo, nam bodo razmontirali celotno državo do neprepoznavnosti....
kapljač1
27. 01. 2024 09.30
-4
Niste počistili janšizma . Čas je za izredne razmere in da popravite zmoto.
son?ek11
27. 01. 2024 09.16
-5
To je veliko nagajanje tej vladi!! In vemo, kdo stoji za tem!!
biggbrader
27. 01. 2024 09.11
+9
No končno. Bomo kahko ugotovili, da jih je pol preveč.
ljubim svojo državo
27. 01. 2024 08.15
+14
v Nemčiji protestirajo kmetje, ker bi jih država rada obdavčila, pri nas protestirajo tisti, ki te davke porabljajo za nedelo - narobe svet
JApajaDAja
27. 01. 2024 11.02
+1
v franciji je še bolj vroče in "smrdeče" !
jutri_pa_res
26. 01. 2024 21.44
+13
V javnem sektorju si prenovo plačnega sistema in odpravo plačnih nesorazmerij vsak predstavlja tako, da bo šla njemu plača gor za 30 %.
Betuul
26. 01. 2024 21.35
+8
Pol pa dostop cest v do javnih uprav zaprite 🚧zarampajte! In izklopte gretje javnoupravnih stavb če ne delajo!!!A not bi se pa prihajal gret in po cestah gužvo delat??🪧ena slo sramota
vvvilice
26. 01. 2024 21.27
+9
Neverjetno, uslužbenci v službi naroda,ki jih plačuje jim sedaj ne bi urejevali zadev za katere so zaposleni. Pa, saj niso normalni.
komarec
26. 01. 2024 21.07
+4
Vlada se ruši na ta način da se stavka. Pa naj vlada odstopi in prepusti oblast desnici pa bomo videli kdo stoji za tem početjem.
Bananistanec
26. 01. 2024 21.43
+1
Recimo da ta vlada odstopi, prevzame desnica odobri vse zahteve in dobi aplavz ker so vse uredili .............. žal se je ravno pod to vlado pokazalo kaj imamo
okinse
26. 01. 2024 20.54
+5
Kdaj bodo vrnili korona dodatke?
MikeMike
26. 01. 2024 20.34
+12
Zamenjam svoj šiht v gospodarstvu za javno upravo.... On/ona bo umela pol "boljšo" plačo, jaz pa bolj prazno glavo...vsi zadovoljni, problem rešen....
Petra J
27. 01. 2024 14.49
+1
Poglej mal plačne razrede. Se minimalca neb dubu, če maš izobrazbo do VI stopnje.
caspera1
26. 01. 2024 20.31
+13
Lahko je njim štrajkat. Še eni, ki vzamejo za talce tiste, ki jim niso nič krivi.
slayer2
26. 01. 2024 19.44
+14
A čez kakšen mesec so že učitelji na vrsti,al kako?!!!
gasper111
26. 01. 2024 19.33
+13
Javni sektor štrajka zato, ker si to lahko dovoli... na račun davkoplačevalcev seveda. Banda pokvarjena!!! Vse bi vas nateral ceste ribat! Upam, da vam ne dajo niti centa, banda izsiljevalska.
bojer
26. 01. 2024 19.22
+14
Lepo bi bilo, če bi namesto "štrajka" delali bolj učinkovito in bolj prijazno.
Potouceni kramoh
26. 01. 2024 19.16
+9
Fikus požeruh je lep poklic.
FONDAČ
26. 01. 2024 19.09
+17
Še zmeraj pravim, da največkrat stavkajo tisti, ki najmanj delajo.
bob0802
26. 01. 2024 19.04
+8
V javni upravi, v javnem sektorju zmanjšati letni dopust na 30, naj ga imajo toliko kot ga imamo zaposleni v gospodarstvu,
bob0802
26. 01. 2024 19.02
+9
Delavci garajo, raja pa strajka
Apoteka
26. 01. 2024 18.57
+8
To je propad družbe,vsi slutijo nesrečen konec in skušajo zdaj nekaj pridobiti zase.