Slovenija

Ministrstvo za odvzem volka in medveda iz narave

Ljubljana, 10. 06. 2019 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vladi predlaga sprejem interventnega zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave z omejeno veljavnostjo. Za to se je odločilo, ker velike zveri državljanom vsakodnevno povzročajo škodo z napadi na drobnico in druge domače živali, so sporočili z ministrstva.

Kot je na svojih spletnih straneh objavilo ministrstvo za kmetijstvo, imajo državljani z medvedi in volkovi pereče težave. "Poudarjamo, da so zadnje obdobje zveri spremenile način obnašanja, ki predstavlja neposredno grožnjo za prebivalce," so zapisali na ministrstvu.

Vlada bo imela predlog interventnega zakona na dnevnem redu v kratkem. "Čim prej poskušamo priti do interventnega odstrela," je po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedala Aleksandra Pivec. "Zaradi številnih apelov kmetov smo se odločili, da vložimo interventni zakon ob podpori predsednika vlade in nenasprotovanju ministrstva za okolje," je dodala.

Ministrstvo za kmetijstvo ugotavlja, da zveri kmetom povzročajo škodo ter celo ogrožajo prebivalce.
Ministrstvo za kmetijstvo ugotavlja, da zveri kmetom povzročajo škodo ter celo ogrožajo prebivalce. FOTO: Kanal A

Ker se odstrel ni izvajal, so se volkovi namnožili

Ker se v zadnjih treh letih ni izvajal odstrel, so se namreč volkovi izjemno namnožili, pri čemer spreminjajo svoje obnašanje, prihajajo v bližino vasi in napadajo tudi živali, ki jih v preteklosti niso. Še bolj so se prenamnožili medvedi, je povedala ministrica.

Te navedbe je podkrepila s številkami: samo letos so volkovi poklali 72 glav drobnice, 19 glav govedi, 15 konjev, dve drugi domači živali in enega osla.

Za interventni zakon so koalicijski poslanci, predsedniki strank in generalni sekretarji ter vladna ekipa danes pripravili vse potrebne pravne in strokovne podlage. "Poskušamo ga čim prej spraviti čez vladno potrditev in postopke v DZ ter čim prej priti do interventnega odstrela, da se ne zgodi še kakšna dodatna žrtev," je dejala ministrica.

Z interventnim zakonom se predlaga zgolj izredni odstrel medvedov in volkov, da se zmanjša prenamnožena populacija, je povedala. Trenutno je v Sloveniji 12 tropov s po pet do desetimi volkovi ter 1000 medvedov. Normalna populacija medvedov bi bila 400 živali, je ponazorila.

Glede predvidenega odstrela je povedala, da gre za enake številke kot v zadnji odredbi, ki jo je zadržalo upravno sodišče - torej odstrel 175 medvedov plus 25 predvidenih izgub v prometnih in drugih nesrečah ter odvzem 11 volkov. Interventni zakon naj bi veljal do septembra 2020.

Skrb lokalnega prebivalstva

Takojšen odvzem problematičnih zveri kot tudi sistemsko ureditev področja so v zadnjem času od vlade zahtevale kmetijske organizacije, med njimi KGZS, Sindikat kmetov Slovenije in Zadružna zveza Slovenije, ter civilne iniciative, med drugim iz Kočevja, Nove vasi, Cerknega in Bohinja. Zaskrbljeni domačini so v več krajih pripravili tudi proteste.

Vlada odvzem medvedov in volkov iz narave vsako leto ureja z odloki. Za letošnjo sezono odstrela volka po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela, na podlagi ocene zavoda za gozdove je predvidela le odvzem 200 medvedov iz narave, a se odstrel ne izvaja, saj je upravno sodišče odpravilo in v ponovni postopek vrnilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zblj23
12. 06. 2019 09.11
+4
Pozdravljeni, pričakoval bi, da se vlada poglobi in analizira obnašanje ter dejavnosti volka splošno. Tropi volkov so pri nas maloštevilčni in v večini štejejo cca 5-6 osebkov. Če bi bili seznanjeni z njihovim večanjem bi vedeli, da volkovi nikoli brezglavo ne pokoljejo 15-20 ovac, kajti volk uplenil le toliko kot naj bi pojedel(Se pravi cca 2-3ovce glede na številčnost naših tropov). Vse ostale številke, so številke pohlepnih kmetov! In sram me je, da pri nas ministrstva oz. vlada tega ne spregleda!
zaneo
11. 06. 2019 17.11
+9
Lepo prosim za točen podatek, kdaj je volk nazadnje napadel človeka v Evropi? Cel kup pisanja in dramatiziranja, na stotine mrtvih na cestah, pa zaradi alkohola in drugih substanc, ampak ne, največja grožnja je volk in medved! Eh, zdrave kmečke pameti pa nikjer ni možno več srečati. ;(
pingvinislo5
11. 06. 2019 16.28
+7
volkovi so ena najbolj ogroženih in občutljivih živali v našem ekosistemu. če ustreliš napačnega volka, lahko razpade celoten trop in volkovi izven tropa nimajo veliko možnosti preživetja. prav tako večina pokolov drobnice opravijo potepuški psi. EU pa kmetom sofinancira ograje proti volkovom, a se jih kmetje otepajo. namreč, odškodnina za poklano žival je višja, kot pa prihodek od živali, če le ta ostane živa.
Justiceiscoming81
11. 06. 2019 14.40
+1
Se mi zdi, da namesto pobijanja teh živali, bi bilo bolj smotrno jih preseliti tja v katere druge države, kjer so ta bitja živela, dokler jih niso ljudje iztrebili...
01xxy
11. 06. 2019 14.45
+0
V Nemčiji so pravkar sprejeli nov zakon: Kjer delajo zveri škodo ljudem, se jih mora odstreliti. Enostavno.
pingvinislo5
11. 06. 2019 16.26
+3
EU sofinancira ograjo proti volkovom! a ker so kmetje pogruntali, da je odškodnina zaklane živali višja, kot pa prihodek od živali, če žival ostane živa, ograd nočejo!
01xxy
11. 06. 2019 13.14
-5
Najboljša obramba je lovec s puško. In tako tudi bo!
Miran Mulec
11. 06. 2019 09.53
-4
SRAMOTA! Zdaj bomo pa kar preventivno streljali! NORO! Vsaka ČREDA mora imeti PASTIRJA z ovčarskimi PSI, da jo čuva in brani! In ponoči živino NA VARNO POSPRAVITI! To vemo vsi, ki smo kdajkoli in kjerkoli bili kot pastirji na paši! To da čredo zapreš BREZ NADZORA IN OBRAMBE v ogrado je ISTO kot nastaviti DOBER KOS MESA na PLADENJ in povabit VSE LAČNE MESOJEDE NA POJEDINO! ČUVAT ČREDE s PASTIRJI pa bo MIR in SOŽITJE! ČLOVEK je VSILJIVEC v NARAVNO OKOLJE VOLKA IN MEDVEDA!!!!! Me pa res zanima, koliko rejcev ima ob svojih čredah na pašnikih PRAVEGA PASTIRJA (človeka, ne žico z elektriko, da ne bo pomote)?
Animal_Pump
11. 06. 2019 11.29
+16
Ja kaj pa misliš, da bo pes naredil medvedu? Razmetal jih bo kot stare cunje...Veš kolikokrat je že bilo, da je medved podrl težka vrata, in prišel direktno v hlev, pa poklal živino. P poglej si malo posnetke kaj trop volkov naredi 3 ali 4 psom...in to Kangalom...ostala je samo glava in hrbtenica...ostalo so požrli. Najboljša obramba je res pastir..človek..tako kot včasih..samo takrat je imel sekiro v roki z dvometerskim štilom pa velike cohones, da se je lotil volka, včasih celo medveda..danes se pa lahko modernizira, in ima še kaj drugega poleg sekire. Praviš, da je človek vsiljivec...kaj pa naj potem človek gre po tvoje...pa se ti umakni, če tako misliš. Sožitje z medvedi, in volkovi je pa možno samo, če je teh število majhno...v nasprotnem primeru bodo postali pogumni, dominanti in še bolj teritorialni...tako, da podiram vlado pri tem.
nemo73
11. 06. 2019 12.52
+0
Mulec, ti pa si pastir pravi, ja. Živina se poleti ponoči pase, ker je preveč vroče, če nima zaklona. In kaj je potem po tvoji logiki s prosto pašo? A ti bi krave v hlev ležat v lasten drek kot včasih, a ne? Volkovi hodijo po Novi vasi ponoči, ljudje jih videvajo na sto metrov sredi dneva. Nič več se ne bojijo. Otroci iz vrtca v Novi vasi hodijo na sprehod samo še z oboroženim spremstvom lovcev, ker se ve, da se bo tedaj, ko bo volk prvič napadel človeka, lotil otroka. Čudež je, da zaradi medveda še nismo imeli smrtnega primera. Invalidov je pa že kar nekaj. Pa kaj neumnosti trosiš o ljudeh-vsiljivcih. Če bi nas volki in medvedi lahko pobili, bi nas že davno. Pojdi se solit s tem zlaganim humanizmom. Ti bi raje, da medved in volk preživita, človek naj pa crkne ali kaj?
nemo73
11. 06. 2019 12.56
+0
Pa še tole, Mulec. Kaj bo pa pastir naredil ponoči proti volkovom? S čim naj se jih loti? S švicarskim nožem? Ali naj jih pa kar politično-retorično prepriča, naj se lotijo raje kakšen srne? Volki se človeka ne bojijo več, pastir pa streljati ne sme, ker bo oglobljen, pa še v zapor ga bodo dali, če bo enega dragocenega volka snel.
?ebula
11. 06. 2019 13.25
+1
Ti si pravi mulec. Pa saj si si to sam rekel!
wolfterier
11. 06. 2019 09.38
-11
Ajde,jagri,zdaj je prilika za izživljanje !!!
Apostol1
11. 06. 2019 09.18
+2
Če bi se to zgodilo danes , so že vsaj 5 let v zamudi. Upam , da tega odstrela ne bodo pacali še eno leto ,ker od 1300 medvedov jih je vsaj 800 za odstreliti in pa vsaj 4 trope volkov
01xxy
11. 06. 2019 07.28
+10
Na mojem pašniku, kjer se pasejo moje živali, zveri moje živali ne bodo pobijali. Pika.
qele
11. 06. 2019 08.51
-8
Animal_Pump
11. 06. 2019 09.29
+5
Medveda ne ustavi nobena ograjica, ki jih imaš na voljo po trgovinah, ko se odloči, da bo malo z ovčicami žongliral...mogoče bi jih tista, ki je postavljena na meji...ustavi ga mogoče edino kakšen TEN POINT SHADOW NXT s trikotnikom na koncu :P
marston
10. 06. 2019 21.56
+8
Odstrel, kakšen odvzem.
wolfterier
11. 06. 2019 09.39
-4
fairplayy
10. 06. 2019 21.48
-22
Krvniki bodo uzivali eni pa fajn zasluzili vse je en biznis cisti genocid.
Matjaž ?renc
10. 06. 2019 21.31
-25
Tisti ki tolk navijate za odstrel zveri, sem že včeraj ene parkrat napisal, volk ni isto kot divji psi ali šakali. volkovi se umikajo in ne napadajo drobnice blizu človeka, to je dejstvo, šakal in divji pes pa sta druga zgodba, kar se medveda tiče, je težava v tem da smo v SLO ukinili mrhovišča po EU zakodnodaji, katera je za moje pojme in za pojme vsakega pametnega lovca, butasta. S tem smo privabili medvede v okolico naselij, ker ima tam hrano. Kdor je starejši in ve o čem govorim tu, potem se bo spomnil da v bivši Jugi tega problema ni bilo, medved je bil v hosti in je imel mrhovišča, kjer se je lahko hranil, v bližino naselij ga ni bilo. No mogoče pa so tole bli bosanski volkovi ka so pršli z izbeglicami v naše hoste pa so pol male po Blokah rovarl pa sred vasi zatamanl kobilco inžrebeta ka sta se palsa na neograjenem pašniku, lastnik pa ni slišal rezgetanja ker je mel wallkman na ušesih :). Mislm eni ste res omejeni s tem da še vedno verjamete v pravlice kot naši v Ljublanskem parlamentu, pol pa take nebuloze vn mečejo kot jih
Quatflow
10. 06. 2019 21.39
-16
tkian
10. 06. 2019 21.51
+21
Črenc, ti si res pravi strokovnjak, ja. Verjetno po blokah morski prašički koljejo, a ne? Sledi volkov so tam, kjer je živina zaklana, v blatu, dobro jutro. Ne sledi divjih psov. Ne sledi šakalov. Sledi volkov. V Jugi je bilo dvesto ali tristo medvedov, volkov pa le za vzorec. Zdaj je pa tisoč medvedov, od tega ca. 700 pri nas na Notranjskem, volkov je pa ca. 100. Zveri so take, da bodo rinile čedalje blizu naselij, ker je to linija najmanjšega odpora. Sem bil v ZDA v nacionalnem parku, pa mi je kojot skoraj iz roke jedel. Zakaj? Ker jih tam nihče ne strelja. V Jugi se je fino streljalo in zveri, ki niso neumne, so se umikale. Zdaj imajo pa gužvo in konkurenco in one probajo. In ko probajo in se jim nič ne zgodi, hodijo na nočno malico med hiše po pravilu. Ko jim bodo končno nekaterim nasuli železa v zadnje plati, bodo hitro spet po gozdovih.
Apostol1
11. 06. 2019 09.20
+4
Kakšni morski prašički , mesojedi pajki so na delu.
wolfterier
11. 06. 2019 09.40
+5
Volkovi so raztrgali žrebe 2m od hiše,pametnjakovič !!!
wolfterier
11. 06. 2019 09.42
-4
Matjaž,omenil si pametnega lovca.A poznaš kakšnega...
qele
10. 06. 2019 21.28
-20
Dejmo kar vse zivali pobiti, da bomo cimprej tudi ljudje izumrli, ker si ne zasluzimo tega sveta, res ne!
Apostol1
11. 06. 2019 09.22
+1
qele ......Ne zaslužiš si ga ti ne ,ker ne znaš misliti ,ampak ker si človek te kot del svoje vrste moramo pred zvermi zaščititi , čeprav s svojo miselnostjo in agitiranjem delaš več škode kot koristi človeškemu plemenu.
mmbly
10. 06. 2019 21.23
+18
aktivisti za kameno dobo naj grejo v jamo živet, pa te žvali naj s seboj uzamejo
cool29
10. 06. 2019 21.21
-5
Medo je cist lusna zivalca
Karantanija
10. 06. 2019 21.26
+15
tkian
10. 06. 2019 21.53
+11
Pridi k meni na Notranjsko spat v šotor za en teden pred hišo, pa še eno gajbo malo nagnitih jabolk daj pred šotor, pa me zanima, ali ti bo potem še luštna žvalca, ko se oglasi mama brunda z mladičem.
jjanban
10. 06. 2019 21.18
+34
Uspavat, pa preselit na Rožnik, zakaj bi jih streljali.
Radoveden
10. 06. 2019 21.08
+2
Capi, AAG te ne bo več plačevala, ker nisi bil uspešen.
NotMe
10. 06. 2019 21.02
+19
3 leta prepozno.
elrocco77
10. 06. 2019 21.02
-25
Ja tako se to dela v demokraciji z genocidom nad medvedi in volkovi in problem rešen... Volkovi če se ne motim človeka sploh niso napadli, so pa drobnico ker šlampasti kmetje postavljajo ograje za morske prašičke in ne za zveri. In lovski lobi je sedaj seveda dosegel želeno, da bodo spet lahko podivjano streljali vsevprek....
elrocco77
10. 06. 2019 21.07
-13
Kar nabijajte minuse, ampak poglejte zgornjo fotko. Če je to antivolkovska ograja, potem ne vem kdo v tej državi ni normalen...
followme
10. 06. 2019 21.19
+11
Se strinjam steboj. Danes je lahko ze vsak pastir ki ima 2 m2 zemlje
koyote7
10. 06. 2019 21.45
+1
Ko se bojiš za svoje življenje in za življenja svojih bližnjih je konec šale in zagovarjanja zveri v t.i. naravnem habitatu. Ko bo napad na človeka bo en napad preveč; me pa zanima kakšno bo vaše mnenje takrat. Ko srečaš volka sredi vasi ni več tako enostavno kot je vaš pogled z vaše strani.
followme
10. 06. 2019 21.52
+0
Sam se ukvarjam z fotolovom in ti lahko povem iz prve roke da ni vse tako kot objavlajo mediji. Imam ogromno prijateljev med lovci. In vsi govorijo isto. Ce bi izpovnil kvote ki jih predpisujejo za odstrel bi v parih letih iztrebili vso divjad.
tkian
10. 06. 2019 21.54
+6
Saj ni problema, enega medveda si vzemi na dvorišče, pa enega volka v dnevno sobo, pa bo.
Radoveden
10. 06. 2019 21.01
+11