Slovenija

Ministrstvo od okoljevarstvenih društev zahteva osebne podatke članov

Ljubljana, 12. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
88

V Društvu za preučevanje rib Slovenije (DPRS) opozarjajo na zahteve Ministrstva za okolje in prostor (MOP), ki so neskladne z navodili informacijske pooblaščenke. MOP za preveritev, ali društvo izpolnjuje zakonske zahteve za ohranitev statusa društva, od teh zahteva poimenski seznam ter naslove članov in članic. Informacijska pooblaščenka pojasnjuje, da ministrstvo sicer ima pravico zahtevati podatke, toda zadostuje tudi vpogled v podatke, o katerem pristojni uradnik naredi uradni zaznamek.

V Društvu za preučevanje rib Slovenije (DPRS) pojasnjujejo, da so od Ministrstva za okolje in prostor (MOP) prejeli dopis, s katerim ti zahtevajo poimenski seznam ter naslove članov in članic društva. Pri DPRS pravijo, da je "tak dopis v popolnem neskladju z navodili informacijske pooblaščenke"

Društvo za preučevanje rib v Sloveniji opozarja na neskladno delovanje MOP.
Društvo za preučevanje rib v Sloveniji opozarja na neskladno delovanje MOP. FOTO: Dreamstime

Razlagajo, da dopis, pod katerim je podpisan uslužbenec MOP Boris Vinski, od DPRS zahteva, da v roku osmih dni MOP dostavijo "seznam članov društva z njihovimi imeni in priimki ter naslovi, zapisnik zadnjega zbora članov društva, izvedenega v 2020, z listo udeleženih članov z imeni in priimki ter naslovi in seznam članov, ki so v letu 2020 plačali članarino za leto 2020, z dokazili o plačilih, iz katerih bosta razvidna vplačilo posameznega člana in znesek vplačila".

Te podatke MOP zahteva za preveritev, ali društvo izpolnjuje zakonske zahteve za ohranitev statusa društva, ki deluje v javnem interesu ohranjanja narave. Zakon o ohranjanju narave je bil lani pod aktualnim ministrom za okolje Andrejem Vizjakom spremenjen v delu, ki po novem postavlja strožje zahteve za omenjeni status, med drugim mora društvo imeti 50 aktivnih članov, ki plačajo članarino in so se udeležili zbora članov društva.

Andreju Vizjaku okoljevarstvena društva očitajo tudi zaničevanje okoljskih problematik.
Andreju Vizjaku okoljevarstvena društva očitajo tudi zaničevanje okoljskih problematik. FOTO: Vlada RS

Informacijska pooblaščenka (IP) Mojca Prelesnik je pojasnila, da mora v omenjenem primeru pristojni organ, ko presoja o tem, ali nevladna organizacija opravlja dejavnosti v javnem interesu, "upoštevajoč načelo sorazmernosti, presoditi, katera dokazila so potrebna in primerna kot dokaz in katera dokazila upošteva v samem postopku". Pri tem mora upoštevati načelo sorazmernosti, to je najmanjšega obsega podatkov.

"To pomeni, da lahko pod pogojem, da obstaja pravna podlaga, obdeluje zgolj tiste osebne podatke, ki so ustrezni, relevantni in omejeni na to, kar je potrebno za namene, za katere se obdelujejo. To pa se vedno presoja ob upoštevanju konkretnih okoliščin posameznega primera."

Ob tem pri DPRS pojasnjujejo, da je zahteva MOP po omenjenih zahtevanih osebnih podatkih v "popolnem nasprotju in povsem odstopa od enotnega dopisa, ki ga je MOP vsem društvom in organizacijam s statusom delovanja v javnem interesu, tudi DPRS, poslalo konec lanskega leta".

V njem je MOP opozoril, naj društva kot dokaz za izpolnjevanje statusa ne pošiljajo poimenskih blagajniških prejemkov. Kot je MOP v dopisu navedel, "to ne bi bilo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov", hkrati pa je MOP citiral stališče informacijske pooblaščenke, da se lahko število članov presoja z vpogledom MOP v originalni dokument društva, npr. seznam članov. In z izdelavo uradnega zaznamka o vpogledu MOP v seznam. "Vsekakor pa ministrstvo nima pravne podlage za (trajno) hrambo seznama članov," je navajal dopis MOP, ki so ga poslali konec leta 2020.

Mojca Prelesnik: "Ministrstvo pa nikakor ne sme po nepotrebnem in pretirano posegati v pravice in svoboščine prizadetih posameznikov."
Mojca Prelesnik: "Ministrstvo pa nikakor ne sme po nepotrebnem in pretirano posegati v pravice in svoboščine prizadetih posameznikov." FOTO: Bobo

Prelesnikova je ponovno poudarila pravilnost takšne prakse. Število članov, če je to mogoče in primerno, lahko načeloma presoja z vpogledom v originalni dokument oziroma sezname in izdelavo uradnega zaznamka o vpogledu, v tem primeru seznama zgolj 50 članov, ki izpolnjujejo tak pogoj, in "nikakor ne s hrambo seznama z vsemi osebnimi podatki vseh članov".

Ministrstvo je v postopkih, ki jih vodi, sicer upravičeno preverjati izpolnjevanje takšnega statusa, mora pa to izvesti na sorazmeren način, je pojasnila Prelesnikova. "Ministrstvo pa nikakor ne sme po nepotrebnem in pretirano posegati v pravice in svoboščine prizadetih posameznikov. Nikakor tudi ne sme osebnih podatkov, s katerimi se seznani, posredovati tretjim osebam ali jih obdelovati za noben drug namen brez ustrezne pravne podlage."

CNVOS društva poziva, naj sezname predložijo le v vpogled

MOP pa tokrat v nasprotju z navedenim stališčem IP namesto vpogleda zahteva, da mu celo predložijo seznam z osebnimi podatki članov in vplačili članarin. Pri krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij CNVOS društvom, ki so prejela dopise s tovrstnimi zahtevami, svetujejo, da odgovorijo, "da bodo zahtevane podatke predložile v vpogled". "Pri tem predlagajte tudi datum in uro vpogleda (na sedežu MOP). Če bi ob vpogledu MOP predlagal fotokopiranje dokumentov, predlog zavrnite."

Ob zavrnitvi nadalje svetujejo pritožbo pri informacijski pooblaščenki. "Samega postopka to sicer ne bo ustavilo, zato bo MOP najverjetneje izdal odločbo, s katero vam bo status delovanja v javnem interesu odvzel. Na odvzem statusa je možna pritožba na Vlado RS. Vladno odločitev pa je mogoče spodbijati na upravnem sodišču."

Pri DPRS pojasnjujejo, da niso seznanjeni, če bi še katero drugo društvo od ministrstva prejelo enak dopis. O primeru so obvestili vse pristojne državne institucije. Pri CNVOS pa ugotavljajo, da MOP v postopku preverjanja izpolnjevanja pogojev vseh društev ne obravnava enako. "Pri nekaterih zahteva anonimizirane evidence, pri drugih konkretne poimenske sezname. Takšna praksa MOP ni primerna, saj načelo enakosti pred zakonom zahteva, da se bistveno enaka dejanska stanja obravnavajo enako." Poudarjajo, da bi bilo treba izpolnjevanje pogojev za status v javnem interesu pri vseh društvih preverjati po enakih merilih in enakih postopkih.

MOP podatke zahtevali tudi pri večini ostalih društev 

Kot pojasnjujejo na ministrstvu so kot pristojni organ po uradni dolžnosti uvedlo upravne postopke za preverjanje, ali nevladne organizacije, ki so pridobile status tovrstne organizacije izpolnjuje vse navedene pogoje.

"Ker je v upravnem postopku treba ugotoviti resnično dejansko stanje in v ta namen ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo je ministrstvo zaradi ugotavljanja pravno relevantnih dejstev nevladne organizacije pozvalo, da ministrstvu dostavijo določene podatke. Podatki, ki so bili zahtevani v primeru Društva za preučevanje rib RS so bili zahtevani tudi pri večini ostalih društev, kar je odvisno od vsakega konkretnega primera posebej glede na dejstva in okoliščine primera."

Potek ugotovitvenega postopka določa uradna oseba, ki psotopek vodi, pri tem pa se mora držati določb Zakona o splošnem upravnem postopku in predpisov, ki se nanašajo na zadevo, za katero gre, pojasnjuje MOP. "Upravljavci zbirk osebnih podatkov, ki razpolagajo s podatki, ki so potrebni za ugotovitev dejstev v zvezi z vodenjem in odločanjem v upravnem postopku, so na podlagi obrazložene zahteve organa v skladu s 34.a členom Zakona o splošnem upravnem postopku dolžni posredovati zahtevane podatke."

Glede nasprotovanju mnenja informacijske pooblaščenke so pojasnili: "Iz mnenja informacijske pooblaščenke namreč izhaja, da je v takšnih primerih, ko se presoja o tem ali nevladna organizacija opravlja dejavnosti v javnem interesu, upoštevajoč načelo sorazmernosti, potrebno presoditi, katera dokazila so potrebna in primerna kot dokaz in katera dokazila se upoštevajo v samem postopku ter da pooblaščenka tega konkretno ne more presojati. Kadar pa gre za upravni postopek, za kar v konkretnem primeru gre, je pravna podlaga za pridobivanje oz. obdelavo osebnih podatkov odvisna od okoliščin."

Okoljevarstvena društva se strinjajo, da minister Vizjak ukinja okoljske varovalke in niža standarde

Pri DPRS opozarjajo še na nenehne pritiske in zavračanje ministra Vizjaka. "DPRS je društvo, ki ga zaradi prizadevanj proti gradnji hidroelektrarn že več let skuša onemogočiti energetika." 

"V zadnjem času smo bili deležni tudi drugih poskusov prevzema in oslabitve društva, kar pa nas zgolj utrjuje v prepričanju, da delamo prav v zaščito interesov narave. Državni organi morajo delovati strokovno in zakonito ter preprečevati in onemogočati vpliv zasebnih ambicij visokih uradnikov na delo organov."

Na omenjeno problematiko so se odzvali tudi pri Greenpeaceu, kjer so razložili, da zaradi novih kriterijev ne bodo obdržali statusa delovanja v javnem interesu na področju narave. "Naše delo na področju okoljskih politik, predvsem podnebno-energetskih, namreč temelji na strokovnem znanju in ne na množičnem članstvu. Slednje nima nobene zveze s kompetentno in strokovno opravljenim delom v službi narave in ljudi."

Tudi oni so opozorili na dejanja Vizjaka, ki je, kot pravijo, že vse od začetka epidemije motor sprememb, ki ukinjajo okoljske varovalke, nižajo standarde in civilno družbo izključujejo iz pomembnih okoljskih postopkov. 

"Gre za nevarne spremembe, zaradi katerih lahko pride do dolgoročne škode za okolje in zdravje ljudi."

Koronavirus pasica november

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drekachi24
13. 03. 2021 09.48
Manjkajo samo še podatki o dolžini razplojevalnega organa. Tega pa Janša in njegovi ministri nikoli ne bodo splošno zahtevali. Uganite, zakaj? 🤗
pepikrlinca
13. 03. 2021 08.06
ime in naslov je varstvo osebnih podatkov ? Od kdaj? je že prav , da se preveri koliko je teh , ki z agregati preštevajo ribe.
1955123
12. 03. 2021 21.35
+1
Prav je to ,da se razčisti koliko je v resnici tistih ,ki so upravičeni do sredstev iz proračuna..
Rudolf Maister
12. 03. 2021 20.01
-1
darko 32 , glej če nebi bilo Nemške vasi pri Ribnici ti verjetno nebi videl tujine. Kje pri bogu v razvitem svetu društvo napiše zahtevek in vlada ga plača. To je tudi moj denar in vlada mora z mojim denarjem delati racionalno. Ti pa lahko povlečeš denarnico na plano in svoj denar potalaš komur pač hočeš. Pika. Aja paše to ne deri se,bim.o. Si mogoče pomislil da se pač pišem Rudolf Maister ,ker ti ki se ne skrivaš in si lepo prilepil tudi svojo fotografijo ( heroj) se pač pišeš 32 ime ti je pa darko. In kaj potem
Rudolf Maister
12. 03. 2021 19.52
-1
Jožajoza sram naj te bo ,skrivač,pravi darko
Jožajoža
12. 03. 2021 19.47
+1
hojs ne sme dobiti podatkov. če jih bo ,ste nasankali.,
wolfterier
12. 03. 2021 15.48
-1
A ribe preučujejo v vodi ali v ponvi...
relos
12. 03. 2021 15.46
-5
...se je že začelo.
Rudolf Maister
12. 03. 2021 15.33
+5
Lutra1 vprašaj Darka32 kako zamračiti denar ta nekaj sumljivo dosti ve o delovanju društev za raziskovanje vesoljskih meglic
Darko32
12. 03. 2021 17.14
+2
Rudolf Maister Ko že pišeš komentarje na to temo uporabljaj poštena imena in se ne skrivaj za SLOVENSKIM DOMOLJUBOM MAjstrom. Zato kot prvo ti predlagam, da vsaj spoštuj to, d ase ne predstavljaš Lažno. RUDOLF MAJSTER je žal že pokojni. Drugo pa poglej kaj počenja SDS. Ko je njihov član je vse vredu. Ko pa ista oseba izstopi iz njihove stranke pa ga blatijo in diskreditirajo, da te glava boli in to izpod vsek kulturnih nivojev. Brali smo v preteklosti na to temo. Sedaj pa isto poskuša Vizjak in njegova falanga z tem, da se diskreditira njihove člane in to tako, da se javno delajo lepi in moralno pošteni a v ozadju pa diskreditirajo člane te ga društva. Zato ne mešati kako delujejo društva, ki ni tema tega članka. Zato ti dobronamerno predlagam, da če vsaj malo spoštuješ PIETETO UMRLIH IN VELIKIH SLOVENCEV NE UPORABLJAJ IMENA ZA KATERIM SE SKRIVAŠ. DRAGI IN SPOŠTPVANI RUDOLF MAJSTER SE NI SKRIVAL IN BIL SKRIVAČ TAKO KOT TI ZA NJEGOVIM IMENOM. ZATO ŠE ENKRAT. POŠTENI SLOVENCI NE DELAJO TEGA, DA SE SKIVAJO ZA IMENOM DRUGEGA. SEDAJ PA RAZMISLI O SVOJEM POČETJU.
pepikrlinca
13. 03. 2021 08.08
ma genjej, genjej se dreti ......deri se na tvojo ženo doma.
Uporabnik2005296
12. 03. 2021 15.32
-1
Se en dokaz vec, kako "gravitiramo" na vzhod... (Orbanistan..)...🐑🐑🐑
pepikrlinca
13. 03. 2021 08.09
do zahoda še nismo nikoli prišli, vse po zaslugi LDS, ZLSD ( SD) in njihovih kasnejših satelitov.
Rudolf Maister
12. 03. 2021 15.30
+3
Sem član od katerega Vizjak zahteva podatke pa ne dobimo nobenega denarja iz proračuna. To je napisal kljuk.c . Ti samo veš ne da dobivate denar iz proračuna, ker verjetno kradejo na polno bim.o. Namedto da bi bil za transparentnost pa bi verjetno več ostalo za dejavnost ne ti se pritožuješ ker je nekdo vprašal" ti koliko pa vas je?"
Darko32
12. 03. 2021 14.43
+1
Če navedeno ministrstvo zahteva osebne podatke je samo jasno sporočilo, da to zahtevajo izključno zato, da bodo lahko koruptivna dejanja speljevali bolj prikrito in v večjem obsegu. Pravil igre pa nočejo določiti izključno zato, ker potem nebi mogli prati denarja zaposleni preko provizij. To, da zahtevaš podatke samo dokazuje, da gradijo komunikacijo v smer koruptivnega delovanja in v smer kriminala. Enako so počenjali komunisti in UDBAŠi z drugače mislečimi in jih trpali na goli otok. VIZJAK je učenec in dobro ve kaj se je naučil. Zato pa sedaj v prakso uvaja to, kar počenjajo kriminalne združbe z ciljem vstrahovanja, da sočasno javnosti prikažejo zakonit način komuniciranja. Tudi pogodbe o plačilu nepremičnin pišejo tako, da oseba podpiše in potem nikoli ne plačajo. To je njihova ideologija.
pepikrlinca
13. 03. 2021 08.10
Ma sorči, ma kaj zate je zemlja ploščata?
Rudolf Maister
12. 03. 2021 14.27
+4
Ja tako je to na slovenskem. Nima tebe kaj brigat kje sem ćlan niti koliko nas je. Ti daj lepo denar toliko koliko rečem in bodi tiho. Slovenija je res dežela neslutenih možnosti. Groza
Uporabnik1542745
12. 03. 2021 14.26
+2
čudno da ne zahteva podatka,koliko je posamezni član kupil delnic Petrola.
Darko32
12. 03. 2021 14.33
+3
Ko bodo začeli prati denar na tej točki ne pozabi, da bodo tudi to storili.
Lutra Lutra 1
12. 03. 2021 14.23
+0
Sem član društva, od katerega Vizjak zahteva moje podatke. To društvo v vseh letih ni dobilo nobenega proračunskega denarja. Dobi samo toliko denarja, kot ga nameni posamezni davkoplačevalec, ki na posebnem obrazcu navede, da del dohodnine nameni točno našemu društvu. Zato prosim ne govorite o nekih strašnih vsotah proračunskega denarja kar tako, povprek. Nekatera društva ga res dobijo, ampak ne vsa, zato ne posploševati. Od vašega denarja, ki ga večina plačujete v proračun moje in marsikatero društvo, ki je sedaj na tapeti NI DOBILO POPOLNOMA NIČ!
Darko32
12. 03. 2021 14.33
+4
Hvala da si povedal resnico. Je pa res, da določene politične stranke goljufajo tako, da ustanavljajo društva za meglo mešati in potem vlečejo iz proračuna denar. Žal je zelo veliko teh društev desno usmerjenih. Zato ne meni govoriti kako vsi po vrsti dobivajo. Ti pa si lepo povedal resnico.
wolfterier
12. 03. 2021 15.52
-1
Skoraj vsa društva in inštituti so levo usmerjeni.Hudo je,ko se pipice zapirajo !
Darko32
12. 03. 2021 17.07
+0
wolfterier Nimaš prav. Veliko društev po Sloveniji izvira tudi iz desne politične opcije.
Darko32
12. 03. 2021 14.22
+3
To početje samo dokazuje, da so se manir prevzeli od komunistov in UDBAŠ-ev. Tudi oni so kontrolirali celo otroke in vse, ki so kakor koli kaj rekli, kar UDBI ni ustrezalo. Zato še vedno velja star Slovenski pregovor, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Ta primer jasno dokazuje, da gre za prikrite grožnje in vstrahovanje drugače mislečega o neki zadevi. Če spet potegnemo črto pod vse je to ideologija UDBE in KOMUNIZMA, kjer so drugače misleče zapirali in jih metali v jame. Pa hudiča ali smo res še tako zaostali, da ne razumemo tega in se ne more bimbo VIZJAK naučiti, da tako več ne gre. Zato pravim, da nadziranje članov je ena izmed metod hinavščine in pokvarjenosti, ter ljudi kriminalcev. Ali drugače povedano. Nadziraš člane z ciljem, da vstrahuješ vodstvo je očitno ideologija delovanja SDS, kar jasno kaže, da jim ni bil cilj napredna in moderna Slovenija ampak dežela prostakov hopštaplerjev in ljudi, ki mislijo da so najbolj pametni in vedo vse a še šole nimajo zaključene ali pa jih imajo na podlagi filizofiranja. Filozofijo pa je dokazano, da je napačna in zgrešena. Tako dobimo ljudi brez šole in so sami bleferji. Zato ideologijo izrabljajo tako, da ustrahujejo na raznične načine sogovornika, ker nimajo znanja in sodobne komunikacijske kulture.
Banion
12. 03. 2021 14.03
-1
Jasno da se bo vedelo koga
papi1
12. 03. 2021 13.34
+0
Iz dneva v dan se odkriva vse več prisesancev na državne jasli.
Banion
12. 03. 2021 14.04
+4
Nekateri so že od osamosvojitve in niso naredili še nič pametnega kvečemu zdraho
Darko32
12. 03. 2021 14.30
+2
Nekateri so stopili v politiko zaradi tega, da si napolnijo žepe. Poznam tipa, k ije prej hodil v pomožno šolo in sedaj je v politiki. Preko tega pa potegnil 300.000€ iz javnih proračunov. žŽal je pripadnih desne opcije. Toliko o poštenju desnih in SDS.
Sredina
12. 03. 2021 11.42
+3
torej informacijska pooblascenka potrjuje, da ministrstvo ravna zakonito, kar sami navajate v clanku, vi pa poskusate z naslovom spet neko "udarno" novico plasirat v javnost
vokindos
12. 03. 2021 10.55
+6
Tukaj ni ničesar spornega. Naj se vidi kam gre naš denar.
mrbungle
12. 03. 2021 11.36
+1
Zelo je sporno. Ker nikogar ne sme zanimati, v katerih društvih sem član. To namreč vodi lahko v osebno diskreditacijo, če si član napačnega društva oz. društva, ki ni po godu vladajoči eliti-lahko imaš probleme v službi, morda si zaradi tega neustrezen kandidat za določeno delovno mesto itd... Potem naj razgrnejo tudi seznam članov po posameznih strankah...