Slovenija

Ministrstvo za pravosodje z nadzorom NPU ni bilo seznanjeno

Ljubljana, 11. 08. 2020 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavrženje kazenske ovadbe je lahko posledica več okoliščin, so opozorili na ministrstvu za pravosodje. Notranji minister Aleš Hojs je odredil revizije nekaterih primerov NPU z argumentom, da so zavrženja ovadb lahko tudi posledica slabo opravljenega dela. Na ministrstvu za pravosodje z nadzorom, razen iz medijev, niso seznanjeni, so pojasnili.

"Na delo državnega tožilstva kot enega od gradnikov v predkazenskem in kazenskem postopku pa vpliva tudi delo policije."
"Na delo državnega tožilstva kot enega od gradnikov v predkazenskem in kazenskem postopku pa vpliva tudi delo policije." FOTO: iStock

Okoliščine zavrženja kazenskih ovadb so opredeljene v zakonu o kazenskem postopku, so na ministrstvu izpostavili v odgovorih na vprašanja STA. Ovadba se zavrže v primeru, da iz nje izhaja, da naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Prav tako se ovadba zavrže, če zadeva zastara ali je za dejanje izrečena amnestija oz. pomilostitev. Ovadba se zavrže tudi, če so podane druge okoliščine, ki izključujejo pregon, če ni podan utemeljen sum, da je osumljenec storil naznanjeno kaznivo dejanje ali če je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon.

Kot so zapisali, se ovadba zavrže tudi v primeru uspešnosti alternativnega pregona, ko se namesto kazenskega pregona izvede in uspešno zaključi postopek poravnavanja ali odloženega pregona.

Spomnili so tudi, da mehanizme nadzora nad delom državnega tožilstva določa zakon o državnem tožilstvu. Možni so strokovni nadzor nad delom okrožnih državnih tožilstev, ki ga izvaja vrhovno državno tožilstvo, in sicer s splošnim, delnim ali posamičnim strokovnim pregledom dela državnih tožilstev, posameznih tožilcev ter tožilskega osebja. Druga možnost je pregledovanje spisov, vpisnikov in druge dokumentacije ali na drug primeren način. Nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za notranje zadeve, tako ne gre enačiti s strokovnim nadzorom po zakonu o državnem tožilstvu, poudarjajo na pravosodnem ministrstvu.

Na delo državnega tožilstva kot enega od gradnikov v predkazenskem in kazenskem postopku pa vpliva tudi delo policije. Zato lahko po njihovi oceni uporaba zakonsko predvidenih vzvodov za izboljšanje dela policije pozitivno prispeva k strokovno utemeljenim odločitvam državnih tožilcev v posamičnih zadevah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ActiveR
11. 08. 2020 17.13
-7
Okoliščine zavrženja kazenskih ovadb ... kot v primeru #Farmacevtka, res jake okoliščine, banda pokvarjena!
jodr
11. 08. 2020 16.23
-12
Dajmo, začnite delat revizije. Govorjenja je bilo dovolj.
Millady
11. 08. 2020 16.36
+12
Pa ja, ker revizije se delajo kar tako, ker minister v odstopu to zahteva :))) joooj, kekci...
Karantanija
11. 08. 2020 21.37
+7
Ko bo Mah-nič dal komando, potem pa bo ...
Malinha
11. 08. 2020 16.08
+12
Zavrženje ovadb ne more biti NIKOLI posledica slabo opravljenega dela - v tem primeru obrekovanje leti na državne tožilce, oni so tisti, ki sprejemajo ovadbe - temveč ravno nasprotno: dobro opravljenega dela. Državni tožilci, ki tudi usmerjajo delo policije, namreč dobe ovadbe s strani policije, le te ovadbe pa morajo imeti zakonsko podlago za kazenski pregon. Če le te ni (tako zakonsko kakor vključno z vsemi dokazi, listinami, pričami) potem se ovadba zavrže. Če pa tožilec vseeno meni, da je dokaznega materiala dovolj, sestavi in poda iz ovadbe na sodišče obtožnico. Na koncu je sodišče spet tisto, ki lahko ovadbo, oz. tu že obtožnico, zaradi zakonskih določb zavrže. Kdo torej "slabo opravlja delo"? Hojsići, ki bi te stvari moral ! poznati, tako se pa s svojimi izjavami smeši, oz. dela dejansko norca iz samega sebe, še bolj je pa seveda nor tu njegov šef.
dr.Megla
11. 08. 2020 16.03
+0
Na tožilstvu še spijo...
SLObunkeljn
11. 08. 2020 15.57
+18
A je res kdo pričakoval, da bo gospa Kozlović protestirala? :)))))
grumf
11. 08. 2020 15.36
+15
Hahahaha, tipično po šefu, ki nikakor ne dobi pošte in se mu kvari akumularor.. zdej, ko se bo izkazalo, da je potrebno željo ua revizijo tudi pravno utemeljiti - bodo najbrž stisnili rep med noge. Ali bo pa Klemen najdu kako alternativno interpretacijo veljavnih zakonov.
borjac
11. 08. 2020 15.17
+14
Ministrica za pravosodje Kozlovič je za Janeza en navaden predpražnik ob katerega si veliki vodja obriše blatne čevlje, le zakaj bi obveščal Predpražnik po priimku Kozlovič ?? ta predpražnik po imenu Kozlovič sploh nikoli ni reagiral na vtikanje SDS-a v Pravosodje, ni videti potrebe za informiranje.
batom@pinkponk.com
11. 08. 2020 15.44
+11
žal res... ivanjanez je za te salonarje kot hijena za antilope. sploh ne znajo reagirat na njegove manipulacije. niso na tolk nizkem nivoju in zato mu zaenkrat kr uspeva.