Slovenija

Ministrstvo: Želimo cenitev kitajskih parcel, preden gremo v nadaljnje postopke

Maribor, 23. 07. 2019 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
30

Potem ko smo poročali, da so kitajski lastniki parcel ob letališču Edvarda Rusjana postavili opozorilne table, ki prepovedujejo prehod, in je ministrstvo trdilo, da težav ni, ker je služnost urejena, vse bolj kaže, da se stvari lahko še bolj zapletejo. Ministrstvo za infrastrukturo je namreč potrdilo, da se bo podalo v cenitev spornih zemljišč na letališču, preden gredo v nadaljnje postopke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kitajci omejili dostop
    02:27
    Iz 24UR: Kitajci omejili dostop
  • Iz SVETA: Kitajci ne dovolijo dostopa do mariborskega letališča
    02:50
    Iz SVETA: Kitajci ne dovolijo dostopa do mariborskega letališča
  • Iz SVETA: Mariborsko letališče, kljub opozorilom, nadaljuje z obratovanjem
    01:00
    Iz SVETA: Mariborsko letališče, kljub opozorilom, nadaljuje z obratovanjem
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je obiskala Letališče Edvarda Rusjana Maribor, ki ga od prejšnjega tedna upravlja državna družba DRI. Potrdila je, da je služnost za dostop do letališča urejena. "Nikakor si ne morem predstavljati, da bi kdorkoli v tej državi preprečil dostop do državne infrastrukture," je dejala.

Ministrstvo za infrastrukturo je za reševanje problematike mariborskega letališča porabilo premalo časa, saj so preveč optimistično načrtovali, kako naj bi prevzem potekal. Prve napake, o katerih smo že večkrat pisali in na njih sistematično opozarjali, da bi lahko bile točke spora, so se začele pojavljati že konec junija, ko je bilo jasno, da vse le ni tako, kot bi moralo biti. O počasnosti birokracije, ki ovira razvoj letališč, kot sta Maribor in Portorož, smo že pisali in opomnili, da je država leta 2016 Kitajcem obljubila, da bo naredila vse, da sprejme državne prostorske načrte (DPN) za letališče Maribor, ki bi jim omogočal nadaljnji razvoj. Ministrstvo je premikalo gore in doline, pa marsikatere zakone, da bi lahko v rekordnem nacionalizirali letališče, saj se niso premaknili s točke nič, tuji investitor pa je imel dovolj in je odšel. Ministrstvo za infrastrukturo je bilo nad odpovedjo začudeno, Kitajci, ki so morali vsak mesec plačevati visoko najemnino in obratovalne stroške, pa malo manj.

Glede služnosti in pristopa do letališča tako ni več jasnega, le to, da zadeva ni dokončno rešena.
Glede služnosti in pristopa do letališča tako ni več jasnega, le to, da zadeva ni dokončno rešena. FOTO: Jana Ujčič

Danes iz ministrstva, ki ga vodi Alenka Bratušek, prihaja odgovor glede obljub: "Morebitni dogovori nekdanjega državnega sekretarja Lebna z nekdanjimi najemniki letališča niso del najemne pogodbe ali drugih pogojev, pod katerimi je Aerodrom Maribor sklenil najemno pogodbo. Rok, v katerem mora biti sprejet DPN, pa tudi nikoli ni določen vnaprej in ga ni mogoče napovedati. Gre za dolgotrajne postopke, ki lahko trajajo več let." To isto ministrstvo in ministrica so na tiskovni konferenci v začetku junija 2019 govorili, da bo državo prevzem, ki naj bi se končal konec leta 2020, stal milijon evrov. Slab mesec kasneje se je cena uradno dvignila za 60 odstotkov, na 1,6 milijona evrov, neuradno pa je cena najmanj podvojena.

Kitajci postavijo opozorilne table

Potem ko je Agencija za civilno letalstvo podelila začasno obratovalno dovoljenje za letališče, smo jim zastavili vprašanje, če opozorilne table vplivajo na dovoljenje: "DRI je s tem v zvezi predložila Javni agenciji za civilno letalstvo RS mnenji Ministrstva za infrastrukturo in Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo iz katerih nedvoumno izhaja, da je Republika Slovenija veljaven služnostni upravičenec na spornih parcelah." Ampak, kot smo neuradno izvedeli, ni tako enostavno, saj ta služnostna pravica, po naših informacijah, ni bila podeljena državi ali stavbi, ampak takratnem upravljalcu letališča, kar naj bi bilo pogodbeno tudi zapisano in urejeno.

Slab mesec kasneje se je cena prevzema uradno dvignila za 60 odstotkov, na 1,6 milijona evrov, neuradno pa je cena najmanj podvojena.
Slab mesec kasneje se je cena prevzema uradno dvignila za 60 odstotkov, na 1,6 milijona evrov, neuradno pa je cena najmanj podvojena. FOTO: Jana Ujčič

Ministrstvo za infrastrukturo je za zaplet izvedelo 10. julija ali dan prej in so bili presenečeni, da pogajanja v zadnjih urah pred prevzemom ne potekajo dobro. Takrat so spoznali, da določena oprema za gasilce ne preide neposredno k DRI, ker ni v lasti države, ampak Aerodroma Maribor, torej Kitajcev. Reševanje se je tako pospešilo v zadnjih dneh in urah, na koncu jim pa je (skoraj) uspelo, a zdaj nekdanji upravljalec zahteva odškodnino ali pa uporabnino za njegovo zasebno ozemlje, saj, kot smo že videli, trdijo, da je ta služnostna pravica bila podeljena drugemu upravljalcu in ne DRI. Ministrstvo je, kot smo videli zgoraj, pridobilo mnenje pravne službe v njihovo dobro, zdaj pa celoten zaplet rešujejo za zaprtimi vrati, kasneje ga bodo verjetno tudi na sodiščih. 

Ministrstvo v cenitev kitajskih parcel

Kot smo prav tako izvedeli, so nekateri na sektorju za letalstvo na ministrstvu le spoznali, da se ta spor okrog služnostne pravice ne bo rešil tako zlahka in enostavno, zato so se odločili, da gredo v cenitev parcel, ki so v lasti Kitajcev. Z ministrstva so nam to potrdili in na vprašanje, kaj je bil namen, sporočili, da "cenitev še ni naročena, nameravamo pa jo naročiti, ker potrebujemo pravo oceno vrednosti, preden gremo v nadaljnje postopke, s katerimi zasledujemo naš poglavitni cilj, to je nemoteno obratovanje letališča Edvarda Rusjana Maribor." Glede služnosti in pristopa do letališča tako ni več jasnega, le to, da zadeva ni dokončno rešena.

Ministrstvo je premikalo gore in doline ter marsikatere zakone, da bi lahko nacionalizirali letališče.
Ministrstvo je premikalo gore in doline ter marsikatere zakone, da bi lahko nacionalizirali letališče. FOTO: Miro Majcen

Kitajci se ne bodo tako zlahka predali, kot smo že videli s postavljanjem opozorilnih znakov, in bodo verjetno zahtevali več, kot bi bilo ministrstvo pripravljeno plačati. Glede kitajskega interesa so bili na ministrstvu bolj skopi z informacijami: "S strani lastnika nam je bilo sporočeno, da ima komercialni interes in da nam bodo v nadaljevanju podali njihov predlog." V praksi to pomeni, da bi za parkirišča in ceste zahtevali nadomestilo. A bo novo spoznanje, da lastništvo in uporaba parcel nista popolnoma transparentna in da država hiti to reševati z morebitnim odkupom, vplivalo na obratovanje samega letališča, pa bo jasno v naslednjih tednih. Nekateri zaposleni na DRI in ministrstvu so nam prav tako obljubljali, da bodo imeli ta teden tiskovno konferenco, na kateri bodo podali več informacij, a te za zdaj še niso sklicali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
24. 07. 2019 14.26
+1
Ni pomembno, kaj boste še storili, duše pokojnikov se še vedno zvijajo od smeha!
Recenzor
24. 07. 2019 08.03
+1
Lenčica skuhala . Lenčica popravi tole mineštro in ne se samo kazat s čelado na glavi! Prijet lopato v roke!
DaiseeMay
23. 07. 2019 20.01
+12
Ns suho so jih nategnili.
štrekeljc
23. 07. 2019 21.22
+3
Opta Musi
23. 07. 2019 19.27
+8
So se kitajci držali pogodb? Niso. Razlastninjenje, plačilo določene vsote, terjatev za neizpolnjevanje poslovnega načrta na podlagi katerega so dobili kitajci parcelo, škoda povzročena RS zaradi neizpolnjevanja... Torej takoj se lahko obratuje spet pod našimi rokami, če bodo pa kaj zafrkavali kinezerji, pa banamo še kakšno trgovino z njimi. Precej več uvozimo mi od njih, kot mi k njim, razen tehnologije.
Groucho Marx
23. 07. 2019 19.59
+8
Voyager3000
23. 07. 2019 19.26
+24
Tukaj so naši pikazalu da so amaterji med amaterji. Mislim, da jim bodo Kitajci pokazali kaj je dogovor, ko ga prekršiš.
zara007
23. 07. 2019 19.24
+15
kaj ste pa mislili ko ste spustili noter Kitajce? da bodo altruistično skrbeli za Slovence?
Miran Vovk
23. 07. 2019 19.12
+23
Vse kar bo Alenka naredila bo to, da bo zadevo zakomplicirala do javnega vrelišča. Prav zanima me, kako si ona predstavlja, da bo ocenila privatno lastnino družbe tuje države in še postavljala pogoje. Vse skupaj je popolnoma odvisno od Kitajcev in njihove dobre volje. Ker Slovenija ni izpolnila svojega dela obljub, so bili Kitajci ob vložena sredstva in posel. Zdaj prihaja čas plačila.
Voyager3000
23. 07. 2019 19.27
+15
Alenka je svojo nesposobnost dokazala z Bruslom.
Vitruvio
23. 07. 2019 19.10
+24
Kdo so bili prodajalci slovenske zemlje v MB? Mislim,da so med njimi Počivavšek , Cerar in lokalni politikanti Fištravec in Soršak . Dajte jih poklicat na odgovornost .
Voyager3000
23. 07. 2019 19.28
-2
provokatorr
23. 07. 2019 18.47
+26
največja napaka se je zgdoila že pred leti, ko se je letališče sploh začelo dajati nekomu v najem in upravljanje. najprej preventu in njihovemu lopovskemu latniku, potem pa je začelo it samo še navzdol. in dokler lahko vsaka civilna iniciativa prepreči vsakršen razvoj, bomo ostali država v razvoju in se nam piše vedno slabše
Relin Quish
23. 07. 2019 18.18
+1
AlternativeFacts
23. 07. 2019 18.12
+12
Torej naslednjič ko kupujete avto ali stanovanje...lepo najamitze cenilca da vam izdela VAŠO cenitev pa ste zmagali.....🤣
flojdi
23. 07. 2019 17.57
+4
.kdo bo Cenil"" . kitajci ali naši. ali oboji hkrati. po keri valuti. po Čigavem Tečaju se bo Poglihalo. ( pa še mam vprašanj. sam se mi ne da pisat glih zdele
Luka738191
23. 07. 2019 17.56
+20
Ce pravilno razumem smo dali kitajcem v najem da nebi drzava nosila stroskov, zdaj pa smo za prevzem nazaj placali ze 2 miljona ?!?! Torej smo na isti tocki kot smo bili pred leti le da imamo zdaj 2 miljona majn ?
AlternativeFacts
23. 07. 2019 17.52
+13
Ah naši komedijanti..in kaj bo ko boste dobili cenitev? Kot da smo že vsi prizadeti v tej državi...
proofreader
23. 07. 2019 17.51
+20
Ves naš javni sektor je kot lenivec iz Zootropolisa.
Uporabnik113189
23. 07. 2019 17.45
+27
Ti birokrati so pa res splošna nevarnost za našo državo. Zopet cenitev. kot da jo niso nikoli delali. Pri vsem barantanju ta to letališče je zagotovo že izdelan cel kup cenitev, načrtov, razni "strokovnjaki" so na teh papirjih več zaslužili, kot je vredno vse skupaj. Sicer pa je preprosto, kitajci bodo postavili ceno, potem bo pač vzemi ali pusti. Imajo ves čas na svetu, lahko čakajo in ne prodajo, delajo probleme. Sicer pa smo takoj po osamosvojitvi govorili, da se zemlja ne bo NIKOLI prodajala tujcem, da bomo to vpisali v zakonodajo in da se bo s strani tujcev lahko kupila samo družba ali nepremičnina. Nič od teh političnih floskul ni ostalo, same prevare in laž. Prodati našo zemljo kitajcem ali kateremukoli tujcu je sramota brezprimere, za kaj takega bi morali vsi udeleženi sedeti za rešetkami. To se pač ne bo zgodilo, državo so nam ugrabili, ljudje na volitvah pa izbirajo politike, ki so vse prej kot slovenci, pa čeprav govorijo naš jezik.. Briga njih narod in država, če ne bo zaslužka se bodo preselili, migrirali, zato tudi takšna velika podpora migrantom, ker so vsi isti.. Domačina ki vztraja ne glede na vse pa vsi odirajo, iščejo mnoge poti za odvzem zemlje, lastnine, davkov, zaposlitve, vse kar človeka na koncu prepriča za odhod iz takšne države. Ni še nihče opazil, da mladina beži v tujino. Le zakaj? Brez razloga gotovo ne..
Uporabnik8879
23. 07. 2019 17.43
+22
Tko j to, če ekrat prodaš ni več tvoje. Tako so na Slovaškem konkurenčne fabrike pokupl in jih potem zaprli. Tudi tu se ne bo tako enostavno izšlo, če so lastniki, oni odločajo o tem. Kitajc dobro ve zakaj je kupil, če pa naši niso bili sposobni dovoljenja za podalšanje seze dobit, je pa naša krivda. Edina možnost je razlastitev v SLO interesu, pa še tu potem sledijo tožbe.
marston
23. 07. 2019 17.32
+15
Za državo bi bilo ceneje zapret letališče in vrniti denar v bruselj. Na letališču pa center varne vožnje, dirkalno stezo ipd.
za bojši jutri
23. 07. 2019 19.43
+5
sazas
23. 07. 2019 17.26
+22
Zakaj cenitev? Kitajci bodo postavili ceno, potem pa kupi ali pusti.
?AKAL
23. 07. 2019 17.06
+38
Ministrstvo ki ga vodi Bratuškova gre iz ene šlamparije v drugo saj nisem siguren ali ga sploh vodi ona ali ga Petrič Šarec kaj čakaš enega zamenjaš ko je sendvič drugi pa lahko dela škodo pa ga ne upaš mislim da je ona naredila že preveč škode
Rde?iAlarm
23. 07. 2019 17.19
-11
verjetno ti gre v nos ker ga ne vodi nekdo iz sds........
štrekeljc
23. 07. 2019 21.27
+5
Letališče je bilo prodano konec leta 2016. Kaj je bila takrat Bratuškova? Nič. Tudi vse ostale kolobocije so se dogajale pred njenim prihodom na čelo Ministrstva za infrastrukturo. Za cohones bi bilo treba obesiti tiste, ki so letališče pod - za SLO neugodnimi pogoji - Kitajcem sploh prodali.