Slovenija

Miro Cerar – premier, ki je izstopil tik pred zadnjo postajo

Ljubljana, 15. 03. 2018 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čeprav so se nekateri iz njega norčevali, je skoraj ponarodel njegov moto "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve". Cerar je moral stalno krmariti med političnimi poleni, ki so mu pod noge letela ne le iz opozicije, ki je bila z interpelacijami v tem mandatu izjemno aktivna, pač pa tudi iz koalicije. Kljub dejstvu, da se je gospodarski položaj v državi močno izboljšal, brezposelnost se je zmanjšala, zabeležili pa smo tudi prihod večjih tujih investitorjev.

Več videovsebin
  • Celotna odstopna izjava Mira Cerarja
    06:18
    Celotna odstopna izjava Mira Cerarja
  • Iz 24UR ZVEČER: Mnenja soočili Vrtovec, Han, Lisec in Toplak
    23:15
    Iz 24UR ZVEČER: Mnenja soočili Vrtovec, Han, Lisec in Toplak

Razveljavitev referenduma o drugem tiru, ki je bil eden ključnih projektov aktualne vlade, je odločila o koncu premierskega mandata Mira Cerarja. Ta korak politika, ki je kot ugleden pravnik vodenje vlade prevzel leta 2014 in pogosto veljal za neodločnega, je presenetil marsikoga, nekateri pa v njem vidijo tudi politično modro potezo.

Da sta z odločitvijo vrhovnega sodišča Cerar in z njim stranka SMC doživela velik neuspeh oz. zamik pri uresničevanju drugega tira kot enega izjemno pomembnih projektov za razvoj Slovenije, ni nobena skrivnost. A je bilo zgodb o zaviranju pozitivnega razvoja Slovenije in kompromisov s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami, očitno preveč in Cerar je potegnil odločno in za marsikoga nepričakovano potezo - odstop.

Razveljavitev referenduma o drugem tiru, ki je bil eden ključnih projektov aktualne vlade, je odločila o koncu premierskega mandata Mira Cerarja.
Razveljavitev referenduma o drugem tiru, ki je bil eden ključnih projektov aktualne vlade, je odločila o koncu premierskega mandata Mira Cerarja. FOTO: AP

Ali bo ta odločitev koristila SMC, za vodenje katere je Cerar nov mandat dobil minulo soboto, bo jasno na skorajšnjih državnozborskih volitvah. Medtem ko je kazalo, da bo Cerar drugi premier v zgodovini samostojne Slovenije, ki bo uspel pripeljati mandat vlade do konca, se zdaj lahko zgodi, da bodo šli volivci na nove predčasne volitve, četudi te ne bodo bistveno prej kot bi bile redne. Doslej je za najverjetnejši datum volitev sicer veljal 10. junij.

Cerar je imel v zadnjih treh letih in pol priložnost izkazati se na funkciji, na kateri so ga mnogi videli že bistveno prej. Njegovo ime se je pojavljalo večkrat ob sesuvanju minulih vlad, najresneje kot potencialnega kandidata za mandatarja projektne vlade po padcu druge vlade Janeza Janše. Takrat je idejo o oblikovanju projektne vlade sicer ocenil kot dobro, ker pa za njeno uresničitev ni zaznal dovolj široke podpore, je po mlačnem odzivu večine parlamentarnih strank kandidaturo zavrnil.

Se je pa nato vendarle odločil vstopiti v politiko in 2. junija 2014, le dober mesec pred predčasnimi volitvami, ustanovil SMC. Že na ustanovnem kongresu je napovedal, da gredo na volitvah na zmago, in vse od takrat so mu javnomnenjske ankete to tudi napovedovale.

Tako njegova zmaga, ki je komaj ustanovljeni stranki prinesla kar 36 sedežev v DZ, ni bila večje presenečenje, so pa neposredno po volitvah številni - tudi poznejši koalicijski partnerji - nemudoma vzpostavili dvom v življenjsko dobo SMC, saj da izkušnje kažejo, da se nove stranke in novi obrazi hitro vzpenjajo, a tudi hitro in globoko padejo.

Neizkušenost stranke in pomanjkanje preverjenega kadra sta poskrbela za nekaj kadrovskih fiaskov na začetku mandata, po tistem pa je bil Cerar precej neomajen pri podpori posameznim ministrom, kritiki mu predvsem očitajo podporo zdravstveni ministrici Milojki Kolar Celarc.

Četudi so se nekateri iz njega norčevali, je skoraj ponarodel njegov moto "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve". Že v preteklosti je zelo ostro nastopil ob stavkah v javnem sektorju in se moral nekajkrat potegniti nazaj, denimo ob odmevni zgodbi sirskega begunca Ahmada Šamija, ko je napovedal rešitev njegovega položaja, nato pa ugotovil, da za to nima formalnih možnosti.

Ta zgodba mu je prinesla celo predlog ustavne obtožbe. Pa tudi sicer je moral vseskozi krmariti med političnimi poleni, ki so mu pod noge letela ne le iz opozicije, ki je bila z interpelacijami v tem mandatu izjemno aktivna, pač pa tudi iz koalicije. In to kljub dejstvu, da se je gospodarski položaj v državi po hudem padcu zaradi krize močno izboljšal, brezposelnost se je zmanjšala, Slovenija je zabeležila prihod večjih tujih investitorjev.

Kritiki pri tem izpostavljajo, da je žel sadove dela prejšnjih vlad in zunanjih dejavnikov, premalo pa naredil za strukturno izboljšanje najbolj perečih področij in vzdržnost javnih financ. Nekateri mu očitajo, da ni znal pravi čas udariti po mizi, a po njegovih besedah sta se tudi koalicijski partnerki hudo sprenevedali glede pripravljenosti na večje spremembe.

Ob odstopu je poudaril, da je njegovo bistveno sporočilo, da mora država "ostati na pravi poti, da ne smemo popustiti tistim starim silam, ki jih predstavljajo tako imenovane stare etablirane stranke, bodisi v opoziciji bodisi v koaliciji, ki jim enostavno ni mar za razvoj, ki se sprenevedajo, ki govorijo eno, delajo pa drugo". "Navzven so leporečni, ko gre za dejanja, pa preprečujejo temeljne reforme, ki jih moramo za to državo sprejeti," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več izkušenj, slabša podpora

Razkol je med mandatom grozil tudi znotraj SMC. Še najbolj ob spopadanju vlade z migrantsko krizo in zaostrovanju ukrepov za vstop tujcev v državo. Takrat sta se s podpredsednikom stranke in predsednikom DZ Milanom Brglezom spoprijela zaradi Brglezovih očitkov, da je zakon ustavno sporen. Kot kaže, sta sekiro zakopala, Brglez pa je Cerarjevo odločitev o odstopu podprl.

Precejšen poraz je stranka doživela tudi na zadnjih predsedniških volitvah, ko je podprla Majo Makovec Brenčič, sicer ministrico za izobraževanje, a je ta ostala pri repu kandidatov z manj kot dvoodstotno podporo.

V drugo se bo Cerar v volilno tekmo torej podal z več izkušnjami, a z bistveno slabšo javnomnenjsko podporo. In če je bil prvič v vlogi izzivalca, bo ohranitev sedeža v vladi zanj in za stranko, kot kaže, bistveno večji zalogaj. Zadnja anketa Dela, opravljena še pred Cerarjevim odstopom, stranki namreč kaže manj kot šestodstotno podporo.

Za stranko, ki se pred štirimi leti ni želela pozicionirati v političnem prostoru in so jo podprli tudi desno usmerjeni volivci, je danes jasno, da se sama umešča v levo sredino kot socialno-liberalna stranka.

Pravnik in košarkar

Preden je vstopil v politiko, je bil Cerar javnosti znan kot pravnik. Še vedno je tudi redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral in doktoriral. Izdal je več poljudnih strokovnih del in bil večkrat imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka. Gostoval je na tujih univerzah, občasno pa svetoval tudi različnim državnim organom, odvetniškim pisarnam, zavodom in zbornicam.

V predvolilni kampanji pred štirimi leti so mu nekateri očitali mastne zaslužke na račun svetovalnih pogodb, a mu v nasprotju z nekaterimi drugimi slovenskimi politiki to ni škodilo.

Cerar se je sicer rodil 25. avgusta 1963 v Ljubljani, javnosti pa sta dobro poznana tudi njegova starša - Miro Cerar starejši, slovenski telovadec in olimpionik, ter pokojna Zdenka Cerar, prav tako nekdanja telovadka, kasneje pa generalna državna tožilka in leta 2004 ministrica za pravosodje v vladi LDS.

Tudi sam se je v otroštvu lotil gimnastike, a se kasneje posvetil košarki, poklicno pa - tako kot oba starša - pravu. Kot pravni strokovnjak, odličen poznavalec ustavnega prava, je bil vedno tudi blizu politiki. Več kot dvajset let je bil zunanji pravni svetovalec za ustavna in druga vprašanja v DZ, pravna vprašanja je pogosto komentiral v javnih nastopih. Še zelo mlad je sodeloval tudi pri pisanju slovenske ustave.

Cerar je ločen oče dveh otrok - sina in hčerke. Z aktualno partnerko, pravnico Mojco Stropnik, pa se v javnosti pojavlja dobro leto dni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drzni56
17. 03. 2018 11.20
+2
san ni izstopi ampak je iztiril
Kajetan
16. 03. 2018 10.31
+2
Ko bajta gori podgane bezijo samo cudno je to da najprej pobegne tisti ki vso sran_je zakuha. Bo pa nam ostal v spominu : obiskoval je tekme z vladnim falconom, pobral malo provizij pri Magni, skrival podatke o NLB ter onemogocal prodajo, lagal in krsil zakonodajo. Ima pa nekaj dobrih lastnosti babe se se vedno lepijo na njega... Sicer on ni izstopil pred zadnjo postajo milan murgelski ga je dol vrgel ker so na prejsnji pstaji kamniskega klovna gor pobrali...
wolfterier
16. 03. 2018 10.33
+2
Vedno so nas učili,da moramo v Šiški izstopiti,če se v Ljubljano peljemo.Ampak to je veljalo za sex,hehe !
lumpimonster
16. 03. 2018 10.26
+3
Človek je pač NESPOSOBEN kaj je tukaj ni za razumeti?
ServerAUTOMATIC
15. 03. 2018 20.11
+7
Korl iztopi še ti. Več koristi boš naredil.
ServerAUTOMATIC
15. 03. 2018 20.10
+6
Kohl nesposobnež bi moral zapustiti politiko.
JE-BI-GA
15. 03. 2018 21.59
-3
JE-BI-GA
15. 03. 2018 22.00
+4
Fifi 24
15. 03. 2018 19.46
+7
II tir je IZGOVOR Cmerarju je uspelo v 4 letih sesuti vsa pričakovanja svojih volilcev VSA!!!..... ..kar se II tira tiče kitajci so ponudili (2013/14) na ključ 430 mil eur!! Cmerarjeva cena VEČ kot 100% VEČ !!??? .... maketa II tira torej tega ropa je bila lep indic kako se bo kradlo
saturnsky23 saturnsky23
15. 03. 2018 17.56
+3
Kaj je odstopil al ne.
ServerAUTOMATIC
15. 03. 2018 20.11
+3
vox populi
15. 03. 2018 16.42
+2
ENOSTAVNO IN PREPROSTO. GOSPOD ODSTOPI. V šoli imaš POPRAVNI in v primeru, da pogrneš PONAVLJAŠ razred. Tukaj pa enostavno in predvsem preprosto odstopiš, RAČUNOV NE POLAGAŠ, ODGOVOROV TUDI NE PODAŠ IN PREDVSEM KRIVDA SE Z IZTOPOM ZBRIŠE. KAJ PA ODGOVORNOST POLITIKI???????!!!!!
Ost1234
15. 03. 2018 17.30
+4
Je lepo napovedal ponovno kandidaturo, a ne? Politična odgovornost pa je le moralna, politiki pa le redko posedujejo to lastnost ....
boki37
15. 03. 2018 16.42
+0
Cerar se je dal na odstavni tir.
wolfterier
16. 03. 2018 10.15
+2
Dober je,že pri brezvezni maketi so maznili več kot polovico,sposobni,ni kaj.Pri 2.tiru bi šla milijarda,dve,tri,kdo ve...
nevica
15. 03. 2018 16.30
+17
v danih razmerah, je to bila pametna poteza. Cerar ima še kaj drugega početi, kot se ukvarjati s kraljem brezdelja - Štrukljem. Nič ne bomo delali, bomo kar štrajkali, pa bomo spet štrajkali, pa hočemo višje plače in bomo še naprej štrajkali, pa nikar ne mislite, da smo nehali štrajkati, vse hočemo nazaj, /kar smo že prej imeli preveč/ in bomo štrajkali, in če še ne veste, bomo štrajkali in doštrajkali vse bomo poštrajkali....do konca. Slovenija neuma, ki to trpi in gleda!
plejadanka
15. 03. 2018 15.15
-4
...vsekakor pa se je v zgodovino zapisal,kot najslabši mandatar ...sploh nima konkurence...no...po moje ga serpentinšek lahko nese
Ost1234
15. 03. 2018 15.19
+0
wolfterier
15. 03. 2018 15.42
+1
Sposoben je,že pri maketi so maznili več kot pol denarja,kaj bi šele pri gradnji 2.tira,milijardo,dve,tri,kdo ve...
wolfterier
15. 03. 2018 16.00
+3
Moraš bit sposoben,da že pri maketi mazneš več kot polovico,se vam ne zdi...
nevica
15. 03. 2018 16.31
+5
Očitno imamo glede tega zelo različna mnenja - jaz namreč ne pomnim nobenega boljšega...
nevica
15. 03. 2018 16.32
+4
Se ti ne zdi, da bi lahko to nekateri naredili celo namerno proti vladi...Ker je tako neumno, da je komaj verjetno...
Maxx365
15. 03. 2018 16.33
+1
wolfterier
16. 03. 2018 10.17
+1
Vse,kar je naredil,je bilo komaj verjetno,a ne.
plejadanka
15. 03. 2018 15.14
+2
...vsekakor pa seje v zgodovino zapisal,kot najslabši mandatar ...sploh nima konkurence...no...po moje ga serpentinše klahko nese
Maxx365
15. 03. 2018 16.33
+5
in kdo je po tvoje bil boljši... pahor, janša, peterle???
Ost1234
15. 03. 2018 17.27
+0
wolfterier
16. 03. 2018 10.18
+2
Vsi od navedenih bi bili boljši,slabši enostavno ne moreš biti !
Ost1234
15. 03. 2018 15.14
+0
Razumen človek odstopi sam. Bedaka morajo odstranit stotisoč glave množice. Vsaka podobnost med Cerarjem in Janšo je zgolj slučajna in dobronamerna !
wolfterier
15. 03. 2018 15.45
-2
Janšo so odstranili korumpirani sodniki,barabe,ki so v policiste metale kocke in jih je financiral SD ! To je daleč od množice,a se ti ne zdi,ost123...
Maxx365
15. 03. 2018 16.35
+3
kdo je financiral kockaše? si zamešal vede ali nevede?
Ost1234
15. 03. 2018 17.21
+0
wolfterier tekst je v redu, samo en S si izpustil :-))!
Ost1234
15. 03. 2018 17.26
+2
Čemu je beseda " sodnik" brez besede" skorumpiran" neprimerna za objavo??
Jimi1
15. 03. 2018 18.36
-4
Jajo si je glede na svoje početje zaslužil še kaj drugega kot samo odstop takrat. Upam, da ne bo nikoli več glavni kolovodja vlade v RS. Žal na volitvah ki prihajajo zopet ostajamo talci tega poklastega gologlavca in se bomo posledično spet prisiljeni odločati med kvazilevimi in kvazidesnimi lopovi, ki so že večkrat narodu pokazali svoj pravi lopovski obraz...
wolfterier
16. 03. 2018 10.20
+1
Računsko sodišče je ugotovilo,da jih je financiral SD !!!
Bodečaneža
18. 03. 2018 09.04
flum
15. 03. 2018 15.10
+5
je že prov, da je odstopu, ker se ni znov znebit nesposobnih okrog sebe
SAKITUMI
15. 03. 2018 14.47
+3
...JE BIU VSAJ TOK FER, DA JE POČAKU DO KONC TEKME :) ;)
plejadanka
15. 03. 2018 15.10
+3
wolfterier
16. 03. 2018 10.21
+1
marsikajve
15. 03. 2018 13.56
-1
Cerarja je odnesel kontejner in ne referendum!!!!
korintos23
15. 03. 2018 14.33
+0
Eden ima rad črno kitaro, drugi pa črni kontejner.
plejadanka
15. 03. 2018 15.11
+1
je zginil,kot kafra...kontejner....a ga ima zdaj v dnevni
nevica
15. 03. 2018 16.34
+0
Nič ne bi bilo treba, da ga odnese, če se sam ne bi hotel odnesti v pravem trenutku -v korist Slovenije in malce ustaviti požrešnost gospoda Štruklja. Drugi tir bo pa še nekaj časa živa rana, ker desnica tako hoče....in denar se troši v prazno, ker se nič koristnega ne dogaja....
martinov
15. 03. 2018 13.53
-1
Birokrat in nek ustavni pravnik, pa ga povozi neko sodišče. Prosim vas lepo, blondikke so ga zdribrale, sa je za nekatere še vedno moški, ko mu je bilo videti, da ima jajca !! Prejšnji teden nekateri volilvci niso več videli tega možiclja, kot vsemogočnega !
ceta69
15. 03. 2018 13.09
+0
čisto po slovensko ,štrene zmešat da se lahko več pok......
Ost1234
15. 03. 2018 15.15
-1
veronqa
15. 03. 2018 12.55
+5
Včerajšnji labodji spev Cerarja bo ostal v spominu bolj kot njegovo skoraj štiriletno vladanje. Le zakaj vladal ni s tako vehemenco.
direstraits
15. 03. 2018 12.44
-5
Cerar je za svoj račun provizije jemal in globoko kasiral, namesto, da bi svojemu botru Milanu in njegovim prenakazila pisal. Bodo v Murglah sigurno sedaj bolj hladni odnosi. Je Milan našel drugega učenca v Kamniku.