Slovenija

Miro, držimo pesti, hitro se vrni

Ljubljana, 21. 06. 2021 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
0

Včeraj nas je v redakciji pozno popoldne pretresel klic. Miro je padel z letalom. Je preživel? Kako hudo je, kako lahko pomagamo, koga lahko pokličemo za pomoč, kako so njegovi najbližji? Na tisoče vprašanj in le en vzpodbuden odgovor, živ je. Miro je za nas nepogrešljiv, ne samo kot izjemen fotograf, ampak tudi kot človek in del naše novinarske družine.

Miro Majcen
Miro Majcen FOTO: Mare Vavpotič

Kot je to pri letalskih nesrečah navadno, so okoliščine še precej nejasne, znano je, da se je letalo, v katerem je bil naš Miro Majcen, vračalo z letalskega mitinga na Poljskem. Starinsko letalo T28B "Trojan" se je z malega letališča med Poznanom in Wroclavom vračalo v avstrijsko bazo, v Salzburg, kjer ima ekipa The Flying Bulls svojo bazo. Kar vemo do sedaj, je le, da se je polet včeraj tragično končal med poljem in gozdom v bližini Jickovic na Češkem nekaj pred 17. uro. Pilot je umrl, Miro Majcen pa je hudo poškodovan. 

"Zaradi neznanih razlogov je strmoglavilo v gozd, zlomilo se je na več delov in zagorelo. Preiskovalci in policija so začeli s preiskavo o vzroku nesreče," je dejala tiskovna predstavnica češke policije Štepanka Schwarzova. Na kraj nesreče pa so hitro prišli reševalci, poroča Deniz.cz. Letalo je, kot kažejo prve ocene, najprej trčilo z drevesi, nato delno razpadlo in se zaustavilo v gozdu. 

"Eden od moških je umrl pred prihodom reševalcev. Drugi pa je utrpel hude poškodbe, reševalci so ga s helikopterjem prepeljali v univerzitetno bolnišnico Kralovske Vinohrady," je za Idnes.cz povedala Zuzana Fajtlova, tiskovna predstavnica nujne medicinske pomoči južne Češke. 

Po naših informacijah je Miro Majcen v kritičnem stanju, v umetni komi, a je v praški univerzitetni bolnišnici tudi v izredno dobrih rokah. Z zdravniki so bili v stiku že predstavniki slovenskega konzulata na Češkem, število klicev in ponujene pomoči pa je neverjetno. V naši hiši bomo naredili tudi vse, da bo Mirovo okrevanje čim hitrejše in čim bolj uspešno. 

Vsi klici in dobre želje za njegov hiter povratek nas ne presenečajo. Miro se je v svojem dosedanjem delu dotaknil vseh, ki jih je ujel v svoj objektiv. Nekatere njegove fotografije so že postale legendarne in Miro je bil tudi večkrat nagrajen za svoje delo. Ne tako dolgo nazaj je tudi nastopal v dokumentarnem filmu Zaljubljeni v letenje in to je tudi ena od Mirovih večjih ljubezni. Ima to srečo, da je uspel združiti vse svoje hobije v delo, prek fotografije živi življenje pilota in koncertnega fotografa. Je eden najboljših na svetu, kar so prepoznali tudi na primer Rolling Stones, ko je postal njihov uradni fotograf. Njegovo poosebljanje je tudi fotografija, ki jo je naredil med poletom nad Blejskim jezerom, ko je jezero ujel v obliki znaka Rolling Stones.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miro je do zdaj naštel že več kot 1.000 fotografiranih koncertov, nikoli ga nismo videli utrujenega, nikoli brez ideje, je človek, ki je vedno za akcijo. Imel je celo obdobje, ko je na leto fotografiral tudi po 100 koncertov, družil se je s Chrisom Reom, Slashom, Alicom Cooperjem, Kissi in drugimi zvezdniki svetovnega formata. Večina novinarjev imamo v mislih vsak svojo najljubšo zgodbo s terena z Mirom, ki je velikokrat premikal tudi meje varnega fotoreporterstva. Pred desetimi leti je fotografiral z začetka arabske pomladi iz Kaira s trga Tahrir, bil je tudi zraven pred začetkom ukrajinske revolucije 2014 na trgu Majdan. Fotografiral je s kar dveh ameriških letalonosilk in pokazal, da zna tudi večkrat odložiti fotoaparat in posneti tudi televizijske posnetke. 

Miro Majcen je član naše ekipe redakcije 24ur.com že od vsega začetka, že več kot 22 let, del naše medijske hiše pa je še celo dlje. Nisem še srečal novinarja, ki z njim ne bi rad delal, nisem še videl tistega, ki bi bil nezadovoljen z njegovo fotografijo. Ne samo zato, ker je odličen fotograf, del naše ekipe je tudi, ker je izjemen človek, ki ga imamo radi. Zato je Miro eden od stebrov naše 24ur.com in mu vsi v redakciji tako kot vsi sodelavci ProPlus želimo, da se čim prej vrne k svojim najbližjim in k svojemu poslanstvu, fotografiranju.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3