Slovenija

Miši in iztrebki v skladišču Mimovrste in kaj počne inšpekcija?

Komenda, 16. 11. 2023 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Naročnik tiskalnika pri podjetju Mimovrste je v pošiljki prejel nezaželen dodatek - pet mrtvih miši. V podjetju so nastalo neprijetnost rešili z novim tiskalnikom in vavčerjem. Fotografije iz skladišča podjetja Mimovrste v Komendi pa prikazujejo nevarno sanitarno stanje. O razmerah naj bi bila obveščena tudi zdravstveni in delovni inšpektorat. Slednji je potreboval mesec dni za obisk prostorov, objekt pa še vedno obratuje.

Bralec nas je opozoril na slabe sanitarne razmere v skladišču Mimovrste v Komendi. Kot je razvidno s fotografij, se v skladišču, med zapakiranim blagom, nahajajo miši in njihovi iztrebki. 

Obveščeni smo bili, da je bila podana prijava na delovni inšpektorat pred slabim mesecem dni ter znova v začetku prejšnjega tedna. Prav tako je bila o razmerah, skupaj s pripadajočimi fotografijami, že pred časom obveščena zdravstvena inšpekcija. A kot smo izvedeli, so inšpektorji potrebovali mesec dni, da so prišli "na obisk", zaposleni pa so še vedno zaskrbljeni zaradi svojega zdravja. 

Nadrejeni naj bi se miši poskušali znebiti s strupom, a naj bi živali še nedavno ležale po skladišču. 

Mimovrste: Krive so poplave in dobavitelj

Z novinarski vprašanji smo se obrnili na sedež podjetja, od koder so nam po nekaj dneh poslali odgovor. Kot zagotavljajo, sta v njihovem podjetju "dobrobit zaposlenih in kakovost storitev izjemnega pomena". V nasprotju s pričevanji, ki smo jih prejeli, trdijo, da so pojav glodavcev v skladiščnih prostorih naslovili takoj, ko so bili o njem obveščeni ter sprejeli ukrepe za sanacijo razmer. "Težavo s pojavom glodavcev jemljemo izjemno resno, saj predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi, poleg tega pa lahko povzročajo tudi ekonomsko škodo na objektu in skladiščnih surovinah."

Na Mimovrste so "sprožili večstranski akcijski načrt". Kaj obsega? Zagotavljajo, da so prenehali sprejemati blago, zlasti zemljo in gnojila, "od dobavitelja, povezanega z začetno okužbo", namestili solarna odganjalca glodavcev, biološko blago prestavili na višje regale, povečali uporabo pasti in strupov ter izvedli čiščenje in dezinfekcijo v skladiščnih prostorih.  "Zaradi občutljivosti nekaterih izdelkov v našem inventarju smo sodelovali s podjetjem za deratizacijo, da bi uvedli metode, ki zagotavljajo varnost naših zaposlenih in celovitost tega občutljivega blaga. To vključuje uporabo plastičnih škatel, ki jih je mogoče zakleniti, in strogo politiko prepovedi škropljenja za zaščito zaposlenih in izdelkov." 

Vodstvo podjetja ugotavlja, da je pojav glodavcev nepričakovana posledica poletnih poplav, ki so prizadele območje, kjer so njihove skladiščne kapacitete in so hkrati vplivale na blago enega izmed njihovi dobaviteljev. 

Posledice razmer v skladišču pa je občutil vsaj eden od naročnikov. Ta je namreč ob tiskalniku, ki ga je naročil preko Mimovrste, prejel še pet majhnih mrtvih miši. "Osamljen incident, ki ga omenjate, je bil nemudoma obravnavan. Prizadeti stranki smo takoj zagotovili nadomestni tiskalnik, poleg iskrenega opravičila smo v znak dobre geste stranki dodali vavčer. Na tem mestu ponovno izražamo svoje obžalovanje, da je do incidenta prišlo in se prizadeti stranki tudi javno opravičujemo." V podjetju pravijo, da gre za zdaj za edini prijavljen primer. "V kolikor je prizadetih kupcev več, jih prosimo, da se nemudoma obrnejo na našo podporo uporabnikom," sporočajo in dodajajo, da sodelujejo z ustreznimi organi in odpravljajo "posledice nedavnih katastrofalnih razmer v državi brez primere".

Kaj pa počnejo "ustrezni organi"?

Kot rečeno, so nam viri zaupali, da sta bila obveščena tako Zdravstveni inšpektorat RS kot Inšpektorat za delo RS. Prvi je prijavo prejel 9. oktobra, torej pred več kot mesecem dni. Ker je inšpektorat pristojen za inšpekcijski nadzor zaradi varovanja javnega zdravja v javnih objektih in ker ne gre za javni prostor, so prijavo odstopili v reševanje delovnemu inšpektoratu. "Posledično gre torej lahko za nevarnost za zdravje delavcev na njihovih delovnih mestih," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Sanitarne razmere v skladišču podjetja Mimovrste v Komendi
Sanitarne razmere v skladišču podjetja Mimovrste v Komendi FOTO: 24ur.com

Inšpektorat za delo pa je bil v svojem odgovoru zelo skop in ni odgovoril na naša podrobnejša vprašanja, ali so obiskali skladišče podjetja ter kakšne ukrepe so sprejeli. "Sporočamo, da je Inšpektorat RS za delo z omenjeno zadevo seznanjen in jo obravnava, tako z ugotovitvami še ne razpolagamo," se je glasil njihov odgovor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ToSmJesz
20. 11. 2023 12.01
Miši so hudič. Pri nas na šihtu dan ali dva pustiš okno odprto čez noč in pridejo zagotovo. Kljub temu, da smo v 1. nadstropju. Imamo pač prostore zraven kmetijskih zemljišč. Tudi doma sem moral uvesti poseben režim, da ni več te gulazni. Vsa okna imajo mreže, vrat ne puščamo odprtih brez nadzora. Sem pa doma v gozdu. Z vsem smo že imeli opravka. Tudi ptiči so nam že prileteli v bajto. Ali pa polhi, kune, tudi kače...
Uporabnik1544434
17. 11. 2023 20.03
Ja ja tudi jaz že leta kupoval, ma se hitro spreminjajo in to na slabše, ma pa kaj manjka se konkurence in predvsem v tujini
apodgra
17. 11. 2023 10.21
+2
Če ni prijav sedijo v pisarnah in pijejo kavo. Ko se zazna kakšna afera ali ko so obveščeni ,da se nekaj dogaja, dvignejo svoje "riti" in se pojav pred kamerami, kako so obremenjeni in da so kadrovsko podhranjeni. Če bi normalno in vestno opravljali vsakodnevno delo , bi smi odkrili marsikatero anomalijo. Oni niso gasilci, da pridejo na pogorišče takrat ,ko začne goeti.
r h
16. 11. 2023 20.55
+1
Sem mnenja, da se bliskovito v mesta vrača leto 792.
Jernej Sekirnik
16. 11. 2023 20.42
+2
miška gratis, v sklopu akcije "black friday"
Volja
16. 11. 2023 20.22
+2
Kupujem že vrsto let preko Mimovrste in nikoli, ampak res nikoli nisem doživela slabe izkušnje. So pozorni in resnično želijo ustreči kupcu. Zgoraj navedeni problem je treba jemati kot posledico poplav in v jeseni začnejo glodalci in drugi insekti siliti v notranjost stavb, zato je treba zapirati vse odprtine zidu, predvsem čez noč. To je to.
Volja
16. 11. 2023 20.25
+1
Nekako omam občutek, da ni sloge v timu, ki dela v tem skladišču.
enapi
16. 11. 2023 20.13
+0
Joj v skladišču do miši. Nezaslišano. Škandal
Kr En Simon Koprivc
16. 11. 2023 19.04
+3
Kje je inšpekcija so spet sm v kafičih
Dr.Rugelj
16. 11. 2023 18.54
+4
Pri nas pa ni niti ene miške nikjer !.....ker so vse podgane požrle,...
hondica
16. 11. 2023 18.40
+9
Nekateri kot da prvič vidite miši. Sprehodite se med bloki po Ljubljani zvečer...polno podgan.
Dr.Rugelj
16. 11. 2023 18.32
+19
Mimovrste je postal prava grezna jama - od higiene, cen, možnosti plačil, dolgi roki dobave, ukinjanjem poslovnih enot in s tem možnosti osebnega prevzema, do teh partnerskih povezav,...ne naročam več pri njih,...
Jernej Petek 1
17. 11. 2023 09.44
Res je.. Bili so med cenejšimi pred leti v SLO zdaj pa nonstop nihanje z cenami ali so dražji za 15 do 20 eur ali pa enako.. O dostavi pa ne bomo izgubljali besed ter seveda ceni in njihove partnerske dobave ipd...
Janez_53
17. 11. 2023 10.08
+1
Nabavljal sem pri njih baterije za slušne aparate. Kar naenkrat brez opozorila tega artikla niso imeli več na zalogi. Prisiljen sem bil nabaviti preko Amazon.de in sem bil precej presenečen. Kljub temu, da je bil strošek dostave pri Amazonu petkrat večji, je bila cena artikla z dostavo vred cca 20% nižja.
Blublu
29. 11. 2023 11.27
Res je. Odkar sem odkril Petrolovo e-trgovino eShop, naročam največ tam. Hitra dostava, prevzemem pa kar na bencinski v mojem kraju.
24bata
16. 11. 2023 18.31
+3
Miši so vsepovsod a jih v bolnicah ni?
vezuv_
16. 11. 2023 18.24
+4
Se spomnim ko je hčerka pred 10 leti preko študenta delala v enem podjetju, ki se je ukvarjalo z arhiviranjem. So imeli v skladišču kačo - tudi to se zgodi.
vezuv_
16. 11. 2023 18.22
+6
Teh nepovabljenih gostov se ne moreš rešiti, mi smo imeli lani v garaži 6 lovilcev za miše, na 4 mestih lepilo, mehko vabo in tudi trde kocek - šli mimo vsega, do spomladi, ko se je otoplilo so šli ven......treba nabavit pridno mačko.
Dr.Rugelj
16. 11. 2023 18.53
Strup v vrečkah - RATIMOR deluje odlično.
graf
16. 11. 2023 18.16
+8
odkar sem plačal več poštnine kot je bil naročeni izdelek vreden se izogibam te trgovine ...
Stauffenberg
16. 11. 2023 18.05
+5
"to mi deli miška", pokličite klovna Boruta, da reši zadevo in to zastonj.
Dr.Rugelj
16. 11. 2023 18.53
+1
graf
16. 11. 2023 18.05
+4
Morate vedet da to kar prodajajo kao "strup" od Unichema je metanje denarja stran .. to ni nič drugega kot free hrana za glodalce ! Imam tako staro kot novo embalažo mehke vabe .. in ko preberem koncentracijo na obeh ki naj bi učinkovala na glodalce je na novi embalaži učinkovina točno 10× manjša kot na stari embalaži ! Unichemu ki izdeluje to hrano za glodalce sem že pred časom pisal če lahko postrežejo z dokazi da njihove zadeve delujejo .. ni se jim zdelo niti da bi odgovorili ! Molk je torej več dovolj zgovoren ! Tako da škoda denarja stran metat za neučinkovite zadeve , bolje je poskusiti z lepilom ...
KVAJSTABO
16. 11. 2023 19.06
+1
Namesto ene doze so jih naredili 10 in prodali po normalni ceni. Tako se narodu vleče denar iz denarnice, mi pa humani in se hočemo nakako znebiti te nadloge a glej ga zlomka oni prodajajo fuer, da jih bo ja čim več. In krog je sklenjen, smo redna stranka.
Sailer2
16. 11. 2023 18.02
+1
mimovrste je postal nek tak koncern, kateri da recimo neverjetne vsote denarja že za marketing, realno je firma postala kot drugi koncerni ''jama brez dna'', minus uglavnem že od 2017, ne bi sploh smelo že zdavni več obstajat ampak obstaja...
sencina
16. 11. 2023 18.00
+4
Živimo v evropi a zaostali smo ko konji.Texas je mel v cajtu kavbojcev bolj poštimano kar se zakonov tiče
Sailer2
16. 11. 2023 17.58
tam jim zamaka že od nekdaj!