Slovenija

Mislim nate: akcija, s katero lahko družinam v stiski namenite toplo misel podpore

Ljubljana, 23. 11. 2020 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaja Kobetič
Komentarji
2

Koronakriza je poglobila marsikatero že tako hudo stisko - ne le finančno, temveč tudi duševno. Marsikdo se je znašel v na videz brezizhodni situaciji. A dokaz, da je vsaka stiska rešljiva, je 36-letna Emina, ki se je pred dvema letoma prvič obrnila na Verigo dobrih ljudi, danes pa vodi svojo skupino, kjer ženske opogumlja, da o svojih težavah spregovorijo na glas. In ker je pred vrati veseli december, ki letos za marsikoga ne bo prav nič vesel, so na Zvezi prijateljev mladine organizirali akcijo Mislim nate, kjer lahko vsak izmed nas deli lepo misel, toplo besedo in s tem pokaže, da mu je mar.

"Mi smo uspeli, mi smo to premagali," danes z nasmeškom ponosno pove 36-letna Emina Jurić. Pred dvema letoma je po rojstvu hčerke izgubila službo, ostala brez glavnega dohodka in se znašla pred vprašanjem, kako naprej? "Imeli smo veliko dolgov. Oklevaš, kam boš dal denar, ki si si ga izposodil. Ali boš napolnil hladilnik, boš plačal položnico. To je začaran krog. Si čisto na tleh, vse je črno, negativno, zaskrbljen si. Ne veš, kako bi, kaj bi," pripoveduje.

Videla je, da sama ne bo zmogla, zato se je obrnila na Verigo dobrih ljudi, kjer so ji pomagali postaviti se nazaj na noge. Prišla je na zeleno vejo - ne le finančno, temveč tudi duševno: "Društvo nam je pomagalo celostno. Ti ponudijo pomoč, ti pomagajo, te razumejo, te ne obsojajo. Smo se pogovorili o določeni stiski, dobili neke odgovore, poskušali temu slediti in smo en del stiske tudi odpravili."

 

Zgodba Emine Jurić je samo ena izmed uspešnih zgodb Verige dobrih ljudi.
Zgodba Emine Jurić je samo ena izmed uspešnih zgodb Verige dobrih ljudi. FOTO: Kanal A

A ključno je, da svoje težave nekomu zaupaš, pove Emina. Zato je s pomočjo Zveze prijateljev mladine Moste-Polje ustanovila skupino, kjer ženske zdaj spodbuja, da svojo zgodbo in svoje težave povedo brez zadržkov. "Jaz izhajam iz sebe. Meni je bilo tudi zelo neprijetno in sram me je bilo, da jaz nekoga vprašam za pomoč. Nič ni narobe, to je trenutna stiska, to je trenutno stanje, vse se da rešiti, samo treba je povedati, treba je vprašati, treba se je obrniti na nekoga."

Na Verigo dobrih ljudi se je v času epidemije obrnilo kar 150 odstotkov več pomoči potrebnih, pove Maruša Kaučič Conde: "Seveda najprej potrebujejo finančno pomoč, vendar je izjemno pomemben ta odnos z njimi. Topla beseda, lepa beseda."  

Zato z današnjim dnem začenjajo akcijo Mislim nate. Da se vsak od nas za hip ustavi in misel podpore nameni družinam v stiski. To smo danes naredili mi, zato dajte tudi vi. Družine bodo v teh časih še posebej vesele vsake tople in spodbudne misli. Virtualni objem lahko delite in svojo misel zapišete na spletni strani dobri-ljudje.si ali pa jo delite preko družbenih omrežij.

Akcija Mislim nate

 


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
24. 11. 2020 09.26
+1
Topla misel ne bo resila pa prazno denarnico in prazen hladilnik!!!!!!
Cicamica
23. 11. 2020 19.05
+4
Uh.. To jih bo rešilo.. Topla beseda ne gre v lonec.. Otroci so pa lačni..