Slovenija
Oglas

Mladi na tekmovanju pokazali svoje znanje in osvojili odlične nagrade

Ljubljana, 29. 11. 2022 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trendi zadnjih nekaj let kažejo, kako zelo težko se gospodarstvo sooča z iskanjem novih kadrov.

Izziv je velik primanjkljaj v delovni sili, nenehen razvoj pa nov kader sili v neprestano izobraževanje in izpopolnjevanje znanj ter kompetenc. Posledično je izziv še večji, saj nova delovna mesta zahtevajo nova znanja, nove spretnosti in nove veščine. V Unior Ročnem orodju so zato ustvarili zanimiv projekt, s katerim so nagradili znanje in izobraževanje dijakov slovenskih srednjih tehniških šol ter jih na tekmovanju nagradili z atraktivnimi nagradami, novimi znanji, ter novimi prijateljstvi in poznanstvi.

Unior

V Sloveniji je skoraj 200 srednjih šol, približno 25 od teh pa je tehniških. V njih se kalijo novi bodoči mojstri, ki bodo opravljali različne tehniške poklice. Med njimi najdemo strojnike, elektroinštalaterje, avtomehanike, orodjarje, mehatronike in mnoge druge. Čeprav se vsi ti poklici med seboj izredno razlikujejo, pa je vsem skupno to, da za uspešno opravljanje poklica potrebujejo poleg teoretičnega znanja tudi močne praktične veščine in kompetence. Zato je seveda ključ do uspešne kariere na tem področju predvsem v praktičnem izobraževanju in izpopolnjevanju.

Srednje tehniške šole dajejo praktičnemu izobraževanju izjemno velik pomen, zato so se v Unior Ročnem orodju odločili, da nagradijo in spodbudijo znanje, ki ga dijaki pridobivajo v srednjih tehniških šolah. Idejo so malce razvili in začinili, nastal pa je projekt, ki so ga poimenovali Tekmovanje za znanje. V projekt je bilo vključenih 12 različnih slovenskih tehniških šol, skupaj pa je tekmovalo več kot 500 dijakov iz vse Slovenije.

Unior

V tekmovanju so tako dijaki izkazovali svoje znanje, vsak njihov uspeh pa jih je nagradil z napredovanjem do atraktivnih nagrad. Najprej so se vsi dijaki pomerili v teoretičnem testu, ki je potekal na šolah, nato pa so se finalisti zbrali v Woop areni, kjer so se najprej pomerili v praktičnem izzivu, nato pa še v zabavnem izzivu.

V teoretičnem testu so dijaki pokazali predvsem svoje teoretično znanje. Odgovarjali so na vprašanja, ki so izhajala iz njihovega izobraževalnega procesa, vsak pravilen odgovor pa se je točkoval s točkami. Na vsaki šoli so zmagali štirje dijaki, ki so prejeli največ točk. Ti dijaki pa so tudi napredovali v nadaljnje tekmovanje.

Drugi tekmovalni krog je potekal v ljubljanski Woop Areni, 17. 11. 2022. Tam so se na zaključnem dogodku zbrali vsi sodelujoči skupaj z njihovimi mentorji iz posameznih šol. Dogodek se je začel s kratko predstavitvijo namena projekta in pravil tekmovanja, nato pa so se dijaki podali v praktičen izziv. V praktičnem izzivu so menjavali kolesa na električnem Gokartu, ki so ga v Uniorju pripravili skupaj z velikim hrvaškim vplivnežem Doctor DS-jem posebej za ta namen. Najprej so tako uporabljali osnovno orodje, nato pa so pokazali še znanje uporabe moment ključa.

Unior

V izzivu so merili čas, zmagal pa je samo najboljši iz posamezne šole. Tako so izbrali 12 finalistov, za razglasitev treh najboljših v celotnem projektu pa so morali finalisti opraviti še zabavni izziv – tekmovanje v vožnji z GoKartom. Zopet so merili čas, zmagali pa so trije najhitrejši, ki so osvojili celotno Tekmovanje za znanje in si prislužili atraktivne nagrade. Prvo mesto je zasedel Zsolt Šooš iz Tehniškega šolskega centra Maribor, ki je prejel voziček z orodjem. Na drugo mesto se je zavihtel Matija Močnik iz Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki je prejel 3-delni predalnik z orodjem. Tretje mesto pa je pripadlo Žigi Turku iz šolskega centra Novo Mesto, ki je prejel garnituro orodja za domače mojstre.

Z razglasitvijo zmagovalcev je Unior Ročno orodje zaključilo prvo izvedbo projekta Tekmovanje za znanje. Projekt je požel izjemno zanimanje tako s strani šol, kot tudi s strani tekmovalcev, zato v Uniorju že sedaj načrtujejo nov projekt za prihodnje leto. Njihov namen je spodbujati mlade k izobraževanju in razvijanju njihovih kompetenc. Želijo pa si, da bi tudi drugi subjekti iz gospodarstva prepoznali uspeh tega projekta ter se na podoben način vključili v izobraževanje mladih.

 

Naročnik oglasa je Unior d.d.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1