Slovenija

Mladi podnebni aktivisti s protestom in transparenti: 'Manj ogljika, več kisika'

Ljubljana, 25. 09. 2020 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
11

Mladi podnebni aktivisti, združeni pod okriljem pobude Petki za prihodnost, znova po vsem svetu pripravljajo množične proteste. Gre za prvo takšno akcijo od izbruha globalne pandemije covid-19. Nekaj več kot sto mladih se je zbralo na shodu v Ljubljani. Glasno so opozorili na katastrofalne posledice podnebnih sprememb po svetu in na premalo ambiciozne, celo škodljive vladne načrte za prehod v brezogljično družbo. Zavzeli so se za ohranitev narave in za podnebno pravičnost.

"Prihajajoči meseci in leta bodo ključni pri zagotavljanju varne poti do zvišanja globalne povprečne temperature za manj kot 1,5 stopinje Celzija," so pred protestom sporočili mladi. "Če želimo minimizirati tveganje sprožitve nepovratne verižne reakcije, ki je človeštvo ne bo moglo nadzorovati, moramo ukrepati zdaj." Demonstracije in manifestacije se bodo danes odvile po vsem svetu, so na spletni strani zagotovili vodilni v gibanju Petki za prihodnost. 

Mladi podnebni aktivisti znova pripravljajo množične proteste.
Mladi podnebni aktivisti znova pripravljajo množične proteste. FOTO: AP

V Sloveniji so Mladi za podnebno pravičnost današnji dan izkoristili za akcijo proti premogu. Zbrali so se ob 11.30 na Prešernovem trgu, nato pa šli do vlade, kjer so podali svoje zahteve. "Naša vlada pripravlja škodljive podnebne ukrepe – strategija za izstop iz premoga in dolgoročna podnebna strategija nas peljeta v podnebni zlom, pospešujeta betoniranje narave in povečujeta revščino. To so ukrepi proti delovnim ljudem in proti naravi," so zapisali pod pozivom k protestu na spletnem družbenem omrežju Facebook.

Na shodu v Ljubljani se je zbralo nekaj več kot sto mladih. S seboj so prinesli transparente z napisi "Manj ogljika, več kisika", "Podnebna pravičnost zdaj", "Strategija za podnebni zlom", "Dosti govoričenja, čas je za dejanja", "Kompostirajmo kapitalizem" in podobno.

Svojo zahtevo so ponazorili tudi s krajšim nastopom. Na ulici pred poslopjem vlade so oblikovali skulpturo kupa premoga, nekaj mladih pa je nato popadalo in obležalo na ulici.

Kritični so bili do potez vlade, češ da ji ni mar za naravovarstvene teme, da brez razloga jemlje sredstva nevladnim organizacijam. Od okoljskega ministra Andreja Vizjaka so protestniki zahtevali zaprtje Termoelektrarne Šoštanj in skandirali: "Andrej, a veš? Zapreti moraš Teš". Na podoben način so se zavzeli tudi "za ribe, za ptice, za delavske pravice" in nasploh za podnebno pravičnost zdaj.

V krajših nagovorih predstavnikov Mladih za podnebno pravičnost pred poslopjem vlade so ti opozorili na uničujoče posledice podnebnih sprememb, na vse več naravnih nesreč, nenavadnih vremenskih pojavov, rekordnih izmerjenih temperatur, pa tudi na vse več požarov in na izumiranje živalskih vrst. Posebej pa so opozorili, da vlada v okviru strategije za izstop iz premoga in dolgoročne podnebne strategije pripravlja škodljive podnebne ukrepe. Pozvali so k prevladi javnega interesa nad energetskimi lobiji ter zahtevali znižanje toplogrednih plinov za 60 odstotkov in opustitev uporabe premoga pri proizvodnji elektrike do leta 2030.

V gibanju, ki ga je navdihnila Švedinja Greta Thunberg, so sicer zatrdili, da bodo udeležence protestov pozvali k spoštovanju vseh varnostnih ukrepov, povezanih s covid-19. Kjer razmere akcije v živo ne dovoljujejo,  bodo izvedli digitalne dogodke.

Greta protestirala pred parlamentom v domači Švedski

Po podatkih organizatorjev je po vsem svetu potekalo več kot 3000 "podnebnih štrajkov". Berlin in Kijev, Stockholm in Seul, Sydney in Edinburgh: po vsem svetu so protestniki, ki jih je navdihnila mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, pozivali k pospešitvi opuščanja rabe premoga in nafte. S tem naj bi omejili segrevanje ozračja na 1,5 stopinje Celzija, za kar bodo tudi po mnenju znanstvenikov potrebne korenite spremembe.

Greta se je protesta udeležila pred parlamentom v svoji domači Švedski, so poročale tuje tiskovne agencije. "Tako kot vedno upamo, da bomo lahko vplivali na javno mnenje in se bodo ljudje začeli bolj zavedati grožnje podnebne krize," je novinarjem povedala 17-letnica. Pri tem je nosila zaščitno masko z znakom pobude Petki za prihodnost in vzdrževala precejšnjo razdaljo do svojih somišljenikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
25. 09. 2020 16.35
+6
Če bi bili res tako zavzeti,bi raje vsak od teh protestnikov zasadil drevo,bi veliko naredili za okolje,samo je problem ker moraš uložiti kanček truda,to pa že ne diši tem marjeticam brezdelnim.
Razumnež
25. 09. 2020 13.15
+12
Ta na sliki si je s peroksidom pobarvala lase in malce uničila ozon.... jasno, vse za naravo in proti podnebnim spremembam. Bravo in čestitke !!!
dannyer
25. 09. 2020 12.23
+11
ti ljudje bi rabili resno izobraževanje to je za njih kult ideologija religija saj kritike ne prenesejo z svojimi organizacijami pa širijo fn laži priteravanja itd.
mali.mato
25. 09. 2020 11.14
+14
V šolo naj grejo raje. Greta je že šla.
modelx
25. 09. 2020 11.10
+15
a imajo vsi mobitele? no ti niso padli iz neba, ampak so morali vrtati v zemljo, uporabiti elektriko in na koncu bo kup odpadkov, ko jih menjajo na 2 leti.
Nimasmisla
25. 09. 2020 10.35
+16
Ni treba mi imamo že kolesarje
Rommy Cerar
25. 09. 2020 10.17
+18
Ne rabimo nobenega prostesta tukaj...naj pustijo Slovenijo pri miru in grejo štalo delat kam drugam...Imajo dovolj držav na voljo na primer Amerika, Kitajska Koreja itd, ki so bolj potrebne da jih kdo opomni
miha900
25. 09. 2020 10.16
+23
Sam delat ne, ostalo pa vse
Heretik1
25. 09. 2020 09.57
-19
Pazite se policajev, ker delajo pod diktatom gestapovca Hojsa!
Diabloss
25. 09. 2020 10.09
-2
Pa saj on jim samo svetuje ker sami ne vedo
cakra
25. 09. 2020 11.48
+13
Poglej si kaj v Franciji in Nemčiji delajo s protestniki, pa pol mej nekoga za ges....a