Slovenija

Mladi si z delom želijo izkušenj za nadaljnjo redno zaposlitev

Ljubljana, 26. 06. 2023 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
2

Kadrovskega primanjkljaja ne bodo rešili niti študentje. Čeprav mladi predvsem v poletnem času aktivno iščejo začasno zaposlitev, to ne pomeni, da bodo poprijeli kar za vsako ponujeno delo. In če kdo misli, da ga ni mladega, ki kakšnega evra ne bi zaslužil v gostinstvu, kjer bi takoj dobil delo, se motite. V gostinstvu dela le sedem odstotkov študentov. Mladi danes vzamejo le poklice, ki so povezani z njihovo prihodnostjo. Cilj je jasen, pridobiti izkušnje, da bodo nato lažje dobili redno zaposlitev.

Če je bilo še deset let nazaj stanje na trgu dela za študentske kandidate neprijazno, saj so težko našli zaposlitev, se je trend zdaj obrnil. "Delodajalci povprašujejo, kandidatov je malo, zato imajo možnost izbire,"  pove Vesna Miloševič Zupančič, strokovna vodja eŠtudentskega servisa.

Možnost izbire pa so obrnili sebi v prid. Pričeli so z iskanjem del, ki so povezana z njihovim študijskim področjem. "Ne delam v svoji smeri, ampak sem nagnjena k temu, da bi delala," pove ena od sogovornic. "Trenutno imam srečo, da je moja služba povezna z mojim študijem," pravi še ena od študentk sogovornic. "Stremim k temu, da se vpeljem v neke strokovne vode," pa razlaga tretja sogovornica.  

Na prvem mestu tako ni več zaslužek, ampak izkušnje in lažji prehod na trg rednega dela. "Ni zanemarljivo, da se 60 odstotkov vseh študentov, ki opravljajo študentsko delo pri delodajalcih s svojega področja, pozneje tam tudi zaposli," razlaga Danijel Lamperger, generalni direktor OZS. 

In ravno odnos delodajalcev je še en kriterij, ki ga pri izbiri zaposlitve pretehtajo mladi.  "Seveda, to ima velik vpliv na to, če se odločim ostati tam ali če iščem kaj drugega," odgovarja študentka. "Se strinjam. Meni je tudi zelo pomembno, da se delodajalec prilagaja tako meni kot se jaz njemu," dodaja ena od naših sogovornic.

Na študentskem servisu zato zaposlovalcem svetujejo, naj upoštevajo posebnosti današnje študentske generacije.  

"Oni so instantna generacija, hočejo odgovor takoj. In tu tudi delodajalcem svetujemo, naj se dejansko takoj odzovejo. Mladi pričakujejo odgovor takoj, drugače se bodo kje drugje zmenili, ker imajo možnost,"  zaključi Miloševič Zupančičeva. Delodajalcem, ki imajo težave pri iskanju kadra, priporoča še, naj v času počitnic zaposlijo tudi mladoletne. "Mladoletni, torej od 15 do 18 let, pa so tista generacija, ki si res želi delati, pa dostikrat ne dobi priložnosti. Dajmo jim priložnost, to je v bistvu vzgajanje kadra na dolgi rok".  

Zaposlovalci študentsko delovno silo težko najdejo zaradi manjših generacij in bolj urejene šolske in visokošolske zakonodaje, zaradi katere imajo status samo tisti, ki dejansko študirajo. Danes je tako na študentskem servisu objavljenih 4965 prostih del.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElChe
26. 06. 2023 21.07
-1
Ko mladi dobijo prvo službo in so pri delodajalcu tako dolgo da bi jih moral vzeti za stalno jih raje odpustijo.Ko se takemu mlademu to naredi dvakrat ali trikrat ga niti slučajno ne boš več dobil kot delovno silo,ker bo raje odšel iz države ali pa na socijalno.Potem se pa delodajalci čudijo zakej ne dobijo mlade delovne sile.
periot22
26. 06. 2023 20.11
-3
Mladim se itak nič ne ljubi samo na telefon videt!