Svet

Mladi v stiski predolgo čakajo na pomoč

Ljubljana, 05. 08. 2019 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Julija Adlešič je že pri 14 letih pod vplivom Sebastiena Abramova začela kazati spremembe v vedenju, nam je v pogovoru povedala Julijina mama. Starši so skušali vplivati nanjo, a zaman. Mladih, ki se jim v prehodu v odraslost zamajejo tla pod nogami, pa je vedno več. V zavodu Višnja Gora načrtujejo svetovalna središča, ki bodo mladim in njihovim staršem nudila takojšnjo pomoč.

Trenutno je v zavodu 37 mladih, še nekaj pa jih je v štirih stanovanjskih skupinah v drugih krajih. "Mladim, ki so stari od 14 do včasih tudi 20 let, skušamo pomagati tako, da opustijo slabe razvade, vzpostavijo porušene mostove s starši in dosežejo poklic," je razložil ravnatelj zavoda Višnja Gora Peter Pal.

Zaradi družbe je pila, kadila, jemala drogo

Do teh ciljev pa ni enostavno priti. 17-letnica, ki so se ji starši ločili pri njenih treh letih, je bila neuspešna v treh srednjih šolah, sedaj obiskuje prvi letnih za gastronoma-hotelirja. Povedala je, da je bilo obdobje ločitve težko, namesto da bi se o stvareh pogovorila, pa jih je raje potlačila. "Stvari ne rešuješ z drugimi, se ne pogovarjaš o tem. In potem so prišle stvari na kup," je opisala situacijo.

17-letnica je težave potlačila, namesto da bi se o njih pogovorila.
17-letnica je težave potlačila, namesto da bi se o njih pogovorila. FOTO: Kanal A

V zavod je prišla, ker šole v domačem okolju ni obiskovala. "Špricala sem, konzumirala sem drogo in alkohol," je priznala.

Takšni mladostniki pridejo v zavod prek centrov za socialno delo, po novem pa jih sem usmerjajo tudi sodišča. Težave, ki so vidne navzven, so klasične: pohajanje od doma in opustitev šolanja. Včasih so v igri tudi različne odvisnosti, kot se je zgodilo tudi 17-letnici.

"Velikokrat sem bila jezna na svojega očeta. Na vse kar se mi je slabega zgodilo v življenju," je povedala in dodala, da jo je v droge in alkohol povlekla tudi družba. "Imela sem tudi take prijatelje, in potem smo avtomatično začeli skupaj piti, kaditi, jemati drogo. Vse se je stopnjevalo," je priznala.

Sedanje oblike institucionalne pomoči namreč niso učinkovite

Na zavodu se ukvarjajo tudi z novodobnimi težavami. "Nov pojav, s katerim se soočamo, je neka šolska fobija, ampak prerašča v socialno fobijo," je dejal ravnatelj zavoda. Med novodobne težave pa spada tudi nekemična odvisnost od sodobnih elektronskih pomagal.

Namesto, da bi iskali razloge zakaj ljudem pomagati, iščejo razloge zakaj jim ne morejo.
Namesto, da bi iskali razloge zakaj ljudem pomagati, iščejo razloge zakaj jim ne morejo. FOTO: Kanal A

Delo z mladimi poteka na več ravneh. Pomagajo jim tudi s psihoterapevtskim delom, do katerega pa starši zunaj zavoda težko pridejo. Ravnatelj je povedal, da se nanje obrača tudi mama 16-letnice, ki je slabo zaključila srednjo šolo in ima sedaj popravne izpite. "Pohaja od doma, je nevodljiva, vsak dan se po dvakrat skregata," je povedal.

A za stroko to ni dovolj hudo, da bi mami in hčerki pomagali. Ker gre za veliko težavo, sedaj uvajajo sistem svetovalnih središč, kjer bi mladi celo do 26 leta skupaj s starši brez birokratskih ovir dobili takojšnjo pomoč.

Mladostniki pridejo v zavod prek centrov za socialno delo in sodišč.
Mladostniki pridejo v zavod prek centrov za socialno delo in sodišč. FOTO: Shutterstock

Sedanje oblike institucionalne pomoči namreč niso učinkovite. "Stroke kar tekmujejo v tem, kdo ni za k njim, zakaj ni primerno, zaradi časovne starosti, raznih razlogov, namesto da bi našli tisoč in en razlog, kako jim pomagati takoj," je o odločitvi za svetovalna središča povedal ravnatelj Pal.

V tujini, kjer imajo stiske s številnimi zavodi, težave rešujejo bolj učinkovito. Mladim in njihovim staršem pomoč nudijo v 24 urah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
06. 08. 2019 07.45
+3
Zaradi družbe je pila, kadila, jemala drogo, torej je kriva družba, razni "psihoterapevti" naj malo premislijo preden izjavljajo neumnosti. Vedno se išče razloge povsod drugod kot pri "bolniku". Tudi za razne hudodelce je kriva družba, težko otroštvo.......
pomaranča
06. 08. 2019 07.25
+2
In če starši ne sodelujejo? Tudi CSDji tekmujejo v tem, kako dvigniti roke nad temi mladostniki. 15 letnica noseča z hudimi vedenjskimi težavi, ki so bile znane CSDju že veliko pred nosečnostjo in nič. Punca je še vedno doma v neprimernih razmerah tako zanjo, kot za otroka in nič...
Malo_sutra
05. 08. 2019 21.53
+7
Ma rabijo vsi JNA roko pa nebo psihičnih težav...
maršal Broz
06. 08. 2019 07.40
+3
Točno tako....JNA je vse delikvente prevzgojila, mnogi med njimi so se tam tudi izučili poklicev, kot je šofer, avtomehanik, kuhar, bolničar, strojnik TGM itd.
Kolani
05. 08. 2019 19.07
+30
Če so starši zblojeni, kako naj pomagajo mladini? Opazujem ljudi kako psihično in posledično fizično enostavno propadajo, zdravniki pa jih filajo z antidepresivi. In vse to samo zaradi denarja in da bi se pokazali kako so uspeli. V resnici pa dosežejo ravno obratno.