Slovenija

Mladi za podnebno pravičnost s protestom pred okoljskim ministrstvom

Ljubljana, 28. 08. 2020 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi za podnebno pravičnost so danes popoldne pripravili akcijo pred ministrstvom za okolje in prostor. Uslužbence ministrstva je nekaj deset udeležencev pozvalo, naj postanejo žvižgači in javnosti povedo, kaj se dogaja za stenami in vrati ministrstva za okolje.

"Minister proti okolju se trudi, na vse možne načine in z vsemi triki, ki jih pozna, da bi lahko investitorji gradili s potencialno nezakonitimi gradbenimi dovoljenji, da bo presoj sodišč nad zakonitostjo gradenj čim manj ter da bodo imele nevladne organizacije, ki imajo status v javnem interesu, čim bolj zamejeno ali celo povsem odvzeto možnost sodelovanja v postopkih načrtovanja tistih največjih in najbolj pomembnih projektov, ki imajo vpliv na naše okolje, na naše zdravje in na naravo," so v izjavi za medije zapisali Mladi za podnebno pravičnost.

Minister Andrej Vizjak očitana dejanja po njihovi oceni počne brez upoštevanja stroke in uslužbencev na ministrstvu. "Med zadnjimi dejanji, ki kažejo brezbrižnost ministra do okolja in zdravja ljudi, je odpoved revizije projekta kanala C0, ki človeške izločke prevaža čez potresno območje in neposredno nad našo pitno vodo," so poudarili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Uslužbenci ministrstva za okolje in prostor so, tako kot mi in vsi ostali, ujetniki trenutne politike Andreja Vizjaka. Zato jim bomo pred stavbo ministrstva pokazali, da lahko postanejo žvižgači tudi oni," so poudarili v gibanju. Podali so se pred prostore ministrstva in dogajanje prenašali tudi na spletnem družbenem omrežju Facebook.

Med drugim so uslužbencem ministrstva delili listke z izpostavljenim 12. členom kodeksa ravnanja javnih uslužbencev. Ta med drugim navaja, da mora javni uslužbenec, ki meni, da se od njega zahteva ravnanje, ki je nezakonito, nepravilno ali neetično in pri katerem gre za delovanje, ki ni v skladu s kodeksom, to prijaviti v skladu z zakonom. Žvižgače je treba zaščititi, so poudarili ob tem.

Popoldne oz. zvečer se bodo Mladi za podnebno pravičnost znova pridružili množici, ki s protesti že več mesecev zahteva odstop trenutne vlade. "Tokrat bomo skupaj stopili na kraj zločina trenutne okoljske politike in znova pokazali, da nam ni vseeno - tudi z govorom. Prihodnost, ki jo uničujejo, je naša prihodnost," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante_
28. 08. 2020 19.37
+7
Kje so bili ko se je gradil TEŠ 6
Wahl
28. 08. 2020 18.09
+8
Protest po počitnicah ali dopustu, po protestu pa na ekološko izdelane pametne telefone.
TerminatorX
28. 08. 2020 17.58
+4
A je organizirala gospa ANA, ki se je onegavila nekoč z Arkanom ?
Maks Novak
28. 08. 2020 17.24
+15
Da bi pa ti spočiti mladci prostovoljno sadili drevje,prostovoljno čistili naravo itd,bi veliko storili za podnebje,navadne seronje po domače povedano in nič drugega,oziroma čisto brez koristi.
ni_mi_vse_eno
28. 08. 2020 17.00
+15
Podnebne pravičnosti ni. Na severu imajo led in mraz, na jugu pa pragozd. Če bi bila temperatura pravično razdeljena, bi bilo za vse ravno prav, hehe.
Sokril
28. 08. 2020 16.48
+17
Bodoči delomrzneži, oz. socialci.
Maks Novak
28. 08. 2020 20.10
+3
Se močno motiš,vse kar si naštel so že namreč delomrzneži in foliranti,ki zlepa ne zmigajo tazadnje.
G8J
28. 08. 2020 20.16
+3
Pa še to : mularija danes špila samo neke kvazi aktiviste in jamrajo, pojma pa nimajo o osnovah življenja in vse jim je k riti prinešeno