Slovenija

Mladi zdravniki: Življenja bolnikov so resno ogrožena

Ljubljana, 30. 07. 2018 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi zdravniki so zgroženi nad stanjem v zdravstvu. Kot so zapisali v odprtem pismu, bomo posledice preteklega poseganja politike in posameznikov v stroko čutili še več let. Že v preteklih letih so, kot pravijo, opozarjali na večino nepremišljenih in škodljivih ukrepov, a brez učinka. "Življenja slovenskih bolnikov so resno ogrožena, pod vprašajem je tudi preživetje posameznih subspecialnih medicinskih strok v Sloveniji," so opozorili. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mladi zdravniki opozarjajo na neenakosti
    03:09
    Iz 24UR: Mladi zdravniki opozarjajo na neenakosti
  • Iz 24UR ZVEČER: Mladi zdravniki pravijo, da politika ogroža življenja
    06:13
    Iz 24UR ZVEČER: Mladi zdravniki pravijo, da politika ogroža življenja
Zdravniki opozarjajo na napremišljeno in hitro sprejemanje zakonov, ki lahko dodatno ogrozijo zdravstveni sistem.
Zdravniki opozarjajo na napremišljeno in hitro sprejemanje zakonov, ki lahko dodatno ogrozijo zdravstveni sistem. FOTO: iStock

Trenutno je sicer v javnosti najbolj razvpito dogajanje na otroški srčni kirurgiji. Toda ta primer, ki se vleče že leta, je le "prva padla karta hišice iz kart", so zapisali Mladi zdravniki v pismu, pod katerega se je podpisala Tina Bergant

"Mladi zdravniki Slovenije iskreno obžalujemo, da so bila preslišana številna opozorila tako zdravniških organizacij kot zdravnikov posameznikov. V letu brezglavega omejevanja dela slovenskih zdravnikov in rezanju kompetenc mladih specialistov, smo priča ad hoc spremenjenim zakonom, ki so bili malo pred tem po enakih, vrtoglavo hitrih postopkih tudi sprejeti," so opozorili mladi zdravniki. Zato se sprašujejo, kakšne bodo pasti nove zakonodaje in ali bodo morda razvrednotili slovenske zdravniške licence, pomen znanja slovenskega jezika in vloge tolmača. 

Opozorili so na škodljive poteze politike v preteklem letu, vmešavanje politike v stroko, pomanjkanje posluha za bolnike in zdravstveno osebje, pa tudi na "željo po ugajanju javnosti za ceno resnice". Razvrednotenje lastnih zdravnikov je zaskrbljujoče, so poudarili. "Hkrati pa izpostavljanje slovenskih bolnikov in zdravnikov neurejenim razmeram krši načela kakovostne in varne obravnave, čemur se moramo vsi skupaj upreti in spremeniti trenutni zdravstveni sistem," so jasni v Mladih zdravnikih. 

Želijo si, da bi v Sloveniji vzpostavili delujoč, kakovosten in varen sistem obravnave vseh bolnikov, "ki bi temeljil na sodelovanju, enakovrednih in spoštljivih odnosih, preseganju zavisti, potrebe po premoči in nespodobnega bogatenja na račun bolnih ter zavedanja, da sta etika in morala nadrejena birokraciji in papirologiji". Dodajajo še, da bi morala politika slediti zavezi, da delujejo za ljudi, ne pa streči lastnim interesom. 

Mladi zdravniki so diplomanti Medicinske fakultete, ki so vpisani v register zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije do pet let po specialističnem izpitu. Gre za zdravnike pripravnike, sobne zdravnike, specializante in specialiste do pet let po specialističnem izpitu. 

Na slabšanje razmer opozorili že v Zdravniškem društvu

Na neustrezno reševanje problematike otroške srčne kirurgije in ostale ukrepe v zdravstvu je že pred dnevi opozorilo tudi Zdravniško društvo. Tudi oni so opozorili, da ukrepi vlade vodijo v poniževalno razvrednotenje zdravniškega dela. "Ob sedanjih razmerah nosilci zdravstvene dejavnosti ne moremo več zagotavljati strokovno varnega dela," je ocenil predsednik društva Radko Komadina.

Kot je poudaril, je popolnoma nesprejemljivo, da bodo tuji zdravniki, ki v Slovenijo prihajajo predvsem zaradi odhodov domačih strokovnjakov, za svoje delo dobili neprimerno višje plačilo od domačih specialistov. Pri tem pa se pričakuje, da bodo slovenski zdravniki opravljali vlogo prevajalcev. Vendar, to je povsem neprimerno, saj takšno delo vodi v napake, ki lahko ogrozijo zdravje bolnikov, so poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
30. 07. 2018 21.49
-3
Navadni nakladači. Vejo da bodo prej ali slej bogovi, ko se bodo sedanji bogovi upokojili. Konkretnih rešitev pa zdravniški ceh ne daje. Zakaj pa bi, če jim zaenkrat ustreza kaos. Mladi zdravniki pozabljajo, da delajo in delajo za bogove ki se sončijo. Nad mladimi zdravniki sem razočaran.
srecnii
30. 07. 2018 21.06
-8
V zdravstvu samo čakajo, da mine mesec in da lahko vlečejo plače, delajo pa bolj malo v korist boljšemu zdravju ljudi, žal. Neke papirje prekladajo, kofetkajo, se sprehajajo, delajo neke brezvezne preglede,...na koncu če se potegne črto, bolani ljudje ostanejo v nemislosti prepuščeni sami seb.
TistoPravo
30. 07. 2018 15.28
Življenje je vedno in povsod ogroženo, ko se pripelje do situacije...ko člouk ne ve, kaj bi napisou. Tudi večine konetarjev je, preprosto zelo težko razumljivo.
Cisto na hitro
30. 07. 2018 13.43
+11
Men je jasno da bo vse huje. Posebaj še ko vemo da se je šel mali milan v Švico zdravit. Tam ni poceni. In plačali smo mi navadni delavci na minimalcu. In ob tem še SD pere denar na NLB. Kje je to blaginja za vse in ne za peščico???? To si floskule in te ljudi bi morali vreč na smetišče zgodovine.
mallonge
30. 07. 2018 14.14
+1
Kilav kot je mu ne pomaga več noben doktor. debeli se in debeli, možganov pa tko ni mel, da bi mu propadali.
mijam75
30. 07. 2018 13.21
+14
Eh, kaj pa vem... toliko člankov o delu zdravnikov, vsi jamrajo, ne zmorejo, imajo nadur toliko, kot da delajo 20 ur na dan, plače prenizke..... Pa se mi zasmilijo, dokler jih ne rabim in me dobesedno ponižajo najprej s čakanjem in poslušanjem, kako kofetkajo, potem pa z njihovim odnosom, ko ni nič prav, kar narediš in jim je dobesedno odveč, da so te sprejeli. Vsi zdravniki, ki jih poznam, živijo nadstandardno življenje, imajo nadpovprečno hišo in avtomobil, se prehranjujejo bio, na počitnice hodijo po vsem svetu za tri tedne skupaj. Ne vem, če bi to zmogli s tisto plačo 2000 bruto, kolikor pravijo, da imajo, očitno nekateri dobijo dosti več. Verjamem, da ni vse popolno in si želijo, da bi bilo kaj drugače, ampak ne zdi se mi fer, da jamrajo ljudem, ki si niti predstavljati ne morejo, kako priti čez mesec brez skrbi, kako je kupiti kvalitetno hrano in kako se je peljati na počitnice z letalom. Naj se obrnejo s svojimi problemi na tiste, ki jih lahko rešijo, naj dajo realne predloge, ki so v naši državi izvedljivi.
mallonge
30. 07. 2018 13.18
+5
Življenja slovenskih bolnikov so resno ogrožena, a partijska dr hal se bori samo za svoje stolčke. cerarja in Milojko je treba takoj dati pred Turnškova hitra sodišča ali soditi po Brglezovem naravnem pravu..
mallonge
30. 07. 2018 13.20
+4
Cerarjevi plenilci v zdravstvu še vedno uničujejo vse povprek. In ta nesposobna hijena bo pokleknila pred vsemi, samo, da bo lahko še naprej kradla.
mallonge
30. 07. 2018 13.21
+8
Požun, Žličarjeva in Milojka skupaj uničujejo onkološki inštitut.
Transformerji
30. 07. 2018 13.01
+14
Ne se bat za bogate bolnike, ti imajo zveze ali pa gredo k privatnemu. Na ostale se pa politika poserje!
BobbyP
30. 07. 2018 12.22
-7
Bla, bla, bla. Vsi enaki, stari in mladi. €€€€€€€ $$$$$$$ ££££££🙄
Uporabnik1245345
30. 07. 2018 12.17
+18
Zadnjih 6 let je na oblasti levica, katero ste izvolili tudi na zadnjih volitvah. Če vam bodo presedale čakalne dobe in ostale stvari v zdravstvu, se spomnite, da je za to kriva predvsem politika. Ne glede na to, koga volimo, levico ali desnico, bi moralo biti zdravstvo med najvišjimi prioritetami, saj ravno zdravje daje človeku osnovo za normalno in dostojno življenje. Brez zdravja ti denar in luksuz ne pomagata kaj dosti.
dostojevski II
30. 07. 2018 12.35
-4
Seveda je kriva politika Janšev ZUJF leta 2012. Ki je onemogočil zaposlovanje mladih zdravnikov, medicinskih sester... Ki so zato odšli v tujino. Zato danes primanjkuje 500 zdravnikov in 3.000 medicinskih sester. Nobena politika to ne more rešiti čez noč. Desetletje bo potrebno, da se izobrazi ustrezen slovenski kader.
KungFuPanda
30. 07. 2018 12.09
+17
S komentarji marsikdo kaže slabo mnenje o zdravnikih, želi pa si dobrega ravnanja s strani istih. Kdor drugemu slabo hoče, sam do rega ne zasluži.
vladaricaumov
30. 07. 2018 12.39
-18
SLOKILL
30. 07. 2018 12.51
+9
vladaricaumov
30. 07. 2018 13.05
-5
SLOKILL
30. 07. 2018 13.08
+2
Ja in. Kaj je potem bistvo tvojega komentarja?
dostojevski II
30. 07. 2018 11.53
+6
PET NESPREJEMLJIVIH, IZKLJUČUJOČIH TOČK LEVICE ZA NSi in SDS GLEDE ZDRAVSTVA ........ 1.)Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bomo nadomestili s solidarnostno dajatvijo. Večina prebivalcev bo plačevala manj, kot plačujejo zdaj zavarovalnicam. 60 milijonov evrov sredstev iz postavke zavarovalnin, ki si jih zdaj prisvajajo zavarovalnice, bo preusmerjenih v javni zdravstveni sistem..... 2.) Košarico pravic bomo razširili, zlasti v zobozdravstvu, kjer doplačujemo celo osnovne storitve..... 3.) Ustavili bomo podeljevanje koncesij in prepovedali dopolnilno delo v zasebnem sektorju zdravnikom, zaposlenim v javnem sektorju. Zdravstvene delavce bomo spodbujali, da dodatno delo za plačilo opravijo v javnih zavodih, koncesionarje pa, da se vrnejo v javni sistem. Tako bomo zagotovili, da bodo prednostno obravnavani bolniki z najtežjimi obolenji, ne pa prehlajeni potrošniki z najglobljo denarnico..... 4.)Zagotovili bomo sredstva za modernizacijo zdravstvenih domov in bolnišnic. Zato ne bo več treba podeljevati koncesij, se zatekati k akcijam zbiranja zamaškov ali se zanašati na arbitrarno dobrodelnost za nabavo nujno potrebnih medicinskih naprav..... 5.)Korupcijo in visoke provizije pri dobavi medicinskih materialov bomo odpravili z ustanovitvijo javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov, ki bo izrinilo privatne posrednike............ V NSi in SDS NE BODO NIKOLI PRISTALI NA ZGORNJIH 5 TOČK LEVICE.
Skunk Works
30. 07. 2018 11.56
+16
Kaj je to tekmovanje v pisanju pravljic, ali kaj bolj resnega?...
SLOKILL
30. 07. 2018 12.00
+1
aristotel
30. 07. 2018 12.08
+7
dostojevski II ++++++++++++ a kaj ko je dežurnim kritikom to nerazumljivo in neprestavljivo ne vedo kaj je solidarnost in človečnost pa tudi zavarovalnice so proti zakaj že zaradi dobička!
vladaricaumov
30. 07. 2018 12.40
-2
Real, ti si absolutni zmagovalc v pisanju pravljic.
vladaricaumov
30. 07. 2018 12.41
-2
Prva pravljica je, osebno mi je ta najjača, da je ta svet lep. Hahaha.
dostojevski II
30. 07. 2018 11.43
+24
Iz spletne strani......Specialistični kardiološki pregled čakalna doba: HITRO-91 dni, REDNO-161 dni ... Vse preglede opravljamo tudi na samoplačniški način. V tem primeru čakalne dobe ni in na pregled lahko večinoma pridete že v nekaj dneh.............. TO JE SLOVENSKO ZDRAVSTVO !.... Če nimaš vreče denarja, lahko čakaš mesece in leta na zdravstveno storitev.
Skunk Works
30. 07. 2018 11.45
+3
In kaj se ti hinavec pritožuješ?....To so ti in tvoji ki jih že leta tukaj tako zagrizeno zagovarjaš in braniš....kar imejte un crkujte v tem socialističnem zdravstvu naprej,.....
dostojevski II
30. 07. 2018 11.47
+4
To je janšastan. Bručanove koncesije. Od leta 2004 slovensko zdravstvo propada. Od leta 2004, ko je zdravstvo postalo pridobitniška dejavnost.
Skunk Works
30. 07. 2018 11.50
+6
Pa kaj si nor, pa JJ bo še 5 stoletij kriv za vse kar je narobe ali kaj?....Kaj so vsi zakoni zabetonirani ali kaj....A nimate že 6 let večine v parlamentu....A imaš slovence res za takšne de.bile da bodo to vsi verjeli?...
dostojevski II
30. 07. 2018 11.59
-10
Zgoraj imaš 5 točk Levice, ki bodo, če bodo seveda sprejete v DZ, ustavile propadanje javnega zdravstva. Onemogočile zdravstveno mafijo, dvoživke, zavarovalniške lobije in korupcijo pri nabavi opreme, zdravil, materiala... To bo sanacija javnega zdravstva, ki so ga začeli uničevati v letu 2004.
Uporabnik1245345
30. 07. 2018 12.20
+10
V 6 letih, odkar je bil Janša nazadnje v vladi za kratek čas, je bilo dovolj časa za spremembe na bolje. Prav tako je bilo med leti 2008 in 2011 prav tako ogromno časa za spremembe na bolje. Večino časa od leta 1991 je vladala levica. Res neumno, da kriviš desnico za nekaj, za kar je odgovorna levica. Za dogajanje v firmi so krivi šef in njegovi sodelavci, ne pa delavci neke tretje, nepovezane firme. Janša ni vladal in ni odločal, zato ne more biti kriv. Nekaterim so vam žal tako oprali možgane, da za vse krivite SDS in Janšo, ne razumete pa razlike med vlado in opozicijo. Jaz sicer bodoči levi vladi želim vse najboljše in upam, da bodo zdravstvo postavili kot prvo prioriteto.
dostojevski II
30. 07. 2018 12.30
-3
Zagotovo bodo sanirali zdravstvo. Če bo v vladi Levica. Tako kot so morali sanirati banke, ki so jih tajkuni in njihovi politični botri oplenili v letih 2005-2008 za 5 milijard evrov. Kdo je bil takrat premier, kdo je imel v rokah škarje in platno pa je za svečkarje ostaja tabu tema.
Skunk Works
30. 07. 2018 11.41
+7
Upam da enkrat volilci končno dobijo kar jim gre...Sem šel danes mimo ene, ki je nekaj pobirala ze neko pomoč za neko operacijo nekega otroka....Sem šel kar mimo, ko hebe bedake, ki pobirajo drobiž okoli za otroške operacije, ko so volitve pa hitijo obkrožat zdravniško mafijo, oziroma te ki jo podpira. Pa kaj ste munjeni v glavo al kaj....Upam da vas bodo še bolj v glavo, saj sedaj pride pa na krmilo zblojena socialistićno brezdelno vzgojena smrklarija, ki niti nima namena se kdaj preživljati s svojim delom.....Upam, da vam čimbolj zasolijo preostanek življenja v tej socialistični podalpki džamahariji.....Lep dan....
SLOKILL
30. 07. 2018 11.51
+5
Dej še mau zajokaj. Dejmo no jokica dej še malo solzic. Slovenec se je dvignil ko je dobil internet in z tem anonimnost. Sedaj udriha z vso svojo sveto jezo po vsem in vsakomur. Ker drugače skloni glavo in pohlevno prenese vse. Ampak ko je anonimen na netu. Ohohohoho takrat pa pogumno udari.
izma2009
30. 07. 2018 13.29
+0
Ali ti "SLOKILL" nisi Slovenec - sicer se da iz tvojega nickname-a marsikaj sklepati, le nikakor ne razberem ime in priimek, tako kot pišeš tu zgoraj v svojem komentarju. Res je lahko biti pogumen, če si anonimen .... hehehehe
SLOKILL
30. 07. 2018 14.51
+2
Ti samo razbiraj izma. Razbiraj in sklepaj dokler te je volja...
SLOKILL
30. 07. 2018 14.53
+2
In nisem jaz tisti ki se po tem portalu napenja in nabija tjavendan. Jaz vam samo nastavljam ogledalo.
izma2009
30. 07. 2018 11.32
+5
Mladi zdravniki: naduvani, brez posluha za bolnike, vsi bi zaslužili mastne denarce, to, da so podpisali zavezo o zdravljenju bolnikov brez predsodkov - na to lahko kar pozabite. Če si malo premočan, bolezni pripisujejo preveliki teži, če si presuh, bolezen izhaja iz pomanjkanja česarkoli že. Če imaš probleme s psiho - problemi, ki se vlečejo iz otroštva. Če imaš konstantne bolečine - ker tega sami ne občutijo, potem ta bolezen ne obstaja in si jo domišljaš - pošljejo te na psihoanalizo - seveda, jasno, problemi iz otroštva... . Ko si ekrat bolnik, se soočaš z obnašanjem zdravnikov - vedno čas za klepet s kolegom, za bolnika (pa še to z nejevoljo) si ne vzamejo dovolj časa (razen za poznane, seveda). Najbolj boli dejstvo, da si čakajoč v čakalnici, uro si imel ob 8.00 zjutraj, ko je ura 11.00 se zdravnik, ki bi moral imeti ambulanto, primaje prav počasi po hodniku, z videzom povoženega reveža, med pogovorom s tabo, kake skrbi te tarejo, malo zakinka v stolu nasproti tebe, roka se mu ustavi nad tipkovnico, ko tipka po starih izvidih .... dvakrat vpraša eno in isto stvar. Potem pa odideš, nevedoč o tem, kaj se s teboj pravzaprav dogaja, slučajno se odprejo vrata nasproti vhoda v ambulanto, kjer si pravkar bil, noter pa ducat zdravnikov, zleknjenih v stole, smehljaje govorijo o tem, kaj so čez vikend delali..... sestra pa jim v ozadju kuha kavico, ven zadiši po frišnih žemljicah ..... tvoj doktor pa se je skoraj plazil okoli mize, ker je bil tako utrujen od nočnega šihta pa še od bog vedi česa in to samo zato, ker je strokovnjak in ga povsod rabijo..... če ne drugače, je v penzionu in dela kot penzionist dalje, saj ta mladi še nimajo pravega znanja ....ja, pol se pa res vprašaš, kam gre ta svet. Ko je štrajk, se šele točno zavedaš, koliko zdravnikov imamo, ker jih tri četrtine nikoli ne srečaš, razen ko je treba paradirat po tv ali pit kavo. Škoda, da se ne vidijo z očmi bolnika!
SLOKILL
30. 07. 2018 11.36
+1
Bassettt
30. 07. 2018 11.26
+8
To je to, ko je vedno treba spostovati in povelicevati druge, svojim pa ne dati nobene vrednosti, enakosti in primernega okolja z boljsimi pogoji dela in boljsimi odnosi na oddelku s pol manj trenji med njimi. Samo da je krega na vsakem vogalu, res. Za zdravniki bomo zaceli uvazati se strokovne delavce s podrocja solstva, sodstva, organov zascite, administracije itd.
devlon
30. 07. 2018 11.07
+9
..pa še to je treba povedat..da je dohtarca xy vsak mesec imela 120 nadur, mastno placanih, za katere je svoj doktorat v pisarni pripravljala. ker otroci so prevec razgrajaski doma, pa tam ni mogla.. Tako da, zdravstvo ima denarja na pretek, za udobje zdravnikov, ne pacientov
dostojevski II
30. 07. 2018 11.05
+12
Prebral sem kar nekaj pisem na FB strani Mladih zdravnikov. Eno samo jamranje in obtoževanje... nobenih rešitev ne ponujajo. Zgražajo se nad višino plačila ameriških zdravnikov, namesto nad početjem svojih starejših kolegov, ki so dejansko z kolektivno odpovedjo, pustili na na cedilu bolne otroke na srčni kirurgiji. SPORNO JE, KER AMERIŠKI ZDRAVNIK NE ZNA SLOVENSKO. Če bi bolnega otroka odpeljali v ZDA, kjer bi ga operiral ta isti zdravnik, pa bi bilo vse v redu. Čeprav na ameriški kliniki ne zna nihče od osebja (zdravniki, medicinske sestre, strežnice...) niti besedice slovensko. Stroški zdravljenja bi bili v ZDA višji kot če ameriški zdravnik operira v Sloveniji. Tudi za bolne otroke in njihove starše je bolje, da ameriški zdravnik operira v Sloveniji kot da z bolnim otrokom potujejo v ZDA.
aristotel
30. 07. 2018 11.22
+5
dostojevski II ...ja a kaj ko je pohlep vseprisoten...++++++++
nikkim
30. 07. 2018 10.47
+6
Tito vstani in reši bedo..
vladaricaumov
30. 07. 2018 10.45
-6
Pa kakšne folk piše, da jih bo treba začet slačit, da so nagravžne itd. Slovenci so pobegnili iz bazena pred eno rjuharico. Ja, junaki, no.
Uporabnik1245345
30. 07. 2018 12.22
+5
A si lahko še bolj rasistična in ksenofobna?
vladaricaumov
30. 07. 2018 12.41
-1
LOPOVIGOTOVISTE
30. 07. 2018 10.41
+18
LEVAKI SO ZAGOVARJALI VSE SLABE MINISTRE KATERI BI MORALI LETET Z MINISTERSKIH STOLCKOV... KDO JIH JE SCITIL??? BANDA LEVICARSKA POKVARJENA....KATERA SI SPET ZELI OBLASTI... SDS JE PREDLAGAL VRSTO ODSTRANITEV SLABIH MINISTROV.. IN NA KONCU SO JIH OBTOZILI POLITIKO SOVRASTVA... NE TO NI SOVRASTVO.. SLABE NESPOSOBNE JE TREBA ODSTRANIT OD FUNKC8J...