Slovenija

Mladi zdravniki odgovarjajo ministrici: 'Vabimo vas na naša delovišča'

Ljubljana, 09. 12. 2022 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mladi zdravniki ministrico za javno upravo vabijo, naj se v naslednjih dneh ne glede na uro pridruži komu od njih in se na lastne oči prepriča, kdo je pri njihovem delu v ospredju: "To je vedno bil in vedno bo bolnik. Verjamemo, da se bo tako zavedela neustreznosti svoje izjave in se za neprimerno komunikacijo in namigovanja tudi opravičila." Do izjave ministrice so kritični tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Mladi zdravniki so se odzvali na izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hojnik, ki je, kot smo poročali, dejala: "V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oz. bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava." 

Zdravstveni delavci
Zdravstveni delavci FOTO: Shutterstock

Kot so zapisali v sporočilu za javnost: "Ministrica očitno ni seznanjena s tem, kdo in kaj je središče našega dela – to je vedno bil in vedno bo pacient ter njegova dobrobit. Iz tega razloga zdravniki že vrsto let opozarjamo na pomanjkljivosti in napake v sistemu, za katere nismo ne odgovorni ne pristojni. Da pa bi lahko vsakodnevno našim bolnikom zagotovili najustreznejšo oskrbo, pričakujemo, želimo in zahtevamo urejen javni zdravstveni sistem."

Ostro zavračajo namigovanja politike, da so zdravniki odgovorni za slab javno-zdravstveni sistem in za neučinkovitost politike na tem področju v zadnjih letih in desetletjih, dodajajo: "Sami namreč v tem sistemu že (pre)dolgo delamo prek vseh strokovnih in osebnih zmožnosti, z enim najnižjih številom zdravnikov na prebivalca v Evropi. Zdravniki se vsak dan z zadnjimi atomi moči borimo, da zagotovimo pacientom, kolikor je v danih razmerah le mogoče, dobro obravnavo. Le-te pa ravno zaradi napačne zdravstvene politike in nepoznavanja stanja s strani politikov pogosto ni več možno zagotoviti."

Ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik
Ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

Kot poudarjajo, je po njihovih besedah grozljivo, da smo priča postopni normalizaciji neprofesionalnega obnašanja in izjav ministrov in s tem hujskanja množic proti določeni poklicni skupini – zdravnikom. "To zdravstva v Sloveniji ne bo rešilo. Izjava ministrice omalovažuje izjemne napore, ki jih zdravniki, ki še nismo odšli, vlagamo v reševanje pacientov iz potapljajočega se slovenskega zdravstva." Ministrico vabijo, naj se v naslednjih dneh (kadar koli – podnevi, ponoči, med vikendom ali praznikom – delajo namreč ne glede na dan ali uro, so izpostavili) pridruži komu od njih in se na lastne oči prepriča, kdo je pri njihovem delu v ospredju: "To je vedno bil in vedno bo bolnik. Verjamemo, da se bo tako zavedela neustreznosti svoje izjave ter se za neprimerno komunikacijo in namigovanja tudi opravičila."

Do izjave ministrice kritični tudi v Fidesu

Do izjave ministrice Ajanović Hovnik, ki se je po napovedi zdravniške stavke vprašala, ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi, so kritični tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. V sporočilu za javnost so poudarili, da je v medicini odločanje kompleksen proces, sestavljen iz pridobivanja znanja in izkušenj.

Sprašujejo se, kakšno sporočilo vlada s ponudbo o zvišanju plač daje večini zdravnikom in zobozdravnikom, ki v javnem zdravstvenem sistemu praktično opravijo 44 odstotkov delovnih ur, v času katerih se med drugim odločajo pri najzahtevnejših bolnikih, uvajajo novosti in mentorirajo mlajše kolege. Vlada je namreč mlajšim zdravnikom po večini ponudila dodatnih pet plačnih razredov, izkušenim pa dodatna dva razreda.

"Če bomo v javnem zdravstvenem sistemu izgubili te najizkušenejše zdravnike in zobozdravnike, bo za iskanje rešitev s 1. januarjem 2024 že prepozno," so poudarili.

Označevanje odločitve glavnega odbora Fidesa kot neutemeljene, še preden je sindikat napovedal stavkovne zahteve, ni pot k rešitvi, so še poudarili v sindikatu. Kot je znano, je odbor v četrtek sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NERGAČ
31. 01. 2024 09.38
Sem bil letos hospitaliziran na kliničnem oddelku za žilne bolezni. Odnos in skrb zdravnikov, medicinskih sester in ostalega osebja -ocena več kot odlično. Ali je mogoče, da osebje in oddelek zaradi odličnega dela ne spadata v naše zdravstvo? Mislim da to ne drži in da zdravniki ( razen mogoče redkih izjem) delajo kot je treba. Kar se tiče pa FIDESA in ostalih tovrstnih ''ferajnov'' pa itak vemo, da se jim gre pa v glavnem za lasten žep. V zdravstvu ja pa na splošno tako, kot v ostalih panogah: en kup nesposobnih, politično nastavljenih vodilnih kadrov, ki jim je glavna naloga služiti mračnim silam iz ozadja in svojo nesposobnost skrivati za aroganco in grožnjami osebam, ki ne delajo po njihovem okusu.
Muringov Joža
12. 12. 2022 21.10
pred tridesetimi leti smo morali zdravniki pred specializacijo delati dve do tri leta v splošni praksi, kar je bil pogoj, da si lahko vložil prošnjo za specializacijo! Splošne ambulante so bile polne saj je bil vsak pripravljen potrpeti, ob tem pa smo se še kaj naučili in pridobili samostojnost ! Nato so si vrhovi Zbornice in Fidesa omislili specializacijo splošne, družinske in ne vem kakšne medicine. Končaš faks, ki traja sedaj že 6 let in ne moreš v službo, saj moraš dobiti specializacijo, v kateri boš potem tudi ostal ! Ekonomisti in pravniki gredo po faksu v resno službo, zdravniki pa po šestih letih še niso sposobni za samostojno delo in se gredo vsaj še za pet let usposabljat !? Enajst let, da dosežeš stopnjo mladega specialista, star si cca 35 in imaš nad sabo legendo starega specialista s 57 razredom! Kdo je tu nor ?
Muringov Joža
12. 12. 2022 20.49
kolikor vem Goloba nismo volili zaradi lepote ampak, ker je obljubil da bo poslal janšizem na smetišče zgodovine ! Nobeden izmed na novo zaposlenih na RTV ali Policiji ne bo šel sam ! Vsem bo treba na nek način pomagati, sicer se jim bo zdelo, da tja spadajo !
St. Gallen
09. 12. 2022 20.45
+2
studirajte medicino. Tudi Svica potrebuje kader.
zrela hruška
09. 12. 2022 16.54
-5
davna leta nazaj in spomini! vzgajali učitelji, milicniki z jugo pendreki! ... to so bili casi! zdravniki niso upali stavkati! itd, itd...
minkica91
09. 12. 2022 16.32
+1
samo eno jamranje, ampak meni se že ne smilijo. Ponoči dežurajo za velike denarje in bogne daj da bi jih kdo lahko zbudil. Povečini je tako.
minkica91
09. 12. 2022 16.30
+1
prav je povedala ministrica, to pa imamo sedaj to vzgojo, prej se dudlajo,da pridejo do nekega poklica, pa mislijo, da bodo gospodje, dajim potem ne bo treba nič delat. Takšna je ta vzgoja otrok in neke psihološke metode, da eni mislijo, da jim potem ne bo treba nič delat. Saj so zdravniki pa ja ves čas bili in nikoli take galame glede tega, če so se odločili za ta poklic, bo pa treba ljudem pomagat. Ko gledam vsakodnevno te delavce na gradbiščih, vsi premraženi, s pašteto za malico, za minimalca in kako nevarno delo. Eni pa ne vedo kaj bi radi. sram jih je lahko.
Bofur
09. 12. 2022 16.10
+4
Ne razumem ravno, kaj hočejo zdravniki ... Saj vlada predlaga VIŠJE plače za mlade zdravnike. Samo da je ta predlog sindikat zdravnikov blokiral in ga ne dovoli ... Jaz bi enostransko podprl zvišanje plač pripravnikom, mladim na začetku zaposlitve ... Stari nergači pa pa naj stavkajo nato.
Infiltrator
09. 12. 2022 16.07
+3
za vse to je z desetletji dopuščala politika ,ki so po vezan in poznanstvih dobivali vse in hodili preko reda ,da ne govorim da so dobivali se denar od tega vsega....
Infiltrator
09. 12. 2022 16.04
+1
zdravstvo je samo se za politiko in elito navaden državljan ne pride več redno v obravnavo
tutp
09. 12. 2022 15.44
+1
JE HUDIČ....ko 2 leti gledaš v luft. Sedaj pa MORAŠ delati. Med epidemijo ste klicali policijo, če je narod težil. Pred vhodom varnostnik. Medicinske sestre hodijo delati v nizkocenovnike za blagajno. Izgorelost.
tutp
09. 12. 2022 15.44
+5
Pred kratkim sem moral iskat zdravnika za otroka. Šlo je za okolistični pregled z napotnico. Obiskali smo 4 različne ambulante. V nobeni ambulanti NI bilo nobene stranke, nobeden nič ni delal. Prvi prosti termin, ki bi ga lahko dobili je bil enkrat marca 2023. Pa vsi so porabili vsaj 20 minut za pogovor in nasvet, kam še lahko gremo vprašati. V tem času bi lshko naredili kompletni pregled. Namenoma se (ne) dela kot bi se moralo. Nobene izgorelosti NI. Polenili so se. Pika.
Nimasmisla
09. 12. 2022 15.28
+3
Odgovornosti pa nobene saj vse napake zemlja pokrije
tutp
09. 12. 2022 15.21
+13
STAVKAM...Spoštovani Fides! Nam, pacientom, ki plačujemo mesečno zajeten znesek za obvezno in dopolnilno zavarovanje, skozi prste lahko rečemo mesečno med vsaj 80 in 100 in več Evrov, pa potem zobozdravnike, ginekologe, nujne preglede, preiskave, plačujemo v glavnem Vam, zaposlenim v javnem zdravstvu za storitve v zasebnem zdravstvu, JE DOVOLJ. 1) da Vas zanimajo le vaše plače,. 2) da enkrat niste stavkali ker: so javni zavodi, bolnice in zdravstvene ustanove vsaka po svoje urejene in jih je zato praktično nemogoče povezati v enotno mrežo in urediti, so zavarovalnice postale GLAVNI razkrojevalec javnega zdravstva in bomo kmalu kot v ZDA morali za novo zdravilo, ki ga bomo potrebovali, pa ga naša zavarovalnica ne bo krila, morali plačevati dve ali tri dodatna zavarovanja, so vaši kolegi, medicinske sestre, strežnice, kuharice, čistilke, podcenjene, podplačane in preizčrpane, v sistemu denar odteka za projekte, ki se zdijo normalno razmišljajočemu človeku banalni je infrastruktura iz časa socializma, slabo vzdrževana in iztrošena, ker bolnice gradimo z dobrodelnimi prispevki namesto na podlagi dolgoročne strategije, ker za bolnike z redkimi bolezni dobrodelno zbiramo sredstva, namesto da bi obstajal sklad zanje (deček Urban). 3) Ne zahtevate, naj se loči delo zdravnika v javnem od dela v zasebnem sektorju, kar je ločeno v razvitih Evropskih drźavah oziroma tam nikomur NE pride na misel, da bi spal v javni službi in delal pri zasebniku. 4) Ne zahtevate, naj gredo zasebniki iz javnih prostorov kot najemniki, saj javno zdravstvo potrebuje več ambulant in več prostora. 5) Ne zahtevate, naj se popolnoma izkoristi delujoča infrastruktura v javnem zdravstvu, da bodo vaši pacienti imeli dostop do vseh pregledov. Nam, pacientom, JE DOVOLJ, da sindikat Fides ne naredi nič za urejanje razmer v zdravstvu, da je Zdravniška zbornica močnejša od Ministrstva za zdravje, da so močnejše od Ministrstva za zdravje zavarovalnice! Dragi Fides, kaj pa vaše za zavzemanje za več mest na študijskem programu medicina? Pa to, da bi na študij prišlo več takih, ki niso iz zdravniških družin in brez povezav?! Pa vaše zavzemanje za več specializacij za mlade zdravnike, ki, če niso iz pravih klanov, na neke specializacije sploh ne pridejo - da ne bi kvarili silne želje po zaslužkarstvu? Vsi zdravniki, ki trdo delajo v javnem zdravstvu namesto dvoživk in vse sestre, ki namesto utrujenih od dela v zasebnem zdravstvu počnejo mnogo več kot to, za kar so plačane, Vam bodo hvaležni, če boste enkrat malce bolj "Hipokratovi". Poglejte okoli sebe, v družbi smo utrujeni od kovid sprenevedanja, ki je zdravstvo pripeljalo v situacijo, v kateri se obnaša, kot da ga mi ne plačujemo! Namesto da bi Fides ob zamenjavi umrlega ostro opozoril na težave v zdravstvu, zahteva višje plače. Sramotno, nedostojno, neetično. O Tempora, o Mores !!!!!!! Dno dna.
Nekdopač
09. 12. 2022 15.38
+3
Vse lepo in PRAVILNO zapisano....Žal pa tega Fidesovci ne bodo razumeli, ker oni so nadrasa, vsi ostali pa smo (za njih seveda)....tretja klasa!!!
Pegasus2
09. 12. 2022 15.47
+3
Vidva ni pravi naslov fides taprav naslov so zavarovalnce in vse vlade do sedaj.......
crestor
09. 12. 2022 15.53
+1
Kaj niso vse zdravniki krivi v Sloveniji....kaj pa politika, model?
tutp
09. 12. 2022 15.19
+4
Plačal zobarju 6 x, ko mi je rihtal in se učil na mojemu zobu. Pol sem mu dal še 150 € za puljenje, sedaj hoče pa še 2 moje plače, da mi naredi umetnega oziroma implantant. Itak odgovornosti nobene. Kako bi pa izgledalo, če bi vodovodar 5 x za seboj popravljal eno in isto stvar. Pa za vsako stranki mastno zaračunal. Aja, to pa ne gre tako. Obup.
mayye
10. 12. 2022 19.24
+1
Kje si srečal vodovodarja, ki ne bi vsega zaračunal? Lahko kontakt?
tutp
09. 12. 2022 15.13
+5
SLOVENSKI ZDRAVNIKI...Gospodje zdravniki, ali se Vi zavedate, da niste študirali zastonj, študirali ste z denarjem davkoplačevalcev, z denarjem Slovenk in Slovencev. Upam, da Vam je to jasno. Sedaj, ko ste med top 100 izbranih z najvišjimi plačami v državi in zasedli “samo” 98 mest boste štrajkali. Top meji na grobi nesramnosti. Ljudske mase dvomijo v vaše RESNE namene. Cilj Vam je višji....destrukcija Republike Slovenije. V čigavem imenu to delate in počnete ??? V našem ziher ne !!! V času desnih Vlad ste skriti v mišjih luknah. Težko vas je gledati !!! Kar počnete ni človeško. Slovenska upokojenka še do osebnega zdravnika NE PRIDE. Pa je delala gospa. Polnih 40 let. Dno dna.
Lajalica
09. 12. 2022 15.29
+1
ssecnik
09. 12. 2022 16.03
res,ja. puljenje je 50 evrov,implantant pa 1200
Mukec
09. 12. 2022 15.12
+4
Ampak, ali višja plača uredi tudi delovne pogoje?!
Wolfman
09. 12. 2022 15.07
-4
Da sem zdravnik samo še spokam in čao Slovenija.
daiči
09. 12. 2022 15.11
-3
kam bi pa spoku? pr ns si sam svoj gospod kot dohtar, realno brez nadrejenega, u tujin bi pa dubu šefa nad sabo kter bi prčakoval da je deu narejen, aja pa plača je pr ns bolša k u tujin...
Wolfman
09. 12. 2022 15.16
+1
npr v švico. Tam opravljaš poslanstvo dve tri leta in se vrneš nazaj že kot upokojen gospod.
enkve
09. 12. 2022 15.43
+4
ssecnik
09. 12. 2022 16.05
+0
mayye
10. 12. 2022 19.26
+1
Menda je bil Loredan v Švici par let. Revež je prišel nazaj delat....sra***.
Nimasmisla
09. 12. 2022 15.04
+5
Veliko denarja gre za posrednike ne razumem zakaj ne more bolnica direktno nabavljat od proizvajalca ne pa preko treh pijavk
Geniusslo
09. 12. 2022 14.55
+16
Zdravnik, ki dela še privat se ne more beležit pod rubriko preobremenjeni. Torej tistim, ki delajo še privat se ukine vse dodatke do neto plače. Kdor je zmatran ne fuša se 4 ure popoldne. Sploh ne s temi plačami