Slovenija

Mladiča risinje Teje: spol še ni znan, Goru pa mora opraviti 'test očetovstva'

Ljubljana, 29. 11. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
18

Kot smo že poročali, je fotopast ujela risinjo Tejo in njena dva risja mladiča. To je izredno razveselilo člane projekta LIFE Lynx, katerega cilj je reševanje risa v Dinaridih in jugovzhodnih Alpah pred izumrtjem. Čeprav sklepajo, da je njun oče Goru, za to potrebujejo še genetske dokaze, ki pa jih je pri risih zelo težko dobiti. Za trden dokaz očetovstva potrebujejo genetske vzorce, ki pa jih je pri risu izredno težko dobiti. Največ možnosti je v času snega, saj lahko takrat risom sledijo in v snegu poberejo vzorec urina, iztrebka ali dlake.

Z Rokom Černetom, koordinatorjem projekta LIFE Lynx iz Zavoda za gozdove Slovenije, smo spregovorili o tem, kaj za populacijo risov pomenita risja mladiča, o katerih smo pisali nedavno. 

Potrditev, da ima Teja novo leglo, so dobili šele jeseni, ko jim jo je uspelo posneti z dvema mladičema. Kot opisujejo v LIFE Lynx, je najprej pred kamero prišla Teja, nato njena dva mladiča, čez pol ure pa je kamera ujela tudi Goruja.

Černe je poudaril, da je "dokaz, da ima risinja Teja tudi letos novo leglo mladičev, projektno ekipo LIFE Lynx zelo razveselil. Vsak tak dokaz je zelo pomemben za spremljanje vključevanja novih genov v populacijo, saj pomeni, da se preseljeni risi uspešno vključujejo v populacijo."

Ali že vemo kaj o novih risjih mladičih? 

Na vprašanje, ali jim je že uspelo ugotoviti kaj o mladičih Teje in Goruja, je povedal, da ima risinja Teja letos (vsaj) dva mladiča, njun spol pa še ni znan. Prav tako še ni zanesljivo potrjeno, kdo je njun oče: "Verjetno je, da je tudi tokrat oče Tejinih mladičev ris Goru, ki smo ga leta 2019 pripeljali iz Romunije, saj smo v času parjenja (februarapril) Tejo in Goruja spremljali s pomočjo telemetričnih ovratnic in ugotovili, da sta se večkrat srečala. Za trden dokaz očetovstva potrebujemo genetske vzorce, ki pa jih je pri risu izredno težko dobiti. Največ možnosti je v času snega, saj lahko takrat risom sledimo in v snegu poberemo vzorec urina, iztrebka ali dlake."

In kako trenutno ocenjujejo uspešnost širjenja populacije risov? Černe izpostavlja, da so za zdaj z genetiko potrdili eno potomko doseljenega risa, to je risinjo Malo: "Pridobivanje genetskih vzorcev risa je izredno težko, zato bomo morali na potrditev drugih potomcev doseljenih risov še malo počakati. Vsekakor pa smo bili zelo presenečeni, da smo že v prvem letu po doselitvi risov potrdili prvo uspešno razmnoževanje in potomko doseljenega risa."

In kaj predvidevajo glede obnovitve populacije v prihodnosti?  

Za zdaj so štirje od sedmih doseljenih risov uspešno vzpostavili svoje teritorije, kar je prvi znak, da so se navadili na novo okolje in se bodo (če se še niso) tudi razmnoževali, je pojasnil Černe. Cilj projekta je vključitev risov v populacijo, do te pa pride prav z razmnoževanjem. Trdne dokaze za njihovo vključevanje v populacijo, ki jih dobijo s pomočjo genetike, bodo iskali v naslednjih letih, sklene Černe. 

Spomnimo

Mednarodni projekt ohranitve risov LIFE Lynx, katerega prijavitelj je Zavod za gozdove Slovenije, vključuje pet držav, Slovenijo, Hrvaško, Italijo, Romunijo in Slovaško, in poteka med letoma 2017 in 2024. Na Slovaškem in v Romuniji bo odlovljenih najmanj 14 risov – deset jih bo obogatilo slovenske gozdove, štirje pa hrvaške.

Te divje mačke bi brez načrtnega doseljevanja izumrle. Preden smo jih leta 2019 začeli doseljevati k nam, jih je bilo v naših gozdovih le še okoli 15. Prvi je k nam prišel ris Goru iz Romunije, ki so mu sledili še Katalin, Boris in Maks.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
29. 11. 2020 11.46
+2
Nujno narest test očetovstva🤣 Goru ima hudo konkurenco, imamo še Katalina, Borisa in Maksa...pa samo eno Tejo😉
RamzesII
29. 11. 2020 16.48
+1
riss
29. 11. 2020 11.16
-2
Več kot bo rissov, boljše nam bo!
riss
29. 11. 2020 11.14
-5
Ta ris Goru je "Romun", če se prav spomnim. Naselili so ga, da bi naredil še kakšnega slovenskega risa, ki pa naj bi bile avtohtone naše živali. Ne vem kaj o živalih pravi politika, sploh leva, ki tako rada uvaža druge ljudi, da bi se ja še bolj pomešali.
riss
29. 11. 2020 11.08
-4
Riss no risk.
RamzesII
29. 11. 2020 10.49
+4
Zakaj pa rabi test očetovsta, a je v okolici še kakšen ris, ki bi lahko skočil čez plot. Kako to nimajo vzorcev od zadnjega pregleda? Saj ga je menda opravil, ko je prišel.
flojdi
29. 11. 2020 18.47
. ja kerga pa še eni pustijo lepo na mer žvet. treba kontrola . / sploh pri drugih prej kot pri sebi
bandit1
29. 11. 2020 10.31
-4
A je RIS naša avtohtona pasma - žival oz je na tem območju živel? ali smo ga uvozili zaradi napihnjenosti in katere druge planilce iztreblja in dela v naravi ravnovesje??? Naj mi nekdo to pojasni.
štrekeljc
29. 11. 2020 11.10
+7
Ris je slovenska avtohtona žival, tu je živel vsaj že v času mostiščarjev. Iztrebljen je bil v prvi polovici prejšnjega stoletja in potem prvič ponovno naseljen leta 1973, ko so v Kočevski rog spustili tri risje pare, odlovljene na Slovaškem. Zaradi premajhne genetske pestrosti jim je grozilo ponovno izumrtje, zato so kri osvežili z nekaj novimi risi.
flojdi
29. 11. 2020 18.52
. ris tu je bil . moj ati je imel ime Boris. in spominjam se njegovih šal . in risov. ki so mi že od tedaj ( kakih 55+ let ) všeč ; tudi zaradi čopka na uhah
taurus111
29. 11. 2020 09.19
-9
Kdo bo plačal DNK analizo ? Seveda mi davkoplačevalci, STOP . raznim društvom, ko za bolne ljudi ni denarja zganjajo paniko...
štrekeljc
29. 11. 2020 10.22
+3
Nobenega denarja za vojsko, raje za bolnišnice!
+1
...denar naj gre raje za pamet, pa neb rabu nobenga...
Dejan Kravanja
29. 11. 2020 09.08
+9
No evo končnu lepa novica,ne pa skus korona gor korona dol,da se ti že meša!!
Walter Pravicek
29. 11. 2020 08.19
Ali so te divje zveri odporne na coronavirus?
Prokariont
29. 11. 2020 08.36
+6
Niso, bile so okužbe na velikih mačkah, zato bi se ris verjetno lahko okužil, ampak pri živalih bolezen poteka v lažji obliki. Da bi se okužil ris je pa skoraj nemogoče, ker je skoraj nemogoče priti v stik z njim
flojdi
29. 11. 2020 18.55
... sam ne hodit po borovnice pa gobe pa kostaN ; lohk se je na kej ot tega vscala kaka žwaw s krono ; sam gruntam , no
flojdi
29. 11. 2020 18.59
. pa mrbit jim tam nekje ni uspelo fentat vseh lepih , ničesar krivih , minkov .. pa je le kermu uspelo pobegnt .. in prlaufat do NAS , in bo zdej cew podn kleke ( Saj vem : au / če že izbris ne