Slovenija

Mladostniki posegajo po fenibutu, ki povzroča zasvojenost, vodi pa tudi v okvaro ledvic in jeter

Ljubljana, 25. 01. 2018 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fenibut je depresor centralnega živčnega sistema in ima pomirjujoč ter sproščujoč učinek. Ima pa tudi številne negativne stranske učinke. Na NIJZ so ugotovili, da otroci in mladostniki, zlasti na območju Kranja, uporabljajo izdelke s to sestavino.

Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je zaznal, da otroci in mladostniki, zlasti na območju Kranja, uporabljajo izdelke, ki vsebujejo fenibut. Ta lahko povzroča zasvojenost, dlje časa trajajoča uporaba pa vodi v okvaro ledvic in maščobno degeneracijo jeter, so danes objavili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kot so pojasnili, je fenibut depresor centralnega živčnega sistema in ima pomirjujoč ter sproščujoč učinek. Stranski učinki uporabe pa so zaspanost, slabost, tesnoba, vznemirjenost, razdražljivost, omotica, glavobol in alergijske reakcije, kot so kožni izpuščaji in srbečica. Ob uporabi večjih količin se lahko pojavijo tudi težave s koordinacijo in izguba ravnovesja.

Dodatna težava je, ker uporabniki fenibuta hitro razvijejo toleranco na snov, kar pomeni, da morajo uporabljati vedno večje količine za dosego želenega učinka. Uporaba večji količin lahko vodi v predoziranje, katerega znaki so nižja telesna temperatura, zaspanost, mišična relaksacija, slabost in bruhanje.

Ob dlje časa trajajoči uporabi fenibuta se lahko pojavi tudi zasvojenost. Opustitev uporabe je lahko težavna, spremljajo pa jo tresenje, tesnoba, izguba apetita, vznemirjenost, depresija, omotica, motnje spanja, kognitivne težave, utrujenost, pospešen srčni utrip, halucinacije, slabost in bruhanje.

V Rusiji se fenibut uporablja kot zdravilo za zdravljenje tesnobe, depresije, nespečnosti in posttravmatskega sindroma. V večini evropskih držav in v ZDA pa fenibut ni odobren kot zdravilo, a ga je kljub temu mogoče kupiti na spletu, kjer ga oglašujejo kot prehranski dodatek ali kot nootropik.

Kot so ugotovili v okviru sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi, tudi v Sloveniji mladi izdelke, ki vsebujejo fenibut, naročajo prek spleta. Uporabniki ga kupujejo kot dodatek za zvišanje energije, izboljšanje kognitivnih funkcij in za lajšanje tesnobe.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
25. 01. 2018 19.36
-1
Ne vzemajte dragih nevarnih umetnih strupov, da bi se počutili bolje ali da bi prišli do uvida. Vzemite naravne snovi, gobice, ki rastejo za vse brezplačno in spoznajte, da mi nismo naše telo. Uči se: Scientific Problem Solving with Psychedelics - James Fadiman. Če si gorenc, boš vzel zdravo poceni zadevo in ne boš kupoval dragega šrota.
scipio
25. 01. 2018 16.54
+9
Tako to gre. Dokler so stari Rimljani jedli zelje, so bili zdrava in močna nacija, osvajalci in mojstri v urejanju imperija, ceste, akvedukti, arene, ki stojijo še danes... potem so se eventualno pomehkužili, pili vino iz svinčenih čaš in se zastrupili kot nacija. Prišli so prek alp zdravi blond Germani in jih pospravili. Da vam bo jasno, kam gre vse tole. Le da tokrat priliv ne bo s severa, ampak z juga in ne bo blonfd in arijski, če to hočte vedet. Ljudje, starši, učitelji, trenerji, kateheti, zato pa le še naprej veselo frustrirajte svojo mularijo, da bo ja postala presrana do fundamenta, od sladoledov, telebajskov, mobitelov in drog, namesto da bi iz njih naredili klen in zdrav rod, ki pije mleko, se zna zravsat, polizat praske in iti naprej.
ni_mi_vse_eno
25. 01. 2018 19.39
-1
Res je, naša sedanja civilizacija propada in ne, ne propada zaradi svinčenih čaš, ampak zaradi eksponentne rasti. Glej: Collapse of Complex Societies: dr. Tainter.
pbjr
25. 01. 2018 16.26
+1
A so v Kranju vse klasične dilerje pospravl? Vrnite jih nazaj, da bodo otroci uživali zdrave droge! Kakšna blesava novica!!!!!
scipio
25. 01. 2018 17.03
+4
Trdim, da če si sam zdrav in trden, vzgojiš brez veliko cirkusa vsakega mulca do te mere, da lahko, ko pride v tista leta, prdne na vsakega kransterdamskega dilerja in odpika vse podobne slabe vplive kot bi rekel dva. Zakaj? Zato, ker si mu od mladega pokazal, da je še kaj drugega na tem svetu, za kar je vredno migat. Martuljški slapovi, Ledine, Sv. Jakob v nedeljo dopoldne, 10km tekokrog Brda kadar hočeš. Spoteno čelo in hrbet, zamenjana mokra majica. Lahke noge. Ples z zdravo punco, podobno strenirano...Poletje na Jadranu ali ob bregu bližnje reke. Tarok.
BŠK
25. 01. 2018 16.11
+5
Drogerašev je jasno v Kranju in okolici bilo nekoč največ, sedaj so se naselili na Obali in v Goriškem koncu Večina mularije danes ni treznih, ampak za videovloge konzumira omenjene tablete, da izgubi tremo in izpade zvezdniško
Uporabnik113089
25. 01. 2018 15.15
+10
Velika večina poslancev ZL ima totalno razčefukana jetra in ledvice....Dolgo so zatrjevali da je vzrok čezmerno konzumiranje alkoholnih destilatov, zdaj pa vidimo da temu le ni tako....
Našvasan_zob
25. 01. 2018 15.05
+9
Naravna selekcija...sam izločte jih iz zdr.sistema..
wolfterier
26. 01. 2018 10.35
+1
Dajte jim še kaj močnejšega,bo prej mir.