Slovenija

'Mladostnikov ne učimo dovolj potrpeti in prenesti določene frustracije'

Ljubljana, 06. 01. 2022 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
126

Po včerajšnjem dogodku v celjskem šolskem centru, ko je mladoletni dijak s škarjami napadel učiteljico matematike, ker je dobil nezadostno oceno, se številni sprašujejo, kako je lahko do tega sploh prišlo, še posebej zato, ker naj bi bil napadalec do sedaj miren in neproblematičen dijak.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Celju dijak napadel učiteljico
    02:31
    Iz 24UR: V Celju dijak napadel učiteljico
  • Iz SVETA: Nives Počkar iz Združenje ravnateljev srednjih šol
    03:08
    Iz SVETA: Nives Počkar iz Združenje ravnateljev srednjih šol
  • Iz SVETA: Dijak napadel profesorico
    02:08
    Iz SVETA: Dijak napadel profesorico

Klinični psiholog Tristan Rigler je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil, da so ozadje za taka dejanja lahko različna. "Sklepamo pa lahko, da je šlo za veliko frustracijo, ki je ni prenesel." Ker ocene pri matematiki že četrtič ni uspel izboljšati, je to zanj predstavljalo takšen neuspeh, da se ni znal obvladati in je ta neuspeh očitno projiciral na učiteljico. A kot pravi Rigler, je problematično predvsem to, kako je odreagiral.

Ljudje lahko namreč marsikdaj izgubimo nadzor nad svojim vedenjem, ampak ne prestopimo 'tistega' praga, pri omenjenemu dijaku pa je problematično to, ker ga je prestopil in je posegel po fizičnem nasilju na avtoriteto, na učiteljico.

Šolski center Celje
Šolski center Celje FOTO: 24ur.com

Rigler meni, da otrok in mladostnikov ne učimo dovolj potrpeti in prenesti določene frustracije, druga stvar pa so zelo visoke ambicije. V obdobju mladostništva gledajo mladostniki na vse črno-belo, gredo na vse ali nič in številni so zelo pod stresom uspeha, kar pomeni, da vrednotijo sebe po uspehu oziroma neuspehu in tudi okolica se na njih enako odziva. To pa pomeni, da ga lahko neuspeh, kot je slaba ocena, popolnoma razvrednoti in ko se počuti razvrednoten, lahko reagira tudi agresivno.

Naš šolski sistem je namreč prirejen tako, da lahko nekdo že zelo zgodaj izpade in tega se mladostniki zavedajo. Če mu zgodaj ne uspe, to dojame, kot da je njegovo celo življenje šlo po zlu in to dojema kot totalen propad. Zato lahko škodi sebi ali drugim. Tudi zato se je treba o tem pogovarjati in to je krasna priložnost, da se jim ponudi pomoč in se o tem govori, poudarja Rigler.

Z njim se strinja tudi Nives Počkar iz Združenja ravnateljev srednjih šol, ki poudarja, da se je treba o dogodku pogovarjati, in ne le z dijaki razreda, kjer se je incident zgodil, ampak z vsemi. To naj nam bo poučen primer, da gremo jutri v razrede in se pogovorimo, ne pa da dogodek pometamo pod prag. Pogovarjamo se, postavljajmo meje vsem deležnikom, tudi sami sebi, pravi.

Kot je še pojasnila Počkarjeva, v zadnjem času številni dijaki ne poznajo mej, ker jih starši ne postavljajo, v zadnjih dveh letih pa jim mej niso postavljali niti v šolah, ker ni bilo toliko stika, komunikacije in mogoče so pozabili na pravila, ki veljajo. "Dejstvo je, da so dijaki v hudih stiskah, dejstvo je, da jih bomo morali še bolj prepoznati in jim nuditi pomoč, ker samo tako jih bomo usmerili v pravo ravnanje. In agresija absolutno ni pravi način reagiranja," poudarja in dodaja, da je trenutno najbolj pomembno, da tako učiteljica kot dijak prejmeta ustrezno pomoč, ker je ta zanju zdaj najbolj pomembna.

Sicer pa v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ) že nekaj časa svarijo pred naraščanjem nasilnih odzivov učencev. "Pred dobrima dvema letoma smo začeli opozarjati na stopnjevanje nasilja, ki se izvaja nad zaposlenimi, še zlasti nad učitelji. Povečano nasilje smo zabeležili tudi v osnovnih šolah," je povedal Branimir Štrukelj, generalni sekretar SVIZ. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
06. 01. 2022 19.14
+3
Ta in podobne zgodbe imajo korenine več kot desetletje nazaj. Ko so začeli učiteljem jemati pristojnosti, učencem pa podeljevati pravice in odvzemati dolžnosti, je začela šola izgubljati vzgojno vlogo. In šlo je samo navzdol ... za prekrške učencev so se v končni fazi morali zagovarjati učitelji. Naenkrat so starši postali strokovnjaki, ki lahko presojajo delo in odločitve učiteljev. Da ne govorim o odvetnikih, ki preverjajo, ali je bil postopek obravnave prekrška do pičice v skladu s predpisi, da ni vrstni red razgovorov z učencem slučajno zamenjan ipd. neumnosti. Namesto vzgojnih kazni, ki so se podeljevale, se danes pišejo vzgojni načrti za prekrškarje ... Veste, koliko dela, efekt pa bolj majhen! Kolikokrat se prekrškarji ob tem počutijo močnejše, zmagovalce ... Kakšno sporočilo dobijo? Bodo prihodnjič drugače ravnali? Če imajo doma podporo njihovemu ravnanju, če je stališče staršev do šole negativno, odnos do učiteljev žaljiv ... in če to celo izražajo pred otrok, kakšni bi naj bili otroci? Ministrstvo za šolstvo, vrnite šoli njeno vlogo, učiteljem pa pristojnosti in dostojanstvo! Vi oz. tisti pred vami so krivi za katastrofalno stanje. Starši, vi pa spreglejte svojo zmoto in začnite otrokom postavljati meje in zahtevajte opravljanje njihovih obveznosti, če želite, da jim bo v življenju laže. Če/Ko pa jih je treba zaščititi, tudi to se zgodi, storite to na pravi način.
marker1
06. 01. 2022 20.53
+1
rajko povše
06. 01. 2022 17.11
+0
Ucimo mlade delati in se zbati UPRETI!! NE PA VZGAJAT POMEHKUŽENE FANTE IN EGOFEMOCENTRICNE ZENSKE
jokal
06. 01. 2022 16.15
+3
eni rabijo zelo zelo malo, da se jim odpelje. dovolj je včasih samo ena beseda ali pogled postrani. tempirane bombe na vseh področjih, ne samo v šoli.
marker1
06. 01. 2022 16.14
+3
Nasilje v naših šolah se je začelo v času "gabrovanja". Od takrat so po šolah mamila in so nujni varnostniki. Danes učitelj učencu ne sme nič reči, kaj šele, da bi mu lahko prisolil eno okoli ušes. V mojih časih, si dobil takoj eno okoli ušes, če si prestopil mejo. Učitelji in učiteljice so nas tudi vzgajali. Nihče od kaznovanih se sploh ni upal pritožiti doma. Tudi nobenih travm ni nihče doživljal pozneje, saj si kazen prejeto zaslužil . Na šolah tudi še ni bilo nobene socialne delavke. Vse težave z učenci so razrešili učitelji in učiteljice sami. Ko si pa odšel k vojakom v JLA, so te dokončno naučili discipline, reda in osebne urejenosti. Takrat je minila še zadnja mladostna razigranost in si se vrnil domov kot zrela odrasla oseba.
gothmilk69
06. 01. 2022 18.28
-2
pac profesorica je živ satan tut tak da ne sam njega krivit
Nebodijetreba
06. 01. 2022 18.44
+1
Gothmilk, ne obstaja nobeno opravičilo za to početje, ga ni, razumeš! Če je profesorica takšna, kot praviš, in mu je naredila krivico, ima možnost pritožbe. To je prava pot in nobena druga!
matdej
06. 01. 2022 14.57
+4
Vsaka zgodba kot tudi ta ima dve plati.Ker pa tak medij,kot je ta povzame to kar se njim zdi najboljse,beremo take članke,ko zagotovo je marsikaj prekrito.Pa ne da zagovarjam takšna dejanja,ampak tudi druga stran mora obstajati…Ceprav ta fant tezko,da bo sedel vec v soli bo slej ko prej zašel iz poti,kolikor ze ni.Zdaj pa sola na ves glas kako se morajo pogovarjat o težavah in pomagat in se zagovarja zaradi covida…Prej se niso in mislim da se tudi v bodoče nebodo.
Glotis
06. 01. 2022 14.46
+1
Fant ni samo nesposoben se naučit snovi, ki je v 1. letniku najlažja ampak je mladi nasilnež. Takšnega je potrebno nemudoma izključit v opomin drugim. Kje piše, da mora končati srednjo šolo?
alen behek
06. 01. 2022 14.58
+1
To lahko govorijo samo taki ki v življenju niso naredili še nič
gothmilk69
06. 01. 2022 18.29
-2
ne bodi pameten nepoznas njegovega motiva in neves kak tota profesorca "uci"
Marcus Wassmeier
06. 01. 2022 14.39
+3
'Mladostnikov ne učimo dovolj potrpeti in prenesti določene frustracije' Se mi zdi, da se trenutna vlada trudi to popravit za več generacij nazaj in naprej……
kwa.dugaja
06. 01. 2022 14.35
+2
mene zanima le a je bil to en iz republjike, ki je navajen vse resevat z nozi in skarjami ali je bil en revcek, ki ga je tale uciteljica imela na piki in maltretirala celo leto? je ze nekaj 10let od zakljucka mojega solanja ampak se vedno se zelo dobro spomnim ps**c, ki bi si zasluzile se kaj hujsega za svoje namerno izzivljanje nad ucenci. skoda, da ne slisimo torej se plati tega dijaka.
jmis
06. 01. 2022 14.33
-2
Dajte rajš nehat otroke matrat z takimi nepomembnini bedarijami kot je matematika
AlexReal
06. 01. 2022 14.27
+3
Kmalu po osamosvojitvi smo bili priča spremembam pri vzgoji otrok. V vrtcih so nam razlagali, kako je potrebno vzgojiti bolj samozavestne otroke. Nihče se ni ukvarjal s tem, kaj to pomeni za njih , ali se bo s tem razvijalo otroke, ki bodo svojo nesposobnost in neznanje nadomeščali s samozavestnim nastopom, morda celo z agresijo. Rezultat take vzgoje verjetno gledamo danes v svojih otrocih, ki niso sposobni sprejeti kritike, kaj šele samokritike. Permisivna vzgoja gre do te mere, da delamo škodo sebi in otrokom, krivca pa iščemo povsod drugod, razen tam, kjer bi bilo potrebno .
Uporabnik1521210
06. 01. 2022 14.20
+2
hahaha ce bi jaz 4x ponavljal ta predmet bi bilo verjetno huje kot ta ucenec
magura
06. 01. 2022 14.16
+7
...najprej se vsi pamentjakoviči prepričajte kakšna je ta profesorica !...naj bi bila strah in trepet...ne zagovarjam takih dejanj ampak dijaku že četrtič ni uspelo poraviti negativne ocene,...
Ibrahimović_Ibra
06. 01. 2022 14.19
+2
Poznam ta občutek zmiri, ko hočeš te taka oseba zj... Tak da tut proferoji/ce niso nobeni angeli!
AlexReal
06. 01. 2022 14.22
-3
... strah in trepet gor ali dol, matematika je eksaktna veda, rezultat pove, če znaš ali ne. Končna ocena je rezultat znanja , tako da ni treba niti napadat učiteljice, niti zagovarjat učenca. Dejstvo je , da smo svoje otroke razvadili in niso sposobni sprejeti realnega dejstva, da pač ne znajo dovolj za pozitivno oceno.
Apostol1
06. 01. 2022 14.28
-1
magura ............ A si ti vsaj delno normalen ali še to . Nihče drug v razredu ni imel težav z učiteljico , če bi jih imeli bi se o tem že na široko pisalo, pa se ne. zato je tole kar pišeš navadno natolcevanje. Za primer ti lahko napišem , da so nekateri ljudje delali izpit tudi več kot desekrat pa še danes ne znajo vozit , vsaj v našem koncu je en tak model , ki je dobil izpit samo zato ker so ga bili siti in mu s tem naredili medvedjo uslugo . Učiteljica pa tega ni hotela narediti , hotela je , da bi se mulc naučil pa se mu ni ljubilo ali pa je zrel za v posebno šolo , kot se je včasih reklo.
kwa.dugaja
06. 01. 2022 14.38
+3
o tem govorim. naj se dijaka se vprasa in naredi intervju ZAKAJ je to storil. neproblematicen fant, ki je kar brez razloga napadel uciteljico? ne verjamem! zadnji cas, da se odpusti ucitelje, ki maltretirajo otroke do te mere, da so v taki stiski da vidijo le taksno resitev, kot jo je ta fant.
Ibrahimović_Ibra
06. 01. 2022 14.11
+4
Problem je to, da vsi nismo isti. Učitelji/ce, profesorji/ce mislijo, da če na hitro vse razložijo, da bojo vsi takoj skapiral... Na žalost temu ni tako je dost ljudi, ki rabi malce več oz. boljšo razlago ne pa nekaj v 3 dni in da se ona/on čimprej reši snovi, ki jo mora dat čez... Tudi pri meni je bil primer učiteljice matematike, ki je razložla na hojladri pa, če si skapiru al ne ji je dol viselo... pika na i je pa j... u glavo, če nisi znau... Tako, da se ne čudim tem dogodku, ki se je zgodil. Učitelji so tisti, ki MORAJO razložit stvari tako kot se mora ne pa sam da gre ura mim al kar kol pač majo v svojih glavah!
IKOSS
06. 01. 2022 13.51
+0
V kolikor želimo, da družba normalno deluje, morajo obstajati meje, preko katerih ni dopustno iti. Čisto normalno je, da se ljudje dnevno srečujemo z vrsto situacij, ki so lahko za posameznika tudi izjemno neprijetne. Posledično je posameznika nujno opremiti z ustreznimi temeljnimi osebnimi vrednotami ter orodji, kako se s takšnimi situacijami soočati na družbeno sprejemljiv način. V trenutku, ko posameznik poseže po nasilju, za svojo okolico predstavlja zgolj še nevarnost, skladno s tem pa je smiselno prilagoditi tudi odziv. Pretirano izpostavljanje vidika storilca, čeravno je tudi ta vidik smiselno upoštevati, je tako družbeno škodljivo ter slep rokav družbenega razvoja.
Prihaja
06. 01. 2022 14.36
+2
Medtem so pa ene meje nezarisane. Obstaja realna možnost da se je v tem primeru izpostavilo sadistko. Te možnosti ne upošteva nihče, še najmanj pa stroka (in se strokovnjaka diskreditirata ker ne upoštevata te možnosti). Ko se take zgodbe razkrijejo so pa vsi pametni da so vedeli da tu nekaj ni bilo vredu.
ni_mi_vse_eno
06. 01. 2022 13.45
-1
Včasih smo gledali, kako je bil dijak vprašan pri uri slovenščine in je vzel sendvič pred tablo in začel jesti pred učiteljem. Potem se pa vrgel čez mize. Takrat so učitelja slovenščine odpustili, ker baje ni znal vzpostaviti reda v učilnici.
ni_mi_vse_eno
06. 01. 2022 13.42
+4
En s škarjami nad učiteljico, ker je dobil cvek, sedaj pa cela panika. To je posledica permisivne vzgoje v OŠ. Včasih pa te je učitelj v OŠ za ušesa, če nisi prvič slišal in če si doma povedal, si jih še doma dobil, ker učitelj je ziher imel dober razlog, da te je. Hočem reči, da se v avtoriteto učitelja ni dvomilo, sedaj pa se hodi z odvetniki v šolo, ker ima "tamali" vedno prav in se učitelj moti. Le kaj bo z ljudmi na faksu? Jih bo mamica peljala na vpis? Sem to že videl. Še malo, pa bo mamica sedela na uri, da bo "tamali" lahko žural po študentskih, hehe.
Space Voyager
06. 01. 2022 13.52
+3
Samo detajl; OŠ ne izvaja permisivne vzgoje, izvajajo jo starši. Zadnja desetletja gre pa še zakonodaja s tem vštric, da učitelj praktično nima nobenega orodja, da bi karkoli naredil. Na koncu je še ravnatelje strah odziva staršev, ker so odvisni tudi od njih. To zakonodajo so spisali razni "znalci", kako da mora biti otroku vse dovoljeno, ker da potem zraste v celostno osebnost. Ravno obratno; postavljene mu morajo biti jasne meje! Sicer bo svet poln Jenullov, Mesecev in podobnih razvajenih ščenet.
Wolfman
06. 01. 2022 13.38
+4
Če si priden in te nekdo malo razočaran, potem ga res ne štihneš! To je splet več dejavnikov,med drugim tudi posledica uživabnja t.drog, katerih je vse več in več, otroci pri nas pa se ga butajo bolj kot kdaj koli prej generacije pred njimi.
Prihaja
06. 01. 2022 13.34
+1
Če je tista katera mislim da je, je imela rada mirne in neproblematične na svoj "posebni" način.
Prihaja
06. 01. 2022 13.35
-2
Lahko pa da sploh ni tista... Morda sta pa dve taki tam 😂
Prihaja
06. 01. 2022 13.36
-2
Samo za njene kratice vas prosim 😁😁😁
Bigbadjohn
07. 01. 2022 08.37
number46
06. 01. 2022 13.28
+3
Kako boste vi to učili ko se sami učitelji in politika ne pozante meja.
aijtfia
06. 01. 2022 13.24
-1
Rezultat šolskega sistema, ki so ga levaki v 30 letih države totalno uničili. Učiteljem so vzeli avtoriteto in pravico, da bi otroke kaj naučili.
Mehtilda
06. 01. 2022 13.44
+0
ja, aijtfia, seveda. Levi so krivi. Pomiri se, saj razumemo tvoje frustracije, čeprav .... ne...niti ne. Saj maš svojega zdaj na oblasti, pa Hojska, pa super ministrico, morda bodo aprila spet batine uvedli, pa boš zadovoljen/zadovoljna.