Slovenija

‘Mlajših od 35 let polpretekla zgodovina ne obremenjuje več’

Ljubljana, 11. 10. 2020 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
David Florjančič
Komentarji
19

Študentka obramboslovja na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Petra Gregorc je želela iz prve roke izvedeti, kako je videti delovni dan župana njene občine. Vendar ni ostalo samo pri obisku. Ko jo je bolje spoznal, jo je župan povezal še z dvema osebama, ki delata na področju, ki Petro zanima. Eden od njiju je županov protikandidat z zadnjih lokalnih volitev.

"Delo župana se mi zdi pomembno, politika se mi zdi zelo zanimivo področje, zato bi rada spoznala, kako je videti njegov delovni dan," nam pove mlada Gorenjka. Petra Gregorc končuje študij in bi rada našla tako prvo zaposlitev, da bi jo delo veselilo in da bi bilo povezano z njenim študijem. Poleti se je srečala z županom Preddvora Rokom Roblekom.

Na portalu 24ur.com bomo v sodelovanju z Zavodom Pospešek vsak konec tedna objavljali zgodbe srečanj mladih z uspešnimi posamezniki in priložnosti, ki so se jim s tem odprle.

Delo najmlajšega župana

"Merkej, ker včasih rad poceja, tako da nasloni gor na šalčko," v gorenjskem narečju župan prijazno opozori svojo današnjo gostjo, ko si po prijaznem sprejemu iz vrčka naliva mleko v kavo, ki jo postreže tajnica. "Mi imamo doma kmetijo, z mlekom imam ogromno opravka. Opozoril pa sem te zato, ker se kdaj zgodi, da je komu zelo nerodno, če se mu mleko polije po celi mizi ... raje opozorim," razlaga.

Župan Preddvora Rok Roblek v svoji pisarni sprejme Petro Gregorc.
Župan Preddvora Rok Roblek v svoji pisarni sprejme Petro Gregorc. FOTO: David Florjančič

Najmlajši župan ji še pred začetkom delovnega dne pripoveduje, da za opravljanje svoje funkcije potrebuje ogromno energije. "Pomembno je, da sam sebe polniš z energijo, ko ti dobro uspeva. Sam sebe moraš kdaj potrepljati in si reči: ‘Bravo, dober si bil!’, ko ti nekaj uspe. Drugi te pogosto ne bodo pohvalili," pove Roblek. Z njegovim delom nikoli niso zadovoljni vsi. "Če bi ustregel vsem, potem nič ne narediš," pove svoji gostji. "Če delam kaj narobe, se bo izkazalo na naslednjih volitvah. Mene občinski svetniki ‘na križ pribijejo’, če naredim kaj res zelo narobe," ji pove.

Pred časom je v pisarni naletel na pet neodgovorjenih klicev. Na drugi strani se je oglasila starejša gospa: "Jaz bom vam vsem vrat zavila!" je bila jezna. Občina je namreč obžagala veje njene slive, ki so visele nad cesto. Župan je gospe obljubil, da se bo oglasil pri njej. "Pustim en teden, da se zadeva malo ohladi. Tista češplja se bo v tem času malo obrasla. Mogoče bo kdaj tudi ona nas potrebovala, zato si zagotovo ne želi imeti slabih odnosov z Občino," razlaga svoj pristop. Roblek se je pri gospe oglasil nenapovedano. Opravičila se mu je za jezo in pripovedovala, da je že pred leti ‘praktično zastonj’ dala občini svoje zemljišče za razširitev ceste, prav tako je dovolila, da lahko da po njeni zemlji skoplje kanalizacijo. A pod pogojem, da ji Občina priskrbi nove sadike za drevesa, če bi se drevesa posušila. Drevesa so se posušila, a na Občini so jo takrat odslovili, češ da je denarja za ta projekt zmanjkalo. "In seveda ji je tak dogodek sedaj ‘dvignil pisker’," razlaga župan in doda, da so tokrat stvar uredili. Sanirali so jaške in priskrbeli nove sadike. "Še dobro, da ima še kdo željo po travniških sadovnjakih! To je naša kulturna krajina. Ko bo turizma v Preddvoru več, bo treba kuhati marmelade in ‘šnops’ - to je v našem interesu. Občina mora spodbujati ljudi, da se s tem ukvarjajo, ne pa, da morajo oni Občino na kolenih prositi, da jim pomaga, ko se le-ta ne drži lastnih obljub," poudari župan in zaključi, da je zgodba tipičen primer, ki opisuje njegovo župansko delo.

Župan in polpretekla zgodovina

S Petro debatirata o tem, katerih proslav v svoji občini se kot župan udeležuje, sploh ko gre za proslave, ki občane zaradi različnih pogledov na polpreteklo zgodovino delijo. Roblek ji razloži, da se udeležuje večine proslav, tako recimo proslav NOB kot raznih cerkvenih prireditev. "A še pred tem moraš kot župan imeti pri sebi razčiščeno pomembno stvar. Pogledati moraš lastno prehojeno pot zadnjih nekaj let. Srečal si super ljudi in ti ljudje so te naredili takega, kot si danes," pove. Pravi, da če si zadovoljen s tem, kakršen si danes, potem si lahko rečeš, da je v tvoji osebni zgodovini vse super in da ničesar ne bi spremenil. "Če ne bi naredil napak, se tudi iz njih ne bi ničesar naučil. Podobno velja za državo. Čisto vsak trenutek v zgodovini je ključen, da imamo tako situacijo in spoznanje, kot ga imamo danes," pove. "Ali smo zadovoljni s trenutno situacijo v Sloveniji? Nam gre v gospodarstvu, v družbi dobro?" se sprašuje. Po njegovem bi nam lahko šlo bolje in prav s tem je povezana motivacija za njegovo župansko delo.

Plan skupnega delovnega dne

"Petra, kako si ti predstavljaš današnji dan?" jo vpraša župan. "Razen nekaj obveznosti si dneva nisem posebej planiral, zdaj bi te pa vprašal, kakšen spoznavni dan si ti želiš?" Spodbudi jo, da tudi sama pove, kateri del županskega dela jo najbolj zanima, da bi v današnji urnik poskusila vključiti tudi kakšno tako dejavnost, če bo to mogoče. "Neumnih vprašanj ni," ji vnaprej pove župan. "Včasih so ljudje stigmatizirani, ko se pogovarjajo z županom, češ da morajo paziti, kaj smejo vprašati. ‘Butasta’ vprašanja so ponavadi zelo dobra vprašanja!"

 

Ob 10. uri bo prišla na Občino odvetnica, specialistka za prodajo podjetij, "tam bo kar burna debata, ampak kar vprašaj, če ti kaj ne bo jasno," jo opogumi. Občina prodaja energetsko podjetje, ki ga ima v lasti, a nad podjetjem visijo terjatve in posledično pravni spori, ki ne bodo zaključeni prej kot v nekaj letih. "Mi ne moremo čakati toliko časa," pove. Ena od opcij je prodaja 100-odstotnega deleža podjetja in vstopa v garancijsko shemo za premoženje, nad katerim visi pravni spor. Druga možnost je prodaja premoženja podjetja in prenos koncesije na novo podjetje, bodočega kupca. "Kot župan moram paziti na interes trajnostne in zanesljive oskrbe občanov z energijo iz obnovljivih virov," pojasnjuje.

"Tu imam kar nekaj pošte, bova pregledala in predebatirala," nadaljuje. "Ob 11.30 greva na teren, h gospodu in gospe, od katerih želimo pridobiti služnost za kolesarsko stezo na njunem zemljišču," ji pojasni. Pokaže ji načrt nove kolesarske steze, po kateri se bodo kolesarji izognili smrtno nevarnemu ovinku, ki je del sedanje trase. Pogovor prekine klic župana sosednje občine: "Ciril, pozdravljen, a se v kratkem kaj dobiva na kavi?" Šenčurski župan se je pred dnevom vrnil z dopusta in pogovor bo namenjen tudi drugi trasi kolesarske mreže, ki jo gradijo skupaj z okoliškimi občinami, delno tudi v povezavi z bližajočim se predsedovanjem Slovenije EU.

Trasa nove kolesarske steze.
Trasa nove kolesarske steze. FOTO: David Florjančič

Na terenu

Pri krajši vožnji skozi občino župan in Petra naletita na zapuščeno vozilo brez registrskih tablic, ki je na tem mestu parkirano že dlje časa. Roblek pokliče sodelavko in ji naroči, naj v naslednjem tednu uredi odvoz vozila. Petri pojasni, da v primeru, če je neko vozilo dlje časa parkirano, praviloma ne komplicirajo, razen če na parkirišču že sicer ni dovolj parkirnih mest. Preverita tudi dela na gradbišču novega mostu.

Župan sodelavki naroči, naj poskrbi za odvoz neregistriranega vozila, ki jemlje prostor na parkirišču.
Župan sodelavki naroči, naj poskrbi za odvoz neregistriranega vozila, ki jemlje prostor na parkirišču. FOTO: David Florjančič

Ob zaključku delovnega dne z županom nam Petra pripoveduje, da je pred današnjim srečanjem mislila, da župani večino časa preživijo v pisarni, a da je sedaj videla, da ni vedno tako. "Všeč mi je bilo, da mi je Rok razložil, kako se pregledujejo pogodbe. Sestanek na temo energetskega podjetja je bil zelo poučen. Župan me je vnaprej opozoril, da bo morda debata burna, a nisem zasledila česa takega. Sestanek je dobro vodil, kljub temu da je imel nasproti sebe osebo, ki je zadevo strokovno zelo dobro poznala. Hitro so prišli do skupne točke, kako naprej," strne vtise današnjega dne.

Župan Rok Roblek Petri razkaže gradbišče, kjer gradijo nov most.
Župan Rok Roblek Petri razkaže gradbišče, kjer gradijo nov most. FOTO: David Florjančič

Pomoč na karierni poti

Župan želi Petri na karierni poti pomagati tudi v prihodnje. "Kot župana me moraš ‘ponucati’, poznam veliko ljudi," pove in doda, da je njena karierna pot, ne glede na njegovo pomoč, največ odvisna največ od nje same. Dogovorita se, da jo bo povezal z vodjo izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje v Kranju Robertom Skrinjarjem. Petro zanima tudi delo v policiji. Roblek jo zato predstavi Alešu Drekonji iz Preddvora, sicer tudi svojemu protikandidatu z lokalnih volitev. Drekonja je zaposlen v policiji in s Petro se bosta v naslednjih dneh dogovorila, kdaj se bosta srečala in se pogovorila o tem, kako bi ji Drekonja lahko pomagal na njeni karierni poti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
11. 10. 2020 21.35
+0
Mlajših od 35 let polpretekla zgodovina ne obremenjuje več = kdor ne pozna lastne zgodovine jo bo ponovil ( to je vse njene napake). Kakšna nebuloza, ta rek velja tako za zgodovino družine, zgodovino kraja, zgodovino države, zgodovino kontinenta, celotno človeštvo. Kaj takega so sposobni producirati samo za Bežigradom. Jao, jao, kaj vi to učite in ovce, ki to vse nekritično sprejmejo. Žalostno.
EEgon
11. 10. 2020 21.32
+0
Študentka obramboslovja = župan ??? Mislim, da je gospodična izbrala napačen študij. Nikoli nisem povezoval študentov obramboslovja z Javno upravo, za to je namenjen študij v sosednji zgradbi Uprava fakultete. Pa koliko zmedencev imamo tel na študiju v LJ?
RamzesII
11. 10. 2020 20.59
-1
Tista z avtom brez registracije na parkirišču pa je tudi ... po naključju sta naletela nanj, oz. on je vedel že prej zanj in ga vpletel v to zgodbo.
aristotel
11. 10. 2020 19.28
+5
...Mlajših od 35 let polpretekla zgodovina ne obremenjuje več...Koga ne zanima (ali jo ne pozna) preteklost tudi prihodnosti nima,pa tisto realno ne pa prisiljeno zamolčano....za kaj že da se lahko nemoteno krade nam usiljujejo vse v imenu kvazi demokracije zamolčanosti gospodarskih,socialnih,izobraževalnih,zdravstvenih....dosežkov polpretekle zgodovine...večina se prereka eni za levake drugi za svečkarje..imamo vedno manj pravic smo vedno bolj zadolženi,standard večine pada...vse je plačljivo (kar še ni pa bo ) državo nam že 30 let počasi razgrajujejo seveda vse v imenu demokracije... a demokracije ne moreš jesti niti od nje ne dobiš dela,stanovanja in servisa ki smo ga imeli v polpretekli zgodovini...a to se skrajno negira da mladi ne bodo vedeli kako bi lahko bilo...seveda samo da se lahko legalno krade seveda v imenu demokracije...prihodnost je žal slaba a mi pa se kregamo za oslovsko senco,ki ne obstaja ker osli smo m..
Mladen Mladen
11. 10. 2020 19.13
+1
Lahko je bit župan,ko jemate denar iz proračuna koliko pa ste pa ga sami zalužili ?? Nič ,To me je oće naučil,,Toliko ga lahko porabite.Takšno bi vam jaz dal delo ŽUPANOM ,koliko zaslužiš toliko porabiš tako vi nam delite.Maske bi lahko imeli na mizi da bi bili da spoštujete zakon za covid-19.......
Uporabnik1295675
11. 10. 2020 18.44
+1
To v naslovu lahko izjavi le nekdo, ki nima pojma o človeški psihi.
_endrug
11. 10. 2020 18.28
-1
Zgodovino je treba poznat,da se ne ponavljajo napake. Mladi pa bodo tudi odrasli in ko bodo mislili s svojo glavo jih nobena vlada ne bo marala. Še posebej ne janšistična.
RamzesII
11. 10. 2020 18.26
+0
Zakaj bi jih, saj vedo da je to preteklost in mora tam ostati, ne živijo v preteklosti in govoričijo, pogrevajo ves čas tega, kot določeni starejši.
kojnusar
11. 10. 2020 18.14
-1
najprej te j reklame, ki te posiljujejo v glavo: nato, oprostite, prislo do tehnicne napake. drug video enako. sramota, za bruhat. no, robleka poznam. res imajo kmetijo, uspesno, veliko. pridni. kot zupan, ne vem, kak je. ampak zgodovina, dragi moj, ce bi ti pobili prednike, po vojni, v svobodi (ironija, da vojno vihro preziveli mnogi), potem bi bilo srhljivo, ce bi izdavil kaj takega. in zdaj ti je to kul. tipicno židanovsko izjavljanje. in sel je v pozabo. glej, da te cas prehitro ne povozi. bodi posten in morda se bo kaj iz tebe. pa lp.
bavbav
11. 10. 2020 18.13
+2
TOX6
11. 10. 2020 18.11
-3
Mlajših od 35 let polpretekla zgodovina ne obremenjuje več???????prav produkti idiotizma , ki jih plačujejo v si davkoplačevalci na tej tvoji šoli, so v sramoto EUropskim normam!!! a kordiš in polmesec,fajonka so iz drugega planeta-titovega jajca???
LOLOBOLOGOLO
11. 10. 2020 18.14
+4
kordis je iz filofaksa....fdv je bolj poln takih kot so Jansa, Mahnic, Cigler Kralj, Tonin, Črnčec...
Darko32
11. 10. 2020 18.09
+5
To je čisto zavajanje. Jaz pravim, d aje potrebno pregledati zgodovino in nepravilnosti obsoditi. Kriminalce pa pozapreti in jim nezakonito premoženje odvzeti in vrniti prvotnim lastnikom. Tisto, kar pa je bilo dobro narejeno pa pustiti. SEdaj imamo propagando, kot je ta in sočasno mladim stara garda, ki je naredila veliko škode sedaj delaq škodo mladim in potem imamo mlade reveže, k imorajo v tujino. Ti pa se v Sloveniji naslanjajo na tuje žulje in še naprej delajo škodo. Recimo ZEMLJRIČ. Kaj bo ta človek naredil dobrega za zastavo in ustavo. NIč, ker je še vedno borec ZKJ i partije. Tudi določeni člani SDS delajo enako kot so delali v partiji. Zato z temi parolami se samo skrivajo in še naprej hočejo delati lumparije.
SKRIPT
11. 10. 2020 18.08
+0
A res nimate vec tem o katerih bi pisali, da objavljate tole, sramota
Fery Zaka
11. 10. 2020 17.59
+3
Seveda jih obremenjuje. Zato poskrbi Janez. Čeprav tudi on nima nobene vez z NOB. Razen da nabira politične točke z njim.
adapter
11. 10. 2020 17.58
+2
Kako da ne, ce pa Kordis sredi parlamenta zmerja poslance s fasisti?
Uporabnik1095190
11. 10. 2020 17.57
+4
Ja,najmlajši prejemnik borčevske penzije v Sloveniji pa šteje 22 let. Najvišja izplačana pa je skoraj 2000 evrov. Ni kaj,te "borci" so razred zase,ki jih bomo očitno plačevali še 100 let.
Fery Zaka
11. 10. 2020 18.02
+3
To ima penzijo že od tanove borbe, s covid. Ker bo od svetovne kmalu 100 let, si je treba kaj drugega izmisliti.