Slovenija

Cerar predlaga skupne policijske patrulje na meji z Italijo

Ljubljana, 13. 05. 2019 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Miro Cerar je v Bruslju italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju predlagal skupne policijske patrulje ob italijansko-slovenski meji za učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov. To sem predlagal, da bomo italijanski strani zelo jasno pokazali, da si želimo krepiti zaupanje, je izpostavil.

Notranji nadzor v schengnu je za Slovenijo nesprejemljiv, saj ubija duh schengna, evropsko povezljivost, notranji trg in štiri svoboščine, zato si je treba prizadevati, da vprašanji varnosti in migracij naslavljamo skupaj, tako da nadzor na notranjih mejah ne bo potreben, je v Bruslju pojasnil minister Miro Cerar

Italijanski minister Enzo Moavero Milanesi je po Cerarjevih navedbah pobudo sprejel pozitivno. Sedaj bosta o njej oba obvestila ministra za notranje zadeve, sredi meseca bodo o tem razpravljali generalni direktorji obeh policij, je še povedal slovenski minister.

Cerar se zavzema za čimprejšnjo vzpostavitev skupnih patrulj, saj da je treba čim prej zajeziti nezakonite prehode meje in dati zelo jasen znak kriminalcem, ki nezakonite tokove spodbujajo, da mislijo resno. Kdaj točno bodo lahko vzpostavili skupne patrulje, Cerar ni znal oceniti. EU in vse njene članice se morajo po Cerarjevih besedah truditi, da bodo izvažale stabilnost in varnost, saj sicer tvegajo, da bodo uvažale nestabilnost. Ključni pri tem so učinkovit nadzor zunanje meje, sodelovanje in podpora državam, kjer krize izvirajo, je izpostavil.

Na vprašanje, zakaj ne predlaga skupnih patrulj tudi na slovensko-hrvaški meji, je Cerar odgovoril, da slovenska policija za zdaj zelo dobro sodeluje s hrvaškimi organi.
Na vprašanje, zakaj ne predlaga skupnih patrulj tudi na slovensko-hrvaški meji, je Cerar odgovoril, da slovenska policija za zdaj zelo dobro sodeluje s hrvaškimi organi. FOTO: AP

Na vprašanje, zakaj ne predlaga skupnih patrulj tudi na slovensko-hrvaški meji, je Cerar odgovoril, da slovenska policija za zdaj zelo dobro sodeluje s hrvaškimi organi in da za zdaj ni bila podana ocena, da bi bilo treba tudi tam uvajati skupne patrulje. Če bi bila, pa se bo zavzel za kaj takega, je dodal.

Minister je ob tem opozoril, da je preprečevanje nezakonitih prehodov meje resnično postalo ključno, na kar kaže tudi nedavni dogodek v Beli krajini. Spomnil je, da se je kot premier v letih 2015 in 2016 zelo intenzivno soočal z migracijskimi pritiski, ter izrazil željo, da bi kot takrat tudi zdaj uspela vlada uspešno in brez incidentov omejiti migracijske tokove.

Mlinarjeva pozvala Dunaj k odpravi nadzora na meji s Slovenijo

Vodilna kandidatka liste SAB na evropskih volitvah Angelika Mlinar pa je danes sporočila, da je kot avstrijska evropska poslanka avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu danes poslala odprto pismo, v katerem ga je znova pozvala, naj odpravi "popolnoma neupravičen in neutemeljen nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo".

Na novinarski konferenci v Ljubljani je pojasnila, da je nadzor na meji "neevropska poteza, ki ne rešuje nobene težave, ampak ustvarja nove probleme za Slovence, ki delajo v Avstriji, škoduje odnosom med državama in predvsem slovenskemu gospodarstvu". Po njenem mnenju nas "spet obravnavajo kot drugorazredne državljane Evrope", poteza avstrijske vlade, ki je "že tako neutemeljen nadzor na meji zdaj spet podaljšala, pa pomeni rušenje naše skupne Evropske unije".

Poudarila je, da so migracije izziv in težava, ki ga nobena država, niti Avstrija, Nemčija ali Francija ne bodo mogle rešiti same. Gre za skupen izziv, ki ga moramo zato tudi "skupno in solidarno rešiti, skupaj okrepiti nadzor na zunanjih mejah in skupaj sprejeti učinkovito moderno azilno in migracijsko politiko".

Tako Bratuškova kot Mlinarjeva sta se strinjali, da bi bilo za Avstrijo boljše iskanje skupnih rešitev kot zapiranje meje.
Tako Bratuškova kot Mlinarjeva sta se strinjali, da bi bilo za Avstrijo boljše iskanje skupnih rešitev kot zapiranje meje. FOTO: Miro Majcen

Pozivu Mlinarjeve se je pridružila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Ocenila je, da bi bil za Avstrijo bistveno bolj primeren pogovor s slovensko vlado in iskanje skupnih rešitev kot pa zapiranje meje. Povedala je, da tako kot Angelika verjame v "skupno, trdno, močno Evropo z odprtimi notranjimi mejami in v takšno kontrolo, kot mora biti na schengenskih mejah".

Bratuškova je ocenila, da slovenska policija opravlja svoje delo tako, kot je treba ter da spoštuje in zagotavlja vse standarde, ki jih skladno s schengensko zakonodajo mora. Izpostavila je tudi, da bi "solidarno lahko na zunanjih mejah pomagale tudi države, kot je Avstrija". Na vprašanje novinarja je zatrdila, da je trdno prepričana, da bi se "dalo zagotoviti varnost na meji tudi brez moteče ograje za ljudi" in da jim veliko prebivalcev pravi, da jih ograja na meji moti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
16. 05. 2019 10.59
+1
Samo jeclavček naj ničesar raje ne predlaga.
bojer
14. 05. 2019 14.44
Kaj bodo počeli s skupnim nadzorom na Slo - I meji. Ali bodo zadrževali tiste, ki hočejo iz Slo v Italijo ali one, ki hočejo iz Italije v Slo (no teh praktično ni).
Transformerji
14. 05. 2019 13.22
+5
Cerarjevo, še eno, prazno gobezdanje za naivce. Tudi on je imel opravka z žico, kar se finančno tiče. Je pa sprejel kvoto migrantov, ki nam je bila določena. Tudi sedaj se dogaja isto - ljudje se pa upirajo.
ooResnicA
14. 05. 2019 11.46
+7
...a kimovc spet samo kima?
ooResnicA
14. 05. 2019 11.46
+5
štrekeljc
14. 05. 2019 14.07
+0
“Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno.” je leta 2015 izjavil dr. Janez Janša. Naši kimavci so torej prikimali ža dolgo nazaj. Javohl!!
brezveze13
14. 05. 2019 11.38
+3
ubogi cmerar a ni škoda dokaj priljubljen si bil še v času šiviljine vlade ker nkisi hotel sodelovati z njo in si se raje umaknil, kaj je šlo narobe mirči da si postal tako osovražen, si mislil da krlc in zmoreš kar sam pa se nekako ni izšlo?
brezveze13
14. 05. 2019 11.34
+9
zakaj pa italijansko slovenske saj prihajajo iz hrvaške .ta cmerar mora iti v prvi razred in vse od začetka naučiti predvsem zemljepis in zgodovino in to pod šolskim režimom ki je obstajal v šestdesetih letih ko so padale tudi batine če nisi obvladal snovi
pozzo
14. 05. 2019 11.32
+5
Madonca se res taki kratkovidni?
pozzo
14. 05. 2019 11.34
+8
Migranti iz hrvaške prehajajo v italijo zato ta predlog, da se pomiri italijo, ker bo drugače zaprla mejo. Zakaj pa ne zaprosimo eu za pomoč pri varovanju zunanje meje schengena mi pa ni jasno.
Pacek22
14. 05. 2019 11.16
+10
Kakšno Italijansko mejo? Naprej zaščiti našo Južno mejo, Cmerar!
brddd
14. 05. 2019 10.52
+11
Kaj jih tvoja ograja ne more ustaviti .Vrni denar nazaj .
mallonge
14. 05. 2019 10.44
+8
Ves skuštran in zmečkan je komaj zlezel iz postle?!
mallonge
14. 05. 2019 10.43
+10
Cerar naj skupaj z Madžari izšola nejkaj deset skupin policajev, ki bodo potem skupaj s Hrvati pod kaznijo skrbeli za preprečevanje ilegalnega prehoda slovenske meje! Samo to je možno!
mallonge
14. 05. 2019 10.39
+12
Cerar predlaga, da ga zamenja nekdo sposoben!
Tonček Balonček
14. 05. 2019 10.54
-4
Tako sposobnega,m kot je bil Dimoitrij Rupel, ne bomo imeli nikoli več! Erjavec je bil sposoben le za obrambnega minsitra v JAnševi vladi in nikdar več! >Že po defaultu vsakdo, ki zapusti JAnšo, postane popolnoma nesposoben, a kdo še ne ve za to naravno zakonitost? Spomnimo se le virantovanja, večina sansjke ekipe pa je potonila v blatu politične zgodovine! Svetla izjema je le gospa Kukoviča, tako odličnega zdravstav, kot smo imeli takrat, še dolgo ne bo, še Zidarju se baje kolca!
slabogledam
14. 05. 2019 10.32
+9
Njemu ne deluje nič,kompas,kaj je pa to?
Hrenko
14. 05. 2019 10.22
+9
Lukec in Violetka ne bosta pustila. Onadva sta za vrnitev v srednji vek.
Terezinka
14. 05. 2019 10.15
+9
Cerar naj se dogovori da bo naša policija korakali po Hrvaški in nadzirala koga nam spuščajo v Slovenijo.
Terezinka
14. 05. 2019 10.17
+5
Tja naj gredo tudi Italijani ne pa v Koper, Novo Gorico Sežano....
jugatneme
14. 05. 2019 09.51
+25
Nekako mi ni jasno kaj ta Cerar počne, skrbi za skupne mejne kontrole z Italijani, kot da bi begunci imeli traso prek Italije in Slovenije proti Madžarski in Hrvaški, halo?? Iz Italije in po italijanskih ter slovenskih avtocestah drvijo proti vzhodu ukradeni avtomobili, tovornjaki in bagerji (torej zasede če že, je tu potrebno postavit na AC) medtem ko za migrante/begunce/prevarante/tihotapce/delomrzneže je potrebno postaviti zasede v hosto na meji z Hrvaško. Gospod minister, kompas ne deluje ali kako?
Terezinka
14. 05. 2019 10.13
+11
On živi nekje v svojem svetu in ne v Sloveniji. Ne briga ga kaj si mislijo ljudje. Popolnoma nesprejemljivo je da bi po Sloveniji korakali italijanski policaji z namenom zaščite naše meje. Dvomim da bi zaščito meje na tak način dovolili Italijani. Da bi naša policija korakali po Trstu ali gorici
jugatneme
14. 05. 2019 14.32
Cerar kljub svojim letom je še vedno brez hrbtenice - obrača se tako kot piha veter.
Terezinka
14. 05. 2019 09.50
+6
Sramota za Slovenijo, to so v Trstu predlagali Frateli Di Italija
Terezinka
14. 05. 2019 10.21
+3
Torej nič ne predlaga ampak poje tako kot Frateli Di Italija zahtevajo(to so fa..ste)
Absurdistan
14. 05. 2019 09.32
+23
Juzna meja je kriticna ne zahodna... Kdaj bodo ti klovni naredili nekaj za nas
Terezinka
14. 05. 2019 09.57
+3
To ni dobro za Slovenijo to je v dobro italijanski desnici in v znak pozornosti Slovencev to lahko predlaga samo nekdo ki ne pozna vzdušja ob italijanski meji in naše zgodovine. Kaj se bodo sedaj sprehajali po Krasu ob obali in na goriškem italijanski policisti????
Blue30
14. 05. 2019 09.12
+18
Zdaj se poskuša izvlečt ven iz zagate, ko mu podpora tako pada. nic novega.
wolfterier
14. 05. 2019 09.50
+5
Bravo Cerar.Italijanska policija v Istri.Viva Istra Italiana,a ne !
ROMELS
14. 05. 2019 09.01
+29
S hrvaško je bolj potrebno, kot z italijo. To so naši umni teoretiki!!!!!!!!!!! Zato pa se krade na veliko.