Slovenija

Množično vrednotenje nepremičnin šele spomladi prihodnje leto

Ljubljana, 15. 04. 2019 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
24

Geodetska uprava RS množičnega vrednotenja nepremičnin po novem sistemu ne bo izvedla letos poleti, kot je bilo sprva predvideno, ampak spomladi prihodnje leto. Potrebujejo namreč dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja. Lastniki naj bi obvestila o novih vrednostih nepremičnin prejeli aprila 2020.

Zamik množičnega vrednotenja je predviden s predlogoma novel zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin, ki sta med vladnimi gradivi, vlada pa bo o njih odločala predvidoma v četrtek.

Rok za uveljavitev novih modelov vrednotenja nepremičnin in izvedbo novega cikla vrednotenja nepremičnin bi po predlogu prestavili z 31. julija 2019 na 31. marec 2020. "Obvestila o novih vrednostih bodo lastniki nepremičnin tako prejeli v aprilu 2020," so povedali na ministrstvu za finance.

"Ob strokovnih razpravah o modelih vrednotenja se je izkazalo, da je potreben daljši rok za njihovo usklajevanje, poleg tega pa je zaradi sprememb modelov vrednotenja in posledične spremembe posplošenih vrednosti pričakovati večji odziv lastnikov nepremičnin in občin v fazi javne razgrnitve modelov vrednotenja, kar tudi zahteva svoj čas," so pojasnili v zakonskem predlogu in dodali, da bo zamik dal upravljavcem zbirk podatkov o nepremičninah (ministrstva, občine in drugi) dodaten čas za preverjanje evidenc.

Gurs bo septembra letos izvedel poskusno vrednotenje po novem sistemu.
Gurs bo septembra letos izvedel poskusno vrednotenje po novem sistemu. FOTO: Thinkstock

Gurs bo septembra letos izvedel poskusno vrednotenje po novem sistemu. Lastniki bodo lahko prek spleta pogledali, kakšna je vrednost njihove nepremičnine po novem (na dan 1. januar 2019) in bodo lahko oddali pripombo na modele, ki bodo uporabljeni za njihovo občino. Občine bodo pripombe lastnikov zbrale in se do njih opredelile ter jih posredovale Gursu v obdelavo. Gurs jih bo pregledal in prilagodil modele ter predlagal vladi, da modele sprejme do marca 2020, so povedali na Gursu.

S 1. aprilom bodo vrednosti nepremičnin določene na novo in lastniki bodo obvestilo njih prejeli po pošti. Takrat bodo lahko tudi začeli postopke za uveljavljenje posebnih okoliščin za posamezno nepremičnino.

Povezano z zakonom o množičnem vrednotenju bo spremenjen tudi zakon o evidentiranju nepremičnin, in sicer je predvideno podaljšanje obstoječe ureditve vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru do 31. marca 2020.

Sistem množičnega vrednotenja je bil prenovljen z novim zakonom, ki je začel veljati januarja lani in s katerim so želeli pred novim ciklom splošnega vrednotenja nepremičnin odpraviti pomanjkljivosti v prejšnjem zakonu, na katere je leta 2013 opozorilo ustavno sodišče.

Novi zakon med drugim določneje opredeljuje sistem vrednotenja, tako da bo vrednosti mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja. Javnosti omogoča sodelovanje v postopkih oblikovanja modelov vrednotenja, poleg tega bodo lahko lastniki ugovarjali posplošeni vrednosti nepremičnine z dokazovanjem posebnih okoliščin.

Glede davka na nepremičnine na ministrstvu za finance pravijo, da še pripravljajo pravne podlage. "S skupino pravnih strokovnjakov se proučujejo pravno sprejemljive rešitve, obenem se usklajujejo tudi nekatera bistvena strokovna vprašanja, kot so način določitve davčne osnove, primerne davčne stopnje itd.," so povedali na ministrstvu.

Želijo, da bi bil davek na nepremičnine "del ukrepov na davčnem področju, ki jih nameravamo predstaviti v kratkem". Je pa pomembno, da se novi cikel množičnega vrednotenja izvede kakovostno, zato predlagajo omenjeni zamik.

"Na področju evidenc je bilo v zadnjih letih veliko narejenega, vendar še niso urejene do te mere, da bi omogočale uvedbo davka na nepremičnine. Predvsem je to še manjkajoča evidenca dejanske rabe javnih cest in železnic, delno tudi evidenca dejanske rabe vodnih zemljišč, prav tako pa je zaželeno, da se dodatno preveri kakovost vseh podatkov o nepremičninah v registru nepremičnin," so še povedali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bodi
13. 11. 2019 20.31
Šarec je rekel ,da v njegovem mandatu ne bodo izpeljali zakona ,kaj to pomeni, da bomo spomladi šli na volitve???
bodi
13. 11. 2019 20.30
hehe a bomo ineli tiho nacionalizacijo po parih letih nezmožnosti plačevanja veliki davkov.
kaktusar1
16. 04. 2019 10.30
+9
tole zakonodajo delajo modeli, ki se v življenju še niso prešvical, umazal, al kaj pametnega naredil...mi, ki smo nekaj zgradili v življenju vemo, koliko je bilo potrebnega odrekanja, koliko ur dela........tudi za material, ki smo ga kupili, smo plačali davek.....država jemlje tam, kjer je najlažje, namesto, da bi naredila red..prvo v svojih vrstah in življenje bi bilo bolj lepo....
esteller
16. 04. 2019 10.11
+11
Ne moti me toliko davek na nepremičnine, kolikor me moti podpiranje lenobe. Jaz, ki odplačujem kredit za stanovanje na 30 let, me država, »nagradi« in v zahvalo, ker ji nisem na grbi, naprti davek. Pri tem se mi ta nepremičnina upošteva povsod – vrtci, štipendije, otroški dodatki. V očeh vseh, sem bogata. Ker plačam kredit. Na drugi strani nekdo, ki plačuje ENAKO cifro za najem, dobi še subvencijo in vse ugodnosti, ker nima nepremičnine in je revež. Pa kdo je tu nor?
tron3
16. 04. 2019 09.17
+15
Država pač nima dnarja to je to, Vi pa boste plačevali njihove zablode vsak let in to do konca svojih dni!!!! Vsi Vas lupijo, občine z dovoljenji, trgovine z gradbenim materialom, gradbeniki, potem kvazi investitorji, bolj ali manj vse zanič narjen, razen če nisi skoz zram al pa v lastni režiji, potem pa velik finale, Država Vam še nabije davke, ker ste si sami rešili stanovanjski problem z zadolževanjem itd, ker še ni bilo zadosti, da Vam vsak izvajalec Vašega projekta zaračunal še zraven 20% DDV-ja, ki je šel tudi če je sploh šel v večno prazno državno blagajno.
Franci Luzar
16. 04. 2019 08.46
+8
Včeraj na poročilih je Reporter izjavil da je bilo v Sloveniji od 1950 leta dalje do 1992 zgrajenih 90 Stolpnic? torej za 42 let kar pomeni malo več kot, dobre dve na leto, a za 27let samostojne Slovenije pa smo naredili dve,stolpnice,toliko o naši sposobnosti, sicer nevem kje stojita te dve,verjetno v Ljubljani? kar spet pomeni da kot od 1945 leta dalje mora biti na krmilu Srbijanec da se sploh kaj naredi,pri nas,žalostno ampak resnično,vedno smo bili Hlapci nekomu in to smo še danes.
Franci Luzar
16. 04. 2019 08.17
+7
A veš kaj ti povem? Ideja je super! samo v Sloveniji še to nebo nikoli! Nikoli zgodilo,prvo Kar nimamo Človeka ki bi bil sposoben to organizirati? drugo pa če poslušam mojo Taščo,ali svaka, ki pravita kurz jih gleda sploh negrem na Volitve saj so itak vsi isti in nič nespremenijo.
Franci Luzar
16. 04. 2019 08.10
+20
Ravno kar poslušam Na povem Programu TV Slovenija, Življensko zavarovanje,nevem ali naj še smejem ali Jokam? Tale tip govori same laži pravi,da je v tujini povprečno letno Življensko Zavarovanje nad 1000€ v Sloveniji pa 300€, Jaz lahko govorim za Nemčijo,kot prvo je važna suma ter koliko let moraš plačevati Jaz sem imel 150000€ in sem plačeval letno 360€. danes pa bei državni svetovalci Življensko Zavarovanje Kar so obresti preniske in na koncu nedobiš niti svojega denarja ne ven.najbol sigurno je denar na knjižico če je Banka sigurno ? potem se pa sprašujem kako da je v Sloveniji toliko Ljudi prevaranih ? sedaj pa vidim da vas še celo na Državni TV zavajajo in lažejo,namesto da bi povedali resnico. Ja tudi to je Slovenija.
Chon
16. 04. 2019 07.16
+32
Zblaznjeni politikanti, ki jim zelo razkošno preživetje zagotavljamo davkoplačevalci mislijo, da imajo pravico na silo uzakoniti krajo državljanov. Ves material, delo, kupoprodajne provizije, zemljišča, itd smo plačali brez pomoči države (z denarjem privarčevanim od obdavčene plače!!). Zdaj pa država želi, da za svoje imetje plačujem najemnino, kot da je moja lastnina kar naenkrat last države!!! Če slovenci niti tokrat ne poprimemo za kole in tlakovce, potem si res ne zaslužimo drugačnih politikov, kot jih imamo sedaj!
Sputnik
15. 04. 2019 21.48
+19
ajde spet nek nov standard kraje ljudem.
Kruh+sol!
15. 04. 2019 21.40
+9
Sarc se boji za oblast.
Franci Luzar
16. 04. 2019 08.24
+11
seveda se boji, po drugi strani je pa tako da še vedno ponavlja kot Serpentinšek, kot komik je bil zanič kot Politik je pa še slabši, sedaj nam bojo nabili še večje davke,kot jih imamo že itak. najbolše bi bil Referendum da se priključimo k severni sosedom kjer smo včasih že bili, vsaj te nesposobne politike nebi rabili poslušati več.
periot22
15. 04. 2019 21.32
+24
A tajkunom so že pobrali nakradeno!
TITO 50
15. 04. 2019 21.14
+30
Geodetsko upravo je najbolje da se ukine saj še brez dela ne morejo obstajat.
piu
15. 04. 2019 21.09
+22
bedarije...... Šarc špekulira, ker računa, da bodo nepremičnine imele višjo ceno tako, da bo lahko vzel več keša.....
BobbyP
15. 04. 2019 20.55
+27
Hijene bi žrle, samo ne upajo si.......... še.🤔
flojdi
15. 04. 2019 21.12
+16
.pa ne no žalit hijen. te požrejo že umrle. dvonožni mrhovinarji pa spravijo svoje sobrate iz edinega stanovanja le zato, da jih imajo sami 10+praznih...
tron3
15. 04. 2019 20.08
+32
He,he..... si ne upate, to je problem, nepremičnina je za Slovenko al pa Slovenca statusni simbol, torej ne diraj, ker kdor bo na tem področju afne guncal, bo tudi po hitrem postopku odletel.
Chon
16. 04. 2019 07.20
+20
Ma kak statusni simbol. Meni in večini državljanov je nepremičnina osnovno bivališče in moj dom, do katerega smo prišli s prihranki, krediti, odrekanjem in velikokrat z lastnim delom. Država nam ni pri tem popolnoma nič pomagala, in zato se nima nobene pravice vtikati v moj dom!
Franci Luzar
16. 04. 2019 08.31
+7
imaš popolnoma prav! a kaj ko si na volitvah izbral nekoga ki ti je obljubljal Hribe in Doline,sedaj pa žanješ to kar so posijal. in Jaz nažalost tudi z tabo vred,samo ne več dolgo, v kratkem bom stanovanje prodal in potem kupim nekaj na morju pri sosedih, in me slovenija neinteresuje več.
zurc
16. 04. 2019 09.50
če misliš pri hrvatih ,tam se boš šele opekel ,oni te bodo že zrihtal da boš bos prišel nazaj v slovenijo (politika in zakoni za molzenje ,to je hudič pri njih ,ljudje so v večini kar v redu)
Transformerji
15. 04. 2019 19.15
+18
Pošteno bi bilo, da bi lastniki svoje nepremičnine ocenili sami - realno in priložili še fotografije iz vseh štirih kotov!
Transformerji
15. 04. 2019 19.16
-3
Pošteno: tisti, ki ima edino streho nad glavo, bi tako naredil predlagano!
flojdi
15. 04. 2019 19.15
+23
. pa kdo bo spet postavljal Ceno. / moje je bilo Ocenjeno, prodano za polovico. davek ob prodaji pa plačan po Ocenjenem . eh