Slovenija

Množično vrednotenje nepremičnin zamaknjeno na prihodnje leto

Ljubljana, 13. 05. 2019 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je sprejel noveli zakonov, s katerima je izvedbo novega cikla množičnega vrednotenja nepremičnin zamaknil z julija letos na marec prihodnje leto. Vlada je zamik predlagala, da se uredijo vsi podatki in uskladijo novi modeli vrednotenja.

Novela zakona o množičnem vrednotenja nepremičnin rok za sprejetje novih modelov vrednotenja in izvedbo prvega cikla množičnega vrednotenja po novih pravilih zamika z 31. julija 2019 na 31. marec 2020, hkrati se za to obdobje podaljša veljavnost obstoječega sistema.

Povezano s tem je bilo treba spremeniti zakon o evidentiranju nepremičnin, v katerem se rok za začetek uporabe novega sistema vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru s 1. junija 2019 prestavlja na 31. marec 2020.

Sistem množičnega vrednotenja nepremičnin v Sloveniji je bil s spremembo zakona leta 2017 nadgrajen, da bi se skladno z odločitvijo ustavnega sodišča lahko pripisane vrednosti nepremičnin uporabile tudi za davčne namene.

Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Natalija Kovač Jereb, želijo ob preteklih negativnih izkušnjah tokrat doseči čimvečjo splošno družbeno sprejemljivost množičnega vrednotenja, zato želijo več časa nameniti usklajevanju s strokovno javnostjo in občinami. Vlada ocenjuje, da je osem mesecev "zadosten in primeren rok za izvedbo vse potrebnih aktivnosti", je dodala, dodatni čas pa bodo pristojni resorji izkoristiti tudi za izboljšanje kakovosti podatkov o nepremičninah.

Poskusno vrednotenje nepremičnin bo izvedeno jeseni.
Poskusno vrednotenje nepremičnin bo izvedeno jeseni. FOTO: iStock

Jeseni bo izvedeno poskusno vrednotenje in modeli bodo javno razgrnjeni. Geodetska uprava bo po proučitvi pripomb in predlogov nato predlagala sprejetje modelov na vladi in do konca marca izvedla množično vrednotenje. Lastniki naj bi obvestila o novih pripisanih vrednostih prejeli v aprilu 2020.

Podpora koalicije

Koalicija je zamik podprla. V SD se strinjajo z vlado, da je podaljšanje obdobja za pripravo novih modelov vrednotenja upravičeno ter da bo mogoča bolj kakovostna javna razgrnitev in poglobljena seznanitev javnosti z novimi modeli.

V SMC pravijo, da kakovostni rezultati množičnega vrednotenja izboljšujejo principe delovanja trga nepremičnin, zato da je smiselno, da se postopku določanja modelov nameni več časa. Hkrati so se zavzeli za to, da se sistem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča čim prej nadomesti z davkom na nepremičnine, ki bi temeljil na posplošeni vrednosti nepremičnin kot davčni osnovi.

Tudi v LMŠ so zamik podprli, da se nov cikel vrednotenja nepremičnin izvede čim bolj kakovostno. Vzroki za zamudo naj bi bili v tehničnem delu ter tudi v potrebi po daljšem usklajevanju modelov vrednotenja s strokovno javnostjo.

V DeSUS so bili kritični, da so vlade doslej slabo obvladovale urejanje prostora ter da se obdavčitev nepremičnin - katerih lastništvo je v Sloveniji posebno med drugim zaradi razmerja med vrednostjo nepremičnin in socialnega statusa njihovih lastnikov - pometa pod preprogo. Zamik so podprli, da se lahko zagotovijo boljši podatki, tudi za vlado glede obdavčitve nepremičnin.

V SAB so med drugim izpostavili, da je dobro, da bo na voljo več časa za ustrezen odziv na mnenja javnosti in občin, hkrati je pomembno podaljšati obstoječi sistem, da bodo na voljo podatki o vrednostih, ki jih potrebujejo sistemski in drugi uporabniki. Poudarili so, da je pri sprejemanju nove metodologije ocenjevanja vrednosti nepremičnin potrebna skrb, da se šibkejšim ne bo poslabšal položaj, poleg tega pritrjujejo državnemu svetu, da je treba osnutek zakona o davku na nepremičnine v javno razpravo predložiti že letos.

Za zamik je glasovalo 38 poslancev, proti pa 29.
Za zamik je glasovalo 38 poslancev, proti pa 29. FOTO: POP TV

Opozicija ima več razlogov proti

Opozicija je bila proti. V Levici menijo, da bi morala vlada - skladno z določilom koalicijskega sporazuma, da bodo bolj obdavčeni lastniki več in večjih nepremičnin - najprej določiti kriterije, kaj pomeni "več" nepremičnin in katere so "večje" nepremičnine, nato pa vrednotenje izvesti samo za te nepremičnine.

V NSi so prepričani, da gre za odlašanje uvedbe evropsko primerljivega in za zavezance sprejemljivega davka na nepremičnine. Menijo, da zamuda pri vrednotenju dokazuje, da "imamo že vrsto let operativno povsem nesposobne vlade ali pa ne vlada vlada, ampak v tem primeru tisti, ki imajo nepremičnine visokih astronomskih vrednosti".

V SDS so poudarili, da vlada ni predstavila dovolj konkretnih argumentov za spremembo ter da je že osnovni zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin slabo pripravljen. Po njihovem mnenju bo množično vrednotenje le vzvod za novo obdavčitev gospodarstva in državljanov.

V SNS so dejali, da so proti davku na "nepremičnine, ki smo jih zgradili sami", ter da bi morala vlada obdavčiti trgovske površine, ki so v lasti tujih trgovskih verig, in tiste, ki kupujejo kmetijska zemljišča in na njih gradijo trgovske centre. Zamika pri množičnem vrednotenju niso podprli, ker da ne podpirajo "lenobe državnih uslužbencev".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yaxscdvf
14. 05. 2019 13.53
Moja žena sprašuje, če bo morala zame tut plačat davek na nepremičnino
Transformerji
14. 05. 2019 13.19
Vse je jasno, balon z nepremičninskim trgom se napihuje, torej bodo nepremičnine, tudi stare podrtije, več vredne. Naj me vrag, če se ne bo ponovilo isto kot pod Alenkino vlado - levi bodo v resnici imeli podrtije, pa tudi če so na pogled kot grad.
Karlo
14. 05. 2019 11.58
Birokracija res nima mere da sama sebe hrani z denarjem ljudi. So se pred več kot 15 leti spomnili vrednotiti nepremičnine in takrat geologe stimulirali v privatne posle, ker jih je pač preveč. Opravili so malomarno delo tako da so celo vrisovali hiše v napačne parcele. Mnogokrat so pa kar verjeli lastnikom ki so dali morda napačne podatke. Sedaj pa so spet brez posla in se je treba nekaj izmisliti. In nov Zakon o graditvi je taka voda na mlin za birokratko molzenje ljudi. Tako npr. za stavbe ki so povsem legalno zgrajene pred letom 1957 zahtevajo neko »Odločbo o izdaji domnevnega gradbenega in uporabnega dovoljenja«. In po tej debilno logiki potem Uprava enote, kjer itak skrbijo samo za paragrafe, zahteva da da moraš za hlev star okoli 150 let imeti elaborat geodeta ali vsaj Orto foto slike, na katero čakaš 3-4 mesece in seveda stane vsak 35,00€. Če se pa malo z merami zaplete, pa dobiš 6 strani dolg poziv za katerega, ko ga prebereš, ne veš kaj sploh hočejo. Mora itak geodet urediti v elaborati, ti pa plačaj. Nespodobnost birokracije je res neskončna.
Vitruvio
14. 05. 2019 09.47
+4
Zamaknjeno dokler si kasta ne domisli kakšnega zakona v izogiba davku ! Spomnimo se kako je bila zgodba z Zemljiškim dolgom ? Seveda ni bil veljaven za navadne smrtnike saj je bil na hitro ukinjen .
tron3
13. 05. 2019 19.33
+9
Mal so prestavl na nasledn let, drug let bodo potem še na nasledn let, kaj Vi mislite, da slavensk palitiki ne vedo, kdor bo obdavčil nepremičnine, bo tudi naredil politični samomor, kajti nepremičnina je še vedno in bo tudi v prihodnje slovenski statusni simbol.
tanka nit
13. 05. 2019 19.18
+13
Vse kar smo sami ustvarili hočejo ponovno obdavčiti. Delajo proti Slovenskemu narodu.
Chon
13. 05. 2019 17.53
+14
Nima kdo kaj cenit moje nepremičnine, sploh pa ne ta tatinska država! Kje je bila, ko sem najemal kredit in varčeval za stanovanje od obdavčene plače?! Kje je bila država, ko sem odplačeval kredit, da ima moja družina dom?! Tudi sedaj je ne potrebujem, niti je nočem! Morda bo tudi to našim pouličnim politikantom treba povedati na ulici... na glas!
cirenij
13. 05. 2019 17.16
+11
Strinjam se s SNS. Ko smo gradili hiše, smo bili mi in naši otroci za marsikaj prikrajšani. Pa tudi pri nakupu stanovanj, razen po Jazbinškovem zakonu. Ena nepremičnina naj bo davka prosta, zmanjša pa se naj birokracija na vseh področjih, pa bo denarja v malhi dovolj.
Karlo
14. 05. 2019 12.03
@cirenij Se delno strinjam s teboj ampak če bi ti vedel kako so Jelinčiču gradili hišo bi verjetno govoril drugače. Samo za paralelo; Dimičeva - Vegrad - Tovšakova- Celovški dvori. In pa Zmago - SCT- Zidar- Onkološki institut.
Kruh+sol!
13. 05. 2019 17.10
+12
Bojijo se izgubiti oblast. Reve. Se bodo raje zapufali.
Recenzor
13. 05. 2019 17.56
+7
Tišlar se je podelal v hlače, drugače pa ga je sam gobec ko mladga kosa rit!
kolbek460
13. 05. 2019 17.06
+10
Gospodarstvu še gre dobro ,,čez dobri dve leti bo šla vlada in vroč bo ta kostanj bo padel nekomu drugemu v roke ,,
Paradox
13. 05. 2019 17.01
+10
Dokler še lahko kradejo po prevzvišenih cenah nepremičnin, seveda bodo zavlačevali..