Slovenija
Oglas

Mobilni internet: vse, kar zares potrebujemo!

Ljubljana, 25. 06. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za vsakodnevno življenje in delo je dostop do spleta postal nujen. Vajeni smo dostopati do virtualnih vsebin kadar koli in kjer koli - doma, na poti, med opravki ali v službi.

Mobilni internet je elegantna rešitev za hiter dostop do spletnih vsebin, ki jih želimo v določenem trenutku prebrati, pogledati, poslušati ... V prispevku preberite, ali je tovrsten dostop do interneta primeren za vaše potrebe.

Povprečna mesečna poraba podatkov

Uporaba mobilnega interneta nam omogoča brskanje po spletu, gledanje videoposnetkov, prenašanje najrazličnejših vsebin ... A kolikšna je povprečna poraba podatkov na mesec? Odvisna je od vaših potreb po raziskovanju digitalnih vsebin.

Mobilni internet omogoča hiter dostop do spletnih vsebin
Mobilni internet omogoča hiter dostop do spletnih vsebin FOTO: Arhiv ponudnika

Iskanje po spletu

Če internet uporabljate zgolj za obiskovanje spletnih strani, v enem mesecu za 1000 obiskov spletnih strani (v povprečju 30 na dan) ne boste porabili več kot 1 GB prenosa podatkov, saj se za odpiranje spletne strani porabi od 100 do 200 kB.

Uporaba elektronske pošte

Prek elektronske pošte na mesec mimogrede izmenjamo do 500 sporočil ali več, kar nanese približno 200 MB. Če elektronsko pošiljate sporočila s priponkami, boste težko presegli 1 GB podatkov, kar je sicer odvisno tudi od velikosti datotek, ki jih pošiljate ali prejemate.

Družbena omrežja

Objave na družbenih omrežjih ne porabijo veliko podatkov. Če na dan objavite povprečno od 5 do 10 slik boljše kakovosti, na mesec poraba podatkov ne bo presegla 1 GB.

Aplikacije in igre

Same aplikacije ne porabijo veliko podatkovnega prometa, povprečno za prenos aplikacije porabimo od 10 MB do 100 MB. Precej več prenosa podatkov se porabi ob prenosu spletnih iger. Prenos podatkov iz tega naslova ima širok razpon - od 1 GB do 10 GB na mesec, lahko tudi več.

Predvajanje video vsebin

Najbolj potratno je predvajanje videoposnetkov. Tudi tu se ne da natančno določiti porabe, saj je odvisna:

- od izbrane kakovosti pri predvajanju videoposnetka in

- od naprave, prek katere se videoposnetek predvaja (ločljivost posnetka).

Za posnetke nižje kakovosti lahko na uro porabimo približno do 1 GB, za predvajanje posnetkov visoke ločljivosti (HD) pa od 3 do 5 GB na uro. Če vzamemo porabnika, ki si na dan ogleda vsaj en film v visoki ločljivosti, bo mesečni prenos podatkov narasel na približno od 150 do 200 GB. Za predvajanje video vsebin na telefonu prek YouTuba imamo na primer možnost izbire resolucije, in tako je spremljanje videoposnetkov manjše ali srednje ločljivosti tudi manj potratno.

Poslušanje glasbe

Precej manj podatkov boste porabili za predvajanje glasbenih vsebin prek ponudnikov, kot sta Spotify ali Tidal (do 5 MB na pesem običajne kakovosti oziroma 10 MB za visokokakovostno predvajanje pesmi), kot pa prek kanala YouTube.

Mobilni internet kot dobra alternativa

Fiksno mobilno omrežje lahko nadomestimo z mobilnim internetom. Za izmenjavo sporočil in za klice uporabljamo brezplačne aplikacije, kot so WhatsApp, Viber, Skype ipd. 

Naročniški paketi, ki vključujejo mobilni internet ponujajo vse, kar dejansko potrebujemo! Ugodne pakete mobilnega interneta ponuja HoT.

Kaj je HoT internet?

HoT internet je enostavna rešitev za dostop do spleta:

- Vezan je na mobilno SIM kartico, ki se jo vstavi v mobilni telefon ali v modem.

- Največja prednost je, da za dostop do spleta ne potrebujemo dodatne opreme.

- Do spletnih vsebin dostopamo na kateri koli napravi z enim klikom na mobilnem telefonu.

Za prenos podatkov prek telefona so na voljo različni paketi HoT, ki poskrbijo za različne potrebe uporabnikov. Vendar niso namenjeni le uporabi prek telefona. Če mobilni internet potrebujemo na računalniku ali tablici, na telefonu preprosto vklopimo dostopno točko, in že lahko podatke koristimo tudi na kateri koli izmed povezanih naprav.

Dva GIGA paketa imata po novem povečane enote že vključenega prenosa podatkov, na voljo pa je tudi mobilni WiFi modem, s katerim vedno in povsod dostopamo do spleta.

Kateri paket izbrati?

- HoT GIGA mini s 30 GB prenosa podatkov je namenjen zmerni mesečni uporabi interneta prek tablice ali telefona, dodatna prednost paketa je vključenih 2 GB prenosa podatkov med gostovanjem v EU.

- HoT GIGA s 300 GB prenosa podatkov na mesec je zasnovan za redno uporabo interneta, za gledanje video vsebin ali za uporabo v domači pisarni.

- WiFi2GO je namenjen vsem, ki potrebujejo mobilno WiFi omrežje, v katerega se lahko poveže do 8 uporabnikov.

HoT mobilni internet z modemom je odlična dolgoročna rešitev
HoT mobilni internet z modemom je odlična dolgoročna rešitev FOTO: Arhiv ponudnika

Kaj pa mobilni internet za uporabo doma?

HoT mobilni internet se lahko uporablja tudi doma. V primeru stalne uporabe se priporoča uporaba modema, ker dostopna točka hitro troši baterijo mobilnega telefona in ne nudi vedno optimalne hitrosti. Zato je HoT paket z internetom in modemom odlična dolgoročna rešitev. 

Modem poskrbi:

-za optimalno hitrost;

- za boljši signal v celotnem prostoru;

- za nemoteno uporabo na več napravah naenkrat;

- lahko ga odnesemo s seboj na pot in si zagotovimo dostop, kjer ga potrebujemo.


S HoT GIGA paketi lahko kjer koli in kadar koli prenesemo podatke po HOFER ceni.

 

Naročnik oglasa je Hofer.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1