Slovenija

Burja za več ur zaprla primorsko avtocesto

Ljubljana, 08. 10. 2021 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L., M.P.
Komentarji
4

Močnejši veter je ponekod na cestah povzročal nevšečnosti. Zaradi burje je med priključkoma Črni Kal in Kozina proti Ljubljani zaprta primorska avtocesta. Zaradi zimskih razmer na cesti čez prelaz Vršič obvezna zimska oprema, cesta Strmec–Mangart pa je zaprta.

Zaradi burje je zaprta primorska avtocesta med priključkoma Črni Kal in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Črni Kal proti Ljubljani. Obvoz je po vzporedni regionalni cesti Črni Kal–Kozina.

Na vipavski hitri cesti je bil medtem med Nanosom in Ajdovščino več ur prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, 1. stopnja. Prav tako je omejitev prometa veljala tudi na nekaterih odsekih regionalnih cest v zgornji Vipavski dolini.

Zaradi burje se je že dopoldan na vipavski hitri cesti prevrnila prikolica tovornjaka, iz katere se je po vozišču razsul tovor. Posredovali so gasilci iz GRC Ajdovščina, PGD Postojna in vzdrževalci DARS-a, ki so vozišče očistili.

Na vipavski hitri cesti se je prevrnil tovornjak.
Na vipavski hitri cesti se je prevrnil tovornjak. FOTO: Promet.si

Zaradi zimskih razmer na cesti čez prelaz Vršič obvezna zimska oprema, cesta Strmec–Mangart pa je zaprta.

Močan veter je že včeraj povzročil številne nevšečnosti. Na območju več slovenskih občin je podiral posamezna drevesa, ki so ogrožala objekte in ovirala cestni promet. Na cesto Rodine pri Trebnjem—Gomila, občina Trebnje, padlo drevo. Odstranil ga je dežurni delavec Komunale Trebnje. Močan veter je drevesa podiral tudi na območju občine Zagorje ob Savi.

Ob 11.32 so gasilci PGD Kočevje v Prešernovi ulici v Kočevju izčrpali približno 16 kubičnih metrov meteorne vode iz kleti stanovanjskega bloka. Slabe tri ure pred tem pa je meteorna voda zalila tudi klet stanovanjske hiše na Lovski poti v Lovrencu na Pohorju. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so vodo izčrpali in očistili zamašen jašek, zaradi katerega je prišlo do poplave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Včeraj in danes je ob dopoldanski plimi prišlo do sovpadanja povišane gladine morja in povišanega valovanja morja zaradi burje, piše Arso. Ob tem so pojasnili, da se višina vala meri od najnižje do najvišje točke ter da se meri povprečna višina vala v določenem časovnem intervalu in maksimalna višina vala v tem intervalu. "Značilnost valovanje je v tem, da najvišji valovi prihajajo v t. i. setih, skupinah na vsakih nekaj minut. Običajno je število valov, ki so višji od povprečne višine valov, v eni skupini med štiri in šest valov."

Občutnejših otoplitev v naslednjih desetih dneh ni na vidiku. Ravno nasprotno, ob koncu tedna se bo k nam od vzhoda razširil še nekoliko hladnejši zrak. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Militos
08. 10. 2021 21.51
+1
Darsov tovornjak?
flexi22
08. 10. 2021 21.49
+2
Mislim ,da je burja tu v vipavski dolini doma .hitro cesto so pa gradili misleč saj ju pa ne bo,pa kaj če malo popiha. Ta cesta je približno tako kot v Indiji ki imajo ceste čez reke brez mostu če je malo vode se vozijo čez če je visoka pa ne .
Kam127
08. 10. 2021 21.22
Facebook.com/101648588688074/posts/233753735477558/?d=n Tule je pa še zelo lepa razlaga, zakaj je potrebno zapiranje predora Kastelec v močnem vetru
kapetan
08. 10. 2021 21.17
Pa skoraj ne piha. Navado imajo, da ko AC zaprejo preumerijo promet na regionalko sploh H4, terasa Ajdovscina - Podnanos gre vzporedno z hitro cesto in tam je pa ok. Brez ograj, en pas, slabse vozišče... razumi jih..