Slovenija

Močni nalivi povzročili poplave

Ljubljana, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob močnih nalivih, ki so v noči na torek in v torek zjutraj prizadeli predvsem jugozahodni del države, sta reki Gradaščica in Ljubljanica presegli svoje poplavne vrednosti. Močno so porasle tudi reke Sora, Poljanska Sora, Idrijca in Vipava, poplavljalo pa je tudi morje.

Močni nalivi so prizadeli predvsem jugozahodni del države
Močni nalivi so prizadeli predvsem jugozahodni del države FOTO: POP TV

V torek so na Primorskem in delu Gorenjske zabeležili rekordne količine padavin, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (UZR). Med 6. uro in poldnevom je v Kopru padlo kar 40 litrov dežja na kvadratni meter, v Novi Gorici pa je v noči na torek padlo celih 70 litrov, v torek do 12. ure pa še dodatnih 12 litrov dežja, so sporočili iz UZR. K hitremu porastu vodotokov so, sodeč po pojasnilih uprave, prispevala tudi že namočena tla in obilica odpadlega listja, ki je zavirala pronicanje vode v tla.

Poljanska Sora je v torek okoli 12. ure v Žireh dosegla pretok kar 87 kubičnih metrov, kar predstavlja dve- do petletno visoko vodo. Reki Gradaščica in Ljubljanica sta v torek prav tako presegli svoje poplavne vrednosti. Ob 13. uri so na reki Gradaščici v Dvoru izmerili vodostaj kar 272 centimetrov, pretok vode pa je znašal 39 kubičnih metrov na sekundo, Ljubljanici pa so najvišje stanje izmerili ob 18.30 v Mostah, ko je bil izmerjen vodostaj 212 centimetrov, pretok pa 208 metrov na sekundo.

Poplavljalo je tudi morje
Poplavljalo je tudi morje FOTO:

Na slovenski obali je poplavljalo morje. Zaradi kombinacije astronomske plime, nizkega zračnega pritiska in močnega juga je v torek okoli 10.30 ob plimi morje na mareografski postaji v Kopru doseglo 325 centimetrov in tako za 35 centimetrov preseglo črto prvih prelivanj preko obale. V Piranu, kjer je zalilo glavni pomol, parkirišče ob hotelu Piran, Prešernovo nabrežje, Tartinijev trg in polovico cestišča ob Gea Collegeu, so sprožili javni alarm, v Kopru pa je zalilo Semedelsko cesto in območje Luške kapitanije.

Zaradi močnega naliva in zamašenih odtočnih jaškov je v torek dopoldne zalilo tudi prostore italijanskega konzulata v Kopru, kotlovnico Mehana v Izoli ter kletne prostore nekaterih zasebnih hiš in lokalov v okoliških krajih, zaradi česar so morali posredovati lokalni gasilci. O poplavljanju poročajo tudi z Goriškega, saj je v naselju Bilje (občina Miren-Kostanjevica) voda zalila cestišče. Nastalo je jezero, v katerem je obtičal tudi osebni avtomobil, ki so mu na suho pomagali novogoriški gasilci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3