Slovenija

Erjavec: Konstruktivno nezaupnico bomo vložili takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji za delo

Ljubljana, 19. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
24UR ZVEČER, N.P., U.Z., U.V., STA, S.P., M.O., Ti.Š.
Komentarji
2249

Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja, dokler se epidemiološke razmere v DZ ne izboljšajo. S tem je postopek konstruktivne nezaupnice končan. Zaradi okužb ali rizičnih stikov podpisniki namreč ne morejo glasovati, tajno glasovanje na daljavo pa ni mogoče. Iz koalicije na Erjavčev umik soglasja h kandidaturi za predsednika vlade medtem prihajajo ostri odzivi. Prvak stranke DeSUS pa je zdaj zagotovil, da z vnovično vložitvijo nezaupnice ne bodo čakali na spremembe poslovnika DZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tajno glasovanje na daljavo?
    02:36
    Iz 24UR: Tajno glasovanje na daljavo?
  • Iz 24UR: Umik soglasja
    02:21
    Iz 24UR: Umik soglasja
  • Iz 24UR: Volitve na daljavo
    01:12
    Iz 24UR: Volitve na daljavo
  • Iz SVETA: Umik soglasja h kandidaturi
    05:02
    Iz SVETA: Umik soglasja h kandidaturi

 

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec umika soglasje h kandidaturi za predsednika vlade, saj številni poslanci zaradi samoizolacije, rizičnih stikov ali okužb z novim koronavirusom v sredo, ko je bilo načrtovano glasovanje, ne bi mogli glasovati. To možnost je sicer nakazal že v ponedeljek. Soglasje bo Erjavec znova podal, ko bo zagotovljeno, da lahko tudi bolni ali izolirani poslanci tajno glasujejo. Prav tako je odpovedan kolegij predsednika Državnega zbora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erjavec je nato nekaj pred 16. uro stopil pred medije in v izjavi v DZ pojasnil razloge za umik soglasja h kandidaturi za mandatarja. "Zelo pomembno je, da se omogoči vsakemu poslancu, da lahko tajno glasuje."

Danes je Erjavec pojasnil, da se je za umik soglasja odločil po tistem, ko je preučil, kaj pomeni odsotnost nekaterih poslancev, in se posvetoval s pravniki. Po njegovih besedah vsem poslancem, ki so se podpisali pod predlog nezaupnice, ne bi bilo omogočeno glasovanje. Z novim koronavirusom je sicer okužen vodja poslancev SD Han, natančnih podatkov o tem, koliko poslancev bi sicer manjkalo, pa za zdaj ni.

Napovedal je, da bodo konstruktivno nezaupnico znova vložili takoj, ko bodo "prešteti" oziroma bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani. "Konstruktivno nezaupnico in soglasje bomo znova vložili takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji za delo," je zagotovil. Prepričan pa je, da bo pravi trenutek za to prišel že v naslednjih 14 dneh.

"Nezaupnica je močen instrument, s katerim se želi s 46 poslanci oblikovati novo vlado," je poudaril Erjavec. Po njegovih besedah je prav, da pri tako pomembni zadevi lahko sodelujejo vsi poslanci.

To vprašanje je sicer odprlo razpravo o vprašanju sprememb poslovnika DZ oziroma iskanju rešitev, ki bi omogočile tudi tajno glasovanje na daljavo poslancem, ki se seje ne morejo udeležiti, oziroma glasovanje zunaj sedeža DZ. O tem so se danes na neformalnem posvetu pogovarjali tudi vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič, razpravo bodo nadaljevali v četrtek.

"Pomembno je, da se spremeni, da ne pridemo spet v takšno situacijo." Ena od rešitev so po njegovem tudi mobilne volilne komisije - ta možnost je namreč omogočena tudi, ko gre za parlamentarne volitve. "Tudi ko je nekdo bolan in ne more do volišča, se mu omogoči, da izkaže svojo volilno pravico," je dejal Erjavec. Za spremembo poslovnika je sicer potrebnih 60 glasov. Pobudo za spremembo bo podal tudi KUL in takrat bodo - tako Erjavec - tudi povedali, kako naj se po njihovem to spremeni.

Z vnovično vložitvijo konstruktivne nezaupnice ne bodo čakali na spremembo poslovnika, to je namreč dolgotrajen postopek

Prvak stranke DeSUS je ob tem izpostavil promocijo digitalizacije in bil kritičen do tega, da prav DZ ne sledi razvojnim zmožnostim. Po njegovem mnenju namreč ne bi smela biti težava, da bi poslanci tajno glasovali od drugod, denimo v primeru bolezni, porodniške ali službene poti v tujini. Čas je za posodobitev poslovnika DZ, je prepričan.

A obenem po njegovih ocenah ni pričakovati, da se bo to zgodilo čez noč. Zato z vnovično vložitvijo konstruktivne nezaupnice ne bodo čakali na to, pač pa na izpolnitev pogojev, da bodo lahko vsi podpisani pod predlog razpravljali in glasovali. Erjavec je prepričan, da bo to možno v naslednjih dveh tednih in da bo kolegij predsednika DZ tedaj nemudoma določil datum za obravnavo predloga nezaupnice.

Predsednik DZ Zorčič je danes v izjavi novinarjem sicer povedal, da se okužbe v DZ vseskozi pojavljajo. Spomnil je, da je v DZ poleg poslancev zaposlenih preko 300 oseb. "Razlika med današnjimi in okužbami v preteklosti je ta, da se sedaj to vprašanje bistveno bolj politizira," je ugotavljal Zorčič.

Pojasnil je, da so se pogovarjali tudi o organiziranem testiranju v DZ. Po njegovih navedbah so bili izraženi nekateri pomisleki, odločili pa so se, da vsakemu poslancu omogočijo testiranje. To je DZ omogočil tudi devetim poslancem, ki so bili na petkovi seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Na seji je bil namreč direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek, ki so mu dan kasneje potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Zorčič s podatki o rezultatih testiranj poslancev danes ni razpolagal. So pa v SD pojasnili, da njihov poslanec Matjaž Nemec, ki je bil v ponedeljek na testiranju zaradi stika s Stuškom, ni okužen. Kot je sporočil poslanec SDS Dejan Kaloh, je bil tudi on na današnjem testiranju negativen.

Erjavec pa je bil danes ponovno oster do Stuška in njegovega ravnanja. Na vprašanje, kako bodo lahko prepričani o prisotnosti poslancev po morebitni naslednji vložitvi predloga nezaupnice, ko pa se lahko okužbe pojavijo iz dneva v dan, je odgovoril, da "obžaluje, da je očitno direktor Sove tisti, ki je povzročil to nerodnost".

"Od visokih funkcionarjev, ki hodijo v DZ, bi pričakoval, da pridejo zdravi. Ne vem, kako naj razumem ta dogodek. Upam, da je res zgolj naključje," je dejal Erjavec. Na vprašanje, ali se je Han po njegovih informacijah torej okužil od Stuška, pa je odgovoril, da naj to preiskujejo drugi.

Mesec: V Levici nismo bili naklonjeni temu, da se nezaupnico umika

Izjavo za javnost je podal tudi koordinator Levice Luka Mesec. Uvodoma je navedel, da v Levici niso bili naklonjeni umiku nezaupnice oziroma da Erjavec umika soglasje h kandidaturi za mandatarja. "Bili smo za to, da se to izvede znotraj poslovniških določil, v tem tednu do petka, oziroma, da se Zorčiču predlaga izvedba posveta, kako tehnično zagotoviti glasovanje."

Na vprašanje, katere stranke se z umikom soglasja k kandidaturi še niso strinjale, je odgovoril, da "naj to pove vsak zase" in da je on odgovoril za Levico. Vprašanja o tem, ali tudi oni menijo, da gre za izogibanje, pa ni želel komentirati.

Nekateri poslanci se zaradi okužb ne bi mogli udeležiti izredne seje DZ, na kateri bi določali o nezaupnici vladi Janeza Janše. Tajno glasovanje pa po poslovniku DZ ni omogočeno zunaj sedeža DZ. Predlog nezaupnice je 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in SD vložilo v petek, tako da bi morali o tem glasovati najpozneje ta petek. Seja je bila predvidena za sredo, a je postopek zdaj končan.

Glasovanje naj bo po njihovem tako čimprej izvedeno. "Zdaj, ko je soglasje umaknjeno, smo za to, da se čim prej nezaupnico ponovno vloži in se glasovanje izvede," je povedal Mesec. "Če bomo čakali na to, da bodo vsi poslanci zdravi, lahko čakamo tudi do poletja. Časa pa ni. Glasovanje mora biti izvedeno v najkrajšem možnem času. Kar se tiče nas, je bila napaka storjena že s tem, da se je to soglasje umikalo," je ponovil ter dodal, da so v Levici za to, da Slovenija čimprej dobi novo vlado.

V stranki namreč menijo, da se lahko glasovanje izvede v okviru trenutnih določil poslovnika oziroma z manjšimi popravki, o čemer pa bi se morali dogovoriti na posvetu pred kolegijem. "Nenazadnje se s koronavirusom soočamo skoraj eno leto," je poudaril Mesec in se začudil nad tem, da se o tem vprašanju še ni razmišljalo.

V Levici se s tem, da Karl Erjavec umakne svoje soglasje h kandidaturi za predsednika vlade, niso strinjali, je v izjavi za medije v DZ povedal Mesec. Vztrajajo, da mora biti glasovanje izvedeno čim prej. Menijo namreč, da je tudi glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki je tajno, mogoče izvesti na daljavo.

Na vprašanje o tem, kako bi poslovnik spremenili, pa je koordinator Levice odgovoril, da se zavzemajo za podoben sistem, kot velja za tajno glasovanje na daljavo ob državnozborskih volitvah. Po njegovem bi se pripravilo mobilno volilno komisijo, ki bi odsotnim poslancem dostavila glasovnice. "Čudno je, da se takšna možnost in podoben sistem ne more zagotoviti poslancem, pa nas je samo 90," je še dodal.

Ocenil je, da če Erjavec soglasja k kandidaturi ne bi umaknil, bi lahko do petka našli tehnično rešitev, takrat se namreč rok za glasovanje izteče. Na vprašanje, ali bi lahko iskali že tretjega kandidata za mandatarja, pa je Mesec odgovoril, da veljajo sklepi organov strank.

Tudi v stranki SAB bi si želeli, da se bo glasovalo o nezaupnici kljub nastali situaciji, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper. "Prepričani smo bili, da bodo s celotno opozicijo danes vztrajali, da se glasovanje samo prestavi za toliko časa, da se najde ustrezna rešitev za izvedbo tajnega glasovanja za vse poslance," je povedala.

Če najdejo način tajnega glasovanja za vse poslance, ki bo dodelan, varen in bo zagotavljal varnost postopka in anonimnost glasovanja, je po mnenju vodje poslancev SAB sprememba poslovnika ali sprejetje nekega akta lahko stvar nekaj dni.

Ob Erjavčevem umiku soglasja h kandidaturi za predsednika vlade in neomogočenem tajnem glasovanju zunaj sedeža DZ, je Kociprova danes sicer še spomnila, da je na dolgotrajni bolniški odsotnosti tudi njihov poslanec Franc Kramar. Pojasnila je, da je Kramarja kontaktirala, ko je preverila, ali se strinja s podpisom pod konstruktivno nezaupnico. Povedala, je da je njegovo zdravstveno stanje slabo, in dodala, da ji ni znal povedati, ali se bo lahko glasovanja o nezaupnici udeležil.

Komentirala pa je tudi nekatere špekulacije o domnevnih pritiskih na Kramarja. Povedala je, da mora biti njegova poslanska skupina z njim v stiku, se je pa treba vprašati, če kdo drug izvršuje pritiske. Omenila je govorice v Bohinju, od koder je Kramar, da naj bi ga obiskal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in da naj bi govoril s premierjem Janezom Janšo. "Če druge poslanske skupine ali stranke pritiskajo na našega poslanca, kako naj glasuje, je to nedopustno," je poudarila.

Šarec: Ko bo omogočeno tajno glasovanje na daljavo, bomo nezaupnico ponovno vložili
Šarec: Ko bo omogočeno tajno glasovanje na daljavo, bomo nezaupnico ponovno vložili FOTO: Bobo

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je medtem zapisal, da je "umik konstruktivne nezaupnice dosegel svoj namen", saj se je "vodstvo DZ začelo ukvarjati s tem, kako omogočiti tajno glasovanje tudi izven DZ". "DVK to zna narediti tudi v času epidemije. Torej mora to znati narediti tudi DZ." Ko bo tajno glasovanje na daljavo omogočeno, bodo nezaupnico ponovno vložili, je napovedal.

Tudi poslanka SD Bojana Muršič je v izjavi za medije ocenila, da je edina pravilna rešitev, da se je Erjavec odločil, da umakne soglasje. "V tem trenutku bi bilo malce nenavadno, da bi v sredo seja potekla, rezultat pa bi bil že v naprej znan. Kajti nemogoče je zagotoviti toliko glasov, kolikor je bilo podpisov," je povedala v DZ.

Erjavec je sicer že v ponedeljek dejal, da bi bilo prav, da postopek o nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci. V soboto smo namreč poročali, da je bilo devet poslancev konec prejšnjega tedna skupaj na seji Knovsa z direktorjem Sove, ki je bil kasneje na testiranju pozitiven.

Prvak stranke DeSUS se je ob tem navezal tudi na okužbe poslancev. "Očitno je direktor Sove tisti, ki je povzročil to nerodnost. Bi pričakoval od visokih funkcionarjev, da hodijo v DZ zdravi," je bil jasen.

Včeraj so iz SD sporočili, da je okužen tudi vodja njihove poslanske skupine Matjaž Han. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, ki je bil v samoizolaciji zaradi stika s Hanom, pa je po današnjem testiranju sporočil, da ni okužen, so pojasnili v DeSUS.

Odzivi iz vladne koalicije ostri: 'Mogoče se Šarec opogumi in v koruzi poišče odvrženo puško'

V koaliciji so se medtem ostro odzvali na umik soglasja Erjavca h kandidaturi za mandatarja.

Na družbenih omrežjih se je na dogajanje dopoldne odzval predsednik SMC Zdravko Počivalšek in zapisal, da jim "očitajo legitimnost zaradi anket, kandidirajo pa nekoga, ki še v DZ ni bil izvoljen". Resna opozicija bi po njegovih besedah za mandatarja predlagala vodjo svoje največje stranke. "Mogoče pa se Šarec opogumi in v koruzi poišče odvrženo puško. Sicer ga ne bi podprl, a bi ga precej bolj cenil," dodaja Počivalšek, oster do opozicije in nekdanjih koalicijskih partnerjev.

Seje DZ, na kateri bi odločali o konstruktivni nezaupnici in ki je bila napovedana za sredo, tako ne bo. Postopek predloga nezaupnice Janševi vladi, ki ga je v petek vložilo 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS, je končan. Morebitni nov predlog bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev.

Njegov tvit je delil tudi predsednik NSi Matej Tonin.

V stranki NSi pa so zapisali, da so "Karl Erjavec in njegovi podporniki na koncu le morali spoznati, da epidemija ni pravi čas za vlaganje nezaupnic". V odzivu so dodali še, da je epidemija "pravi čas za konstruktivno in državotvorno držo, s katero bomo lahko premagali covid-19".

Predsednik DZ Zorčič iz vrst SMC pa je v izjavi v DZ spomnil na zaplete pri iskanju podpore konstruktivni nezaupnici. Erjavec je namreč večkrat po več ur sestankoval s poslanci stranke DeSUS, nazadnje so trije predlog nezaupnice podpisali, Branko Simonovič pa ne. "To kaže, kako bi delovala takšna koalicija," je ponovil svoje stališče.

Vodja poslancev SMC Janja Sluga pa je v izjavi za medije v DZ poudarila, da dejansko verjame, da gre tu za zadevo odsotnosti poslancev. Povedala je, da sicer z opozicijskimi poslanci še ni govorila. Spomnila je tudi, da začasen umik soglasja h kandidaturi za mandatarja ne obstaja in da bo treba znova speljati ves postopek.

Prav tako na družbenih omrežjih je dogajanje komentirala Erjavčeva predhodnica na čelu stranke upokojencev Aleksandra Pivec. "Karlu je prišlo že v navado, da odhaja in prihaja. Verjetno se že sam kdaj vpraša: Ali prihajam ali odhajam? Upajmo, da se mu vrne razum in odide čisto zares. V teh okoliščinah, ko ljudje potrebujejo pomoč, je takšen način popolnoma neodgovoren," je zapisala.

Erjavec se je v izjavi v DZ odzval tudi na ostre tone iz koalicije. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec namreč v umiku Erjavčevega soglasja h kandidaturi vidi le iskanje alibija za izogib fiasku ob glasovanju. "Ura resnice bo prišla slej ko prej," pa meni Erjavec. Po njegovih ocenah je koalicijo zelo strah, saj sicer "ne bi bili tako surovi odzivi". Tudi odziv premierja Janeza Janše po Erjavčevem mnenju ne kaže na državniško držo. "Začudil me je tvit predsednika vlade," je dejal prvak DeSUS. Janša je namreč strankam LMŠ, SD in Levica, ki jih je poimenoval kaviar levica, znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu "kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL".

Vodja poslancev SDS Krivec pa v tem vidi le iskanje alibija za izogib fiasku ob glasovanju. "Glede na to, da tri mesece niso znali prešteti glasov, to za nas ni nobeno presenečenje. Tudi glede na to, da se tako zahtevno materijo vlaga z 42 podpisi, kar vemo, da je že vnaprej obsojeno na propad, je to samo iskanje nekega alibija, zato da se izognejo fiasku na glasovanju," je ocenil v izjavi novinarjem v DZ. Upajo, da se "ta burleska" ne bo nadaljevala.

Janša: Odvržene puške v koruzi se množijo, počasi bo že velika gneča

Premier Janez Janša je že v ponedeljek zvečer, ko je Erjavec sporočil, da razmišlja o umiku soglasja, ocenil, da se "slovenska kaviar levica ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki, nikjer". Strankam LMŠ, SD in Levica, na katere se poimenovanje nanaša, je znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu "kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL".

"Če bi rušenje vlade že uspelo, pa kaos in volitve," je na Twitterju navedel danes. "V sodstvu zadeve namerno zastarajo, v parlamentu nezaupnice napovedujejo, odpovedujejo, umikajo ... Vmes pa v njim podrejenih osrednjih medijih širijo virus nestrpnosti, izključevalnosti in delitev," je dodal predsednik vlade.

Na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pa je Janša aktualno politično stanje označil za "nadaljevanje tragikomedije". Ponovil je, da po njegovi oceni interes strank tako imenovane koalicije KUL ni v tem, da bi se postavila nova vlada, pač pa je morda interes vsaj nekaterih med njimi, da se aktualna vlada zruši in se gre v kaosu na predčasne volitve.

"Temu smo se želeli izogniti spomladi, zato smo to vlado tudi naredili," je pojasnil. Če bi tisti, ki danes želijo zrušiti vlado, imeli namen reševati Slovenijo v času epidemije, ne bi metali puške v koruzo, niti v začetku lanskega niti v začetku tega leta. "Odvržene puške v koruzi se množijo, tako da bo počasi že velika gneča," je pripomnil.

Obenem je po njegovih besedah patetično, da se v času epidemije vlaga ustavni instrument, ki je predviden za to, da se čas politične nestabilnosti v državi čim bolj skrajša. Že ime instrumenta pove, da gre za menjavo ene vlade z drugo, torej mora imeti tisti, ki ga uporabi, v DZ večino. "Če tega nimaš in se s tem igraš in to delaš v času epidemije, zagotovo nimaš rad države, v kateri to počneš," je dodal premier.

Kaj Erjavčev umik od kandidature pomeni za neizprosen politični boj med obema blokoma?

Ko je v oddaji 24UR poročal novinar Anže Božič, lahko Erjavčev umik razumemo kot nekakšen 'reset' v situaciji, ko mu pri iskanju politične večine ni kazalo obetavno. Ravno nasprotno, če bi bilo glasovanje - kot prvotno načrtovano - jutri, bi tvegal, da bo dobil celo manj kot 40 glasov. S preložitvijo si torej pet levih strank, povezanih v politično alternativo KUL, predvsem kupuje čas. Čas za morebitne nove afere Janševe vlade in tudi dodaten čas za lobiranje pri tarčah za eventualne politične prestopnike. Erjavec sicer obljublja, da bo kljub novim in novim zapletom šel do konca. Parlamentarci zdaj vse sile tako usmerjajo v iskanje rešitev za čim širšo prisotnost na ključnih glasovanjih. Medtem pa se je okoli 18. ure svet stranke DeSUS skoraj soglasno odločil za sodelovanje v alternativi KUL. Sicer zgolj formalnost, ki pa je bila za nekatere poslance stranke resen zadržek za selitev iz koalicije v opozicijo. Zdaj pa so v DeSUS izglasovali še sklep, da svojim poslancem priporočajo - ne pa tudi zahtevajo - naj podprejo konstruktivno nezaupnico.

Soočenje Jerajeve in Möderndorferja

V oddaji 24UR ZVEČER pa sta se sinoči soočila Jani Möderndorfer (nekoč član Pozitivne Slovenije, pozneje Zavezništva Alenke Bratušek in SMC, zdaj pa je poslanec LMŠ) in Alenka Jeraj, poslanka iz vrst SDS. Jerajeva je na situacijo s konstruktivno nezaupnico uvodoma dejala: "Gospod Erjavec vloži nezaupnico sredi epidemije, zdaj pa bi jo zaradi epidemije prestavil. To je neresno, mi smo ves čas govorili, da se takih resnih zadev, kot je nezaupnica, ne vlaga med epidemijo, saj je jasno, da lahko vsak dan nekdo od poslancev zboli. To je neresno, rinejo z glavo skozi zid."

Möderndorfer pa poslanki odgovarja: "Ta hip vladajo kaotične razmere s predsednikom vlade in njegovo ekipo, zato je jasno, da bo padla konstruktivna nezaupnica. Še pomembnejši problem pa je, da smo prišli v situacijo, na katero očetje ustave pravzaprav nikoli niso računali - to pa je, da bo treba tajno glasovanje izvajati tudi takrat, ko bodo izredne razmere. Računati na to, da bo nekdo zbolel, samo zato, da se ne bi izglasovala konstruktivna nezaupnica, kliče po tem, da je treba spremeniti poslovnik. Če smo ga spremenili, ko je Janša vzkliknil, da je treba, da bomo lažje delali med epidemijo, ga je treba tudi zdaj. In treba je spomniti, da imajo poslanci ustavno pravico, da glasujejo."

Jerajeva pa je poudarila, da morajo tudi o spremembi poslovnika glasovati prav poslanci, ki pa so zdaj odsotni. "Ne želijo poslušati, da zdaj ni pravi čas." "Mislim, da je to nek izhod v sili, ker gospod Erjavec ve, da nima dovolj glasov za izglasovanje nezaupnice, zato zdaj hočejo ven iz godlje, ki so si jo sami skuhali," o umiku oziroma prestavitvi nezaupnice pravi Jerajeva.

"Če se koalicija ne bi nečesa bala, bi vse to omogočila, tako kot so omogočili spremembo poslovnika. V DZ bo treba tudi določiti protokol vstopanja, to, kar se je zgodilo v petek, je nezaslišano. Nekdo gre na sestanek, se sreča z direktorjem Policije, ki je mimogrede malo okužen, potem pa pride na Knovs in gre nato še malo protestirat," je poudaril Möderndorfer. "Predsednik DZ je predsednik vseh poslancev, ne samo zdravih poslancev. Že danes, ko je predsednik ugotovil, da sta dve vodji opozicijskih strank okuženi oziroma v samoizolaciji, bi moral začeti ugotavljati oziroma narediti posvet, kaj se bo zgodilo v sredo," je bil kritičen do Zorčiča.

Predsednik DeSUS Erjavec je danes umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. To možnost je zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci in zaradi samoizolacije nekaterih poslancev napovedal že v ponedeljek.
Predsednik DeSUS Erjavec je danes umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. To možnost je zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci in zaradi samoizolacije nekaterih poslancev napovedal že v ponedeljek. FOTO: Bobo

"Kolegi imajo dve možnosti: da Erjavec umakne soglasje ali da oni umaknejo podpise. Mi smo opozorili, da do tega lahko pride. Glavni problem pa je, da nimajo dovolj glasov, vse skupaj je neka farsa," je dejala Jerajeva. Möderndorfer pa je odgovoril, da je "šibka na poslovniku", saj obstaja še ena možnost, in sicer da se vse skupaj prekine in nadaljuje po 30 dneh. "Ni bistvo v špekuliranju, kdaj bo glasovanje, temveč omogočiti vsem poslancem, da glasujejo," je še enkrat poudaril. "Jutri bo nekdo zbolel za težko boleznijo in bo tri mesece odsoten … bomo potem smatrali, da nima pravice do glasovanja?"

"Vse tole, kar govori kolega in kar počnejo, je smešno. Pred pol leta je Šarec rekel, da bo podprl nezaupnico, če kandidat za mandatarja ne bo član nobene od strank, če se bo izkazal s podporo 46 poslancev … Ne vem, kaj se je v tem času zgodilo, da je dovolj tudi 42 podpisov. A vsi vemo, da to ni dovolj, treba jih je imeti 46. Da se že pol leta ukvarjamo s tem … Najprej obupa Šarec, potem obupa Damijan, zdaj očitno obupa Erjavec, ne vem, koga bodo naslednjič našli," pa pravi Jerajeva. "Na nobeni seji ni 90 poslancev, če je nekdo na bolniški, je nekdo na bolniški. Lahko pa kolegi predlagajo spremembo poslovnika, a zato potrebujejo 60 poslanskih glasov," je še vrgla žogico Möderndorferju.

Spomnimo ...

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev. V soboto pa je odjeknila novica, da je direktor Sove Janez Stušek, ki se je v petek udeležil seje Knovsa, na kateri je bil skupaj z devetimi poslanci, okužen z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so imeli tvegan stik, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
19. 02. 2021 18.15
Ko je Damijan spregledal, s kakšnimi butli ima opravka, se je umaknil!!!
mungus
23. 01. 2021 21.00
Tud Korla ni nič kaj prida....
NA LEVO ni OK
23. 01. 2021 12.06
+0
Ali ima KUL-udba že naslednjega kandidata v nizkem štartu. Erjavc je že napoten k Jožetu P. Damjanu, tam se zbirajo prežvečeni....
rovte
20. 01. 2021 14.31
+4
Tega filma ne boste gledali, ker ga bojo do takrat umaklnili z sporeda!
NA LEVO ni OK
20. 01. 2021 08.16
+5
Da Rjavc in njemu podobno sposobni vlagajo nezaupnico ali neuspešnico, je odlično, ker takim ne more uspet in jim tudi ne sme. Sramota za slovenijo.
Kollerik
20. 01. 2021 13.48
-1
txoxnxy
19. 01. 2021 21.59
+4
Demokracija je kot matematika vedno je rezultat jasen in točen. Nekim požrešnim levičarjem pa očitno to ni bilo in tudi nikoli nebo jasno in si sedaj izmislujejo vse mogoče izgovore zakaj se njihova matematika ne more iziti. Do 46 zna preste že vsak prvosolec, 40 levakov skupaj pa tega ni sposobna tudi z vso sodobno tehnologijo. In če je že vaš instant vodja ob prvi resni krizi zbežal, st sedaj vsaj toliko pošteni da med sabo ne vidite in ne najdete človeka ki bi bil sposoben namesto vas, ki ste najbolj glasni, prevzet odgovornost naše in pomagal premagati trenutno krizo. Ne vi iščete tuje sodelavce in odpadnik ki jih volilci nočejo več in njih ustoličit res podn od podna. Kharl teb pa mokre sanje in na lotu obkroži 46 jo boš prej zadel kot pa dobil glasov.
Aleks 85
19. 01. 2021 21.59
+6
A ta gospod nima nobenega prijatelja ali pa kakšnega svojca, ki bi mu razložil, da ni sposoben za premiera Oz da se mu je rahlo skisalo
pikec50
20. 01. 2021 15.09
+1
G.Kohl jih ima ,pa nč ne pomaga ,ker imajo vsi že scvrte možgane...🤥🤥
riss
19. 01. 2021 21.59
+4
Čedalje več pušk v koruzi: Marjan Šarec, Jože P. Damjan, Karl Erjavec. Nevladniki naj razmislijo o zaščiti koruze.
rovte
20. 01. 2021 14.32
+2
AntiKebab
19. 01. 2021 21.42
+8
Franc Rozman - Stane. Marjan Šarec - Puška.
mr_cat
19. 01. 2021 21.40
+8
erhjavc goflac
realnost10
19. 01. 2021 21.38
-5
Bravo Karel,malo počakat da pridejo še nekateri poslanci k pameti,če jo sploh kaj imajo,potem pa na polno,da ta nesposobna vlada končno pade
genius2013
19. 01. 2021 21.58
+3
ROGIBOS
21. 01. 2021 18.20
-1
mosqito
19. 01. 2021 21.37
+5
SPET se bo droga podražila....distribucijski center v ROGU, je ZARADI prenove, NA VELIKO ŽALOST LEVNUHARJEV končal s svojo dejavnostjo. NAJBOLJ je prizadet KORDIŠ....Tud v SD in LMŠ, imajo veliko odvisnikov.
mosqito
19. 01. 2021 21.33
+4
LEVNUHI imajo post, do novega kandidata.... ampak v letu 5432.
mak0521
19. 01. 2021 21.30
+7
Torej, če sklepamo iz današnjih pojasnil kulovcev, če manjka en sam poslanec, se ne sme vložiti nezaupnice. Torej, ko bo vseh 90 prisotnih, nihče na bolniški. Bomo videli, kako se bodo tega držali, če bodo trije iz vladnih strank na bolniški!
madras
19. 01. 2021 21.26
-8
Kaj pravi zdravstveni minister doktor sirni mesni,je že cepil vse njegove rumeno modre ovce?
travc
19. 01. 2021 21.14
+8
ERJAVEC.... SPELJI SE.
-5
ROGIBOS
21. 01. 2021 18.26
-1
Izidor ovčice pasel, zraven si je pa zapel, da bo rdeče vse hudiče čimprej vrag vzel! La,la,la,la,la!!
Malin3
19. 01. 2021 21.14
+9
A ste se KUL-dobro pokakali?
madras
19. 01. 2021 21.11
-7
Tovariš janšar je končal veliki FDV študij in postal marxistični strokovnjak.Nato je prejel še izjemen v Prištini iz burek znanosti kar je vrhunski dosežek.Ne pa američki predsednik slabotnež.Dol z Ameriko!!! Živel tovariš janšar!!
lustracija
19. 01. 2021 21.20
+9
OrodniK
19. 01. 2021 21.21
+4
mosqito
19. 01. 2021 21.06
+5
Levnuhi.....ste nabavil antidepresive....javite mi.....vam zrihtam....žena dela v UKC....mi pove, da vas množično z urgenco po oddelkih tlačijo.... za vas je prostor pod štengami.
jodr
19. 01. 2021 21.05
+8
A se je Matjaž Han okužil na svoji rojstnodnevni zabavi? Najbrž namerno.
mosqito
19. 01. 2021 21.07
+6
Ja..mu je Kučan virus za darilo prinesel.