Slovenija

Modri pulover predsednika vlade

Ljubljana, 20. 03. 2022 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
1966

Priznam, da sem zadnje dni veliko preveč časa porabila za razmišljanje o tem, ali je modro oblačilo, ki ga je predsednik vlade nosil na obisku v Ukrajini, pulover ali trenirka. Razmišljala sem tudi o tem, kaj nam to oblačilo sporoča. Nam sporoča, da je prav tak heroj kot ukrajinski predsednik Zelenski? Nenazadnje je to tudi sam namigoval. In če Zelenski od začetka vojne nagovarja svet v olivno zeleni opravi, je naš premier prav tako izbral neformalno opravo, le da v modri barvi. Morda bi še bolj poudaril naklonjenost Ukrajini, če bi si zraven zavezal še rumeno rutico.

Tako opravljen je potem dal tudi intervju za BBC. Zgledal je kot človek, s katerim se ni šaliti, stalno pripravljen na akcijo, stalno pripravljen, da tudi nanj letijo ruski izstrelki. Malo sem razmišljala tudi o tem, kakšni bi bili odzivi stroge javnosti, če bi se takole, na ugledni svetovni televiziji, ne čisto po ustaljenih konvencijah urejena, pojavila ženska premierka. Ampak to je že druga zgodba.

Obisk premierjev treh držav, Slovenije, Poljske in Češke, v Ukrajini je bil vsekakor novica, o kateri so poročali vsi mediji. Nenazadnje je tako tudi, ko recimo udari cunami. Tudi vsi poročajo.

Kot gesto je takšen obisk vsekakor za pohvaliti. Kar zelo moti, pa so celoten kontekst in predzgodbe.

Za ravno tako grozljive vojne, razdejanje, mrtve otroke, ki tudi niso tako zelo zelo daleč stran od nas, na primer v Siriji, se doslej ni nihče zmenil.

Nasprotno, prav te tri države, katerih voditelji so šli v Ukrajino, so se na vse možne načine otepale beguncev, tudi otrok, ki se jih v takšnih zgodbah vedno znova izpostavlja.

Obisk treh premierjev v Ukrajini.
Obisk treh premierjev v Ukrajini. FOTO: Profimedia

Lahko bi našteli še Madžarsko, toda Orban, ki ga tudi čakajo volitve, stavi na drugega predvolilnega konja. Morda bi bilo tudi malo nerodno, če bi glavni Putinov zaveznik šel v Ukrajino podpirat Zelenskega. Lahko bi se mu zgodilo kaj podobnega kot Salviniju.

Orban volivce trenutno lovi s pravo družino, očetom, materjo, podpihuje sovraštvo do istospolnih itd. Njegovega tesnega sodelavca, ki je z golo zadnjico skozi okno bežal z gejevske zabave, so vneti Orbanovi volivci že zdavnaj pozabili.

Zbujanje sovraštva do nepravih beguncev pa je skupno vsem.

"Amir je prestrašeno zrl v ekstatične zenice. Zrl je v oči otroka, opitega od moči. »This is Europe!« mu je poveljnik zakričal v obraz in mu glavo treščil ob tla. Amirju je skeleče hrustnilo v nosu. V temi ga je zlato preblisnila bolečina. Na ustnicah je čutil kri. Mešala se je s priokusom prsti, v katero je potopil zobe."

Janez Janša v Kijevu
Janez Janša v Kijevu FOTO: AP

To je odlomek iz knjige češkega pisatelja Mareka Šindelke, Utrujenost materiala. Odlomek je samo ena izmed številnih grozljivih in pretresljivih scen, ki jih doživlja glavni junak, 16-letni fant iz popolnoma razdejanega mesta v Siriji, na begu nekje v Evropi. Prav zanimivo bi bilo videti, kakšni bi bili odzivi podobno starih otrok pri nas, če bi to, po marsičem izjemno, knjigo uvrstili med tiste, ki jih berejo ali vsaj priporočajo v šoli.

Je tem trem voditeljem v resnici kaj bolj mar za ukrajinske otroke, kot jim je bilo za sirske, afganistanske? Ali pa so le bolj fotogenični in sprejemljivi?

Odločna vojaška drža voditelja pa izjemno primerna slika za čas pred volitvami.

Je pa še en vidik.

Profesorica z ameriške univerze Columbia Katharina Pistor v članku, objavljenem v Večeru, povzame del vzrokov in genezo tega, kar gledamo zdaj. Precej pred to vojno je o tem v svoji knjigi Doktrina šoka pisala že Naomi Klein.

Rusija ni nikoli zares dobila priložnosti, da bi postala demokracija, pravi. Po zlomu Sovjetske zveze so ameriški svetovalci ruske voditelje prepričali, naj se raje osredotočijo na gospodarske reforme, šok terapijo, liberalizacijo cen, privatizacijo vsega in potisnejo demokracijo na stranski tir. Putin jo je samo do konca pokopal, ko je prišel čas za to.

Kaj je danes Rusija? Po eni strani izjemno razkošno življenje peščice izbranih, vodenje, ki ga poganjajo razne zarote in vedno večji vpliv pravoslavne cerkve. Poglavar ruske pravoslavne cerkve je potem, ko je za napad na Ukrajino okrivil liberalne vrednote, posebej gej parade, krvoločno zahteval še ostrejše napade.

Rusija tako nekako vse bolj spominja na Rusijo iz še en zanimive knjige ruskega pisatelja Vladimirja Sorokina, Opričnikov dan.

"Glej, nasproti stare univerze se pripravljajo, da bodo nekoga prešibali. Zanimivo. Zavrem, zavijem tja. Na tem kraju običajno mikastijo inteligenco. Na Manežnem se lotevajo zemskih, na Lobnem mestu pa uradnikov … preostalo svojat pa prešibajo na Smolenskem trgu, Miuskem, na tržnici v Jasenjem."

Distopična podoba Rusije leta 2028, ko vladata pravoslavje in tradicija, futuristična tehnologija pa se staplja z načini mučenja Ivana Groznega.

Kar je še moteče pri obisku v Ukrajini, je, da so kar naenkrat odkrili vrednote liberalne demokracije, pa tudi duha sodelovanja in evropske vrednote, vse to torej, kar so vsak v svoji državi na številne načine zavračali in postavljali pod vprašaj in se v tem ne razlikujejo tako zelo od Putina.

In za demokracijo gre vedno mukotrpno, dolgočasno ohranjanje, v nekaterih primerih celo restavracijo demokratičnih načel. Za enakopravno obravnavo vseh, pravih in »nepravih«.

Na akcijo pripravljena oprava nas zato ne bi smela preslepiti.

*To je Evropa!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1966)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvvilice
22. 03. 2022 09.25
+0
Pandorini dokumenti: kdo je Serhiy Shefir, na katerega je prepisal svoje bogastvo Zelensky? Bratranca zanima.
Andrej 1
22. 03. 2022 11.37
+1
Kaj ponovno vidiš zaroto? Pa kaj ima to veze s pobijanjem ukrajincev? Malo razloži, če veš, ali pa bodi tiho. Te moti njegovo bogastvo? V čem je poanta tvojega komentarja? Po tvoje človek ne bi smel imeti premoženja? Normalno, da je vse prepisal saj si njegovo smrt želijo najbolj od 43 mio, kolikor je pač Ukrajincev. Ti bi bil ves smrdeč, če bi tebi tako grozili. Iz svoje jame ne bi upal niti riti potisniti.
Andrej 1
21. 03. 2022 21.53
+2
Betuul, točno imamo samo nore in butaste. Torej kdo bo dobil volitve? Butasti ali nori?
Rudolf Maister
21. 03. 2022 21.38
+2
Joža ti lahko cviliš kolikor hočeš in se sprenevedaš. dejstvo je da se putanisti naslajate nad žrtvami v Ukrajini ,tako kot ste se naslajali nad žrtvami v Bosni. Vaš Putin bo končal tam kjer je končal vaš Miloševič. Amen
Betuul
21. 03. 2022 21.07
+1
Čisto po resnici povedano nima trenček nobene zveze z obiskom tam !
Betuul
21. 03. 2022 21.05
+2
V slo nimamo levih in desnih
tamjak
21. 03. 2022 20.28
+0
Če bo JJ ostal še en mandat bodo učence pri zgodovini učili da je Janez sam osamosvojil Slovenijo, če pa dva mandata se bodo učili da je Janez z rahlo pomočjo Zelenskega zaslužen za konec vojne v Ukrajini.
Pipi Strel legenda
21. 03. 2022 20.21
+1
Mi levičarji moramo protestirati ,da se Janša obleče 👗v modro barvo..
Covid 19
21. 03. 2022 20.03
+0
Kar se mene tiče,bi bil tip lahko oblečen v skafander pa še opazil nebi..
Jožajoža
21. 03. 2022 19.35
-1
janša lahko zastopa samo svoje volilce,janšiste,fašiste,protislovence.nima mandata, da zastopa 1,9 miliona slovencev,ki te vlade ne priznavajo.je sicer legalna,ni pa legitimna vlada.
piljan
21. 03. 2022 19.16
+1
Trenirkar,hudo.
Andrej 1
21. 03. 2022 19.08
+3
Kaj je prepovedano komentirati 7dni/24ur.
Andrej 1
21. 03. 2022 19.07
+3
Ne morem verjeti kaj je lahko tema komentiranja. Očitno je že na tem mestu popolna zmeda.
Golob je car
21. 03. 2022 18.58
+3
Kaksen pulover pa ima Marjan Sarec?
SlobodaNE
21. 03. 2022 18.57
-1
Kralj v jopici. Štrikano je passe
Golob je car
21. 03. 2022 18.23
+4
Hvala Alenka. To je vrh slovenskega investigovalnega novinarstva.
mario7
21. 03. 2022 18.21
+4
Grof drakula v modrem poloverju. Slovenci ne bomo pozabili terorja za prazen nič.
Ugovor vesti 133.člen
21. 03. 2022 18.04
+2
Kaj je hotela povedati Alenka Arko, razen, da je iskala dlakocepstvo proti JJ, kar dela pogosto, vsekakor vedno, ko kaj napiše. Pridna, bodo rekli zadovoljni strici, iz katerih črpa navdih. Novinarji, le kdo vam kaj hoče, če ste pa sami sebi največji sovražniki, brezhrbteničarji.
ROMELS
21. 03. 2022 17.47
-3
DEEP
21. 03. 2022 17.41
-4
Cvilijo ta levnuhi kajti marsikateri bo novu službo iskal! Janez, briši te in pravac tam ki spadajo!!
Vitruvio
21. 03. 2022 17.35
+2
Moder pulover in rumene gate .
Andrej 1
21. 03. 2022 17.38
+2