Slovenija

'Posledice prometnih nesreč so ena najhujših epidemij'

Ljubljana, 21. 11. 2010 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović/U.F./U.F.
Komentarji
88

Letos je v prometnih nesrečah umrlo že 130 ljudi, kar je sicer manj kot lani, a v Zavodu Varna pot pravijo, da nas čaka še veliko dela. Sami v mozaik prometne varnosti prispevajo tako, da svoje izkušnje delijo z drugimi.

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Reuters
Tretjo nedeljo v novembru se zdaj že tradicionalno spominjamo vseh žrtev prometnih nesreč. Klobčič, ki je na koncu pripeljal do takšnega dneva, se je začel kotaliti leta 1993. Takrat je, tako razlaga Robert Štaba iz Zavoda Varna pot, neka Angležinja v prometni nesreči izgubila svojega sina. Ker je želela opozoriti, da prometne nesreče niso nekaj normalnega in niso nekaj, kar moramo sprejeti, je začela z gibanjem, ki se je preneslo po Evropi. In leta 2007 je Svetovna zdravstvena organizacija tretjo nedeljo v novembru posvetila žrtvam prometnih nesreč. In kaj ima zdravstvena organizacija s prometnimi nesrečami? Spoznala je, da so posledice prometnih nesreč ena najhujših epidemij – ljudje izgubljamo življenje in zdravje, ter da je nekaj treba storiti.

Najpogosteje ubijata alkohol in hitrost

Robert Štaba
Robert Štaba FOTO: Tomaž Ungar

Znano je, da tudi pri nas prometna varnost predstavlja velik izziv tako za oblast in pristojne institucije kot tudi za same udeležence v prometu. Štaba sicer razlaga, da se stanje prometne varnosti pri nas v zadnjih dveh letih izboljšuje. Tudi podatki policije kažejo na to. Na generalni policijski upravi so nam v petek sporočili, da je do začetka letošnjega leta pa do petka zjutraj skupaj na cestah umrlo 129 ljudi, kar je manj kot lani, saj je lani v enakem obdobju umrlo 157 ljudi. K številu letošnjih smrtnih žrtev je treba prišteti tudi 59-letnega voznika kolesa s pomožnim motorjem, ki je umrl po tem, ko je v naselju Žerjavka vanj trčila voznica osebnega avtomobila. Policija je po nesreči ugotovila, da je voznica vozila pod vplivom alkohola.

Štaba nam je povedal, da je alkohol eden izmed najpogostejših vzrokov za prometne nesreče, izpostavil pa je tudi neprilagojeno hitrost. A opozarja, da je pri vzrokih za prometne nesreče treba pogledati globlje. "Nemalokrat se stanje duha v družbi izraža tudi na naših cestah," je dejal, vseeno pa je prepričan, da za Slovenijo ni ovir pri tem, da postane ena najbolj varnih evropskih držav.

Štaba: Vedeti moramo tudi, kaj se dogaja potem

Kar se tiče temeljnih zadev, se dosledno držim cestnoprometnih predpisov. Prekršim jih mogoče le pri kakšnem parkiranju, drugače pa ne. Robert Štaba na vprašanje, ali dosledno upošteva cestnoprometne predpise

Del procesa boljše prometne varnosti je tudi obveščanje o tem, kar se dogaja na cestah. Obveščanje medijev o prometnih nesrečah je po njegovem mnenju koristno, a pri tem poudarja, da je treba vedeti, kaj vse prometna nesreča prinese s sabo, tega pa v rutiniranih poročilih o prometnih nesrečah ni. "Samo poročanje, da se je zgodila prometna nesreča, ne pomeni nič, če ne vemo, kaj se je potem dogajalo. S ponesrečenimi, z bližnjimi, z znanci, konec koncev tudi s povzročitelji," je dejal Štaba.

In v Zavodu Varna pot menijo, da je bolje prisluhniti tistim, ki so posledice prometne nesreče občutili na lastni koži, kot ponavljati napake drugih. Ne želijo, da bi kdo drug doživel to, kar so doživeli sami. "Najbolj modro se je učiti na življenjski zgodbi drugega in najtežje se je učiti na svoji življenjski zgodbi," pravi Štaba.

V spodnjih fotogalerijah si lahko ogledate, kako so svečke v spomin na žrtve prometnih nesreč prižigali v Ljubljani in v Mariboru:

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankumer
22. 11. 2010 17.38
ka mislijo de bojo sveče pomagale..!!! kazni še pa majn pomagajo ..!
V.V.V.
22. 11. 2010 17.00
to kaj so svece prezigal bi blo bolj da bi ta denar dal za poskodovane v prometnih nesrecah itak ze prevec svec unicino cez celo leto pa se naravo osnazujemo z priziganjem svec
ughiue
22. 11. 2010 15.28
ma dajte mulcem skiro al pa rolke pa se bodo še zmeraj ubijal ne glede na starost.sam mam oz zmeraj sem imel dobre močne avte pa še nism meu nesreče.vse je v glavi moč avta pa ni pomembna 1000KM al 30KM če si * se boš ubil al pa koga drugega ne glede kaj voziš.
Volodya
22. 11. 2010 08.17
D4DO21.11.2010, 16:594 kar avtomobilov se drži ....verjemi je bolj enostavno iz lastnih izkušenj povem...
scipio
22. 11. 2010 07.45
na Malti je omejitev 60 km/h tudi izven naselja. tako tudi vozijo in glej, preživijo in tudi kakšen ego še vedno imajo. skandinavci so po avtocestah z volvoti in saabi vozili 90 km/h že takrat, ko smo se mi tukaj pobijali s fičkoti in stoenkami, a glej vseeno so obdržali višji standard kljub temu, brez našega hitenja in norenja. V teh 30 letih od takrat bi jih, če bi na tej naglici bila kakšna dodana vrednost, že prehiteli, pa jih ne bomo še 200 let, vsaj kar s odnosa do prometa tiče. in s tem odnosta do skupnosti, seveda, te stvari so povezane bolj kot si mislite. amerikanci so v času naftne krize (bencin jim je bil tudi takrat cenejši kot je danes nam) imeli na cestah omejitve hitrosti pri 55 mi/h (=110 km/h). glede morale mi sicer niso zgled, a cestno so v redu. danes vozijo 75 mi/h, in to v glavnem na tempomat. nemci se vozijo v načeli brez omejitev, a imajo avtoceste 50 let dlje kot mi in njihovi avtomobili so v povprečju vedno bili prva liga in so še danes, pa še v narodnih genih imajo disciplino, tudi cestno, česar za nas ne bi mogel trditi, vsaj ne. se pravi, da je v mogoče v prometu tudi počasneje in predvsem bolj strpno. NA CESTI RAVNAJ TAKO, DA BOŠ ČIMBOLJ PREDVIDLJIV ZA DRUGE. NE VOZI NIKOLI BLIZU MEJE SVOJIH SPOSOBNOSTI. sam se držim načela: v naselju ne vozim nikoli več kot 10 km/h hitreje kot je predpisano. tudi to ni prav, vem in nekoč bom zaradi tega plačal radar, doslej ga pa še nisem (...knock-on-wood )
strasekalojz
21. 11. 2010 19.09
mislim da smo SLOVENCI prehitro skocili z osla na konja.kultura voznikov je na psu,tudi automobile smo prehitro zamenjali za premocne,pa tudi ljudje so napacno razumeli zamenjavo socializma na kapitalizem,mislijo da SI LAHKO tu vse dovolijo .policiaji pa se skrivajo s merilnimi pistolami za zivimi mejami potem pa skocijo na cesto in pokasirajo 250 euro za 15 km prehitre voznje!JE TO RESITEV ??
barvica
21. 11. 2010 18.59
jst sem se spravlala izpit za avto delat ene 5 let pa kaj sem ga nardila, vozim po svojih zmožnotih (po omejitvah in vremenu primerno) ampak morem povedat da eni prov grozno peljejo. Ajde da prekoračiš omejitev, dej jo tedi ko si sam v avtu in ko ni nobenega na cesti. Sam ne se pa pr 90km/h peljat 40km/h na uro! to pa norim. Še bolj mi pa najedajo nestrpni ljudje za volanom. sem gliz zadnič šla proti rogaški slatini (prvič sama da sem vozila v tisto smer) in ceste ne poznam tako dobro kot ostale in še povrhu vsega bila je huuda megla. In namesto da bi se po ovinkih vozla 90 kot so eni pričakovali sem se 70 in so mi blendali trobili in ne vem kaj vse...jst pa dva metra pred sabo vidla nisem. Groza!!! Najboljši so še tisti, ki me čakajo v krožnem prometu!
uporabnik007
21. 11. 2010 18.49
Nekaj pač ta nesposobna in skorumpirana vlada mora početi, da preusmerja pozornost. Kresalova se vozi 160km/h in hkrati celo leto trobezlja neumnosti o varnosti na cesti. Največja nevarnost za slovensko zdravje je katastrofalen in neučinkovit zdravstveni sistem, ki stane Slovence verjetno vsaj 50 krat toliko življenj kot ceste. Edina pomembna stvar za varnost je bila uvedba vinjet in sedaj bodo komunisti to uničili s elektronskim cestninjenjem in spet spravili vozila na lokalne ceste.
Robberto
21. 11. 2010 18.43
Način kako se pridobi izpit za avto se mora enostavno spremeniti. Do takrat se ne bo nič spremenilo. Potem pa t' mladi enostavno imajo preveč radi gas, in enostavno neznajo voziti. V Sloveniji se je zgodilo 'velik pok' ker se tiče avtomobili in avtomobilisem. Pred 10...15 let si bil ker gospod če si imel kakšen golf ali SAAB, ... . Danes pa popolnoma drugač in ljudi enostavno neznajo voziti z avtomobili s taki močni motorji.
Erin Straus
21. 11. 2010 18.39
in to nam bodo solili pamet takšni ki sami divjajo čez 200km/h po avtocesti! je vež da!!!
deko66
21. 11. 2010 17.43
Nesreč ne bo manj...Pobegov pa bo več pa tudi smrtnih žrtev.
Tomozuki
21. 11. 2010 17.31
Puffdaddy, točno to! Se ne bi mogel bolj strinjat. Na koncu bomo imeli 5.000€ za prekoračitev 10km/h v naselju pa sem siguren, da ne bo nesreč nič manj.
puffdaddy
21. 11. 2010 17.13
nesreče bodo vedno in vedno več jih bo, saj število avtomobilov se astronomsko povečuje z bliskovito hitrostjo! zato nesmemo podpirati strožjih zakonov in večjih denarnih kazni ob prometnih prekrških, ker to ne pelje nikamor razen v propad države!
G.R.E.E.N
21. 11. 2010 16.59
joj kaj bi dal da so namesto avtov kočije :)
12345s
21. 11. 2010 16.01
Posledice gospodarskih "nesreč", so ena najhujših "epidemij". Ljudje si z alkoholom in podobnimi substancami poskušajo omiliti občutek nemoči, kar povzroča še hujše posledice, med drugim tudi prometne nesreče.
periot
21. 11. 2010 15.48
Kresalka se slika vmes ko sploh neve kaj je za volanom sedet!!!!!!!!!!
svegel
21. 11. 2010 15.31
Pametno bi bilo poslat na test varne voznje,nedelske voznike.
s_love_nija
21. 11. 2010 15.24
ko gre za volan in avtomobil so hitro vsi ljudje zelo pametni- ampak očitno niso, ker če bi bili takšnih nesreč, kot so pri nas nebi bilo!
Draža
21. 11. 2010 15.03
Eu mora prevzeti celotni nadzor nad našimi avtocestami,naši državi se gre samo za denar,ne pa za varnost ljudi.
est
21. 11. 2010 14.48
Predlagam, da naši strokovnjaki za promet analizirajo ( najprej sami sebe,ceste,signalizacijo, sistem kaznovanja,višino kazni, hitre sodnike, itd) najbolj prometno varno državo, prekopirajo njen sistem in ga dosledno izvajajo pri nas. Me zanima, kaj bi se pri nas iz tega izcimilo.