Slovenija

Mokri soboti bo sledila sončna nedelja, nato nas bodo dosegle nove padavine

Ljubljana, 24. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po nekaj dneh sončnega in za oktober precej toplega vremena bo v prihodnjih dneh vreme bolj dinamično. Sobota bo minila v znamenju prehoda fronte s padavinami, katerih težišče bo nad zahodno in južno Slovenijo. Nastalo bo tudi nekaj neviht z nalivi, a količina dežja bo v večjem delu Slovenije kljub temu majhna. Ponoči se bo nad našimi kraji zgradilo šibko območje visokega zračnega tlaka, zato bo nedelja sončna, že na začetku prihodnjega tedna pa nas bodo od zahoda dosegle nove padavine. Ker bomo ostali v jugozahodnem zračnem toku, bo še naprej razmeroma toplo.

Po dolgem obdobju hladnih severnih vetrov se je vremenski vzorec v tem tednu spremenil. Zapihal je precej toplejši jugozahodni veter, zato so se oblaki v preteklih dneh zbirali predvsem v hribih severne Primorske in Notranjske, kjer je občasno padla tudi kakšna kaplja dežja. Zaradi oblakov, ki ga je povzročilo dviganje zraka, temperature tu kljub jugozahodniku niso bile preveč visoke, saj so se gibale okoli 15 stopinj Celzija. Povsem drugače je bilo v vzhodni Sloveniji, kjer je bilo za drugo polovico oktobra zelo toplo. Iz zraka se je namreč ob Dinarski pregradi z dežjem in rosenjem izločilo nekaj vode, zato se je bolj suh zrak ob spuščanju hitreje ogreval, kot se je prej ob dviganju ohlajal. Posledica tega je bila višja temperatura ob vzhodnem pobočju. Marsikje na Dolenjskem in v Beli krajini, pa tudi na Štajerskem in v Prekmurju, se je v preteklih dneh ogrelo nad 20 stopinj Celzija.  

Danes bo ob prehodu fronte padlo nekaj dežja.
Danes bo ob prehodu fronte padlo nekaj dežja. FOTO: Shutterstock

V prihodnjih dneh tako visokih temperatur ne pričakujemo več, a mraza kljub temu ne bo. Naši kraji so se namreč znašli na prepihu med anticiklonom na jugovzhodu stare celine ter cikloni, ki od jugozahoda potujejo proti severu. Med obema območjema pihajo južni vetrovi, ki nam iznad Sredozemlja prinašajo za ta del leta razmeroma topel zrak. Vzhodno od naših krajev bo v prihodnjih dneh topleje od povprečja za skoraj deset stopinj Celzija, pri nas pa bo temperaturni odklon nekoliko manjši.  

Najtoplejši zrak se bo v prihodnjih dneh zadrževal v krajih vzhodno od nas, kjer bodo temperature presegale dolgoletno povprečje za skoraj deset stopinj Celzija.
Najtoplejši zrak se bo v prihodnjih dneh zadrževal v krajih vzhodno od nas, kjer bodo temperature presegale dolgoletno povprečje za skoraj deset stopinj Celzija. FOTO: Tropicaltidbits.com

Sobota mokra, nedelja sončna

Ozračje bo danes nekoliko ohladila oslabljena fronta, ki se bo pomikala prek naših krajev. Tako bo danes prevladovalo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, ki jih bo več sredi dneva in popoldne, ko bodo nastale tudi posamezne nevihte z nalivi. Kljub temu bo količina padavin v večjem delu države majhna, na Štajerskem in v Prekmurju bo ostalo večinoma suho. Popoldanske temperature se bodo v vzhodni in osrednji Sloveniji gibale okoli 16, na Gorenjskem 13, na Primorskem pa od 18 do 20 stopinj Celzija.  

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: Arso

Ponoči bo ponekod še deževalo, do jutra pa bo dež povsod ponehal, najpozneje na Dolenjskem in v Beli krajini. Skupaj s padavinami se bodo umaknili tudi oblaki, kar pomeni, da bo nedelja sončna, le na severnem Primorskem in Notranjskem bo še nekaj oblačnosti. Proti večeru bo v teh krajih možna kakšna kaplja dežja. Zjutraj bomo v večjem delu Slovenije izmerili malo pod 10, čez dan pa malo nad 15 stopinj Celzija.  

Izrazitejšega vetra jutri ne pričakujemo, nas pa ta čaka na začetku prihodnjega tedna, ko se nam bo od zahoda bližala nova fronta. Zaradi jugozahodnika se bo Slovenija v ponedeljek vremensko spet razdelila na dva dela: na precej sončen in topel vzhod ter oblačen in deževen zahod. Količina padavin ne bo velika, malo več dežja bo padlo le v Posočju. V torek bo ob fronti prehodno deževalo v večjem delu države, potem pa bodo sledili večinoma suhi in nekoliko manj topli dnevi z dopoldansko meglo po nekaterih kotlinah.

Več o vremenu v vašem kraju

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
24. 10. 2020 13.08
+1
Jesen je...in bo še lepa...tja do 20.decembra...za to je pa pomemben tud dež, da malo spere...problem je edin, da zdaj že bolj malo opere...bi bil pa tud za kako nevihto še januarja in februarja...
Ban Jela?i?
24. 10. 2020 12.08
Gremo se kopat, člani.
zigajan11111
24. 10. 2020 09.58
+1
Rezultat tridnevnega zaprasevanja z letali Mafija...
Andrej Volaj
24. 10. 2020 09.56
+1
dinamično vreme se sliši kar spodbudno 😄
Ashleey
24. 10. 2020 09.01
+2
Prejsnja leta smo tak cas planirali kam na pocitnice z otroci... Tako da me to vreme prav nic ne gane...
Uporabnik270616
24. 10. 2020 08.57
+0
Ko se prične tole obdobje začnem planirati selitev v bolj tople kraje.
pogan
24. 10. 2020 08.52
+2
Pri nas je moker skoraj vsak dan.
ich123
24. 10. 2020 09.03
+0
tali?ni tom
24. 10. 2020 15.16
123-svetovna! hahaha,res imate za nasmejat! zato prebiram komentarje v glavnem,da se človek nasmeje! lep dan!
fairplayy
24. 10. 2020 08.23
+4
Zacelo se bo kurjenje in na pm delcih bo virus zalepljen pozoval po dezeli tej
RdecaZvezda
28. 10. 2020 08.51
Čez toplotno črpalko ga ni,nobl kot le kaj.