Slovenija

Glede prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave prakse še ni

Ljubljana, 15. 11. 2021 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
95

Društvo za preučevanje rib je prepričano, da je sodba upravnega sodišča razgalila nedopustne in pomanjkljive prakse odločevalcev pri odločanju o posegih v naravo. Izpostavili so tudi, da je minister Vizjak s svojimi izjavami vršil nedopusten pritisk nad strokovnimi službami. Na okoljskem ministrstvu odgovarjajo, da ne gre za nobeno nedopustno prakso, saj prakse na tem področju Slovenija še nima, zavračajo pa tudi očitke na Vizjakov račun in poudarjajo, da se je minister iz zadeve izločil.

Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) pozdravlja zadnjo sodbo Upravnega sodišča v zadevi HE Mokrice, so zapisali v sporočilu za javnost. Sodišče je namreč odpravilo odločbo vlade o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave in zadevo vrnilo v ponovni postopek. Sodba je po njihovem mnenju razgalila nedopustne in pomanjkljive prakse odločevalcev, zlasti Ministrstva za okolje in prostor, pri odločanju o posegih v naravo. 

Kot so poudarili v Društvu za preučevanje rib Slovenije, sodba med drugim razkriva pomembna odstopanja od zahtev zavezujočih direktiv EU in nedopustna favoriziranja dokumentacije investitorjev, ki jih vodijo le ekonomski interesi.

Reka Sava.
Reka Sava. FOTO: Za Savo

"Tožba je utemeljena," je Upravno sodišče zapisalo v sodbi, s katero je odpravilo odločbo vlade RS iz 9. decembra lani, torej odločbo, s katero je vlada za projekt HE Mokrice potrdila prevlado javne koristi proizvodnje elektrike nad koristjo ohranjanja narave in s tem odprla možnost pridobitve gradbenega dovoljenja, so zapisali v DPRS: "Šlo je za prvo odločanje v RS po tem posebnem postopku prevlade, ki je v EU dovoljen pod zelo strogimi pogoji. Postopek po tako imenovani Habitatni direktivi se namreč uvede za projekte oziroma posege takrat, ko je nek poseg v naravo neugodno ocenjen in zaradi naravovarstvenih razlogov ne more dobiti okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja. Investitor, ki predlaga postopek, potem dokazuje, da je projekt nujen zaradi drugih javnih koristi."

Pohitritev v okviru izredne zakonodaje zaradi covida-19

Kot so pojasnili, je sodišče odločilo, da je tožba že utemeljena na osnovi napačno uporabljenih določb Zakona o ohranjanju narave, Gradbenega zakona in ZIUZEOP: "Sodišče se zato ni opredelilo do ostalih tožbenih navedb, saj to za odločitev o tožbi ni bilo potrebno."

V DPRS so izpostavili, da je vlada o tem odločila zato, ker je pohitritev omogočila z izredno zakonodajo zaradi covida-19 in je tako z zakonom, ki bi moral biti sprejet le zaradi lajšanja posledic epidemije, posegla v Zakon o ohranjanju narave. 

Posebej problematična je, kot izpostavljajo, tudi ugotovitev Upravnega sodišča, da odločevalci v postopku, torej upravna organa ARSO oziroma MOP, sledijo dokumentaciji, ki jo "pripravi izdelovalec po naročilu nosilca nameravanega posega (investitor, op. DPRS), ki zasleduje predvsem ekonomske interese".

Vizjak obljubljal izvedbo projekta v najkrajšem možnem času

Znova so poudarili vlogo ministra za okolje Andreja Vizjaka, ki je bil pred svojim ministrovanjem v HESS zadolžen za projekt HE Mokrice in je kot minister javno obljubljal izpeljavo projekta v najkrajšem možnem času, čeprav so bile strokovne presoje projekta še v teku. Kot so ocenili, tako javno izjavljanje ministra "kot nosilca najvišje politične funkcije pomeni nedopusten pritisk na strokovne službe, ki opravljajo presoje – o projektu mora odločiti izključno stroka, ne želje politike ali interesi kapitala, kot denimo gradbincev in drugih podizvajalcev, ki so že prejeli posle."

Znova so poudarili vlogo ministra za okolje Andreja Vizjaka, ki je bil pred svojim ministrovanjem v HESS zadolžen za projekt HE Mokrice in je kot minister javno obljubljal izpeljavo projekta v najkrajšem možnem času.
Znova so poudarili vlogo ministra za okolje Andreja Vizjaka, ki je bil pred svojim ministrovanjem v HESS zadolžen za projekt HE Mokrice in je kot minister javno obljubljal izpeljavo projekta v najkrajšem možnem času. FOTO: Bobo

Sodišče potrdilo, da pred izdajo odločbe niso izpeljali potrebnih postopkov

Kot so poudarili pri DPRS, je upravno sodišče potrdilo navedbe DPRS, da pred izdajo odločbe vlade niso bili izpeljani potrebni postopki, zlasti ne izvedene presoje vseh vplivov in posledično celostnega vpliva, ki ga bi načrtovani poseg imel na posebna varstvena območja Natura 2000, v katera posega, in na vrste.

Le te celostne presoje namreč omogočajo končno presojo in določitev ukrepov za ohranitev habitatnih tipov in vrst. Sodišče tukaj izrecno navaja sodno prakso SEU, iz katere izhaja, da mora postopek presoje "zagotoviti, da se poseg, ki lahko pomembno vpliva na zavarovano območje, odobri le, če ne škoduje celovitosti tega območja". To pa pomeni, nadaljuje sodišče, da mora presoja zajeti vse zaščitene habitatne tipe in vrste na vplivnem območju posega. V primeru projekta HE Mokrice se to ni zgodilo. Kot poudarjajo v DPRS, je to nesprejemljivo in neodgovorno.

"Gre za to, da se lahko le v izjemnih okoliščinah cilj ohranjanja naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst na posebnih varovanih območjih ukloni drugim posebej pomembnim razlogom javnega interesa, in sicer le pod pogojem, da so sprejeti potrebni izravnalni ukrepi za ohranitev celovite usklajenosti evropskega ekološkega omrežja Natura 2000. Poznavanje (vseh) posledic projekta glede na cilje ohranjanja zadevnega območja je zato nujna predpostavka za uporabo četrtega odstavka 6. člena Habitatne direktive," je zapisalo sodišče. 

DPRS: Projekta ni možno izpeljati na zakonit način, gre za zelo škodljiv poseg v naravo

V DPRS menijo, da bodo postopki, izpeljani dosledno v skladu s Habitatno direktivo, potrdili, da projekta HE Mokrice zaradi nepopravljive škode ni možno izpeljati na zakonit način. HE Mokrice pomeni nepovraten in zelo škodljiv poseg v naravo, ki ga želi politika izpeljati, ker naj bi bil nujen za oskrbo z elektriko, čeprav bi z njim v optimalnih razmerah dobili le do en odstotek (1 %) letno potrebne elektrike v RS. To je nedopustno in odpira dvome, da so v ozadju projekta drugi interesi, zlasti omenjeni ekonomski interesi na strani investitorje, so sklenili. 

Ob vsem tem DPRS vlado znova pozivajo, "naj takoj začne z izgradnjo protipoplavne zaščite naselij na širšem območju Mokric, ki jo zdaj povsem neupravičeno in izsiljevalsko veže na projekt HE Mokrice. Da gre za ločena projekta, katerih izvedba je medsebojno neodvisna, potrjujejo tudi uradni strateški dokumenti države, zato ni prav, da so ljudje in njihovo premoženje v okolici Mokric talci apetitov politikov in kapitala, ki protipoplavne ukrepe pogojujejo z več sto milijonskim projektom HE Mokrice. "

Odziv ministrstrstva: Ne gre za nobeno nedopustno prakso

Na ministrstvu pravijo, da je upravno sodišče odločbo vlade res odpravilo, vendar jo je tudi vrnilo v ponovni postopek z usmeritvami, kako naj se postopek presoje vplivov na okolje, ki poteka v okviru integralnega gradbenega dovoljenja, zaključi in kako naj se v odločbi povzamejo tudi omilitveni ukrepi. Dodajajo, da v samem postopku sodišče ni našlo napak, je pa zaznalo pomanjkljivost v koraku pred izvedbo postopka prevlade javne koristi energetike - obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave in je ministrstvo napotilo k odpravi te pomanjkljivosti, ki je nastala zaradi sočasne uporabe treh zakonov. “Ministrstvo za okolje in prostor bo napotilo sodišča v celoti upoštevalo, odpravilo postopkovne nedoslednosti in zadevo ponovilo,” so zatrdili.

Ob tem poudarjajo, da ne gre za nobeno nedopustno prakso, saj prakse na tem področju Slovenija še nima: “Gre namreč za prvi primer uporabe te pravne možnosti v Sloveniji, torej prvi primer postopka prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave po 6(4) členu Habitatne direktive, sicer uveljavljen v vseh evropskih državah. Postopek ima pravico uporabiti tudi Slovenija in zanikanje te pravne pravice s strani kogarkoli je po našem mnenju nesprejemljivo,” so zapisali v odzivu.

Pravijo, da evropske države postopek uporabljajo v veliki meri tudi za doseganje ciljev razogljičenja družbe in obnovljive vire, Slovenija pa je postopek uporabila prvič v 17 letih, odkar ga dovoljujeta evropska in slovenska zakonodaja. “Minister za okolje in prostor za primer tega postopka ni nikoli vršil pritiska nad strokovnimi službami, ampak se je iz zadeve sam izločil, kar lahko potrdijo tudi strokovne službe na ministrstvu,” zavračajo tudi očitke DPRS-ja na račun Andreja Vizjaka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graben
16. 11. 2021 09.53
Iz ocen komentarjev je že razvidno, da so vojsko komentatorjev in ocenjevalcev iz vrst podpornikov trenutni nevladi že pojačali na pet.
crni jezdec
15. 11. 2021 18.49
+1
skoda besed bo ze narava poskrbela za taksne izmecke
pjor69
15. 11. 2021 18.01
+2
Saj ne rabijo nasipov bodo pač vsako leto hiše sušili po poplavah. Veternice ptiče klatijo turbine ribe meljejo ja nč pol pa nek 2 t6 bodo tak zaprl cene elektrike pa gor
mali.mato
15. 11. 2021 13.52
+1
Društvo za preučevanje rib Slovenije????
taurus111
15. 11. 2021 12.27
+0
Adijo pamet z niko kovač na čelu !
wolfterier
15. 11. 2021 16.35
+0
To je društvo za nagajanje slovenskim porabnikom el.energije.
totalka
15. 11. 2021 12.04
-3
Kakva je to zaščita rib pri Mokricah ???? tiste 2 -3 mlake so itak že presušile in ni notri več nič ker se je Sava poglobila .......zaradi enega natolcevalca se dela ogromna škoda,kakor tudi poplavna z neizgradnjo in zaščito !!!
BorisDBoris
15. 11. 2021 11.52
-3
Pa vi zelenčki res niste normalni - od kje pa mislite da se bo potegnila elektrika za vaše skuterčke poganjat ? Imate doma kuhalnik vode za vaše zelene poparke ? Brez nič ne bo nič.
vito
15. 11. 2021 11.57
+5
ste prebrali besedilo, boris? Niste, kajne. Elektrarna bo pokrila 1 % - z besedo, EN odstotek - potreb po energiji. In je zato vredno uničiti del čudovite narave in življenja v njej? Eh, svečkoti...
Bolfenk2
15. 11. 2021 11.30
-7
In kaj je sedaj bolj pomembno, 10 rib ali elektrika. Dajte naravovarstveniki malo pamet v glavo. Se strinjam, da so termoelektrarne problem. Me pa srce boli, ko vidim vsako deročo reko ali rečico, kjer voda ne teče čez turbine. Koliko čiste in brezplačne energije gre v izgubo.
grumf
15. 11. 2021 11.40
+9
Bolfi, naloga naravovarstvenikov ni misel na štrom. Oni mislijo na naravo. Štromarji na štrom. Zmenit se morajo oz. po zakonu speljat projekte. Tole sedaj je hotelo iti mimo zakona in sodišče je to ustavilo. Ni odločalo o ribah, ni odločalo o štromu. O pravnem postopku je odločalo. A vam je to jasno?
vito
15. 11. 2021 11.59
+1
grumf...oni še tega ne vedo, zakaj živijo. Hm. no, morda živijo zato, da lahko podpirajo jajotove in vinjakove nezakonite odloke...
Škrinca
15. 11. 2021 11.02
+16
tale vizjak je navaden koruptivni, lažnjivi lopov.......
bodočipartizan
15. 11. 2021 11.00
+14
Ampak Vizjak se ne da, ob vseh blamažah se še vedno oklepa položaja kot da je od tega odvisna njegova eksistenca (pa vemo, da je zanjo že s Petrolovimi delnicami dobro poskrbel)!
kekec_pokec
15. 11. 2021 10.53
+17
A je ježek spet dobil zaušnico? Pa še kakšna bo najbrž prišlain upajmo tudi na končno tam takoj po interpelaciji, pa da dokončno izgine iz SLO političnega zemljevida
Vest-naroda
15. 11. 2021 11.33
+8
konstruktor
15. 11. 2021 10.49
-2
O zokijevi kanalizaciji preko vodnega zajetja za pol slovenije in diametralno nasprotno odločitev sodišča pa nič problematična? Aja, ni težav za ribe in je vse ok?
Škrinca
15. 11. 2021 11.01
+11
hehehe svečkar zahojeni, nimaš argumentov pa potegneš zokana iz tazadnje......
grumf
15. 11. 2021 11.12
+4
konstruktor, dejmo to razjasnit. Zoki je hotel potegniti kanalizacijo. NEVLADNE ORGANIZACIJE so ga ustavile na majhnem delu trase in dosegle, da se sedaj dela presoja vpiliva na okolje. Se pravi, da se gre po črki zakona in naredi vse potrebno. A razumete, da sta si ti dve zadevi, Zokijeva in Vizjakova popolnoma enaki??? razumete, da sta oba želele zaobiti zakon in sforsirati svojo agendo na račun morebitne škode naravi?
grumf
15. 11. 2021 11.31
+4
Kr talajte mi munise, s tem samo dokazujete, da niste sposobni zadev razumet. ker se vam neki dvigne ob misli na Zokija, Milana in vse ostale pretečene pajace.
1kala
15. 11. 2021 10.44
+17
Tu se spet vidi, da Vizjak postavlja osebne interese in njegovih, pred interesi večine. Baraba.
grumf
15. 11. 2021 10.44
+13
Na spletnih straneh društva lahko tudi preberete način pritiska na Društvo - ARSO je hotel poimenski seznam članov, potrdila o plačani članarini, naslove... Kljub temu, da dobro vedo, da to ni v skladu z zakonodajo..
biggie33
15. 11. 2021 10.40
+12
Smrt janšizmu!!
loveca
15. 11. 2021 12.15
-1
To frazo sem predal že velikokrat, napišite kaj bolj pametnega, če ste sposobni
ina5785
15. 11. 2021 13.47
+1
loveca - na tvojo žalost; SMRT FAŠIZMU, SVOBODA SLO NARODU!!!
dajno
15. 11. 2021 10.34
+5
Zakaj pa je šla HE Brežice skozi?
gizmohizmo
15. 11. 2021 10.33
+15
To je eklatanten primer, kaj bi se dogajalo, če bi bil sprejet predlagani zakon o vodah. Že sedaj se da pritiskati (treti jajca) na ARSO, ki je agencija na državnem nivoju, lahko si samo mislim, kako bi se šele dalo in se disciplinirati razne odločevalce na občinski ravni
grumf
15. 11. 2021 10.30
+18
Vizjaka bodo pa najbrž prej invstitorji odstavili, kot pa Janez. Obljubljal je gradnje na obalah vodnih teles - propadlo. Obljubljal je elektrarno - propadlo (da bi šlo skozi v čsu njegovega ministrovanja). Nesposobnež pač.
grumf
15. 11. 2021 10.44
+9
Se pravi.. Investitorji bodo nekomu strli dva jajčka hahaha
Patriot78
15. 11. 2021 10.29
+20
Se vid ves blišč, predvsem pa beda trenutnih Vladnih odločevalcev...nisem si mislil da bo desna vlada tak poden od podna.... res ste za na smetišče zgodovine!
Noe7
15. 11. 2021 10.27
-5
Nesporno je, da je nujno potrebno zagotovoti dodatne vire za proizvodnjo elektrike, zato so komentarji o tej temi nepotrebni, oziroma so namenjeni zamegljevanju bistva. Gre za skrajno zavržen način sprejemanja odločitev vlade s tako daljnoročnimi posledicami.